Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Nasveti / Genetika in hujšanje? Je res kriva za odvečne kilograme?
 

Genetika in hujšanje? Je res kriva za odvečne kilograme?

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 31/10/2016
Genetika in hujšanje? Je res kriva za odvečne kilograme?

Imaš občutek, da narediš čisto vse, kar veš in znaš, pa vseeno ne dosežeš želenega rezultata?

Zoprna situacija kajne?

Kaj pa tvoja genetika?

Glede na to, kako kruta je včasih narava, me zanima naslednje:

Si se kdaj vprašal ali ti genski zapis sploh omogoča uspešno hujšanje, oziroma nizek odstotek maščobe in čvrsto postavo?

KRUTO VPRAŠANJE

Kot verjetno veš, smo si med seboj zelo različni in ni rečeno, da lahko uspe vsakemu. Vprašanje pa je ali lahko uspe tebi?

Kakšni smo, v veliki meri določa naš genski zapis. Gre za neke vrste podatke, s katerimi se rodimo in na izbor katerih praktično nimamo nobenega vpliva.

Tako pač je!

JE RES KRIVA GENETIKA?

Že od samega začetka je v neki meri določeno kako se bomo razvijali in odzivali na vplive iz okolja. Naša postava pri tem ni prav nobena izjema.

genetika-DNA

Verjetno se je na tej točki med vami že našel kdo, ki je ponovil že znano izjavo: »Sem vedel, da je genetika kriva za odvečne kilograme in neuspešno preobrazbo.«

Prav tako ne dvomim, da nekateri razlog za neuspeh najdejo v težkih kosteh ali družinski zgodovini. Ker imajo vsi od pradedka do bratranca v četrtem kolenu težave z odvečnimi kilogrami, se na tej točki ne da ničesar spremeniti.

Je tako?

Se mi je zdelo.

Ljudje velikokrat razlog za neuspeh poiščemo drugje kot bi sicer morali.

NITI PRIBLIŽNO NISO KRIVI TISTI, NA KATERE KAŽEŠ S PRSTOM, AMPAK…

Po navadi je kriva okolica, družba, sistem, starši, prijatelji. Zanimivo pa je, da s prstom nikoli ne pokažemo nase.

Tako je!

Za vse odvečne kilograme, maščobe in slabo počutje ni kriva niti genetika niti težke kosti, še manj pa vsi vaši sorodniki.

genetikaMogoče bo zabolelo, ampak krivi ste vi sami.

Res, da ima genetika vpliv na vaš razvoj, vendar niti približno tako velikega, kot si predstavlja večina. Če govorimo strogo o telesni preobrazbi je genski zapis tisti, ki določa telesni tip posameznika in lastnosti povezane z njim.

Če zadevo nekoliko poenostavim je od genskega zapisa odvisno kako hitro bomo hujšali, koliko mišične mase lahko pridobimo v določenem časovnem obdobju, kakšen je naš bazalni metabolizem, kako hitro se skladiščijo maščobe, itd.

Gre samo za odzive na signale iz okolice in čisto nič drugega.

ODLOČITEV JE V TVOJIH ROKAH

Lahko bi rekli, da so geni igralne karte, ki so nam podeljene na samem začetku življenja. Kakšno partijo bomo z njimi odigrali je popolnoma druga zgodba.

Zapomnite si, vedno obstaja način za zmago!

Že res, da bo nekdo mogoče hitreje shujšal kot vi, vendar to ne pomeni, da je ta izziv za vas nekaj nemogočega. Ne iščite izgovorov. Če ne zmorete vstati iz kavča to še ne pomeni, da gre za resno gensko motnjo, ki ovira porabo odvečnih maščob.

Mogoče ste se samo nalezli sodobne bolezni imenovane »lenoritis«, ki je na srečo zelo hitro ozdravljiva.

Ne ozirajte se na druge in njihov napredek. Pomembni ste vi in vaša dejanja. Dokler se dan za dnem res trudite, da bi postali najboljša različica samega sebe, je vaš cilj dosežen. Primerjati se z nekom drugim je popolnoma nesmiselno, ker nikoli ne boste poznali celotnega ozadja njegove zgodbe.

nezdrava hrana

KO PRIIMEK NI EDINA SKUPNA TOČKA

In če smo prej govorili o družinskih članih, ki imajo prav tako težave z odvečnimi kilogrami me zanima še nekaj.

Ste se kdaj vprašali kaj je skupnega vsem, oziroma kakšen je njihov življenjski stil, koliko so aktivni in kako se prehranjujejo? Sem prepričan, da priimek ni edina stvar, po kateri bi jih lahko uvrstili v isto skupino.

Dokler boste zaužili več kalorij kot jih v dnevu porabite, se bo ne glede na vaš genski zapis presežek energije shranjeval v obliki odvečne maščobe. In če želite oblikovati čvrsto postavo bo treba trenirati in pika.

GLAVO GOR IN POGLEDATI PROTI CILJU

Zakaj?

Preprosto zato, ker na glavne dejavnike lahko v celoti vplivamo sami.

Kaj boste jedli in kako kvalitetno boste trenirali ni odvisno od vremena, politike, družbe, gospodarskega razvoja, itd. ampak samo od vas samih.

Poznaš koga, ki je prepričan, da mu genetika preprečuje dosego pravih rezultatov? Priporoči mu ogled te objave, prepričan sem, da ga skupaj lahko usmeriva na pravo pot ;) Če si z nami prvič pa se obvezno prijavi na našo mailing listo, kjer z bralci delim super nasvete, brezplačne treninge in ostale novosti, ki jih skupaj z ekipo pripravljam samo za vas!

U pa, da ne pozabim, še domača naloga!

Postavi se pred ogledalo in osebo, ki jo vidiš, lepo pozdravi, se ji nasmej in vsaj 3x izgovori čudežno besedo »ZMOREŠ«!


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Jetrom prijazen rastlinski kompleks
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji