Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / Šokantna resnica o sadju in zelenjavi
 

Šokantna resnica o sadju in zelenjavi

Predviden čas branja: 1 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 30/09/2013
Šokantna resnica o sadju in zelenjavi

Že od malih nog so nas učili, da je potrebno jesti čim več sadja in zelenjave. Gre za živila, ki so polna vitaminov, mineralov in vlaknin. Vse lepo in prav, vendar zadeva ni tako preprosta kot se sliši…

Najprej je potrebno ločiti obe skupini živil. Kadar želimo izgubiti odvečne kilograme sadje in zelenjava odigrata povsem različni vlogi na našem jedilniku.

Pa začnimo s sadjem…

Načeloma ima sadje zelo nizek ali praktično ničen delež maščob, po večini nizek glikemični indeks in vsebuje številne vitamine.

Same pozitivne stvari boste rekli kaj, ampak pozor; prav tako sadje poleg vseh zdravih snovi vsebuje velik delež fruktoze, ki lahko, kadar se borimo z odvečnimi kilogrami, predstavlja velik problem. Zakaj?

Fruktoza spada v skupino enostavnih ogljikovih hidratov. Preden hranilne snovi vstopijo v kri, gredo čez telesno “čistilno napravo” imenovano jetra. In prav tu se pojavi težava,  saj jetra pogosto dobršni del fruktoze po hitrem postopku spremenijo v maščobne kisline. Večje količine sadja dejansko lahko ogrozijo naše zdravje. Poleg povečane telesne mase se lahko zviša raven slabega (LDL) holesterola v vašem organizmu.

Mogočo ste dobili občutek, da praktično nikoli več ne boste smeli poseči po sadju. Jasno, da temu ni tako. Če že, zaužijete sadje v prvi polovici dneva, izberite pa med naslednjim vrstami: jabolka, pomaranče, avokado, borovnice, brusnice, kokos. Izogibajte se tudi vsem sadnim sokovom, saj prav tako vsebujejo velik delež sadnega sladkorja.

Kaj pa zelenjava?

Vas slučajno skrbi, kako boste v svoje telo vnesli potrebne vitamine in minerale ter vlaknine? Brez skrbi. Zato smo že takoj na začetku ločili sadje in zelenjavo.  Prav zelenjava bo namreč tista, ki bo telesu priskrbela zgoraj omenjene hranilne snovi.

Za razliko od sadja, zelenjava praviloma ne vsebuje večjega deleža ogljikovih hidratov, je brez maščob, hkrati pa polna vitaminov in mineralov. Prav nizek delež ogljikovih hidratov je tisti, ki zelenjavi na široko odpira vrata do zdravega jedilnika. Poleg že omenjenih hranilnih snovi, ima zelenjava pozitiven učinek tudi na metabolizem, saj so vlaknine tiste, ki blagodejno vplivajo na našo prebavo.

Različne vrste zelenjave se lahko pojavljajo pri vsakem obroku, ter tako popestrijo okus in raznolikost jedi. Prav tako je tudi pri zelenjavi potrebno paziti na pravilno izbiro. Tudi na tem mestu imamo za vas super pravilo. Vsa zelenjava zelene barve je odlična izbira. Kadar izbirate med zeleno solato, špinačo, brokolijem, kumaricami, bučkami, blitvo … praktično ne morete narediti napake; niti pri količini niti pri izbiri. Poleg že omenjenih, pa si lahko pogosto privoščite tudi papriko, paradižnik, zelje, itd.

Če povzamemo, je bistvo v tem, da omejite količino sadja, ki ga zaužijete. Če imate možnost,  se v času hujšanja povsem znebite fruktoze na vašem jedilniku. Nikakor pa ne pozabite na zelenjavo. Ta naj se pojavlja kar se da pogosto, naj bo raznolika in sveža. Telo bo tako imelo na razpolago vse potrebne snovi za nemoteno delovanje.

Klikni tukaj in poglej kako do svoje sanjske postave v manj kot 2 mesecih brez pretirenga odrekanja… >>

Se ti objava zdi koristna? Oddaj svoj e-mail naslov in prejemaj še ostale zanimive informacije in nasvete.

Katero sadje, ki ste ga sedaj jedli v prevelikih količinah, boste sedaj zamenjali z zelenjavo? S katero zelenjavo pa? Povejte nam…

…aja, pa da ne pozabim, delite, všečkajte in komentirajte ;)


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji