Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Vadba / Vaje za smučarsko sezono – 6 najboljših
 

Vaje za smučarsko sezono – 6 najboljših

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 15/12/2014
Vaje za smučarsko sezono – 6 najboljših

To, da je vadba še kako pomembna kadar želimo oblikovati svoje telo, že vemo. Ker pa so številni posamezniki izrazili prav posebno željo in se bližajo zimski dnevi, sem za vas pripravil trening s katerim se boste znebili odvečnih maščobnih oblog in se hkrati pripravili na smučarske podvige. Gremo migat!

Kot sem že velikokrat omenil, je zelo pomembno, da med preobrazbo kar se da uživate in se zabavate. To pa je odvisno predvsem od telesne aktivnosti, ki jo umestite na svoj urnik. Pred nami so zimski dnevi in vem, da bo marsikdo svoj dan popestril s katerim od zimskih športov. Ni pomembno, ali radi smučate, drsate, deskate ali tečete na smučeh, pomembno je, da se na samo telesno aktivnost čimbolj pripravite. Poleg same priprave pa boste z današnjim treningom pozitivno vplivali tudi na telesno maso. Brez skrbi … kmalu bo postalo vroče.

Trening je krožnega tipa in je sestavljen iz šestih vaj, s katerimi bomo obremenili celo telo. Celoten sklop vaj je priporočljivo ponoviti od pet do sedemkrat. Koliko ponovitev morate opraviti pri vsaki vaji pa je zapisano pod opisom. Če vam ne uspe doseči norme, sploh ni problema. Potrudite se po svojih najboljši močeh in postopoma napredujte.

6 VAJ ZA PRIPRAVO NA SMUČANJE

1. POSKOKI

S prvo vajo bomo poskrbeli za ogrevanje mišic/telesa.
Vajo izvedemo tako, da roki iztegnemo nad glavo in ju sočasno z odmikom nog v polkrogu pomaknemo ob telo, zatem pa jih vrnemo v začetni položaj. Bodite pozorni, da sta roki iztegnjeni saj tako preprečite nihanje trupa.

ŠTEVILO PONOVITEV: 35

 

 

2. ŠIROKI POČEPIpocepi

Drugo vajo sestavljajo široki počepi.
Gre za osnovno vajo, na katero pri pripravi na zimsko sezono preprosto ne smemo pozabiti. Stopala postavite nekoliko širše od ramen, roki iztegnite predse in bodite pozorni, da se s koleni v vodoravni smeri ne pomaknete preko konic prstov. Spustite so do pravega kota, pri dvigu pa nikoli popolnoma ne iztegnite kolen.

ŠTEVILO PONOVITEV: 35

 

 

3. SKLECEsklece

Z vajo številka tri bomo okrepili mišice ramenskega obroča, na katere pri zimskih športih prav tako ne smemo pozabiti.
Bodite pozorni, da je kot med rokama in trupom približno devetdeset stopinj. Iz začetnega položaja se spustimo proti tlom in se nato dvignemo, pri tem pa pazimo, da komolcev nikoli popolnoma ne iztegnemo. Tistim, ki je omenjena vaja pretežka, naj oporo nudijo kolena, ostalo gibanje se ne spremeni.

ŠTEVILO PONOVITEV: 15

 

 

4. POSKOKI IZ POČEPAposkoki-iz-pocepa

S četrto vajo bomo telo pripravili na hitre gibe.
Vse kar morate storiti je, da se postavite v sedeči položaj in se v navpični smeri odrinete kar se da visoko. Bodite pozorni, da pristanete na konicah in se spustite v začetni položaj.

ŠTEVILO PONOVITEV: 25

 

 

5. ROTACIJA TRUPA V IZPADNEM KORAKUrotiranje

S predzadnjo vajo bomo okrepili mišice trupa.
Trebušne mišice so tiste, ki pri številnih aktivnostih prevzamejo pomembno vlogo. Za začetek se bomo postavili v izpadni korak in roki iztegnili predse. Iz začetnega položaja se bomo izmenično obračali levo in desno in gibanje nadzorovali z mišicami trupa. Če imate možnost, lahko vajo otežito tudi s kakšnim predmetom oziroma utežjo.

ŠTEVILO PONOVITEV: 25 (VSAKA STRAN)

 

 

6. SEDEČI POLOŽAJ (STATIČNA)Sequence-01.Still067

Ker pa vadbo vedno rad nekoliko popestrim, sem na seznam dodal še šesto vajo.
Gre za eno izmed statičnih vaj, ki bo mišice pripravila na nekoliko daljši konstanti napor. Vajo izvedete tako, da se naslonite ob steno in se spustite do pravega kota. Roki zaradi boljše opore lahko naslonite ob steno. Po deset do petnajstih sekundah bo kristalno jasno, da ni vse tako lahko kot se zdi na prvi pogled.

ČAS TRAJANJA: 1 MINUTA

Še danes umestite ta trening na svoj urnik in zagotavljam vam, da boste bolje pripravljeni na vijuganje med zimskimi počitnicami.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Glavna naloga je aktivacija mehanizma metaboličnega vklopa, ki predstavlja osnovo najnovejšega programa.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji