Ekskluzivni popusti samo še 00:00:00 🤩 Prihrani kar dodatnih 20 % s kodo "spring20" 👉
Domov / Prehrana / 4 živila, ki jih ne smete jesti – ! NIKOLI !
 

4 živila, ki jih ne smete jesti – ! NIKOLI !

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 18/01/2016
4 živila, ki jih ne smete jesti – ! NIKOLI !

Vsi na dolgo in široko govorijo o stvareh, ki jih morate početi za fit in zdravo postavo. Vadba, počitek, zmerna prehrana…Kaj pa druga stran? Ste se že kdaj vprašali katera so tista živila, ki jih pod nobenim pogojem ne smete umestiti na svoje jedilnik kadar se borite z odvečnimi maščobami? Ne glede na vaš odgovor vas bodo živila, ki vam jih predstavim, in so na moji črni listi, sigurno presenetila.

Po daljšem pogovoru z eno od mojih varovank, ki je bila prepričana, da vse dela tako kot mora, sem se odločil, da napišem tole objavo. Potem, ko ni opazila želenega napredka sva skupaj prišla do zaključka, da tisto kar večina ve o določenih izdelkih, sploh ni res. Ko sem ji razkril ozadje, je bila šokirana. Odločila se je, da živila, ki vam jih razkrijem v nadaljevanju, črta iz jedilnika. Prepričan sem, da ni edina, ki je bila nad razkritimi informacijami presenečena.

4 PREPOVEDANA ŽIVILA

1. SADNI SMUTIJI

1

Takoj na začetku udarim s čudežnim napitkom, ki si ga večina tako zelo rada privošči, vendar sploh ne ve, da svojemu telesu naredi veliko škodo. Če želite oblikovati zdravo in fit postavo, sadne smutije črtajte iz svojega jedilnika.

Prekomerna količina zaužitega sadja bo zaradi visoke vsebnosti fruktoze samo na hitro dvignila nivo sladkorja v krvi in poskrbela za višji delež odvečnih maščob in naval lakote. Namesto sadnega predlagam, da si privoščite pravega, tistega, ki bo dejansko pospešil vašo preobrazbo in organizem napolnil z nujno potrebnimi vitamini in minerali.

Glavnino zdravega smutija naj poleg tekočine, vedno predstavlja listnata zelenjava. Izbirate lahko med blitvo, špinačo, listnatim ohrovtom, brokolijem, itd. Prav zaradi teh sestavine so smutiji tako zelo zdravi saj zelenjava vsebuje vlaknine, ki pospešijo metabolizem, očistijo telo in pozitivno vplivajo na hormone v vašem telesu. S sadjem nikoli ne pretiravajte. Naj bo le kot dodatek, ki smutiju da fantastičen okus.

2. ŽITNE PLOŠČICE

2

Naslednja past v katero se ujame marsikdo, ki želi kalorično malico zamenjati s super zdravim prigrizkom so žitne ploščice. Mojstri marketinga jih predstavijo kot zdravo alternativo, ker naj bi vsebovale vlaknine, vitamine, minerale, itd. Prosim ne verjeti vsega kar slišite.

Če boste bolj podrobno pogledali na embalažo boste hitro opazili, da gre za izredno kalorične prigrizke, ki vam po hitrem postopku lahko pokvarijo vaše načrte. Ena sama ploščica lahko vsebuje do 500 kilokalorij, kar za večino predstavlja približno četrtino priporočenega dnevnega kaloričnega vnosa. Poleg tega izdelki vsebujejo umetna sladila, konzervanse in ostale dodatke, ki jih vaše telo resnično ne potrebuje.

3. KOMERCIALNE PROTEINSKE PLOŠČICE

3

Če že ravno govorimo o ploščicah se ustavimo še pri enem izdelku, ki ga proizvajalci zelo uspešno tržijo na račun zavedenih kupcev. V zadnjem času je veliko govora o pozitivnem vplivu beljakovin na organizem in telesno preobrazbo, kar je čista resnica. Vendar pozor. Če na embalaži izdelka zasledite besedo beljakovinska, oziroma proteinska ploščica, to še ne pomeni, da gre za zdrav prigrizek.

Ne pozabite, da je vrhunski okus komercialnih beljakovinski ploščic velikokrat posledica dodanega sladkorja in maščob. V prepričanju, da telesu priskrbite samo kvalitetne beljakovine, zaužijete tudi marsikaj takega čemur se tekom dneva uspešno izogibate. Bodi previdni pri izbiri in preverite hranilno vrednost.

4. INDUSTRIJSKA RASTLINSKA OLJA

4

Preden zaključimo pa še eno živilo, ki ga marsikdo z velikim veseljem uporablja pri pripravi jedi. Industrijska rastlinska olja so lahko zelo škodljiva. Pa ne samo za našo postavo ampak tudi za splošno zdravje. Problem je predvsem v prekomerni količini zaužitih omega 6 maščobnih kislin, ki jih takšna olja vsebujejo ter njihovi predelavi.

Ker naš organizem sploh ni imel priložnosti, da bi se na takšne spremembe prilagodil, so posledice vidne predvsem v porastu številnih bolezni sodobnega časa kar potrjujejo tudi raziskave. Namesto industrijskih rastlinskih olj, si za pripravo raznih solat rajši privoščite ekstra deviško oljčno olje, za peko pa kokosovo maslo.

 

 

VIRI:

Determination of DNA adducts of malonaldehyde in humans: effects of dietary fatty acid composition. – Fang JL, Vaca CE, Valsta LM, Mutanen M.

A high linoleic acid diet increases oxidative stress in vivo and affects nitric oxide metabolism in humans. – Turpeinen AM, Basu S, Mutanen M.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
100% naravne sirotkine beljakovine najvišje grass-fed kakovosti.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji