Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / Okusna mediteranska dieta za zamaščena jetra
 

Okusna mediteranska dieta za zamaščena jetra

Predviden čas branja: 5 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 12/07/2022
Okusna mediteranska dieta za zamaščena jetra

Poznaš eno izmed največjih zmot sodobne družbe?

To je brez dvoma prepričanje, da poškodbe jeter povzroča le prekomerno pitje alkohola …

Napaka!

Večina se ne zaveda dejstva, da je najpogostejši povzročitelj zamaščenih in poškodovanih jeter na prvi pogled neškodljiv, na dolgi rok pa ubijalski …

Se ti mogoče sanja, katerega sovražnika imam v mislih?

Naj ti namignem: govoriva o potencialno nevarnih živilih.Kopičenje strupov v telesu

Ja, res je …

Nepremišljeni vsakodnevni grižljaji te lahko potihoma ubijajo.

Namesto da bi hrana tvojemu telesu dala potrebno energijo, lahko določena živila postopoma mastijo jetra in povzročajo, da se v tvojem telesu kopičijo strupi.

Preveč maščobe v jetrih pa lahko pripelje do hudih vnetij v tvojem telesu, kar potencialno povzroči nepopravljive poškodbe.

In to je resna stvar – poškodbe jeter namreč vplivajo na spremenjeno delovanje tega izjemno pomembnega organa, ki v tvojem telesu tako ali drugače sodeluje pri več sto različnih funkcijah.

To pomeni, da govoriva o počasnejši razgradnji maščob, slabšem uravnavanju krvnega sladkorja, slabi absorpciji hranilnih snovi itd.

Toda – brez panike …

Kopičenje maščob v tvojih jetrih lahko konkretno omejiš oziroma upočasniš, prav tako pa s pomočjo zdravih prehranjevalnih navad lahko poškodbe, ki so nastale na tvojih jetrih, v veliki meri odpraviš.

Zato se verjetno že sprašuješ: katera dieta je najboljša, če tvoje zdravje in počutje ogrožajo zamaščena jetra?

No, odgovor, ki bi bil pravi za čisto vse posameznike, seveda ne obstaja.

Kljub temu pa brez dvoma lahko rečeva, da za večino, upoštevajoč hiter življenjski slog, trenutne prehranjevalne navade in najpogostejše želje, za optimalno sigurno velja …

mediteranska dieta!

Ta lahko na izjemno okusen, enostaven in učinkovit način poskrbi za tvoje zdravje.

In zakaj je ravno omenjena dieta tako učinkovita v boju z zamaščenimi jetri? Ker temelji na živilih, ki upočasnijo oziroma preprečujejo kopičenje maščobe v jetrih.

Mediteranska dieta oziroma dieta za jetra temelji na ribah in morskih sadežih, olivnem olju, svežem sezonskem sadju in zelenjavi, oreščkih in stročnicah.

Je ena najbolj raziskanih diet, katere rezultati potrjujejo izjemen vpliv tako na mladosten videz kot odlično psihično počutje.

V preteklosti je že več različnih raziskav pokazalo, da sledenje mediteranski dieti zmanjšuje in preprečuje zamaščenost jeter.

Mediteranska dieta za zamaščena jetraTo pa še ni vse!

Poleg tega, da čisti jetra, se tovrstni način prehranjevanja odlično obnese v boju s številnimi drugimi bolezenskimi stanji, kot so:

 • debelost,
 • bolezni srca in ožilja,
 • diabetes tipa 2,
 • prebavne težave itd.

Pa poglejva, kako lahko tovrstni način prehranjevanja tudi tvoje življenje spremeni na bolje …

KAZALO:

 1. KAJ JESTI ZA ZDRAVA JETRA?
 2. KATERIH ŽIVIL SE IZOGIBATI?
 3. 11 NASVETOV MEDITERANSKE DIETE ZA ČIŠČENJE JETER

KAJ JESTI ZA ZDRAVA JETRA?

Mediteranska dieta ni aktualni modni trend, ampak predstavlja odlično starodavno prakso …

Nastala je namreč po vzoru prehranjevalnih navad prebivalcev na področju Grčije in Italije, ki so v primerjavi s prebivalci drugih delov sveta živeli opazno dlje. Aktiven vsakdan ter prehrana, ki je temeljila na svežemu ulovu rib iz Sredozemskega morja in na lokalnih sezonskih pridelkih, je poskrbela za dolgo in zdravo življenje naših prednikov.

Če so se ljudje v preteklosti prehranjevali intuitivno in v skladu z naravo, se danes zdi, da kopica ljudi zaradi preobilice ponudbe predelane hrane sprejema same nepravilne odločitve …

Pekovski izdelki iz bele moke za zajtrk, cvrtje za kosilo in po možnosti banjica sladoleda namesto večerje …

Zdrava jetraVsakodnevni jedilniki (pre)mnogih posameznikov sodobnega sveta se berejo kot smrtna obsodba za jetra!

Kaj torej jesti za zdrava jetra in kakšne so osnove mediteranske diete?

Splošna načela mediteranskega prehranjevanja temeljijo na že prej omenjenem uživanju sezonskega sadja in zelenjave, rib, stročnic, oreščkov, semen, začimb in ekstra deviškega olivnega olja. Priporočeno je tudi zmerno uživanje jajc, nemastnih jogurtov in sira ter pustega belega mesa.

Na seznamu prepovedanih živil po vzoru mediteranske diete pa so alkohol in sladke pijače, sladkarije in izdelki iz bele moke, predelano meso, rafinirana olja in ostala visoko predelana hrana.

Z vidika kalorične razporeditve bi lahko rekli, da mediteranska dieta sestoji iz:

 • 30 % ogljikovih hidratov,
 • 35 % beljakovin,
 • 35 % maščob.

Poleg razmerij med hranili pa je pomembna predvsem kakovost in vrsta živil.

Mediteranska dieta namreč temelji na zdravih maščobah, kakovostnem viru beljakovin in malo oziroma nepredelanih ogljikovih hidratih.

Pa naj ti zaupam še tole …

Poleg zdrave organske hrane mediteranska filozofija življenja zajema tudi redno telesno aktivnost ter druženje in užitek v hrani. Okusna večerja, ki vključuje dobro ribo, zelenjavo in odlično družbo za mizo je simbol mediteranske mentalitete za dolgo, zdravo in srečno življenje.

Sedaj, ko so osnove pokrite, pa si podrobneje oglejva živila, ki pospešujejo proces čiščenja in razstrupljanja jeter … Tvoj naslednji nakupovalni seznam mora po vzoru mediteranske diete nujno vsebovati naslednja živila:

Olivno oljeDieta za jetra

Ekstra deviško olivno olje je osnova mediteranske kuhinje! Gre za ključno sestavino vseh jedi – od prelivov za solato do božanskih zelenjavnih omak in okusnih paradižnikovih brusket.

Zakaj mediteranska dieta tako opeva olivno olje? Ker vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin in koristnih rastlinskih spojin z antioksidativnimi učinki na telo. Uživanje prvovrstnih maščob, kot je olivno olje, je povezano z ugodnimi ravnmi holesterola in sladkorja v krvi, kar posledično zmanjšuje tudi obseg pasu.

Ribe

Mediteranska dieta je v osnovi bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, ki lahko dokazano zmanjšujejo dejavnike tveganja za zamaščena jetra ter prispevajo k izboljšanju uravnavanja krvnega sladkorja ter blaženju vnetij.

Različne ribe, kot so skuše, sardele, losos, tuna ter različni morski sadeži, so na jedilniku mediteranske diete tako dobrodošli vsaj od 3- do 5-krat na teden.

Antioksidativno sadje

Borovnice, robide, jagode, maline, pomaranče, melone, jabolka in hruške so odlična izbira za zdravo sladico ali malico. Omenjeno sadje ima poleg odličnega okusa tudi antioksidativen učinek na telo. Dvojna zmaga!

Križnice in druga sezonska zelenjava

Radič, artičoke, rukolo, regrat, brstični ohrovt, cvetačo, brokoli, zelje in pegasti badelj bi lahko poimenovali tudi zelenjavna »super hrana«. Gre za seznam živil, ki za telo predstavlja naravni čistilni servis.

Za čiščenje jeter pa je priporočljivo uživanje tudi preostale sezonske zelenjave, kot so kumare, čebula, česen, korenje …

Stročnice

Leča, čičerika in fižol predstavljajo odlično dopolnitev pisanih solat. Stročnice so res izjemno hranljive in zdrave, zato si jih brez slabe vesti privošči čim večkrat.

Pisane začimbeZačimbe služijo kot antioksidanti

Kurkuma, črni poper, cimet, rožmarin in ostale začimbe delajo čudeže! Poleg tega, da pripravljeno jed izboljšajo, na jetra delujejo izjemno očiščevalno in razbremenilno.

Oreščki in semena

Mandlji, lešniki, oreščki makadamije in sončnična semena predstavljajo odlične prigrizke, ki so odličen vir energije in zdravih maščob.
Pri uživanju je potrebno paziti le na količino in se izogibati praženim ali soljenim oreščkom.

Polnozrnati izdelki

Rjavi riž, ajdova kaša, kvinoja, polnozrnati kruh in ostala polnozrnata živila so glavni vir ogljikovih hidratov po vzoru mediteranske diete.

Pusto meso, jajca in lahki mlečni izdelki

Mediteranska dieta vključuje tudi pusto perutnino v obliki piščančjega ali puranjega mesa, jajca in lahke sire in jogurte. Vsake toliko pa si lahko privoščiš tudi nepredelano rdeče meso in kozarček vrhunskega rdečega vina, ki je poleg olivnega olja eden zaščitnih znakov mediteranske diete.

KATERIH ŽIVIL SE IZOGIBATI?Nezdrava hrana in pijača

Če so zgoraj napisana živila dobrodošla na krožniku vsak dan znova, se je spodnjim živilom za zdravje jeter dobro izogibati …

Katerim živilom je torej za zdravje jeter potrebno reči glasen “NE”?

 • Ocvrti hrani (ocvrti zrezki, ocvrti sir, ocvrti kalamari …),
 • predelanim živilom (beli kruh, pekovski izdelki, gazirane pijače, sladice, predpripravljene jedi …),
 • živilom, bogatim z nasičenimi maščobami (klobase, slanina, meso, mastni siri, polnomastno mleko),
 • alkoholu.

11 NASVETOV MEDITERANSKE DIETE ZA ČIŠČENJE JETER

Da bo tvoje čiščenje jeter 100-%, sem zate na kup zbral še nekaj konkretnih nasvetov …

Spodnji seznam priporočil ti bo še dodatno pomagal pri uspešni čistilni akciji jeter!

 1. Pitje vode - hidracijaUživaj zmerno količino živil – na ta način namreč ne preobremeniš jeter.
 2. Svoje telo redno hidriraj – s pitjem velike količine vode ali drugih nesladkanih pijač (vsaj 2 do 3 litre na dan) ledvicam pomagaš izplakniti toksine iz jeter.
 3. Izogibaj se uživanju rafiniranih žitaric in jih zamenjaj s polnozrnatimi žiti. Tako dlje časa ohranjaš sitost in se izogneš napadom lakote.
 4. Vsaj 3- do 5-krat na teden si v kombinaciji s svežo zelenjavo privošči ribe, kot so losos, skuša in sardele.
 5. Omeji uživanje predelanega rdečega mesa in raje izberi nepredelano rdeče meso, kot je govedina ali jagnjetina.
 6. Izogibaj se predelani hrani in sladkarijam.
 7. Črna kava je v mediteranski dieti dobrodošla, a pazi, da je ne sladkaš ali ji dodajaš nepotrebne smetane.
 8. Čim več obrokov naj popestri sezonska zelenjava, kot so kumare, cvetača, brokoli.
 9. Vedno imej pri roki steklenico 100-% naravnega olivnega olja, ki naj v zmernih količinah služi kot osnova za kuhanje in solatne prelive.
 10. V velikem loku se izogibaj alkoholu. Tu in tam pa si skladno z mediteransko dieto lahko ob obroku privoščiš kozarček rdečega vina.
 11. Za piko na i pa svojo prehrano dopolni še s prehranskim dopolnilom, ki bo tvoje telo na enostaven način opremilo z vsem, kar tvoja jetra potrebujejo.

Golden Tree Liver Complex je zame zmagovalno 100-% naravno dopolnilo, ki z naravno mešanico 12 sestavin s trojnim delovanjem klinično dokazano podpira delovanje in zdravje jeter ter: Golden Tree Liver Complex podpira delovanje in zdravje jeter

 • Spodbudi hitro kurjenje odvečne maščobe okoli trebuha.
 • Iz telesa spravlja vse toksine, ki uničujejo zdravje.
 • Izboljšuje sposobnost telesa, da maščobo iz hrane presnovi za energijo.
 • Izboljša splošno počutje, razpoloženje in spomin.
 • Zagotavlja obilico energije.

Upam, da sem ti s svojimi napotki pomagal in te usmeril na pravo pot zdravega in dolgega življenja … Sedaj pa je čas, da stopiš v akcijo, svoj jedilnik obarvaš v barve mediteranske diete in svoja jetra osvobodiš nezaželenih maščob!

Naj se čistilna akcija jeter uspešno prične … ZDAJ!


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Jetrom prijazen rastlinski kompleks
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji