Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Vadba / 6 korakov za hitro pridobivanje mišične mase (brez dodatkov)
 

6 korakov za hitro pridobivanje mišične mase (brez dodatkov)

Predviden čas branja: 4 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 23/09/2019
6 korakov za hitro pridobivanje mišične mase (brez dodatkov)

Priznam!

Popolnoma nehote sem naredil veliko napako, ampak obljubim vam, da se potrudim in jo še danes popravim.

Namreč, večina mojih objav je namenjene tistim, ki si želijo znižat telesno maso, ampak pozor!

Obstajajo tudi posamezniki, in sodeč po vseh sporočilih in vprašanjih jih ni malo, ki si želijo telesno maso povečat.

Če te zanima, kako na pravilen način pridobit na mišični masi in končno spremenit tisto številko, ki te spravlja v slabo voljo, potem v današnji objavi najdeš precej koristnih informacij.

Zato zaprite vse zavihke, ugasnite telefon in pozorno prisluhnite, ker vam na račun naslednjih nekaj minut, lahko pošteno spremenim življenje.

TISTI, KI SPREGLEDAJO NASLEDNJO INFORMACIJO, NAČELOMA NIKOLI NE DOSEŽEJO CILJA

Preden začnemo, dovolite, da se samo na hitro zahvalim vsem, ki ste mi pisali in me opozorili na ta problem. Potrudil se bom, da boste s pomočjo današnje objave točno vedeli, kako se lotiti problema.

No, da ne zapravljamo dragocenega časa, predlagam, da čim prej začnemo.

Da se izognete slabi volji in padcu motivacije, ko kljub vloženemu trudu ne opazite niti najmanjšega napredka, bomo začeli čisto na začetku.

In čeprav bodo nekateri mnenja, da prva informacija ni tako pomembna, vam svetujem, da je ne podcenjujete, ker boste v nasprotnem primeru imeli ogromno dodatnega dela.

NAJ BODO VAŠE OČI UPRTE V PRAVO TARČO IN NE POPOLNOMA NAPAČEN CILJ

Ko se odločite, da boste povečali telesno maso, vas opozarjam, da se osredotočite na čisto mišično maso in ne zgolj na telesno maso.

Zakaj to poudarjam?

PP-misicna-masa-sloncek-dumboVelikokrat se zgodi, da posamezniki, ki se lotijo projekta “TELESNA MASA”, konkretno povečajo energijski vnos in tako želijo prehiteti čas. Rezultat te popolnoma zgrešene prakse je sicer višja številka ne tehtnici, ampak to predvsem na račun višjega deleža odvečne maščobe.

Prepričan sem, da si ne želite postati slonček Dumbo, temveč imate v mislih čvrsto, fit postavo, ki je simetrična in se boste zaradi nje počutili odlično.

Zato vas opozarjam, da obstajajo določene meje, koliko čiste mišične mase mesečno lahko pridobite.


DEJSTVA SO PAČ DEJSTVA

Da bo stvar bolj jasna, si poglejmo spodnjo tabelo.

OBDOBJE AKTIVNOSTI% POVEČANE MIŠIČNE MASE
OSEBA, KI TRENIRA DO 1 LETA1-1.5% TELESNE MASE
OSEBA, KI TRENIRA OD 1-3 LET0.5-1% TELESNE MASE
OSEBA, KI TRENIRA VEČ KOT 3 LETA0.25-0.5% TELESNE MASE

Kot lahko vidite, je zelo pomemben podatek, koliko časa že trenirate.

In če naredimo hiter izračun za posameznika, ki tehta recimo 70 kilogramov, pazi pri prehrani in je ravno začel s preobrazbo, je realno pričakovati, da v prvem mesecu, na račun čiste mišične mase, pridobi približno od 0.7-1.0 kilograma telesne mase.

Tisti, ki se bahajo, da so v mesecu dni pridobili 3 kilograme mišične mase, verjetno nimajo pojma, kaj počnejo ali pa so superiorni genetiki, ki bodo brez težav nastopali na naslednjem fitness tekmovanju.

Sami pa brez težav presodite, v katero skupino spadajo.

PP-misicna-masa-pinokijo


ŽE ENA PEST LAHKO NAREDI KONKRETNO RAZLIKO

Da boste brez večjih težav opravili s prvo nalogo, se bomo osredotočili na postopnost.

Kaj točno to pomeni?

Nobene skrivnost ni, da bo pri preobrazbi najbolj pomembno vlogo odigrala prehrana. Zato vam svetujem, da količino zaužite hrane postopoma povečujete in hkrati redno spremljate svoj napredek. Svetujem vam, da se tehtate, merite obsege in obvezno napredek beležite s sprotnimi fotografijam.

PP-misicna-masa-johnny-bravoČe opazite, da ni želenega rezultat, oziroma, da se telesna masa nikamor ne premakne, potem postopoma povečajte kalorični vnos.

Predlagam, da na dan zaužijete dodatnih 200-400 kalorij.

Da iz danes na jutri naredite preskok iz 2000 na 4000 kalorij in se nažirate s hamburgerji, picami, in vsem ostalimi kaloričnimi bombami, ker to počne tudi nekdo, ki ga spremljate v fitnesu, nima smisla.

Pomembni ste samo vi in vaš napredek.


BREZ OPEKE NI ZIDU

PP-misicna-masa-beljakovineIn na račun česa je pametno zaužiti več kalorij?

No, glede na to, da je naša želja čvrsta fit postava in si želimo povečati delež mišične mase, potem brez kvalitetnih beljakovin enostavno ne bo šlo.

Gre za osnovne gradnike mišičnega tkiva, ki naj predstavlja osnovo vaše prehrane. Svetujem vam, da se kvalitetni vir beljakovin pojavi pri vsakem obroku. Izbirate lahko med pustim mesom, ribami, jajci, mlečnimi izdelki, itd. prav tako pa so vam lahko v pomoč kvalitetni beljakovinski napitki.

Če tem pogojem ne zadostite, je tako, kot če bi želeli postaviti hišo, brez gradbenega materiala.


ČE ŽELIMO NAPREDEK, JE HORMONSKO RAVNOVESJE VEČ KOT NUJNO

Naslednja stvar, na katero vas želim opozorit, so maščobe.

PP-misicna-masa-mascobeDa ne bo pomote, ne se jih ustrašit.

Govorimo o zdravih, kvalitetnih maščobah, ki jih morate obvezno umestiti na svoj jedilnik. So praktično nujne za nemoteno delovanje telesa, predstavljajo kvalitete vir kalorij in so še kako dobrodošle, ko želimo uravnati hormonsko ravnovesje in pridobit na kvalitetni masi.

Prav tako gre za skupino makrohranil, na račun katerih, lahko zelo hitro povečate kalorični vnos.

Ni lažje stvari kot pa, da zaužijete dodatno pest oreškov, pojeste košček avokada ali pa recimo solati dodate nekaj več olivnega olja. Trik s katerim 1,2,3 dodate tistih 200 ekstra kalorij, o katerih smo govorili prej.


ČE JE ŽE OPCIJA, ZAKAJ NE BI IZBRALI NAJBOLJŠEGA

No in da bo krožnik popoln, se na hitro dotaknimo še ogljikovih hidratov.

PP-misicna-masa-presezekZa večino predstavljajo primarni vir energije, zato brez njih preprosto ne gre. Če želimo s treningom opravit tako kot je treba, za to nalogo potrebujemo gorivo. In priporočljivo je, da je to gorivo kar se da kvalitetno.

Kljub temu, da obstaja več teorij, vam vseeno svetujem, da se v prvi fazi osredotočite na kompleksne oh-je; ovseni kosmiči, sladki krompir, rjavi riž, polnozrnate testenine. To so tisti, s pomočjo katerih poskrbite, da hormon inzulin obdržite v mejah normale.

Inzulin je hormon, ki presežek energije spravi v celice, med drugim tudi maščobne, kar pomeni, da se odstotek odvečne maščobe lahko hitro poveča.

No in sedaj, ko vem, kaj vse potrebujemo za izgradnjo, je treba ustvariti samo še pogoje za napredek in smo na cilju.


POGOJ ZA NAPREDEK

PP-misicna-masa-rezultati-potrpezljivost

No tega pa ustvarimo s kvalitetnim treningom, v fazi katerega stopimo iz cone udobja, kar pomeni, da poskrbimo za maksimalno mišično kontrakcijo oziroma krčenje mišic. S tem, ko mišice spravimo pod dodaten napor, se na ta dejavnik prilagodijo tako, da se ojačajo oziroma povečajo.

In točno to je tisto, kar si želimo doseči.

Se pravi, če še enkrat na hitro ponovimo; posamezniki, ki imajo v osnovi nizek odstotek maščobe in si želijo povečati telesno maso, morajo poskrbeti za zadostno količino kalorij, ki jih pridobijo iz raznolike prehrane, na urnik morajo umestiti reden trening in poskrbeti morajo za kvaliteten počitek.

V kolikor zadostite tem pogojem, je napredek 100% zagotovljen.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji