Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / 3 vrste kruha, ki ne redijo
 

3 vrste kruha, ki ne redijo

Predviden čas branja: 3 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 26/03/2018
3 vrste kruha, ki ne redijo

»Bolj, ko je bel, bolj boš debel!«

Že poznaš to trditev? Če slučajno še ne, naj ti povem, da govoriva o kruhu.

O tistem noro okusnem in dišečem hlebčku, ki te tako hitro premami in hkrati zelo zahrbtno in učinkovito kvari tvoje počutje in zdravje ter poskrbi, da se odvečne maščobe nabirajo bistveno hitreje, kot si sploh lahko predstavljaš.

Ampak, ker vem, da se mu je res noro težko upreti in ga prečrtati iz jedilnika ti v naslednjih vrsticah predstavim tri vrste, ki si jih lahko privoščiš brez slabe vesti in bodo konkretno popestrile tvoj jedilnik.

HITRE SPREMEMBE SO LAHKO UNIČUJOČE ZA TVOJO POPOLNO POSTAVO!

kruh1Preden pa pogledava katere so, dovoli, da ti samo na hitro razložim na kaj moraš pri nakupu kruha oziroma sestavin za pripravo paziti in katere so tiste pasti v katere se lahko zelo hitro ujameš.

Prva velika težava pri klasičnem belem kruhu je visok glikemični indeks živila. Gre za lastnost, ki nam pove kako hitro se hrana, ki jo zaužijemo, pretvori v krvni sladkor. Višji, ko je glikemični indeks, hitrejša je presnova.

In sedaj pozor.

V primeru, da zaužijemo hrano, ki ima visok glikemični indeks, kot je na primer kruh,  to pomeni, da se na račun hitrega povečanja deleža krvnega sladkorja, hitro zviša tudi nivo inzulina v našem organizmu.

In prav te hitre spremembe so krive, da se borite z napadi lakote in z odvečnimi maščobami.

Inzulin je namreč hormon, ki iz krvi odstrani odvečni sladkor in ga velikokrat pretvori v maščobne obloge.

Vse to pa se dogaja na račun ene same sestavine, ki se skriva v kruhu in to je bela moka.

VELIKO DENARJA ZA PRAZEN NIČ.

Poleg tega, da kruh poskrbi za »odvečne obloge«, praktično ne vsebuje kvalitetnih hranilnih snovi, ki bi imele nek pozitiven vpliv na vaše zdravje, preobrazbo, oziroma počutje.

Lahko rečemo, da gre za hlebček praznih kalorij, brez prave hranilne vrednosti.

HUDE BOLEČINE IN SLABO POČUTJE ZARADI BELJAKOVINE?

kruh2No, za piko na i pa kruh vsebuje tudi snov, ki nekaterim posameznikom, ne vsem, povzroča prave nočne more.

Govorimo o napihnjenosti, bolečinah v črevesju, slabem psihičnem počutju, slabi krvni sliki in še bi lahko našteval.

Za vse te simptome, ki konkretno vplivajo na vaše počutje in preobrazbo je kriva snov imenovana gluten.

Gluten je kompleksna rastlinska beljakovina, ki je prisotna v večini žit in poskrbi, da bel kruh dobi tiste značilne lastnosti kot so prožnost, tekstura in oblika.

Za razliko od kruha, ki mu ta rastlinska beljakovina zagotovi slavne karakteristike, pa na naše telo praktično nima pozitivnega učinka.

Kot sem omenil, se večina posameznikov ne srečuje s prej omenjenimi simptomi in gluten prebavlja brez večjih težav, vendar vseeno lahko opazujete kakšne bodo spremembe, če gluten za 30 dni črtate iz svoje prehrane.

PAZLJIVO PRI NASLEDNJIH TREH…

Če tukaj potegnemo črto hitro opazimo, da bo pri nakupu kruha treba popaziti predvsem pri treh karakteristikah:

  1. miha-kruhDa izdelek ne vsebuje bele pšenične moke ampak je pripravljen izključno iz polnovrednih žit. To pomeni, da bo glikemični indeks nižji, kar je odličen podatek kadar želimo ohranit fit, čvrsto postavo.Na tem mestu bi vas opozoril, da obvezno berete deklaracije živil, ker se velikokrat zgodi, da izdelki kljub malo drugačni barvi, oziroma teksturi in čudovitim imenom še vedno vsebujejo precejšen delež bele pšenične moke.
  2. Druga stvar je sama hranilna vrednost živila. Že to, da bo kruh pripravljen izključno iz polnovrednih žit pomeni, da bo hranilna vrednost bistveno boljša. Lahko pa jo še dodatno spremenimo, če kruh vsebuje razna semena in ostale zdrave »dodatke«.
  3. In tretjič. Tisti, ki imate težave s počutjem, oziroma razpoloženjem (pomanjkanje energije, napihnjenost, vetrovi, itd.) za spremembo izberite kruh, ki ne vsebuje glutena in prepričan sem, da boste pošteno presenečeni nad rezultati.

 

ZAKAJ NE BI PREIZKUSILI NEKAJ NOVEGA?

Obstaja pa še druga, meni osebno precej bolj zabavna opcija in to je, da kruh pripravite sami. Preden zamahnete z roko in si mislite, da nimate dovolj časa in znanja naj vas opozorim, da so recepti, ki sem jih pripravil res enostavni.

Za vas sem pripravil tri zdrave alternative klasičnemu belemu kruhu in vem, da boste nad okusom navdušeni.

Gre za izdelke, ki lahko konkretno popestrijo vaš jedilnik in s katerimi v svoje telo vnesete ogromno hranljivih snovi.

Na spodnjih povezavah vam predstavljam:

Vas pa moram opozoriti, da imajo tudi zdrava živila svojo kalorično vrednost zato ne pretiravajte ampak upoštevajte pravilo zmernosti.

Ker pa rad preizkušam nove stvari bi vas prosil za pomoč. Kateri kruh je tisti, ki se najpogosteje pojavlja na vašem jedilniku. Lahko je to kupljen ali pa pripravljen doma.

-» Kako izoblikovati svojo sanjsko postavo v 90 dneh brez pretiranega odrekanja… »

Aja pa še tole. Izzivam vas, da si naslednjič, ko boste v trgovini, vzamete par minut in pogledate deklaracije, oziroma sestave različnih vrst kruha. Me prav zanima kaj boste ugotovili.

Saj veste kaj pravijo. Ni vse zlato kar se sveti!


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
V ospredju programa Popolna Vadba so poleg nasvetov o uravnoteženi in zdravi prehrani predvsem treningi, ki jih lahko izvajaš istočasno z dogajanjem na ekranu.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji