Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / Mišični krči – kako jih preprečiti?
 

Mišični krči – kako jih preprečiti?

Predviden čas branja: 5 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 19/07/2022
Mišični krči – kako jih preprečiti?

Verjetno ni hujšega kot pa to, da ne veš, kdaj te preseneti …

In ko zagrabi, sem prepričan, da ne obstaneš na mestu!

Zakaj se pojavijo krči v mišicahRavno obratno …

Lahko te vrže iz globokega spanca, te prisili, da prekineš s treningom, je razlog, da ne uspeš preteči svoje najljubše trase ali pa te oropa nepozabnih trenutkov, ki ti jih pričarajo tvoje top aktivnosti, kot so kolesarjenje, potepanje po hribih, smučanje itd.

Govorim o bolečini, ki se pojavi, ko te presenetijo mišični krči v nogah, rokah, stopalih, trebuhu

Ni pomembno, kje zaboli, dejstvo je, da so tvoj plani v trenutku pokvarjeni.

Seveda te jezi, ker ne veš, kaj se pravzaprav dogaja, a navsezadnje se, tako kot večina, s to neprijetno bolečino preprosto sprijazniš.

Napaka!

Poglej …

Vse, kar potrebuješ, je učinkovita strategija, ki poskrbi, da se krčev rešiš hitro in za zmeraj.

Če si to resnično želiš, ne odlašaj in beri dalje!

KAZALO:

 1. KAJ SO MIŠIČNI KRČI?
 2. KO IZGUBIŠ NADZOR, SE POJAVIJO KRČI V NOGAH, ROKAH, STOPALIH …
 3. TRIJE KLJUČNI SPROŽILCI MIŠIČNIH KRČEV

KAJ SO MIŠIČNI KRČI?

Okej …

Ker iščeva celostno rešitev, je logično, katero vprašanje si bova postavila najprej.

Zakaj se krči v mišicah sploh pojavijo?

Kaj so mišični krčiČe ne poznava izvora samega problema, se bova tako kot večina ukvarjala izključno s simptomom, kar pa ni najin namen. Zato morava pobrskati nekoliko globlje in sicer …

Tako kot ostale spremembe v tvojem organizmu so tudi krči jasen signal, da vse stvari še zdaleč niso v najlepšem redu. In čeprav gre za bolečino, ki sicer mine relativno hitro, so posledice krčev v daljšem časovnem obdobju lahko zelo neprijetne.

Zaradi bolečin, ki so posledica mišičnih krčev, je lahko uničen tvoj počitek, ki velja za enega najpomembnejših faktorjev super počutja, lahko se poruši tvoja trening strategija, kar te konkretno razjezi, lahko se pojavijo poškodbe itd.

Zato pazi …

Če želiš, da se mišica skrči, je potreben signal, ki potuje od tvojih možganov do živčnega sistema. Ko ta prispe do želenega mesta, se mišica skrči in kasneje sprosti, kar je osnova vsakega gibanja. Od tvojih želja pa je odvisno, katere mišice bodo aktivirane.

KO IZGUBIŠ NADZOR, SE POJAVIJO KRČI V NOGAH, ROKAH, STOPALIH …

No, v primeru krčev pa ta nadzor popolnoma izgubiš.

To pomeni, da se mišica skrči v trenutku, ko si tega ne želiš. Kontrakcija je izredno močna, zato začutiš ostro bolečino, ki te v trenutku šokira.

Razloge, da se ta pojavi, načeloma lahko razdeliva v dve glavni skupini.

In sicer gre za sprožilce, ki so povezani:

 • s preutrujenostjo oziroma pretreniranostjo ali
 • s porušenim ravnovesjem med minerali.

Če se zgodi, da so tvoja mišična vlakna v določenem časovnem obdobju pretirano obremenjena, to lahko precej zbega delovanje vlaken, kar pomeni, da se pojavijo nepravilnosti oziroma mišični krči. Ponavadi se te težave pojavijo ob dlje trajajoči aktivnosti (kolesarjenje, plavanje, pohodi …) oziroma v primeru, da treningi niso pravilno strukturirani.

Krči v nogah, rokah, stopalih - ključni sprožilciSeveda pa to še zdaleč ni najbolj črn scenarij.

Če ugotoviš, da se razlog za mišične krče nahaja v pretreniranosti, bodo v veliko pomoč počitek, zmernost in nekoliko boljši razpored treningov.

Vprašanje pa je, kaj se zgodi, če omenjene spremembe ne prinesejo želenih rezultatov in se krči kljub počitku pojavijo v različnih delih dneva.

V tem primeru pa se rešitev v 99 odstotkih skriva v skupini, ki je povezana z minerali.

Še posebej z naslednjimi tremi, ki so glavni krivci, da se ti soočaš s hudimi bolečinami.

TRIJE KLJUČNI SPROŽILCI MIŠIČNIH KRČEV

Ca – KALCIJ

Znaki za preveč kalcijaKalcij je eden izmed najpogostejših mineralov v tvojem telesu, je pa tudi najbolj znan. Predvsem zato, ker je v tesni povezavi z zdravimi kostmi in ga večina na vse možne načine poskuša redno vnašati v svoje telo.

Ampak pazi!

Vsak presežek v telesu lahko povzroča hude preglavice in kalcij ni nobena izjema.

Gre za mineral, ki je med drugim odgovoren za prevajanje živčnih signalov. In če količine tega minerala niso optimalne, si lahko žrtev “komunikacijskega šuma”, katerega rezultat so mišični krči.

Kalcij je namreč mineral, ki sodeluje pri procesu krčenja mišičnih vlaken. V primeru da količina tega minerala v tvojem organizmu nekontrolirano narašča in sta poleg tega otežena tako transport kot absorpcija tega minerala, se slej ko prej soočiš s težavami.

Če se soočaš s krči, ki kvarijo tvoje počutje in namenoma uživaš večje količine kalcija (prehranska dopolnila, ki vsebujejo kalcij, večje količine mlečnih izdelkov …), ti predlagam, da se z osebnim zdravnikom in na podlagi krvnih testov prepričaš, če je to zares potrebno.

V kolikor so rezultati OK in nimaš zdravstvenih težav, sem prepričan, da bo že uravnotežena in raznolika prehrana poskrbela za optimalne vrednosti kalcija v tvojem telesu.

K – KALIJ

Živila ki vsebujejo kalijZa razliko od kalcija pa pri drugem mineralu, ki je v tesni povezavi s pogostimi mišičnimi krči, niso problematični presežki, ampak primanjkljaji.

Nizek delež kalija je prav tako lahko razlog, da se sredi noči zbudiš zaradi hudih bolečin oziroma prekineš s treningom ali svojo najljubšo aktivnostjo.

Ker je porušeno ravnovesje med glavnimi minerali v tvojem telesu, je seveda logično, da pri delovanju živčnega sistema pride do ponavljajočih se nevšečnosti.

Da se tem težavam ekspresno izogneš, je tvoja naloga v osnovi relativno preprosta. Izogniti se moraš dvema elementoma, ki sta vse pogostejša predstavnika sodobnega življenjskega sloga in negativno vplivata na količino kalija v tvojem telesu.

To sta:

 • enolična, pusta prehrana,
 • pogosta izpostavljenost stresu.

Ker na optimalen delež kalija najlažje vplivaš z uravnoteženo in raznoliko prehrano, ti toplo priporočam, da narediš vse, kar lahko, da bo tvoj jedilnik vsaj nekoliko bolj pisan. Super izbira so predvsem:

 • pistacije,
 • indijski oreščki,
 • špinača,
 • blitva,
 • avokado,
 • sladki krompir,
 • cvetača …

Poleg tega pa ne pozabi nase, na svoje počutje in si, če to začutiš, vzemi čas zase, da se sprostiš in spočiješ. Stres nate preži z vseh strani, zato naredi vse, kar lahko, da ga maksimalno omejiš.

Mg – MAGNEZIJ

Kateri magnezij kupitiNo, ne glede na vse informacije, nasvete in podatke pa obstaja mineral, ki v sebi skriva daleč največ potenciala, če želiš enkrat za vselej premagati hude bolečine, ki so povezane z mišičnimi krči.

Magnezij je sicer mineral, ki sodeluje pri več kot 300 procesih v tvojem organizmu. Za naju pa je, ko govoriva o krčih, daleč najbolj aktualen podatek ta, da gre za snov, ki omogoča, da se tvoja mišična vlakna sprostijo in tako poskrbijo za preprečevanje krčev.

Če zadevo poenostaviva, lahko rečeva, da gre v resnici za “protistrup”, ki se brez usmiljenja zoperstavi nadležnim krčem.

Za piko na i pa je magneziji tisti, ki sodeluje pri uravnavanju kalcija, kar pomeni, da gre za rešitev, s katero ubiješ dve muhi na en mah in tako še dodatno zmanjšaš možnost, da znova postaneš žrtev pekoče bolečine.

Zato pazi …

Če te jezijo krči v nogah, rokah, mečih, stopalih in se zaradi njih sredi noči prebujaš oziroma ne treniraš tako dobro, kot si želiš, potem je nujno, da stvari vzameš v svoje roke.

Jasno je, da se situacija izboljša, če poskrbiš za hidracijo, počitek, raznoliko prehrano in omejiš stres, ampak ne pozabi, da je ključni dejavnik zmagovalne strategije …

magnezij!

Gre za snov, ki poskrbi za popolno komunikacijo, kar pomeni, da na krče lahko enostavno pozabiš.

Zato pazi, da se na tvojem jedilniku redno in v zadostnih količinah pojavljajo živila, kot so:

 • avokado,
 • brokoli,
 • čičerika,
 • špinača,
 • grah,
 • oves,
 • dolgozrnati rjavi riž,
 • zelje itd.

Tudi če tvoja prehrana ni tako zelo raznolika in te skrbi, da ti ne bo uspelo zaužiti zadostne količine zgoraj naštetih živil, si lahko popolnoma brez skrbi.

Magnezij namreč v svoje telo lahko vneseš tudi s pomočjo prehranskega dopolnila in tako poskrbiš za optimalen vnos.

Je pa res, da ti bo to uspelo samo v primeru, da izbereš pametno. Da ti priskočim na pomoč in skupaj ekspresno premagava težavo, ki sliši na ime mišični krči, imam zate super rešitev: Golden Tree Magnesium Complex.

Magnesium Complex kapsule proti mišičnim krčem

Gre za visokokakovosten dodatek k tvoji prehrani, ki vsebuje različne oblike magnezija, tiste, ki se lahko pohvalijo z najboljšo absorpcijo in imajo daleč najboljši učinek na tvoj organizem.

Da je formulacija popolna, sta rešitvi dodana tudi dva vitamina, B6 in D3, ki sama po sebi prispevata k boljšemu počutju, hkrati pa vplivata tudi na absorpcijo magnezija. Poleg že naštetega pa GTN Magnesium Complex ne vsebuje umetnih sladil, dodanih sladkorjev, niti glutena, soje ali gensko spremenjenih živil. Seveda smo poskrbeli tudi za 100-% PDV in optimalno doziranje ter tako oblikovali rešitev, ki je res poglavje zase.

Dejstvo je, da se krčev lahko znebiš ekspresno. Seveda pa je, tako kot vedno, odločitev v tvojih rokah, in upam, da se odločiš pametno.

Se že veselim tvojih povratnih informacij.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Prehransko dopolnilo, s pomočjo katerega poskrbimo tudi za priporočeni dnevni vnos vitaminov D3 in B6.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji