Ekskluzivni popusti samo še 00:00:00 🤩 Prihrani kar dodatnih 20 % s kodo "spring20" 👉
Domov / Prehrana / 4 ključni nasveti, da se na dopustu ne boste zredili
 

4 ključni nasveti, da se na dopustu ne boste zredili

Predviden čas branja: 4 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 10/06/2019
4 ključni nasveti, da se na dopustu ne boste zredili

Hej…
Tole je idealen čas, da razkrijem noro zgodbo…

ZGODBA, KI ME JE LANSKO POLETJE VRGLA “NA RIT”!

SS-bostjanProti koncu meseca julija sem dobil sporočilo. Oglasil se je Boštjan, s katerim sva sodelovala približno pol leta. Glede na super napredek, ki sva ga že dosegla je bilo jasno, da ima res močno željo po fit, zdravi postavi.

Tako kot marsikdo, se je odločil, da v mesecu juliju deset dni izkoristi za zaslužen dopust.
No, tisto kar je sledilo po dobrem tednu sproščanja in uživanja pa ni pričakoval nihče, še najmanj pa Boštjan.

Da v slabih desetih dneh pokvariš vse, za kar si garal približno pol leta, se mi zdi popolnoma nedopustno.

Sem Miha Geršič in v današnji objavi vam razkrijem kaj se je z Boštjanom v resnici zgodilo in vam povem kako se tej neprijetni, počitniški izkušnji brez težav izognete.

NEPRIJETNA IZKUŠNJA, KI SE JI NA SREČO LAHKO IZOGNETE.

Kar je doletelo Boštjana, roko na srce, lahko doleti tudi vas. Edina sreča je, da se je takoj oglasil in sva hitro našla rešitev. Na žalost večina v takem primeru obupa in se preda.

Domov se je vrnil razočaran, utrujen, brez motivacije in napihnjen kot žaba. Ne pretiravam. Situacije je bila tako resna, da je skoraj odnehal in po hitrem postopku bi se lahko vrnil na točko kjer je bil pred šestimi meseci.

Čisto po nepotrebnem je v desetih dneh pokvaril svoj rezultat in pridelal nekaj kilogramov. Sicer večinoma na račun vode, a vseeno. Ob pogledu v ogledalo se je počutil obupno, bil je razočaran in s svojo postavo niti približno ni bil zadovoljen! In ker ne želim, da bi se to zgodilo komu od vas sem se odločil, da vam predstavim 4 nasvete, ki bodo poskrbeli, da na dopustu noro uživate in se zabavate na polno, pa kljub temu obdržite svojo predpočitniško postavo.

4 NASVETI ZA FIT POSTAVO TUDI NA DOPUSTU

1. AKTIVNOST ZA KATERO DO DANES ŠE NIHČE NI BIL KAZNOVAN

Za začetek nekaj, česar sigurno niste pričakovali.

Ker to počnejo vsi, sem zadevo preveril direktno na policiji. Informacije, ki sem jih dobil, so bile zanimive.

Ne boste verjeli, ampak gibanje med počitnicami sploh ni prepovedano in garantiram vam, da ne boste dobili nobene kazni. Če se vam to slučajno zgodi, sam osebno krijem vse stroške.

stop-policija

Zakaj to omenjam?

Zato, ker večina počitnice, ki so eden najlepših delov leta, preživi na dveh, mogoče treh klasičnih lokacijah. Vroči del dneva preživijo nekje na hladnem, recimo v hotelski sobi ali apartmaju, zvečer se odpravijo v mesto, preostanek dneva pa kot tjulni, eden zraven drugega, preležijo na plaži.

In to je to. To je vse, kar odnesejo od super počitniških dni.

Resno?

Kdor misli, da je to pravi način, da se sprostite, spočijete in napolnite baterije, kar je bistvo dopusta, se pošteno moti. Povejte mi iskreno. Kdaj se počutite res polni energije?

Verjetno ne po tistem, ko cel dan preležite na kavču in se ne premaknete niti za milimeter. No in zakaj bi točno to počeli na dopustu? Urnik brez obveznosti, nova okolica, super energija, sproščeni ljudje. Zakaj tega ne bi na polno izkoristili in imeli aktivnega dopusta?

Pa da ne bo pomote. Ne pravim, da mora dopust spominjati na vojaški tabor. Sploh ne!

Želim poudariti, da bo aktiven dopust poskrbel za super počutje. Izkoristite čudovita jutra za tek ob morju, se s kolesom odpravite na potep po mestu, poglejte sončni zahod z bližnjega griča, na plaži naredite trening TLT in UŽIVAJTEEEE!!!

2. VELIKE OČI, SMRT ZA POPOLNO POSTAVO

trebuh1Naslednja situacija je za razliko od neaktivnega dopusta, še bolj usodna.
Nekateri že pred odhodom na dopust sami sebe spravijo v obupen položaj. Pripravijo se na akcijo, ki jo imenujem »Počen trebuh«.

Govorim o tistih posameznikih, ki razmišljajo samo o tem kaj vse bodo na dopustu pojedli. Prepričani so, da je to obdobje, ko je nujno treba napolniti vse zaloge. Namesto, da bi uživali v hrani, se dobesedno nažirajo in popolnoma zgrešijo bistvo.

Sladoledi, kolači, krofi, dvojne, trojne porcije…ni da ni!

Lahko ste brez skrbi. Če se ne motim so trgovine odprte celo poletje tako, da ni nobene potrebe po paniki.

Pravilno je, da se na dopustu sprostite, uživate in niste obremenjeni s hrano. To pa seveda ne pomeni, da morate nujno pojesti vse kar dosežete, še tisto kar je ostalo na krožniku pri sosednji mizi.

Preizkušajte različne jedi, uživajte v okusih, vzemite si čas in upoštevajte pravilo zmernosti. To je vse na kar morate paziti. Morska hrana je načeloma zdrava in okusna in res ne vidim nobenega problema zakaj vam to ne bi uspelo.

In ja tudi sladoled, pa topla bageta, in pregrešni kolači naj se pojavijo na vašem jedilniku. Pazite samo na to, da v zmernih količinah in ste na varnem.

3. NAJBOLJ PREBRISANE POLETNE KALORIJE NA KATERE VEČINA POZABI

Priznam, dopust je tisto obdobje, ko marsikateri večer preživimo v super družbi, ob dobri glasbi in pijači. Če bi rekel, da se ob 22.00 zvečer odpravim spravim spat, bi se vam zlagal.

Bi vas pa rad opozoril na past, v katero se ujame marsikdo. Govorim o kalorijah v tekoči obliki, ki jih nekateri konkretno podcenjujejo in se jim zdijo nepomembne.
Nobena skrivnost ni, da so alkoholne pijače izredno kalorične in lahko konkretno vplivajo na vašo postavo.

1 gram alkohola namreč vsebuje 7 kalorij in se presnavlja precej drugače kot ostala makrohranila. Za lažje razumevanje samo nekaj primerov:

primerjava

Ne rabimo diplome, da stvari postavimo na svoje mesto. Jasno je, da alkohol lahko konkretno pokvari naše načrte. Je pa res, da s pravo, pametno izbiro, bistveno omejimo kalorični presežek.

Predlagam, da se namesto za kalorične bombe rajši odločite za:

  • suho belo vino,
  • si privoščite koktejl, ki je mešan z radensko, oziroma sodo in nima dodanega sladkorja,
  • se na široko izogibate kombinacijam, ki so mešane z gazirano pijačo in sadnimi sokovi,
  • ali pa izberete katero od lahkih piv.

4. PRISEGAJTE NA LOKALNO

Za konec pa še nasvet, ki ga boste noro veseli in ga boste brez težav upoštevali. Vedno poudarjam kako pomembna je izbira sestavin in zgodba se ponovi tudi na dopustu.

Kaj jesti na morju? Glede na to, da pice, vaflje, sladkorno peno, toaste, kolače in podobne jedi, lahko uživate celo leto predlagam, da izberete lokalno. V mislih imam jedi, ki so pripravljene na tradicionalen način, značilen za določeno okolje, mesto ali državo. Gre za noro okusne jedi, ki običajno vsebujejo domače, nepredelane sestavine, kar vse skupaj naredi bistveno bolj zdravo in noro okusno.
Predvsem morska hrana je znana po svoji kakovosti. Ribe, lignji, školjke, raki, pa blitva, olive, itd. Gre za jedi, ki bodo telesu priskrbele vse snovi, da obdržite postavo za katero ste se čez leto trudili.

morskahrana

Kot vidite je popolnoma izvedljivo, da kljub norim počitnicam, obdržite svojo postavo. To je potrdil tudi Boštjan, ki je prvi del poletnega dopusta že izkoristil. Takoj, ko je prišel domov mi je napisal sporočilo in se mi zahvalil za super nasvete.

Za razliko od lanskega poletja, se je domov vrnil spočit, motiviran in v dobri formi tako, da se že veseli drugega dela počitnic.

Vse kar morate imeti v mislih, so današnji štirje nasveti in ste na varnem. Domov se boste vrnili brez slabe vesti in z lahkoto nadaljevali s svojimi izzivi, oziroma projekti.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji