Ekskluzivni popusti samo še 00:00:00 🤩 Prihrani kar dodatnih 20 % s kodo "spring20" 👉
Domov / Prehrana / Ali gluten povzroča prepustno črevesje?
 

Ali gluten povzroča prepustno črevesje?

Predviden čas branja: 5 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 21/11/2022
Ali gluten povzroča prepustno črevesje?

Glede na to, kaj vse se dandanes skriva v živilih, ki jih najdeš na trgovskih policah, je seveda zanimivo, da se za enega najhujših sovražnikov tvojega počutja smatra prav …

gluten.

In ne samo to.

Lahko bi celo rekli, da je brezglutenska dieta praktično čez noč postala “trendi” oziroma velja za pravi prehranski hit.

Zato se verjetno tudi ti sprašuješ, od kod sploh izvira strah pred glutenom in tuhtaš, če ga moraš res izločiti iz svoje prehrane …

No, očitno gre za zelo vročo temo, ki sproža vse več vprašanj, na katera pa marsikdo ne pozna odgovora.

Ker se je tudi v našem spletnem nabiralniku nabralo kar nekaj vprašanj v povezavi z uživanjem glutena, je padla odločitev, da temu namenimo več pozornosti in poskušamo podati čim več strokovnih odgovorov.

Po prepričanju mnogih je prav gluten v prehrani glavni krivec za pojav številnih zdravstvenih težav, med drugim tudi za prepustno črevesje.

Pa je to res?

No, vse to in še več, izveš v naslednjih vrsticah.

Za začetek je pomembno, da se sprijazniš s preprostim dejstvom.

Večina posameznikov po zaužitju glutena ne bo opazila praktično nobenih težav, obstaja pa vse več tistih, ki jim gluten povzroča kar nekaj preglavic.

Od tistih, ki relativno hitro minejo, pa vse do oblik, ki so za zdravje in počutje posameznika celo usodne.

Resna oblika intolerance na gluten se imenuje celiakija.

Prepustno črevesje

Gre za avtoimunsko bolezen, ki izrazito vpliva na počutje posameznika in zaradi katere se po zaužitju glutena lahko pojavijo težave, kot so:

 • hude bolečine v predelu želodca,
 • trebušni krči,
 • driska,
 • slabost,
 • bruhanje,
 • napenjanje,
 • izpuščaji na koži itd.

Sčasoma se pojavijo tudi poškodbe črevesja, ki negativno vplivajo na samo delovanje tega pomembnega organa, posledično pa tudi na absorpcijo hranil.

Ampak pozor …

Gluten še zdaleč ni nevaren samo za tiste z diagnosticirano celiakijo.

Obstaja namreč vse več posameznikov, ki prav tako slabo prenašajo gluten, a s to razliko, da simptomi niso tako zelo izraziti. V tem primeru govorimo o osebah, ki trpijo za neceliakijsko občutljivost na gluten.

Gre za ljudi, ki so še pred dvajsetimi leti veljali za namišljene bolnike, saj so se pritoževali nad simptomi, kot so:

 • bolečine v sklepih,
 • srbeča koža,
 • kronična utrujenost,
 • pogosti vetrovi oziroma pogoste težave z napenjanjem,
 • zadrževanje vode v telesu …

No, če se s podobnimi težavami soočaš tudi ti, obvezno beri dalje.

KAZALO:

 1. KAJ JE GLUTEN?
 2. KAJ JE ČREVESNA PREPUSTNOST?
 3. UČINEK GLUTENA NA ČREVESNO STENO
 4. DEJAVNIKI, KI PRISPEVAJO K SINDROMU PUŠČAJOČEGA ČREVESJA
 5. KAKO POZDRAVITI PREPUSTNOST ČREVESJA?

KAJ JE GLUTEN?

Preden več pozornosti namenimo povezavi simptomov intolerance in alergije na gluten, med katerimi še posebej izstopa prepustno črevesje, najprej razčistimo osnove in odgovorimo na vprašanje, kaj sploh je gluten.

Gre za beljakovino, ki jo najdemo v žitih, kot so:

 • pšenica,
 • pira,
 • oves,
 • kamut,
 • ječmen
  in
 • rž.

Gluten je odgovoren za elastičnost testa in pripomore k temu, da testo lepo vzhaja in se “drži skupaj”. Kaj je gluten

In ne samo to …

Gluten med drugim kruhu daje tudi slastno in žvečljivo teksturo.

Glavna proteina, ki sestavljata pšenični gluten, sta:

 • gliadin
  in
 • glutenin.

No, prav gliadin pa naj bi bila tista sestavina, zaradi katere glutena toliko ljudi ne prebavlja dobro.

Ne glede na to, ali trpiš zaradi intolerance na gluten ali ne, ni nobena skrivnost, da prekomerno uživanje živil, bogatih z glutenom (kruh, testenine, pica itd.), ne vpliva ravno najbolje na tvoje zdravje niti na formo tvojega črevesja.

Razlog pa je sledeč.

Redno in prekomerno uživanje živil, bogatih z glutenom, namreč na dolgi rok lahko poškoduje črevesno steno, kar posledično povzroča črevesno prepustnost.

Prepustno črevesje opisuje stanje črevesne pregrade, ki organizma ni več sposobna braniti pred različnimi škodljivimi snovmi, med katere spadajo tudi alergeni.

To pomeni, da je toksinom omogočeno prehajanje v krvni obtok, zato povzročajo precej preglavic.

Katere točno, razkrijemo v nadaljevanju.

KAJ JE ČREVESNA PREPUSTNOST?

Prepustno črevesje ali povečana črevesna prepustnost je stanje, ko lahko bakterije in toksini skozi črevesno steno prehajajo v krvni obtok.

V znanstveni literaturi je to stanje opisano kot oslabljena črevesna pregradna funkcija oziroma povečana črevesna prepustnost …

Redno in prekomerno uživanje živil, bogatih z glutenom, na dolgi rok lahko poškoduje črevesno steno, kar posledično vodi v črevesno prepustnost – gre za stanje, ko snovi in organizmi iz črevesja prehajajo direktno v krvni obtok, zato pride do številnih vnetij v tvojem telesu.

Ko bakterije in toksini prodrejo v krvni obtok, posledično lahko pride do številnih vnetij v tvojem telesu.

Sčasoma pa lahko prepustnost črevesja, če se seveda tej težavi ne zoperstavimo, vodi do nastanka avtoimunskih bolezni, kot so:

 • Crohnova bolezen,
 • multipla skleroza,
 • sladkorna bolezen itd.

UČINEK GLUTENA NA ČREVESNO STENO

Poškodbe črevesne stene zaradi prekomernega uživanja glutena nastanejo v obliki drobnih resic, ki neprebavljenim beljakovinam, bakterijam, virusom in drugim potencialno nevarnim snovem omogočajo prehajanje v krvni obtok.

Več študij je pokazalo, da lahko gluten poveča prepustnost črevesja in povzroči imunski odziv telesa. Učinek glutena na črevesno steno

Imunski sistem se na snovi, ki jih zazna kot škodljive, odzove tako, da povzroči vnetje – to je namreč eden od naravnih samozaščitnih mehanizmov telesa …

Pri posameznikih, ki so npr. občutljivi na gluten, telo to potencialno nevarno beljakovino obravnava kot tujek.

To pa, kot smo že omenili, vodi do vnetja …

Torej bi se morali povsem izogibati glutenu?

Odgovor je NE.

Že res, da nekaterim posameznikom povzroča precejšnje zdravstvene težave, a povezava med glutenom in črevesno prepustnostjo je zapletena in še ni povsem razjasnjena.

Če ne zaznavaš nobenih težav, ti torej uživanja glutena ni treba povsem črtati z jedilnika, vseeno pa je priporočljivo, da omejiš živila, ki ga vsebujejo veliko.

V primeru, da se soočaš s simptomi občutljivosti na gluten, bi bilo vsekakor koristno, da ga vsaj začasno povsem izločiš iz prehrane in opazuješ odziv svojega telesa.

DEJAVNIKI, KI PRISPEVAJO K SINDROMU PUŠČAJOČEGA ČREVESJA

Kljub temu da strokovnjaki še vedno poskušajo natančno razumeti, kaj vse povzroča sindrom prepustnega črevesja, je znanih nekaj konkretnih dejavnikov, ki poleg problematičnega glutena prispevajo k temu stanju.

Prekomerno uživanje alkohola vpliva na črevesje

Gre za naslednje dejavnike:

 1. Nezdrava hrana.
 2. Prekomerno uživanje alkohola.
 3. Stres.
 4. Nesteroidna protivnetna zdravila.
 5. Vnetja.
 6. Slaba črevesna flora.
 7. Pomanjkanje hranil.
 8. Prekomerna rast kvasovk.

KAKO POZDRAVITI PREPUSTNOST ČREVESJA?

Ker za sindrom prepustnega črevesja zaenkrat ne obstaja nobena uradna medicinska diagnoza, posledično ni predpisan niti točno določen način zdravljenja.

Kljub temu pa lahko za svoje zdravje z manjšimi in preprostimi koraki narediš veliko.

Predlagamo, da za izboljšanje delovanja črevesja preizkusiš katerega od naslednjih ukrepov …

Kako pozdraviti prepustnost črevesja

IZOGIBANJE RAFINIRANIM OGLJIKOVIM HIDRATOM

Za izboljšanje zdravja črevesja je res pomembno, da se v čim širšem loku izogneš sladkim pijačam in hrani z dodanimi sladkorji.

Gre za snovi, ki konkretno zmanjšajo moč tvojega črevesja, saj prekomeren vnos sladkorja škoduje delovanju črevesne pregrade.

Namesto belega kruha ali pice, na dnevni bazi raje izberi ajdo, kvinojo ali amarant, saj gre za odlična in hranljiva brezglutenska žita.

KAKOVOSTEN POČITEK IN IZOGIBANJE STRESU

Da ublažiš posledice uničujočega stresa, ki lahko prizadene tudi črevesno steno, moraš poskrbeti za zadostno količino spanja, za redno sproščanje in vsaj nekaj minut počitka na dnevni ravni.

UŽIVAJ HRANO, BOGATO Z OMEGA 3 MAŠČOBNIMI KISLINAMI

Uživanje živil, kot je na primer meso divjega lososa, ki velja za odličen vir omega 3 maščobnih kislin, lahko konkretno pospeši celjenje poškodovane črevesne sluznice, saj se omega 3 maščobne kisline lahko pohvalijo s protivnetnim učinkom.

FERMENTIRANA HRANA Fermentirana hrana

Fermentirana živila, kot so navadni jogurt, kislo zelje, kefir ali kombuča, vsebujejo probiotike, ki lahko pripomorejo k zdravju črevesja.

OMEJITEV NESTEROIDNIH PROTIVNETNIH ZDRAVIL

V boju proti sindromu puščajočega črevesja je izjemno pomembna tudi omejitev uporabe nesteroidnih protivnetnih zdravil, kot je npr. ibuprofen.

PREIZKUSI GUT RESTORE

Za konec pa smo zate prihranili še priporočilo za zmagovalno orožje, s katerim se zoperstaviš nadležnim lektinom, ki so za tvojo črevesno sluznico lahko zelo nevarni.

Naj te lektini ne zmedejo, saj jih najdeš tudi v živilih, ki veljajo za zdrava in hranilna (sadje, zelenjava, oreščki …). Napaka bi bila, da ta živila odstraniš z jedilnika, zato smo s strokovnjaki oblikovali rešitev, ki bo:

 • nevtralizirala lektine
  in
 • pomagala pri obnovi črevesne sluznice.

Jedro napitka Gut Restore predstavlja sestavina n-acetil glukozamin, ki nase veže nevarne lektine in te tako obvaruje pred ostrimi beljakovinami, ki bi sicer poškodovale tvojo črevesno sluznico.Golden Tree Gut Restore

Poleg tega je treba poskrbeti, da tvoja črevesna sluznica zakrpa nastale razpoke in se ves čas obnavlja, zasluge za to pa ima sestavina, imenovana arabinogalaktan.

Napitek Gut Restore ti omogoča, da se v manj kot 60 sekundah zoperstaviš nadležnemu sindromu prepustnega črevesja, in to brez kakršnegakoli tveganja.

Če po 60 dneh redne uporabe ne opaziš želenih rezultatov, nam preprosto napišeš sporočilo in vrneš preostanek naročila, mi pa poskrbimo, da ti v celoti povrnemo kupnino.

Gre za tvojo priložnost, da si končno zagotoviš obilico energije in fenomenalno počutje.

Tvoja najboljša investicija v zdravje je oddaljena le en klik stran … Čaka te na spodnji povezavi:

https://www.goldentree.si/trgovina/gut-restore/


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Naravna mešanica 7 aktivnih sestavin s trojnim delovanjem, ki klinično dokazano varuje, neguje in obnavlja črevesje.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji