Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Nega kože / Prezgodnje staranje: 7 faktorjev, ki te ekspresno postarajo
 

Prezgodnje staranje: 7 faktorjev, ki te ekspresno postarajo

Predviden čas branja: 6 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 28/11/2022
Prezgodnje staranje: 7 faktorjev, ki te ekspresno postarajo

Da nam leta ne prizanašajo, je dejstvo, ki mu ne more ubežati nihče.

Kljub temu pa obstaja konkretna razlika med posamezniki, ki pri svojih 60., 70. in celo 80. izžarevajo mladostno energijo in tistimi, ki prve gube in sive lase odkrijejo že pred svojim 30. letom.

Razlog, zakaj ta proces nemudoma pritegne tvojo pozornost, se skriva v tem, da so znaki staranja najprej opazni na predelu, ki je na očeh vsem …

Na tvoji koži oziroma natančneje na obrazu.

Zakaj?

Tvoje telo namreč po 25. letu začne izgubljati moč za proizvajanje kolagena – beljakovine, ki odigra ključno vlogo pri videzu tvoje kože.

Jasno …

V osnovi gre za popolnoma normalen in nenevaren proces, a tega nikakor ne smeš uporabiti za izgovor.

Predvsem zato, ker se lahko, če ne živiš zdravo, postaraš bistveno hitreje, kot je to običajno – tega pa si seveda ne želi nihče.

No, če se s tem strinjaš in ti je v interesu, da čim dlje ohraniš karseda mladosten videz, obvezno beri dalje.

KAZALO:

 1. KAJ POMENI PREZGODNJE STARANJE?
 2. ZAČETNI SIMPTOMI PREZGODNJEGA STARANJA
 3. VZROKI PREZGODNJEGA STARANJA
 4. KAKO UPOČASNITI PREZGODNJE STARANJE KOŽE?

KAJ POMENI PREZGODNJE STARANJE?

Najprej samo na hitro poglejmo, kaj se pravzaprav sploh smatra za prezgodnje staranje.

Prezgodnje staranje zajema skupino pojavov, ko se znaki staranja pojavijo hitreje oziroma v bistveno bolj izraziti obliki, kot je to običajno.

Začetni simptomi prezgodnjega staranja

V redkih primerih so te spremembe posledica genetskih bolezni, ki jih uvrščamo med progeroidne sindrome – med najbolj znanimi sta Wernerjev in Hutchinson–Gilfordov sindrom, zaradi katerih se znaki staranja pojavijo že v rani mladosti (seveda govorimo o ekstremnih primerih).

Sprožilci prezgodnjega staranja so v večini primerov seveda povezani z nezdravimi življenjskimi navadami, ki jih med drugim razkrijemo v nadaljevanju.

ZAČETNI SIMPTOMI PREZGODNJEGA STARANJA

Ko se enkrat začne telo prezgodaj starati, prve znake najprej opaziš na koži, šele potem jih občutiš tudi od znotraj.

Če že pred 35. letom opaziš enega ali več simptomov, omenjenih v nadaljevanju, je to znak, da moraš v svoj življenjski slog nujno vpeljati spremembe.

Govorimo o opozorilnih znakih, kot so:

 • izrazite gube,
 • pigmentacija,
 • povešena koža,
 • šibkost in upad mišične mase,
 • kronična utrujenost,
 • kopičenje maščobe okoli trebuha (visceralna maščoba),
 • nespečnost,
 • težave s spominom in koncentracijo,
 • bolečine v sklepih …

Prezgodnje staranje zajema skupino pojavov, pri katerih se znaki staranja pojavijo hitreje, kot je to običajno. Posebne skupine živil pomagajo upočasniti staranje, zato jih je priporočljivo vključiti v prehrano – gre predvsem za antioksidante, probiotike in omega 3 maščobne kisline.

No, da veš, kaj spremeniti, pa moraš najprej razumeti, zakaj do prezgodnjega staranja sploh pride.

VZROKI PREZGODNJEGA STARANJA

GENETSKE PREDISPOZICIJE

Za prezgodnje staranje je lahko kriva genetika.

Progerija je izredno redka bolezen, za katero je odgovoren en sam gen. LMNA gen proizvaja protein, ki skupaj drži jedro celice.

Mutacija tega gena povzroči proizvodnjo progerina, abnormalnega proteina, ki se nabira v celicah in jih naredi nestabilne. Progerin se prav tako kopiči pri ljudeh, ki nimajo diagnosticirane te bolezni, organizem zdravih posameznikov pa ga brez težav razgradi.

PREKOMERNA IZPOSTAVLJENOST SONCU

Za razliko od progerije je prekomerna izpostavljenost soncu na čisto drugi strani spektra.

Prekomerna izpostavljenost soncu - UVA in UVB žarki

Gre namreč za glavnega povzročitelja prezgodnjega staranja.

UVA žarki povzročajo gubice, saj prodirajo globoko v usnjico ter poškodujejo kolagen in elastin, ki skrbita za strukturo kože. Prezgodnje staranje kože, ki ga povzroča prekomerna izpostavljenost UVA žarkom, z drugo besedo imenujemo tudi fotostaranje.

No, UVB žarki pa prodrejo zgolj skozi vrhnjico, kjer se med drugim nahajajo melanociti.

Ti proizvajajo melanin – pigment, odgovoren za barvo kože, las in oči. UVB žarki z vplivanjem na melanocite povzročajo hiperpigmentacijo in opekline, UVA žarki pa so v večini primerov eden glavnih krivcev za pojav kožnega raka.

ALKOHOL IN KAJENJE

Na strukturo in videz kože negativno vplivata tudi prekomerno uživanje alkohola in kajenje.Alkohol in kajenje

Večina dermatologov namreč kadilce prepozna že po videzu obraza, saj strupene snovi razgradijo kolagen in elastin v koži, ta pa posledično izgubi sijaj in postane bolj zgubana, kot je to običajno.

Po drugi strani pa prekomerno uživanje alkohola obremeni številne organe – najbolj trpijo jetra, kar se odraža tudi na tvoji koži (izpuščaji, porumenela koža in “pajkove vene”).

STRES

Kratkotrajen stres je neizogiben del življenja in ni tako zelo škodljiv.

Toda prekomeren, dolgotrajen stres je krivec za pojav mnogih bolezni modernega sveta: srčna obolenja, rak, Alzheimerjeva bolezen in celo krajše življenje so le nekatere od posledic kroničnega stresa.

Na srečo imamo o stresu in hormonu kortizolu, ki se sprošča v stresnih situacijah, že precej znanja, zato verjamemo, da se prav vsak lahko nauči, kako to “zver” vsaj delno ukrotiti.

Seveda pa se tudi posledice stresa odražajo na tvojem obrazu – temni kolobarji okoli oči, gube zaradi napenjanja obraznih mišic in celo beli lasje.

ONESNAŽENOST OZRAČJA

Podobno kot kroničnemu stresu je žal težko ubežati tudi onesnaženosti ozračja.

Nobena skrivnost ni, da onesnažen zrak negativno vpliva prav na vsako celico v tvojem telesu, na staranje kože pa vplivajo zlasti prosti radikali – to so molekule z neparnim številom elektronov, ki v telesu nastajajo ob normalnih procesih oksidacije, kot sta presnova in dihanje, po drugi strani pa so prosti radikali posledica onesnaženega zraka, stresa in vnosa škodljivih snovi v telo, a ne pozabi da po tvojem telesu potujejo z enim samim ciljem – najti manjkajoči elektron, ki mu ga priskrbijo antioksidanti.

Če je število prostih radikalov v telesu večje od števila antioksidantov, govorimo o oksidativnem stresu, ki se pojavi, ko prosti radikali za dosego svojega cilja enkrat poškodujejo zdrave celice, proteine in celo DNK.

Oksidativni stres je povzročitelj prezgodnjega staranja in mnogih drugih bolezni, kot so visok krvni tlak, srčna obolenja in neurodegenerativne bolezni.

NESPEČNOST

Med spanjem se telo zdravi in obnavlja.

Nespečnost pospešuje staranje

Za optimalno regeneracijo je priporočljivo 7-8 ur počitka. Koristi kakovostnega spanca so številne: izboljšan spomin in koncentracija, močan imunski sistem, celo boljši rezultati treningov in manjša želja po nezdravih prigrizkih.

Spanje pa ima pomembno vlogo tudi pri nevtralizaciji prostih radikalov …

To funkcijo opravlja melatonin – spalni hormon, ki ga ponoči izločajo tvoji možgani in velja za enega najmočnejših antioksidantov, zato priporočamo, da v boju proti prezgodnjemu staranju postaviš spanje na prvo mesto.

NEPRAVILNA PREHRANA

Od vseh naštetih sprožilcev pa se glavni brez dvoma skriva v tvoji prehrani.

Uravnotežena prehrana je namreč tista, ki v največji meri odloča o videzu tvoje kože.

Prekomerno uživanje potencialno nevarnih snovi, kot so enostavni sladkorji in transmaščobe, v tvojem organizmu namreč sproži škodljive procese.

Suha koža na obrazu je lahko posledica nepravilne prehrane

Eden tistih, ki je za tvojo kožo še posebej nevaren, je glikacija – kemična reakcija, pri kateri se sladkorji vežejo na proteine in lipide, nastanejo pa t. i. končni produkti napredne glikacije.

Ker so proteini in lipidi v procesu glikacije poškodovani, niso več zmožni opravljati svojih nalog. Če se sladkor veže na kolagen ali elastin, oba izgubita čvrstost in elastičnost, kar se odraža na povešeni koži in gubah.

Glikacija med drugim vpliva na kožno bariero, saj se sladkorji lahko vežejo na lipide, ki delujejo kot “lepilo” med kožnimi celicami – sem na primer spadajo ceramidi, holesterol in maščobne kisline.

Če pride do njihove poškodbe, kožna bariera ne zmore več opravljati dveh glavnih funkcij, pomembnih za napeto in dobro navlaženo kožo:

 1. zadrževanja vlage ter
 2. preprečevanja vdora alergenov in dražljivih snovi.

Posledica poškodovane kožne bariere je suha, dehidrirana in razdražena koža, ki hitreje podleže različnim boleznim in prej začne kazati znake staranja.

KAKO UPOČASNITI PREZGODNJE STARANJE KOŽE?

Na srečo je prezgodnje staranje mogoče upočasniti ali celo delno izničiti njegove posledice.

Najpomembneje je, da zgoraj omenjene vzroke prezgodnjega staranja izločiš iz svojega vsakdana, nevtraliziraš njihove učinke oziroma jih vsaj omejiš.

Za najboljše rezultate predlagamo postopno, a konkretno spremembo navad, s poudarkom na zdravi prehrani, gibanju in ustrezni negi kože.

Ker lahko veliko spremembo dosežeš že z izboljšanjem prehrane, predlagamo, da pozornost nameniš skupinam živil, ki dokazano koristijo koži.

1. ANTIOKSIDANTI

Z nevtralizacijo prostih radikalov, ki poškodujejo zdrave celice, pomagajo ščititi telo pred raznimi boleznimi.

Za osvežitev spomina smo zbrali nekaj najpogostejših antioksidantov:

 • Vitamin C: citrusi, križnice, paradižnik, paprika, ananas, kivi, jagodičevje.
 • Vitamin E: sončnična semena, alge, avokado, mandlji, arašidovo maslo, marelice.
 • Vitamin A: sladki krompir, korenje, špinača, lubenica, jabolka, bučke.
 • Polifenoli: zeleni čaj, temna čokolada, olive, rdeče vino, fižol, soja, kostanj.
 • Selenij: morski sadeži, brazilski oreščki, žitarice.

Ovseni kosmiči z jogurtom2. PROBIOTIKI IN PREBIOTIKI

Probiotiki so mikroorganizmi, ključni za uravnovešeno črevesno floro, prebiotike pa lahko poimenujemo kar “hrana probiotikov”. Oboji so pomembni za urejeno prebavo in zdravo črevesje, kar se prav tako kaže v videzu tvoje kože.

Nezdravo črevesje pospešuje staranje, poleg gubic pa lahko opaziš še akne, rdečico ali celo vnetje.

Tvoj cilj naj bo raznolika črevesna flora. To dosežeš z uživanjem različnega sadja, zelenjave in fermentirane hrane. Predlagamo, da se na tvojem krožniku čim pogosteje znajdejo:

 • probiotiki: jogurt, kefir, kislo zelje, kimči, vložena zelenjava, kisli kruh …
 • prebiotiki: česen, čebula, banane, jabolka, ovseni kosmiči, lanena semena …

3. ESENCIALNE MAŠČOBNE KISLINE OMEGA-3 IN OMEGA-6

Ker tvoje telo teh maščobnih kislin ne more proizvajati samo, je pomembno, da se na krožniku znajdejo pogosto in v pravem razmerju – idealno razmerje med omega-3 in omega-6 je 1:1, koristi pa lahko občutiš že z razmerjem 1:4.

Kvalitetne omega 3 kapsule

Omega-3 maščobne kisline, ki jih v hrani sicer primanjkuje, med drugim ščitijo zdravje srca, lajšajo vnetja, nižajo ravni trigliceridov in zavirajo nastanek krvnih strdkov, najdeš pa jih v živilih, kot so ribe in morski sadeži, chia semena, orehi, repično olje, soja, rdeči fižol in špinača, prav tako pa jih lahko uživaš v obliki kakovostnega prehranskega dopolnila.

4. ZAŠČITA KOŽE Z USTREZNO NEGO

Z anti-aging nego ni treba čakati, da dopolniš 30 let. Tako pojav prvih globokih gubic preložiš kar za nekaj časa.

Na trgu je prava poplava anti-aging krem in losjonov, ki kupce žal vedno znova razočarajo, zato smo skupaj s priznanim estetskim kirurgom, dr. Fabjanom, razvili formulo, ki svoje obljube dejansko izpolnjuje.

Rezultat trdega dela je Golden Tree Ageless – krema, ki si brez dvoma zasluži naziv “fontana mladosti”. Anti-aging krema Golden Tree Ageless

Golden Tree Ageless vsebuje:

 • klinično preizkušen izvleček krilate alge, ki za kar 79 % zniža nivo abnormalnega proteina progerina v koži;
 • ekstrakt zelenega čaja, bogatega z antioksidanti, ki ščitijo kožo pred okoljskimi dejavniki;
 • azijski vodni popnjak za pomirjanje kože, ki deluje protivnetno in regenerativno ter pospešuje sintezo kolagena v koži.

Tvoja koža bo videti navlažena in bolj napeta že 5 minut po nanosu.

Za dolgotrajne rezultate predlagamo, da kremo uporabiš vsak dan – zjutraj in zvečer. Zaradi Golden Tree Ageless ti ni treba več preizkusiti na desetine neučinkovitih izdelkov.

Naša formula vedno znova vzbuja navdušenje med vsemi, ki že uživajo v njenih neverjetnih učinkih. Pridruži se jim še ti in zasij s prenovljeno samozavestjo.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Edinstvena 3 v 1 formula, ki ustvarja videz bolj čvrste, napete in polne kože.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji