Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / Hujšanje z vodo – naredi to pred vsakim obrokom
 

Hujšanje z vodo – naredi to pred vsakim obrokom

Predviden čas branja: 3 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 01/07/2019
Hujšanje z vodo – naredi to pred vsakim obrokom

Poznate razliko med novorojenčkom in osebo, ki se bori z nadležno, odvečno maščobo?

Ja vem, da jih je lahko naštejete več kot 100, ampak v mislih imam drugačen podatek. Podatek, ki ni povsem logičen.

Zakaj je zdravo telo dojenčka, sestavljeno iz približno 25% več vode, kot pa telo nekoga, ki se bori z odvečnimi kilogrami.

Verjetno si mislite:

»Pa kaj ima to sploh veze s fit, zdravo postavo?«

Ne boste verjeli ampak ogromno! Kako je to sploh možno in na kaj morate paziti, da izkoristite skriti potencial, ki se nahaja v vašem organizmu, razložim v današnji objavi.

KAZALO:
  1. ALI VODA POMAGA PRI PORABI ODVEČNE MAŠČOBE?
  2. KAKO Z ENIM TRIKOM OMEJITI VNOS USODNIH KALORIJ?
  3. TEŽAVA JE V ZAUŽITI KOLIČINI, NE V IZBIRI OBROKA
  4. KOZAREC PRED OBROKOM – PORABA SE POVEČA ZA 30 %
  5. IN KJE JE TISTA PRAVA MERA?

ALI VODA POMAGA PRI PORABI ODVEČNE MAŠČOBE?

kozarec-z-vodoAli voda lahko pospeši vašo preobrazbo, porabo odvečnih maščob in izboljša vaše počutje? To je edina stvar, ki nas v tem trenutku pravzaprav zanima.

ODGOVOR: Sodeč po številnih raziskavah, nam ta super tekočina lahko konkretno pomaga v borbi z zoprnimi maščobami. Še posebej v kombinaciji z zmerno prehrano in redno telesno aktivnostjo.

Ampak kje je sploh »zanka«? Kako je to mogoče?

Ok, lepo počasi.

Vsi vemo, da je voda nujna za super počutje. Pozitivno vpliva na prebavo, zmanjšuje možnost za nastanek ledvičnih kamnov, poskrbi, da je naša koža zdrava in prožna.

Že to so odlične informacije zaradi katerih bi nekateri v trenutku oddrveli po kozarec vode.

Ampak ne. Najboljše šele prihaja!

KAKO Z ENIM TRIKOM OMEJITI VNOS USODNIH KALORIJ?

Res sem bil presenečen, ko sem prebral izsledke raziskav, ki potrjujejo, da voda vpliva na naše potrebe in posledično preobrazbo.

Podatek, ki se mi zdi zelo pomemben je definitivno ta, da z rednimi pitjem vode omejimo uživanje dodatnih kalorij, ki jih v telo vnesemo s prekomerno količino hrane, oziroma pijače. To so tiste kalorije, ki jih dejansko ne potrebujemo in se kopičijo izključno v obliki odvečnih maščob.

Lahko bi rekli, da organizem z nami igra umazano igro.

Če ne popijemo dovolj vode so naše celice osiromašene. Čeprav smo v resnici žejni, ta signal velikokrat zamešamo z lakoto. To situacijo nekateri »rešujejo« tako, da kljub dovolj obilnemu obroku ne odložijo pribora ampak nadaljujejo. Enostavno se ne ustavijo na pravi točki in sledi klasično prenajedanje.

TEŽAVA JE V ZAUŽITI KOLIČINI, NE V IZBIRI OBROKA

Da se bomo tej usodni napaki po hitrem postopku izognili, imam za vas super nasvet.

Nekaj minut pred vsakim obrok si privoščite kozarec vode in organizmu priskrbite tisto kar dejansko potrebuje. Ko to naredite, si normalno privoščite obrok in prepričan sem, da boste presenečeni. Zaužili boste točno toliko hrane kot jo potrebujete in skrb po dodatnih kalorijah je popolnoma odveč.

KOZAREC PRED OBROKOM – PORABA SE POVEČA ZA 30 %

Poleg tega, da bistveno lažje nadziramo vnos kalorij, ima voda še eno super lastnost.

V trenutku, ko jo zaužijemo se v našem telesu zgodi pravi mali čudež. Brez kakršnega koli napora, se poraba energije za obdobje 60-ih minut, poveča in to za kar 30%. Čeprav nekateri pravijo, da gre za manjše spremembe, vas opozarjam, da ni bistvo v rezultatu iz danes na jutri, ampak v tistem čez nekaj mesecev.

Zakaj to opozarjam?

Zato, ker so rezultati raziskave pokazali, da so posamezniki, ki so živeli popolnoma enako s tem, da so pred obrokom zaužili kozarec vode, v 12 mesecih, v povprečju, izgubili približno 3 kilograme.

Poštena nagrada za nekaj kozarcev vode dnevno. Pa si predstavljajte kaj se zgodi, če temu dodate še redno vadbo in nekoliko popazite pri prehrani?

IN KJE JE TISTA PRAVA MERA?

No in sedaj logično vprašanje. Koliko vode je tekom dneva smiselno zaužiti? Če sem z vami popolnoma iskren pravilo, ki bi veljalo za vse, ne obstaja. Čista traparija bi bila, da bi nekdo, ki tehta 60 kilogramov moral popiti enako količino vode kot recimo nekdo, ki tehta 90 kilogramov.

Med seboj se razlikujemo, zato so tudi potrebe naših organizmov drugačne. Sicer velja pravilo, ki pravi, da je tekom dneva pametno zaužiti od dva do tri litre tekočine, vendar svetujem nekaj drugega.

Predlagam, da poslušate svoje telo, ki vedno jasno in glasno pove kaj je tisto kar resnično potrebuje. Je pa pomembno, da ste pozorni in upoštevate zgodnje signale.

  • Takoj, ko začutite, da ste malenkost žejni obvezno popijte nekaj vode.
  • Tekom dneva ob sebi vedno imejte plastenko ali pa šejker z vodo in tako poskrbite, da pijete redno.
  • Kadar trenirate ali so temperature precej visoke, bodite še bolj pozorni, da telesu konstantno dovajate tekočino.

»0 €, 0 kJ (kcal), 0 skrbi = VODA«

Načinov kako telesu zagotoviti dovolj tekočine in kako se zorganizirati, da na to nalogo ne pozabite, je veliko. Zato bom vesel, če mi v komentar napišete kako se vi lotite te naloge in katera je tista ovira, ki vam največkrat ponagaja. Sem prepričan, da boste z dobrimi idejami pomagali tudi ostalim, zato kar pogumno.

VIRI:

Effects of carbonated water on functional dyspepsia and constipation. – Cuomo R, Grasso R, Sarnelli G, Capuano G, Nicolai E, Nardone G, Pomponi D, Budillon G, Ierardi E.

Body Weight, Diet and Water Intake in Preventing Stone Disease. – Meschi T. Schianchi T. Ridolo E. Adorni G. Allegri F. Guerra A. Novarini A. Borghi L.

Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults. – Dennis EA, Dengo AL, Comber DL, Flack KD, Savla J, Davy KP, Davy BM.

Water-induced thermogenesis. – Boschmann M, Steiniger J, Hille U, Tank J, Adams F, Sharma AM, Klaus S, Luft FC, Jordan J.

Water Drinking Induces Thermogenesis through Osmosensitive Mechanisms – Michael Boschmann, Jochen Steiniger, Gabriele Franke, Andreas L. Birkenfeld, Friedrich C. Luft, and Jens Jordan


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji