Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Nega kože / Mlahava koža: kako poskrbeti, da koža z leti ostane čvrsta in napeta?
 

Mlahava koža: kako poskrbeti, da koža z leti ostane čvrsta in napeta?

Predviden čas branja: 7 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 07/11/2022
Mlahava koža: kako poskrbeti, da koža z leti ostane čvrsta in napeta?

Nobena skrivnost ni, da se v življenju bojimo zelo različnih stvari …

Redke pa so tiste, ki jih, vsaj potihoma, s strahom spremljamo čisto vsi.

In če katera, potem v to skupino sigurno sodi bojazen, povezana s prezgodnjim staranjem.

Strah, ki je izrazit in razširjen tako med ženskami kot moškimi, je namreč tesno povezan s tistimi najbolj očitnimi znaki staranja, kot so:

 • na pogled utrujen videz,
 • vse bolj izrazite gube
  in
 • povešena oziroma uvela koža na različnih delih telesa.

Če utrujen videz lahko vsaj delno premagamo z občasnimi osvežilnim tretmaji in se vse bolj izrazitim obraznim gubam lahko zoperstavimo z različnimi kozmetičnimi izdelki, je uvela, mlahava koža tista, ki povzroča največ skrbi.

Preprosto zato, ker učinkovitih rešitev skorajda ni.

Ampak brez skrbi. V kratkem se z eno od najbolj revolucionarnih odrešitev spoznaš tudi ti.

Zato pozor.

Če je tudi tvoja koža zaradi različnih dejavnikov, kot so: Prekomerno izpostavljanje soncu

 • prekomerno izpostavljanje soncu,
 • (pre)hitra izguba kilogramov,
 • kronični stres
  in
 • kajenje,

na različnih delih telesa postala uvela, suha in na pogled postarana, te v nadaljevanju čaka fantastična rešitev.

Kljub temu da mlahava koža ni stanje, ki bi se ga bilo treba sramovati, je, roko na srce, ta neljuba sprememba na telesu tista, ki lahko konkretno vpliva na tvoje počutje in samozavest.

Ravno zato je tako zelo pomembno, da spoznaš način, kako lahko tvoja koža na različnih delih telesa spet postane bolj čvrsta in mladostnejša.

Kako točno do tega rezultata na zelo enostaven in popolnoma neboleč način, pa spoznaš v nadaljevanju.

KAZALO:

 1. KAJ JE MLAHAVA KOŽA IN ZAKAJ NASTANE?
 2. VZROKI ZA POJAV MLAHAVE KOŽE
 3. KAKO PEPREČITI NASTANEK UVELE KOŽE?
 4. TRETMAJI ZA TELO IN MLAHAVO KOŽO

KAJ JE MLAHAVA KOŽA IN ZAKAJ NASTANE?

Medtem ko so gube dobro poznana kožna sprememba, se o mlahavi oziroma uveli koži ne govori prav veliko …

Mnogi posamezniki se zato sprašujejo, kaj sploh je mlahava koža in kaj je glavni razlog, da skozi čas pride do tako zelo očitnih sprememb, in to na različnih delih telesa.

Kaj je mlahava koža in zakaj nastane

Da bo jasno, o čem točno govorimo, naj izpostavimo, da gre pri mlahavi oziroma uveli koži za pojav, ko koža postane:

 • bolj tanka,
 • krhka,
 • drobno nagubana
  in
 • povešena oziroma ohlapna.

Za primerjavo se velikokrat kar izpostavi, da mlahava koža vizualno spominja na (cvetličarski) krep papir – tisti, ki se ponavadi uporablja za različne dekoracije.

No, v nasprotju z obraznimi gubami, ki so med drugim posledica obrazne mimike, se mlahava koža pogosteje povezuje z izgubo mišične mase, prav tako pa tudi z nihanjem kilogramov.

Svoje pa seveda dodajo:

 • hormonske spremembe,
 • kronični stres,
 • upad deleža kolagena in elastina v strukturi kože,
 • nezdrave življenjske navade (kajenje, prekomerno uživanje alkohola …) itd.

Prav tako pa se mlahava koža za razliko od klasičnih obraznih gub pojavlja na različnih delih telesa.

Običajno je to na:

 • vratu,
 • notranjem in spodnjem delu nadlakti,
 • ledvenem delu
  in
 • stegnih.

Seveda pa je isti pojav, čeprav v nekoliko manj izraziti obliki, mogoče opaziti tudi na ostalih delih telesa.

Sicer je res, da je mlahava koža bolj izrazita pri posameznikih v zrelih letih, kar pa ne sme biti razlog, da tej spremembi na koži ne nameniš pozornosti že veliko prej.

Predvsem zato, ker sta izgled in struktura tvoje kože v veliki meri odvisna od tvojih vsakodnevnih potez, zato nikar ne odlašaj – prav s tega razloga je tako zelo pomembno, da že danes spoznaš rešitev, ki ti lahko pomaga do lepše in zdrave kože na vseh delih telesa.

VZROKI ZA POJAV MLAHAVE KOŽE

Glavni razlogi za pojav mlahave kože se od posameznika do posameznika lahko precej razlikujejo, je pa nekaj tistih, ki veljajo za najbolj značilne.

Med najpogostejše vsekakor sodijo poškodbe kože, ki nastanejo zaradi prekomerne izpostavljenosti soncu oziroma pretirane uporabe solarija.

Takšno početje ti vsekakor odsvetujemo oziroma ti predlagamo, da redno uporabljaš kakovostno kremo za zaščito proti soncu (SPF).

Prav tako ti toplo odsvetujemo, da se izgube odvečnih kilogramov lotiš na nepremišljen način, kar pomeni, da v kratkem času izgubiš veliko telesne teže, saj organizmu in koži tako ne nameniš dovolj časa za prilagajanje spremembam.

Velikokrat je rezultat takega početja mlahava koža na predelu trebuha, stegen in rok.

Zato naj ti bo v pomoč učinkovita strategija, ki razkriva, kako zdravo in učinkovito shujšati 10 kilogramov ali več.

Za tvojo kožo pa seveda nista usodni zgolj prehitra izguba telesne teže in pretirana izpostavljenost soncu. Prav tako ima slaba hidracija kože lahko precej negativen učinek.

Predvsem pomanjkljiva hidracija kože od zunaj lahko negativno vpliva na moč kožne bariere, ki je prepustna in dopušča izhlapevanje vlage …

No, četrti izmed tistih najbolj pogostih razlogov, zaradi katerih pride do mlahave kože, pa je povezan z nižjimi vrednostmi kolagena.

Gre za eno izmed najbolj prisotnih beljakovin v koži, ki z leti začne izgubljati svoj potencial, če koži oziroma organizmu ne priskočiš na pomoč in s preprostim trikom, ki ga razkrijemo v nadaljevanju, poskrbiš, da tvoja koža ostane prožna, čvrsta ter na videz zdrava in sijoča.

Če na tej točki naredimo hiter povzetek, lahko rečemo, da so vzroki za pojav mlahave kože naslednji: Vzroki za pojav mlahave kože

 • (pre)hitra izguba telesne teže,
 • pretirana izpostavljenost sončnim žarkom,
 • pomanjkanje vlage v koži,
 • neuravnotežena prehrana,
 • pomanjkanje kakovostnega počitka,
 • kronični stres,
 • kajenje,
 • uživanje nekaterih zdravil,
 • prekomerno uživanje alkohola,
 • upad kolagena v koži.

Seveda je logično, da ne moreš popolnoma izključiti vseh negativnih dejavnikov, je pa res, da nanje lahko konkretno vplivaš.

Med drugim tudi z nadvse preprostimi in enostavnimi odločitvami.

KAKO PEPREČITI NASTANEK UVELE KOŽE?

 1. Izogibaj se soncu: kot smo omenili, je to ključen korak proti uveli koži – raje se zadržuj v senci oziroma poskrbi za ustrezno zaščito kože pred soncem.
 2. Kako preprečiti nastanek uvele kožePazi na hidracijo: to naj bo tvoja prioriteta. Dnevno zaužij dovolj vode in ne pozabi na kvalitetno hidratantno kremo, ki bo tvoji koži priskrbela točno tisto, kar potrebuje. Za katero kremo pravzaprav gre, razkrijemo v nadaljevanju.
 3. V prehrano vključi ključna mikro in makro hranila: vse, kar zaužiješ, vpliva na kakovost tvoje kože, zato poskrbi, da se na tvojem krožniku čim pogosteje znajdejo živila, bogata z antioksidanti, vitamini A, C, D in E ter z omega 3 maščobnimi kislinami. Prav tako se na široko izogni enostavnim sladkorjem in visoko predelani hrani.
 4. Nege se loti že doma: lahko si narediš piling, ki bo izboljšal videz kože oziroma zmasiraš dele telesa, kjer se pojavlja uvela koža, a nujno poskrbi tudi za dober spanec in čim manj stresa!
 5. Razmisli o tretmajih: tretmajev za preprečevanje oziroma lajšanje pojava mlahave kože je veliko. Dejstvo je, da prej kot svoji koži začneš namenjati pozornost, lažje bo stanje obvladljivo.

TRETMAJI ZA TELO IN MLAHAVO KOŽO

Tretmaji za telo in mlahavo kožo

Sicer obstajajo številni tretmaji, s pomočjo katerih lahko ublažiš videz mlahave kože in izboljšaš samo strukturo kože.

Kateri tretmaji so primerni zate, je odvisno od tipa kože, vzroka za nastanek mlahave kože in od tega, na katerem delu telesa se težava pojavlja.

Primeren tretma za mlahavo kožo lahko pomembno vpliva na videz, teksturo, debelino in čvrstost tvoje kože.

A ne pozabi!

Prej kot začneš z negovanjem mlahave kože, hitreje bodo vidni učinki ne glede na vrsto tretmaja, zato nikar ne odlašaj.

V nadaljevanju samo na hitro predstavimo, kateri so tisti najbolj prepoznavni tretmaji, vendar ne pozabi, da bo, vsaj po našem mnenju, tista najboljša rešitev razkrita čisto na koncu.

Prav tako pa si zapomni, da se je o primernosti vsakega izmed omenjenih posegov najprej pametno posvetovati z dermatologom.

TRETMA S POLNILI

Polnila oziroma filerji so bioidentične ali sintetične snovi za zmanjšanje gub, obnovo volumna obraza, vratu ali dekolteja, ki se vbrizgajo v gube ali podkožje …

Rezultat omenjenega tretmaja je lahko izboljšana struktura mlahave kože, saj poskrbi za nadomeščanje volumna in spodbuja nastanek kolagena.

Gre za nadvse popularno tehniko pomlajevanja, vseeno pa dolgoročni rezultati niso znani, zato si v tem primeru vzemi nekoliko več časa za premislek.

TERAPIJA S FRAKCIONIRANO RADIOFREKVENCO

Gre za postopek, pri katerem se majhen predel kože točkovno pregreva s pomočjo nastavka, ki se dotika površine kože. Uporabljajo se tudi nastavki s tankimi in izoliranimi iglami, ki kožo in podkožje pregrevajo v globino.

Končni učinek je ponovna tvorba elastina, kolagena in hialuronske kisline, kar vpliva na videz kože.

Resda je koža videti mlajša, z manj gubami in brazgotinami, a je postopek dokaj boleč, zato po izvedbi tretmaja zahteva veliko previdnosti in nege.

TERAPIJA Z RETINOIDI

Retinoidi v obliki kreme ali gela spodbujajo luščenje in pospešujejo celično obnovo tako, da pritisnejo na receptorje za tvorbo kolagena.

Končni rezultat je svetlejša, bolj gladka koža z manj vidnimi gubicami.

Toda pozor! Tovrstni izdelki lahko ob nepravilni uporabi izsušijo kožo in začasno stanje celo poslabšajo, zato pazi, kako jih uporabljaš.

UČVRSTITEV MLAHAVE KOŽE S HIDRATANTNO KREMO

No, v primerjavi z vsemi naštetimi pa je zadnja rešitev, ki velja za najbolj revolucionarno, hkrati popolnoma enostavna, neboleča in v finančnem smislu bistveno bolj dostopna.

Gre za rešitev, ki smo jo razvili v sodelovanju s strokovnjaki in se lahko pohvali z unikatnostjo, po svoji sestavi pa izstopa v poplavi povprečnih rešitev.

Hidratantna krema Golden Tree Bloom je namreč tista, ki na račun edinstvene sestave in kombinacije učinkovin prinaša fantastične rezultate v boju z mlahavo kožo, saj vsebuje sestavine, ki:

 • pravilno hidrirajo kožo;
 • podpirajo tvorbo kolagena, elastina in ATP molekul;
 • zagotavljajo bolj gladko, napeto in na videz mlajšo kožo
  in
 • se borijo proti na videz uveli oziroma mlahavi koži.

Golden Tree Bloom tako zagotavlja dramatičen učinek in posledično ustvari mlajši, bolj živahen videz kože.

Hidratantna krema Golden Tree Bloom

Za to pa poskrbijo naslednje sestavine:

Niacinamid se večkrat izpostavlja kot lepotni vitamin za kožo in velja za odlično sestavino v boju proti staranju. Ta snov namreč poveča sintezo ceramidov, ki krepijo kožno bariero, to pa pozitivno vpliva na hidracijo kože. Študije kažejo, da lahko niacinamid poveča tako proizvodnjo kolagena kot tudi tvorbo ostalih pomembnih beljakovin za stanje tvoje kože.

Retinol je čisti vitamin A in je najbolj dokazana sestavina proti staranju, ki je na voljo brez recepta. V koži se mora za čaroben učinek pretvoriti v retinojsko kislino. Ko se pretvori, ima enak učinek kot trans-retinojska kislina, imenovana tudi tretinoin. Koža je manj zgubana, bolj gladka, čvrsta in napeta.

Hexapeptide-7 je zaporedje peptidov, ki ga najdemo tudi v samozdravilnem sistemu našega telesa. Gre za izredno revolucionarno sestavino z dokazanimi učinki pri ženskah v menopavzi. Klinična študija je potrdila zmanjšanje gub in izboljšanje teksture kože.

Lactococcus Ferment Lysate je nova probiotična sestavina, ki jo pridobivajo iz GRAM-pozitivne bakterije Lactococcus lactis. Lizat je tekoča snov, ki nastane ob razgradnji celične membrane, kar pomeni, da ta snov vsebuje zanimive sestavine, vključno s citoplazmo in fragmenti celične stene.

Tetrahexyldecyl Ascorbate je oljetopna oblika vitamina C, ki je veliko bolj stabilna od klasične askorbinske kisline. Vitamin C velja za enega najbolj raziskanih in najmočnejših antioksidantov. Spodbuja tudi nastajanje kolagena, svetli pigmentne madeže, zaščiti pred poškodbami UVA in UVB žarkov, v kombinaciji z vitaminom E pa nudi izjemno foto zaščito.

AcquaCell je kombinacija treh izvlečkov (izvlečka jabolčne lupine, leče in lupine lubenice), ki dokazano hidrira kožo kar še 24 ur po nanosu. Med drugim vsebuje tudi vitamin B5 in trisaharide. V kliničnem testu je AcquaCell zmanjšal suhost kože za neverjetnih 60 %, že po dveh urah pa je znatno zmanjšal videz gubic.

Sodium Hyaluronate deluje kot goba, ki pomaga koži zadržati vodo, da ostane napeta in elastična. Znan je po svoji nori zmogljivosti zadrževanja vode, saj nase lahko veže do 1000-kratnik svoje lastne teže.

Aloe vera je ena izmed čarobnih rastlin današnjega časa. Raziskave o aloji potrjujejo, da je odličen vlažilec, saj ima več protivnetnih (med drugim vsebuje salicilate, polisaharide, magnezijev laktat in C-glukozil kromon) ter nekaj antibakterijskih komponent. Pomaga tudi pri celjenju ran in pri regeneraciji kože nasploh.

Za piko na i poskrbi biserni prah, ki zagotavlja privlačno polt in lesk, zaradi česar je koža videti mlajša, bolj zdrava in privlačnejša.

Golden Tree Bloom je edinstvena formula, ki združuje sestavine v tej specifični kombinaciji in v odmerkih, ki klinično dokazano učinkujejo.

Vse prednosti hidratantne kreme za telo Golden Tree Blom pa si lahko zagotoviš čisto preprosto: po tuširanju kožo osušiš s čisto brisačo, nato pa kremo nežno vmasiraš na katerem koli predelu, le pazi, da je ne naneseš na obraz.

Ker je Golden Tree Bloom zasnovana tako, da koži pomaga zadržati vlago več kot 24 ur, jo lahko uporabiš samo enkrat dnevno.

Ne dvomimo, da ti bo všeč njena lahka, gladka tekstura, pa tudi dejstvo, da se lepo vpije in ne povzroča občutka mastnosti. Tvojo kožo ovije v svež vonj zelenega čaja.

To je to! Preprosto, kajne?

Zato ne odlašaj in si čim prej zagotovi svoje pakiranje hidratantne kreme Golden Tree Bloom.

Čas je, da počutje in samozavest vzameš v svoje roke.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Edinstvena 3 v 1 formula, ki pomaga odpravljati videz uvele kože in skrbi za hidracijo.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji