Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / Kaj pomaga za bolečine v trebuhu?
 

Kaj pomaga za bolečine v trebuhu?

Predviden čas branja: 4 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 15/02/2022
Kaj pomaga za bolečine v trebuhu?

Če te jezijo bolečine v trebuhu, napihnjen trebuh, ti nagaja zgaga ali pa ti preglavice delajo vetrovi
…hop, si na pravem mestu!

Danes ti namreč razkrijem, zakaj se ravno ti srečuješ s temi problemi in seveda, kako se jim po hitrem postopku izogneš.

In ker vem, kako neprijetno se počutiš, ko ti katera od teh preglavic ponagaja v najbolj neprimernem trenutku, recimo v družbi prijateljev, na sestanku ali v času razgovora, sem prepričan, da objavo prebereš v celoti.

Prav tako pa te čisto na koncu čaka tudi darilo. Ampak, nikamor ne hiti. Vse ob svojem času.

NE REŠUJ PROBLEMA NA MESTU, KJER SE POJAVI, AMPAK OD KODER IZVIRA

Bolečine v trebuhu nam lahko pokvarijo danKo se pojavijo kakršne koli težave v našem življenju, večina v želji, da se jih čim prej reši, naredi klasično napako.

Namesto da bi poiskali razloge, zakaj se je recimo pojavil lišaj na koži, zakaj nas bolijo sklepi, zakaj nam primanjkuje energije itd., se osredotočimo predvsem na »končni rezultat«.
Se pravi, če se pojavi lišaj na koži, kaj naredimo?

Ponavadi zadevo rešujemo z različnimi kremami. Bolečino v sklepih premagujemo s tableti ali z raznimi opornicami.

In če nam primanjkuje energije? Hitro po kavo ali energijski napitek in stvar je rešena.

No, roko na srce, ta praksa je popolnoma zgrešena!

Zakaj?

Glede na to, da želite premagati neprijetno situacijo, ni dovolj samo, da pozdravite simptome, ker se bodo v tem primeru bolečine, srbečica in otekline zelo hitro spet pojavile.

In zadeva je popolnoma enaka, ko nam nagajajo bolečine v trebuhu, neprijetni vetrovi, napihnjen trebuh, zaprtost ali trebušnih krči.

KO SE BOLEČINE V TREBUHU POJAVIJO V NAPAČNEM TRENUTKU, LAHKO UNIČIJO CELO TVOJE LJUBEZENSKO ŽIVLJENJE

Verjetno si ne želiš, da nekaj dni ne opaziš nobenih težav, potem pa kar naenkrat, v tistem najbolj neprimernem trenutku, ko si recimo na zabavi, v družbi fanta ali punce, ki ti je všeč ali med potepanjem, začutiš, da se zgodba ponavlja.

Rešitev ni v tem, da z nekim napitkom, tableto ali čajem za bolečine v trebuhu rešiš prebavne težave.

Bolečine v trebuhu v napačnem trenutkuNe!

Treba je poiskati razlog, zakaj se to dogaja ravno tebi in pri samem izvoru rešiti problem.

In kako to narediš? Korak za korakom.

Najprej te moram opozoriti, da se razlog za vse te neprijetne občutke skriva v tvojem črevesju.

Črevesna flora je namreč tista, od katere je odvisnih ogromno stvari. Med drugim, kako se počutiš, koliko energije imaš, kako kvalitetno absorbiraš hranilne snovi, kako uspešna bo tvoja preobrazba, kako močan je tvoj imunski sistem itd.

In od česa je vse to odvisno?

Od bakterij v tvojem črevesju. Tako je!

ČREVESNE BAKTERIJE – OD NJIH JE  ODVISNA TVOJA PRIHODNOST

Dobre in slabe bakterijePreden skočiš iz stola, ti moram povedati, da se v tvojem prebavnem traktu nahaja več milijard bakterij, ki skupaj po določenih ocenah tehtajo kar 3 kilograme, kar je popolnoma normalno.

Tudi to, da jih je 10-krat več kot vseh ostalih celic v tvojem organizmu, je znano dejstvo.

Gre za organizme, ki imajo nalogo, da se procesi v tvojem črevesju odvijajo tako, kot se morajo.

No, ključen pa je podatek, v kakšnem razmerju se nahajajo dobre in slabe (nevarne) črevesne bakterije. Da ne bo pomote, za dobro počutje namreč potrebujemo tako ene kot druge.

SIMPTOMI PODRTEGA RAZMERJA MED BAKTERIJAMI

No, dokler ohranjamo pravo razmerje med bakterijami, vse skupaj spominja na pravo sožitje. Tako kot recimo v domačem ribniku, kjer se nahajajo alge, ribe in ostali živi organizmi.

Če pa se zaradi različnih dejavnikov zgodi, da se alge v ribniku pretirano razrastejo, potem sledi totalna katastrofa. Zaradi nesorazmerne razporeditve se ostala bitja bistveno težje gibljejo, ne dobijo dovolj hranilnih snovi in preprosto začnejo umirati.

In točno to se dogaja tudi v tvojem črevesju. Če z napačnim življenjskim slogom slabim bakterijam omogočiš, da se pretirano razrastejo in zavzamejo tvoje črevesje, so končni rezultati točno tisti, o katerih sva danes že govorila:

 • bolečine v trebuhu (v zgornjem delu),
 • napihnjen trebuh,
 • vetrovi,
 • zgaga,
 • zaprtost,
 • krči,
 • padec imunskega sistema itd.

Slednji se mi za splošno počutje zdi še kako pomemben, saj predstavlja telesni ščit in preprečuje, da bi bili ves čas brez energije, prehlajeni in se ne bi počutili tako, kot si zaslužimo.

Zdaj pa sledi vprašanje, ki se verjetno že podi po tvojih mislih.

S čim pravzaprav ustvarimo idealne pogoje za ekspresno razmnoževanje slabih bakterij?

VZROKI ZA ŽELODČNE TEŽAVE

Turbo pogon za razmnoževanje slabih bakterij v tvojem črevesju in pogoste bolečine v trebuhu predstavljajo:

 • enostavni sladkorji,
 • umetna sladila,
 • stres in jeza,
 • pomanjkanje aktivnosti,
 • alkohol,
 • uživanje antibiotikov itd.

Skupni imenovalec zgornjim dejavnikom je sodoben življenjski slog. No, vsaj pri večini posameznikov je tako. In glede na to, da korporacije pri proizvodnji živil za ceno zaslužka dodajajo številne snovi (sladkor, umetna sladila, konzervansi …), se tem pastem zelo težko izogneš.

Praktično imajo slabe bakterije več zaveznikov, kot si sploh lahko mislimo.

Ampak, pozor!

Stvar ni tako katastrofalna, kot se zdi na prvi pogled. Povsem normalno je, da si privoščiš svoje najljubše jedi, se posladkaš, popiješ kozarec vina in jasno je, da pridejo trenutki, ko te doletijo stresne situacije in nisi najboljše volje. Prav tako obstaja velika verjetnost, da se v življenju še kdaj srečaš z antibiotiki.

Zakaj to poudarjam?

Predvsem zato, ker rešitve ne vidim v tem, da se popolnoma odrečeš pregreham, alkoholu in zabavi. Gre namreč za popolnoma normalne situacije, s katerimi se srečujemo v svojem življenju.

Namesto tega predlagam bistveno bolj prijazno in učinkovito rešitev.

Se spomniš, da z določeno prakso lahko ustvariš pogoje za hitrejše razmnoževanje slabih bakterij?

No, tudi na delež dobrih lahko vplivaš zelo hitro.

Da ti to uspe v najkrajšem možnem času, ti bodo v veliko pomoč probiotiki. Gre za žive organizme, ki imajo pozitiven učinek na tvoje črevesje oziroma razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami.

BREZ PANIKE, OKREPITVE PRIHAJAJO

Živi organizmiLahko si jih predstavljaš kot ogromno četo vojakov, ki prihitijo na pomoč svojim kolegom, ko se znajdejo v brezupni situaciji, v tem primeru dobrim bakterijam v tvojem prebavnem traktu.

V svoje telo jih lahko vneseš s pomočjo živil kot so:

 • zelje,
 • redkvice,
 • zelena listnata zelenjava,
 • jagodičevje,
 • avokado,
 • mlečni izdelki (probiotični jogurt, kefir,…) itd.

Te pa moram na tej točki opozoriti še na eno lastnost.

Dejstvo je, da probiotiki, glede na to, da gre za žive organizme, na poti do želene lokacije, naletijo na kar nekaj ovir (žolč, želodčna kislina …), ki jih lahko pošteno razredčijo oziroma uničijo.

In če gre za manjši »spor« znotraj telesa oziroma za bolj blage bolečine v trebuhu, so preživeli organizmi kljub majhnemu številu lahko v pomoč.

KO TI NE PREOSTANE DRUGEGA, KOT NAPAD Z VSEMI SILAMI

Če pa so se slabe bakterije že konkretno razrasle, potem manjša četa vojakov oziroma nizko število probiotikov ne bo zadostovalo, da rešiš bolečine v trebuhu, ki te bremenijo.

Seveda pa tudi ni smiselno uživati neomejenih količine hrane, ki vsebujejo probiotike samo zato, da rešiš prebavne težave, saj na račun tega lahko v svoje telo vneseš ogromno količino kalorij, ki bodo negativno vplivale na tvojo postavo v času hujšanja.

PROBIOTIČNI KOMPLEKS ZA CELOSTEN PRISTOP IN REŠITEV

Golden Tree Complete Biotics Da bi se izognili temu problemu, torej da kljub zadostni količini probiotikov ne bi pokvarili kaloričnega vnosa in bi hkrati uravnali črevesno floro ter se tako izognili vsem neprijetnim situacijam, smo skupaj z ekipo strokovnjakov, na podlagi 194 raziskav, oblikovali edinstveno rešitev.

Oblikovali smo poseben probiotični kompleks, ki na trgu velja za enega najbolj učinkovitih pripomočkov, ko govorimo o zdravi črevesni flori.

Za razliko od ostalih povprečnih izdelkov, Golden Tree Complete Biotics vsebuje neverjetnih 20 super sevov, ki so združeni v kar 20 milijard probiotičnih kultur na eno samo kapsulo.

To pomeni, da brez pretiranega napora in na račun preproste jutranje navade rešiš bolečine v trebuhu in druge prebavne težave ter zajameš življenje z veliko žlico.

KO SO BOLEČINE V TREBUHU IN PREBAVNE TEŽAVE LE ŠE BLED SPOMIN

Nič več slabega počutja, neprijetnih situacij in zamujenih trenutkov.

Samo predstavljaj si, kako super se počutiš, ko se zjutraj zbudiš naspan in spočit, imaš tekom dneva dovolj energije, nimaš prebavnih težav in tvoj organizem absorbira vse hranilne snovi, ki so na voljo.

Verjemi, razlika je očitna.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
100% naravna mešanica 20 edinstvenih probiotičnih bakterijskih sevov s kar 20 milijardami kultur na kapsulo.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji