Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / Kako odpraviti zaprtje? 5 fantastičnih rešitev!
 

Kako odpraviti zaprtje? 5 fantastičnih rešitev!

Predviden čas branja: 6 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 08/03/2020
Kako odpraviti zaprtje? 5 fantastičnih rešitev!

Se ti kdaj zgodi, da te ob popolnoma neprimernem trenutku “napade” slaba prebava?

V mislih imam zoprne situacije, kot so …

 • napihnjenost,
 • neprijetno napenjanje,
 • hude bolečine,
 • redko, boleče in težavno odvajanje blata,
 • zapeka,
 • tiščanje v trebuhu.

Vse to so zelo neprijetni simptomi, ki uničujejo tvojo samozavest, super počutje in jasno močno vplivajo na potek tvojega življenja.

Ampak pazi!

Čeprav vse skupaj na prvi pogled deluje zelo zoprno in neprijetno, hočem, da veš, da so vse te težave v resnici samo signali tvojega telesa, ki ti na ves glas sporoča, da ti nagaja zaprtje (obstipacija).

Poglej …

Če te tišči in boli ob vsakem koraku, te jezijo neprijetni vetrovi in je tvoj trebuh podoben balonu, potem sem prepričan, da se sigurno izogibaš sicer prijetnim dogodkom, kot so zmenki, druženja s prijatelji, treningi, praznovanja, potovanja itd.

Zato je glavno vprašanje, ki si ga morava postaviti na tej točki, naslednje:

kako ekspresno odpraviti zaprtje?

To je tisto kar te sigurno zanima, zato komaj čakam, da ti razkrijem super učinkovito strategijo, ki poskrbi, da brez težav in enkrat za vselej premagaš to zoprno težavo, ki sliši na ime zaprtje.

KAKO ENKRAT ZA VSELEJ PREMAGATI ZAPRTJE?

Okej, situacija je sledeča …

Prva stvar, na katero se osredotočiva, so dolgotrajni rezultati.

Kaj to pomeni?

Poglej …

Za razliko od ostalih se ne bova ukvarjala izključno s simptomi zaprtja, ampak se bova osredotočila na njegov izvor.

To je edini pravi način, da enkrat za vselej premagaš to težavo, ker si sigurno ne želiš, da te kot strela z jasnega presenetijo težave z odvajanjem blata ali pa te recimo med zmenkom preseneti napihnjen trebušček, medtem ko nosiš svojo najljubšo oblek’co.

Zato samo na hitro poglejva, zakaj se zaprtje sploh pojavi.

VZROKI ZA ZAPRTJE ČREVESJA

Okej …

Verjetno veš, da gre za zoprno težavo, ki je v tesni povezavi s tvojo presnovo, natančneje z debelim črevesjem. Gre za tisti del tvoje prebave, ki je poleg absorpcije (vsrkavanja) v veliki meri odgovoren za transport oziroma prenos snovi po črevesju.

Da proces presnove in iztrebljanja poteka nemoteno, skrbi peristaltika.

Gre za ritmično krčenje gladkega mišičja prebavil, zaradi katerega sploh lahko presnavljamo zaužito hrano.

Če pa se slučajno zgodi, da ta izredno pomemben proces zmotimo oziroma upočasnimo, se pojavi nenadno oz. akutno zaprtje (traja krajši čas). Če so težave z odvajanjem blata dolgotrajne, pa govorimo o kroničnem zaprtju.

Vzroki za pojav zaprtja so lahko zelo različni: čustvene težave, sodoben življenjski slog, potovanja itd.

Vsem pa sta skupni dve karakteristiki, in sicer upočasnjena oziroma otežena peristaltika, in vsem dobro znani simptomi:

Zato morava poiskati rešitve, ki bodo poskrbele, da bo tvoja presnova kar se da optimalna, obiski WC-ja pa nekaj normalnega, rednega, prijetnega – in ne nočna mora, ki kvari tvoj vsakdan.

Zmagovalna strategija je sledeča …

1. BREZ NJE NI ŽIVLJENJA, NITI DOBRE PREBAVE

Eden izmed poglavitnih razlogov, da ima ogromno posameznikov težave z zaprtjem, je povezan s tekočino.

Večkrat sva že omenila, da je glavna naloga tvojega organizma – preživetje. In če se zgodi, da pride do kakršnega koli pomanjkanja, tvoje telo začne koristiti vse možne zaloge.

Kaj to pomeni v primeru zaprtja?

Zapomni si, da tekočina ni pomembna samo za nemoteno delovanje ledvic in sečil, ampak je nujna za tvoje preživetje. V primeru pomanjkanja organizem tekočino izvleče tudi iz preostanka snovi, ki potujejo po tvojem črevesju.

Slej ko prej se presnova konkretno upočasni, pojavijo se “zastoji”, saj blato ne gre ven, ti pa se boriš s hudo bolečino ob vsakem obisku WC-ja.

Zato ti svetujem, da popaziš in tekom dneva zaužiješ zadostno količino vode, nesladkanega čaja, limonade ali gazirane vode. Še posebej, če so na urniku pestri dnevi, zahtevnejši treningi, daljši potepi ali recimo potovanja, ko je potreba po tekočini še toliko bolj izrazita.

2. NARAVNO ODVAJALO BLATA

Seveda pa tekočina ni edina, ki odigra izredno pomembno vlogo pri reševanju zaprtja.

 • Oreščki,
 • fige,
 • jagodičevje,
 • jabolka,
 • avokado,
 • semena (pazi na pravilno pripravo),
 • oves,
 • kvinoja,
 • stročnice,
 • rjavi riž,
 • zelena listnata zelenjava …

so živila, ki ti lahko konkretno priskočijo na pomoč.

Zakaj?

Imajo namreč pomembno skupno lastnost, ki poskrbi, da tvoja presnova deluje točno tako, kot si želiš.

In to je visok delež prehranskih vlaknin.

Vlaknine so snovi, ki vplivajo na teksturo blata, povečajo njegovo težo in ga zmehčajo, kar pomeni, da bistveno lažje potuje po tvojem črevesju in ne draži sluznice.

Seveda je sodobna prehrana vse bolj enolična, pusta in polna predelanih živil (ocvrta hrana, izdelki iz bele moke, sladkarije, predpripravljeni obroki …), kar se odraža tudi na zmanjšanem vnosu prej omenjenih vlaknin. Zato sploh ni čudno, da se iz dneva v dan s hudo zaprtostjo srečuje vse več posameznikov.

Da ekspresno skočiš iz te skupine in se izogneš neprijetnim občutkom, ti svetujem, da za začetek vsak dan zaužiješ eno enoto sadja (jabolko, banana, pest jagodičevja …) in pest oreščkov (mandlji, orehi, lešniki …).

Gre za fantastično kombinacijo oz. “fit snack”, ki je lahko ob tebi ne glede na to, kako pester je tvoj dan.

3. MAŠČOBE KOT SKRIVNO OROŽJE PROTI SLABI PREBAVI

Če sva popolnoma iskrena, obstaja možnost, da prvi dve rešitvi že umeščaš na tvoj seznam ukrepov proti zaprtju. Sem pa prepričan, da to skoraj sigurno ne velja za tretjo rešitev.

Ta je namreč povezana z osovraženimi maščobami. Tako je!

Marsikdo je še vedno pod vplivom popolnoma zgrešenih teorij, ki vse maščobe mečejo v isti koš in jih štejejo za glavnega krivca odvečnih kilogramov in slabega počutja.

Seveda pa to še zdaleč ni tako.

Zdrave maščobe so namreč za nemoteno delovanje tvojega organizma nujne (pomagajo pri razvoju in delovanju možganov, so strukturna komponenta celic, sodelujejo pri absorpciji vitaminov, so vir energije …) in seveda sodelujejo tudi pri super prebavi.

Če zdravih maščob v tvoji prehrani ni dovolj, to pripelje do pomanjkanja žolčnih kislin, ki med drugim skrbijo za ustrezno formiranje blata. Prav tako pa lahko pomanjkanje esencialnih omega-3 maščobnih kislin vodi celo do pretirano izsušene sluznice črevesja, kar pomeni, da se ti boriš z neprijetnim zaprtjem in ostalimi zoprnimi simptomi.

Zato ti toplo priporočam, da na svoj jedilnik umestiš optimalno količino zdravih maščob, katerih vir naj bodo predvsem:

 • olivno, laneno in konopljino olje,
 • oreščki,
 • semena,
 • avokado,
 • jajca,
 • ribe
 • omega-3 maščobne kisline v obliki kakovostnega prehranskega dopolnila.

4. “MASAŽA”, KI POSPEŠI TVOJO PREBAVO

Če so bili prvi trije nasveti za premagovanje zaprtja povezani s prehrano, je četrti na strani treningov oziroma gibanja.

Tako je!

Kaj načeloma narediš, ko se boriš z nenadnim zaprtjem in slabo prebavo?

Seveda se zaradi vseh bolečin in slabega počutja načeloma umiriš oziroma obležiš.

Je res?

Zaneseš se na počitek, ki je sicer nujen, ko na splošno govoriva o super počutju, kar pa ne velja, ko ponagaja zaprtje.

Zakaj?

Če se še spomniš, sva na začetku omenila peristaltiko. Rekla sva, da gre za ritmično krčenje gladkega mišičja prebavil, ki pa je, kadar se pojavijo težave z zaprtjem in prebavo, načeloma zelo upočasnjeno.

Zato je tvoja naloga, da organizmu priskočiš na pomoč. Namesto da se popolnoma umiriš, ti svetujem, da se, če je le možno, odpraviš na sprehod, pospraviš stanovanje, pokosiš travo … Kar koli, samo, da si v gibanju!

S to potezo na nek način masiraš trebušne mišice in tako spodbujaš praznjenje črevesja.

5. PROBIOTIKI IN ZAPRTJE

No, za konec pa seveda najboljše.

Peti nasvet je brez dvoma tisti, ki bo v največji meri pripomogel, da bo zaprtje samo še bled spomin iz preteklosti.

Če se še spomniš, sva na začetku omenila, da se ne bova osredotočila samo na simptome, ampak je najin cilj, da težave, kot so napihnjenost, vetrovi, težko odvajanje blata in podobno, premagava enkrat za vselej

Verjamem, da se ti v tem trenutku to zdi nekaj praktično nemogočega, ampak vedi, da si lahko popolnoma brez skrbi.

To ti zagotavljam!

In sicer zato, ker se bova zaprtja lotila s posebnim “orožjem”, ki sliši na ime – probiotiki.

V čem je sploh “catch”?

Kaj točno se dogaja s tvojo prebavo, je v veliki meri odvisno od tvoje črevesne flore. To je skupek mikroorganizmov, ki skupaj tvorijo mikrobiom.

Da bo zadeva kristalno jasna, bova za primerjavo vzela ribnik, v katerem domujejo različne živali in rastline. Dokler je razmerje med različnimi vrstami v ravnovesju, je ribnik poln življenja. Če pa se slučajno zgodi, da en od vrst zaradi takšnih ali drugačnih razlogov prevzame glavno vlogo in s tem poruši ravnovesje, se pojavijo hude težave.

In popolnoma enako velja, ko govoriva o črevesni flori. Ta je namreč sestavljena iz “dobrih” in “slabih” bakterij in če dopustiš, da se njihovo razmerje poruši, se seveda začneš boriti s slabo prebavo, napihnjenostjo in zaprtjem.

Če želiš zoprne težave premagati kar se da hitro in svoj mikrobiom spraviti pod kontrolo, moraš svoje črevesje nujno obogatiti z velikim odmerkom zdravih bakterij.

Te namreč nase vežejo vodo, hkrati spodbujajo gibanje črevesja in tako skrbijo, da je tvoja presnova ves čas urejena, ti pa si lahko popolnoma brez skrbi, kar se tiče zoprnega zaprtja.

In kako ti to lahko uspe najhitreje?

Brez dvoma s pomočjo kakovostnega probiotičnega kompleksa.

Ker se tega dejstva izredno dobro zavedamo, smo skupaj z ekipo strokovnjakov oblikovali lasten probiotični kompleks Golden Tree Complete Biotics.

Gre za edinstveno formulacijo, ki vsebuje več kot 20 milijard dobrih bakterij na eno samo kapsulo.

Najbolj pomemben pa je naslednji podatek.

Med vsemi dobrimi bakterijami v povezavi z zaprtjem po svojem učinku še posebej izstopajo laktobacili.

Kot so pokazale raziskave, gre za vrsto bakterij, ki so pri težavah z odvajanjem izjemno učinkovite.

To je bil tudi glavni razlog, da smo pri svoji edinstveni formulaciji probiotičnega kompleksa tej vrsti bakterij namenili izjemno pozornost, to pa se seveda odraža na sami sestavi.

Prepričan sem, da se v Golden Tree Complete Biotics skriva rešitev, ki poskrbi za konkretno olajšanje, te odreši tegob in muk, povezanih s tvojo prebavo, in kar je najpomembnejše, povrne ti samozavest in sigurnost, da spet lahko maksimalno uživaš na vseh življenjskih področjih.

Vem, da si to definitivno zaslužiš!

Zato ti svetujem, da čim prej v svoj vsakdan vpleteš omenjene nasvete in si zagotoviš svojo zalogo izjemno učinkovitega probiotičnega kompleksa.

Klikni na tole povezavo in poskrbi za ekspresno prebavo.

Zaprtje, ADIJO!

100% naravna mešanica 20 edinstvenih probiotičnih bakterijskih sevov s kar 20 milijardami kultur na kapsulo.

Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
100% naravna mešanica 20 edinstvenih probiotičnih bakterijskih sevov s kar 20 milijardami kultur na kapsulo.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji