Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / Ločevalna dieta, ali res deluje?
 

Ločevalna dieta, ali res deluje?

Predviden čas branja: 3 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 02/01/2017
Ločevalna dieta, ali res deluje?

Ločevalna dieta…Kaj hudiča je pri tej besedni zvezi tako magičnega, da zbega vse po vrsti?

Mogoče so to neverjetni rezultati, ki jih nekateri obljubljajo, zgodba sosede, ki je s pomočjo te diete izgubila 10 kilogramov ali preprosto podatek, da gre za nekaj kar še niste preizkusili in imate občutek da je to to.

Iskreno, NE VEM!

Vem pa, komu je ta način prehranjevanja namenjen, kaj v resnici od njega lahko pričakujete in poznam odgovor na vprašanje ali je ta dieta zate primerna ali ne.

No, da bodo stvari kristalno jasne, se bova zadeve lotila postopoma.

V TREH MESECIH DO POPOLNE POSTAVE

odvecna-kozaLočevalna dieta je devetdeset dnevni način prehranjevanja, ki temelji na, domnevno pravilni, kombinaciji živil. Zato je obdobje razdeljeno na beljakovinski, škrobni, hidratni, sadni in vodni dan.

To so pravzaprav glavne karakteristike te diete.

Zelo malo pa je govora o kvalitetni živilih in količinah, kar me pošteno preseneča, ker konec koncev govorimo o telesni preobrazbi, zdravju, dobrem počutju in fit postavi.

Ampak okej, ne delajmo prehitrih zaključkov.


3 PREPROSTA VPRAŠANJA, KI RAZKRIJEJO RESNICO

Vedno, ko me nekdo vprašaš ali je neka dieta oziroma določen način prehranjevanja tisti s katerim mu bo uspelo oblikovati svojo popolno postavo, mu postavim naslednja tri vprašanja.

In zdi se mi pošteno, da priložnost damo tudi ločevalni dieti.


1. Ali je to način prehranjevanja, ki mu lahko slediš brez težav oziroma je primeren zate glede na tvoj življenjski slog?

Že takoj po prvem vprašanju je večina precej začudena.

Podatek, da se mora način prehranjevanja podrediti življenjskemu slogu in ne življenjski slog prehrani, je za večino nekaj novega.

Namreč prepričani so, da morajo za super rezultat popolnoma spremeniti način življenja, se ves čas odrekati in upoštevati malo morje pravil.

S takšnim načinom ste od samega začetka obsojeni na neuspeh. Če vam ne uspe prilagoditi načina prehranjevanja do te mere, da vse poteka precej gladko, potem se boste na neki točki zlomili in se vrnili na začetek.

To pomeni, da se zgodba ponovi, odvečni kilogrami pa po hitrem postopku vrnejo.

PRVI ODGOVOR, KI STREZNE MARSIKOGA

jabolkoLočevalna dieta zato že po prvem vprašanju, pri večini takoj odpade.

Namreč gre za način prehranjevanja, ki je precej omejujoč (beljakovinski, škrobni, sadni in vodni dan), mu je težko slediti in vsebuje številna pravila, ki jih morate nujno upoštevati.

Si predstavljate kaj se zgodi, če je na vašem urniku večerja s poslovnimi partnerji, na sporedu pa sadni dan?

Namreč, ko je na sporedu sadni dan, je sadje edina stvar, ki jo lahko zaužijete.

Me zanima kako bo vse skupaj izpadlo, ko bodo ostali naročili nekaj povsem klasičnega vi pa boste v restavraciji naročili eno jabolko ali pa banano.


2. Kakšen je vaš cilj oziroma kakšno postavo si želite oblikovati?

Naslednji podatek zaradi katerega odpade večina načinov prehranjevanja je končni rezultat oziroma vaš cilj.

Če je vaš cilj samo nižja številka na tehtnici potem ne bo težav.

Vse kar morate paziti je to, da zaužijete manj kalorij kot jih porabite, vse ostalo pa ni pomembno. Praktično lahko pojeste vse kar si zaželite dokler upoštevate prej omenjeno pravilo.

Če pa želite oblikovati čvrsto, fit postavo, se znebiti odvečne maščobe in poskrbeti za zdrav organizem, potem je zgodba bistveno drugačna.

Da vam uspe, mora biti vaša prehrana raznolika in uravnotežena, živila na vašem jedilniku pa kar se da kvalitetna.

KO TELO ZAČNE »JESTI« SAMO SEBE NI VEČ HECA

Ker se mi zdi, da si želite veliko več kot samo nižje številke na tehtnici, potem ločevalna dieta za vas odpade. Način prehranjevanja, ki sicer lahko poskrbi za nižjo telesno maso, ni tisto kar potrebujete.

»Napredek« pri ločevalni dieti namreč dosežete na račun nižjega deleža mišične mase in ne na račun odvečne maščobe.

To pa zato, ker organizmu velikokrat primanjkujejo osnovna makrohranila in dobesedno začne »jesti« samo sebe tako, da lahko pozabite na čvrsto, fit postavo.

Zato se ne pustite zmesti izjavam posameznikov, ki so s pomočjo ločevalne diete izgubili 5, 10, 15 ali celo 20 kilogramov. To jim načeloma ne uspe na račun nižjega deleža odvečne maščobe. Tega se morate zavedati.

Vaš cilj je zdravo telo in čvrsta postava. Okej?


3. Kako se želite med preobrazbo počutiti?

No za piko na i in 100 % potrditev ali je to način prehranjevanja, ki je pravi za vas ali ne, pa še vprašanje o vašem počutju.

Glede na to, da ima večina precej pester urnik, se redno srečuje s takšnimi in drugačnimi izzivi in za vse napore potrebuje precej energije se mi zdi, da se tudi v času preobrazbe želite počutiti odlično.

To pomeni, da ni dneva, ko bi bili nezadovoljni, brez energije in popolnoma nezbrani. Verjetno se s tem strinjate.

In če je temu tako, potem tudi na tej točki ločevalna dieta za vas popolnoma odpade.

KO JE NA SPOREDU VODNI STE LAHKO CELO OB SLUŽBO

vodaPrepričan sem, ko je čas za vodni dan, eden od značilnih v času ločevalne diete, da vaše počutje ne bo najboljše kaj šele zbranost in sposobnost hitrega razmišljanja in odločanja.

Ne vem kako bi v službi sprejeli vaš izgovor, da vas ne bo na sestanek ali pa v službo, ker je ravno vodni dan in se ne počutite najboljše.

Konstantno nihanje vašega razpoloženja, pod nobenim pogojem ne pride v poštev.

Če si NE želiš slediti kompleksnemu načinu prehranjevanja, ki ne prinaša pravih rezultatov in se v času preobrazbe ne želiš počutit obupno potem ločevalna dieta NI PRAVA ZATE!


Predlagam ti, da pozabiš na kratkotrajne in mukotrpne rešitve, ki ne bodo poskrbele za želen rezultat. Namesto tega se osredotoči na zdravo, raznoliko in okusno prehrano, s pomočjo katere brez težav dosežeš tisto kar si tako dolgo časa želiš.

Da ti to brez težav uspe, ti bo v veliko pomoč moja Popolna Vadba, ki je pomagala številnim varovancem, da so oblikovali svojo popolno postavo in se v svojem telesu počutijo odlično.

Bom pa zelo vesel, če objavo deliš tudi s svojimi prijatelji, da spoznajo resnico o ločevalni dieti in njenih pasteh.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji