Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Nasveti / Slabe bakterije v ustni votlini spodbujajo pojav bolezni
 

Slabe bakterije v ustni votlini spodbujajo pojav bolezni

Predviden čas branja: 5 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 06/05/2024
Slabe bakterije v ustni votlini spodbujajo pojav bolezni

Je lahko še kaj bolj neprijetnega od občutka slabega zadaha tik pred prvim zmenkom ali pomembnim sestankom v službi?

Pomisli na tisti občutek, ko si usta prekrivaš z rokami, se v velikem loku izogibaš bližini sogovornikov in kot za stavo žvečiš žvečilni gumi, a neprijeten zadah še kar vztraja in vztraja …

Živa nočna mora, ki ti lahko čisto po nepotrebnem prepreči strasten poljub, uspešen poslovni dogovor ali zgolj sproščen pogovor s sodelavci.

Iskreno? Nihče si ne želi biti v vlogi tistega, ki mu – po domače – “smrdi iz ust”.

Neprijeten zadah, ki ga je skoraj nemogoče pregnati, pa ne vpliva le na tvojo skrhano samozavest in vzdrževanje socialnih stikov, ampak hkrati predstavlja tihi alarm, ki opozarja na prisotnost neželenih oz. slabih bakterij v tvojih ustih …

Te prebivalke v tvoji ustni votlini, ki so vidne le z mikroskopom, pa niso le vir številnih zadreg, temveč lahko igrajo pomembno vlogo pri razvoju resnejših bolezni.

Dejstvo, ki si ga je torej vredno zapomniti že takoj na začetku: zdravje tvoje ustne votline je neposredno povezano s tvojim splošnim zdravjem in počutjem.

Skupaj bomo raziskali, zakaj so slabe bakterije v ustni votlini lahko vir večjih zdravstvenih težav in kako jih lahko obvladaš, preden nastane resen problem.

KAZALO:

 1. KOLIKO BAKTERIJ SE NAHAJA V USTNI VOTLINI?
 2. VPLIV SLABIH BAKTERIJ V USTIH NA ORGANIZEM
 3. KAKO NARAVNO POVEČATI ŠTEVILO DOBRIH BAKTERIJ?
 4. KAKO UPORABLJATI ORALNE PROBIOTIKE?

KOLIKO BAKTERIJ SE NAHAJA V USTNI VOTLINI?

Koliko bakterij se nahaja v ustni votlini

Pa začnimo s šokantnim dejstvom …

Lahko verjameš, da v tvojih ustih prebiva več kot 6 milijard bakterij (od tega kar 700 različnih vrst)?

Mikrobiom tvoje ustne votline torej tvori res izjemna raznolikost. Seveda se količina in vrste bakterij lahko razlikujejo od posameznika do posameznika – odvisno od dejavnikov, kot so splošna ustna higiena, prehrana, življenjski slog in genetika.

Naj poudarimo, da prisotnost bakterij v ustni votlini ni nujno slaba: nekatere so koristne in igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ustne votline, spet druge povzročajo številne bolezni.

“Slabe” bakterije v ustni votlini so tiste, ki lahko povzročijo zobno gnilobo, vnetje dlesni, vnetje zobnih tkiv in druge bolezni ustne votline, ki postopoma vodijo v kolaps celega telesa.

VPLIV SLABIH BAKTERIJ V USTIH NA ORGANIZEM

Tvoja usta so torej odličen habitat za škodljive enocelične mikroorganizme. Zakaj?

Ker so nenehno vlažna, imajo dokaj nevtralen pH in prijetno temperaturo. A pazi – kljub nadvse prijetnemu okolju pa ne ostanejo vse škodljive bakterije le v ustih …

Veliko bakterij namreč nezavedno pogoltneš, zato končajo v tvojem črevesju, krvni obtok pa jih transportira dalje.

Razraščanje slabih bakterij torej ne povzroči le “nedolžne” bolezni dlesni ali zobne gnilobe, temveč sproži vrsto verižnih reakcij, ki vplivajo na celoten organizem.

Škodljivi mikroorganizmi se prek krvnega obtoka naselijo po celem telesu, zato se lahko razvijejo resnejša bolezenska stanja, kot so bolezni srca, možganska kap, diabetes in celo nekatere oblike raka. Vpliv slabih bakterij na organizem

SLAB ZADAH

Slab zadah je torej treba jemati resno!

Gre za opozorilni znak, ki kaže na globlje težave z zdravjem ustne votline.

Največkrat je slab zadah posledica kopičenja bakterij, ki se prehranjujejo z ostanki hrane, mrtvimi celicami in drugimi organskimi snovmi v ustni votlini. Med razgradnjo beljakovin omenjene bakterije sproščajo žveplove spojine, ki so glavni krivci za neprijeten vonj v ustih.

ZOBNI KAMEN

Že na pogled neprivlačen in zdravju škodljiv zobni kamen je posledica delovanja slabih bakterij v ustni votlini.Zobni kamen

Zobni kamen izvira iz zobnih oblog, ki so produkt interakcije bakterij, ostankov hrane in sline v ustni votlini.

Mehke in lepljive zobne obloge se kot neviden plašč oprijemajo zob in dlesni. Zaradi nerednega ščetkanja in nitkanja v te obloge prodrejo minerali iz sline, kar privede do postopnega nastajanja porozne snovi – zobnega kamna.

Ko se zobni kamen enkrat zasidra na zobe in pod rob dlesni, ne kazi le tvojega nasmeha, ampak lahko povzroči tudi hudo vnetje dlesni in sproži še vrsto drugih zapletov.

ZOBNA GNILOBA

Zobna gniloba, ki jo strokovno imenujemo karies, prav tako velja za skritega sovražnika zdravja tvojih zob.

Te zanima, kako se “pritihotapi” v ustno votlino? Zobna gniloba

Preprosto: z vsakim požirkom sladke pijače in z vsakim ugrizom čokolade.

Zobna gniloba se nato kot senca zadržuje v kotičkih tvojih ust, kjer se hranijo nevidna legla bakterij, željna sladkorja in škroba. Te nepridiprave kot odpadne produkte izločajo kisline, ki počasi, a vztrajno prodirajo v sklenino.

Na površini zob postopoma nastanejo luknjice, kar lahko povzroči bolečino, občutljivost in celo izgubo zoba, če ne ukrepaš pravočasno.

BOLEZNI DLESNI

V tvoji ustni votlini se z malce nepazljivosti in slabo higieno odvija še ena, sprva tiha drama: bolezen dlesni, imenovana gingivitis v svoji blažji obliki in parodontitis v naprednejši fazi.

Gre za pogosto in še pogosteje prezrto težavo, ki prizadene obzobna tkiva.

Bolezen dlesni se začne z nabiranjem bakterijskih oblog na robu dlesni, kar povzroči vnetje, rdečico in krvavenje dlesni med ščetkanjem ali uporabo zobne nitke.

Če bolezni dlesni oziroma “gingivitisa” ne zdraviš, lahko napreduje v parodontitis, ko se vnetje razširi na kost in druge podporne strukture zoba, kar lahko vodi v resnejše zdravstvene težave in celo v izgubo zob. Bolezni dlesni

VRSTA DRUGIH BOLEZNI

Povezava med zdravjem ustne votline in splošnim zdravjem je torej izjemno tesna!

Vnetja, ki jih povzročijo slabe bakterije v ustih, namreč lahko vplivajo na druge dele telesa in vodijo v razvoj številnih bolezni, vključno s pljučnico, srčno-žilnimi boleznimi, artritisom, hepatitisom in rakom na požiralniku.

KAKO NARAVNO POVEČATI ŠTEVILO DOBRIH BAKTERIJ?

Verjetno smo si na tej točki že enotni, da je zdravje tvoje ustne votline veliko več kot le odsotnost zobobola, zobne gnilobe in slabega zadaha …

In brez dvoma se strinjamo, da je že skrajni čas, da slabemu zadahu in posledično slabšemu zdravstvenemu stanju za vedno pomahaš v slovo!

Zapomni si …

Slabe bakterije v ustni votlini igrajo pomembno vlogo pri razvoju različnih bolezni, zato je vsakodnevna skrb za ustno higieno obvezna – ne le za bleščeč nasmeh, temveč tudi za splošno zdravje.

Če te konkretno zanima, kako preprečiti slab zadah iz ust in kako okrepiti dobre bakterije v ustni votlini, je spodnjih nekaj preprostih, a učinkovitih trikov kot nalašč zate:

1. ŠČETKANJE IN NITKANJE

Predlagamo, da si vsako jutro in vsak večer vzameš dve minuti za ščetkanje in nitkanje zob.Ščetkanje in nitkanje

S ščetkanjem v prvi vrsti preprečiš presežek kisline v ustih. Z nitkanjem pa odstraniš še ostanke hrane med zobmi, kjer bi se sicer lahko zbirale bakterije, ki prispevajo k vnetju ali okužbi dlesni.

A pazi – če sta ščetkanje in nitkanje zob še kako dobrodošla, se pretirani uporabi ustne vodice raje izogni, saj zavira nastajanje dobrih bakterij, zato je za tvoj ustni mikrobiom precej moteča.

2. PO VSAKI JEDI USTA SPERI Z VODO

Namesto da po vsaki jedi posežeš po ustni vodici, bo veliko bolje, da si usta po obroku na hitro splakneš z vodo. Ta preprost trik ti bo do naslednjega ščetkanja pomagal omejiti širjenje škodljivih bakterij.

3. VEČ SADJA IN ZELENJAVEVeč sadja in zelenjave

Za zdravje ustne votline je pomembno, da omejiš vnos sladkorja, ki spodbuja rast škodljivih bakterij in proizvodnjo kislin.

Po drugi strani pa uživanje hrane z visoko vsebnostjo vlaknin, zlasti sadja in zelenjave, preprečuje napredovanje bolezni dlesni.

Vlaknine namreč poskrbijo za večjo količino sline v ustih. Tako se hitreje znebiš odvečne hrane in poskrbiš za kislinsko-bazično ravnovesje.

4. PREHRANSKO DOPOLNILO ZA SLAB ZADAH

Probiotični praški lahko pri slabem zadahu pomagajo na več načinov:

 • uravnavajo ravnovesje ustnega mikrobioma,
 • preprečujejo rast bakterij v prebavnem traktu in
 • zmanjšujejo prebavne težave.

Zato smo v sodelovanju s strokovnjaki razvili edinstveno rešitev, s katero v manj kot tridesetih sekundah dnevno poskrbiš za popolno ravnovesje ustnega mikrobioma.

Golden Tree Oral Biotics je tako rešitev 4-v-1:

 • Zmanjšuje možnost za nastanek kariesa.
 • Oral Biotics prehransko dopolnilo za slab zadahPomaga pri proizvodnji encimov, ki preprečujejo nastanek zobnih oblog.
 • Zoperstavi se škodljivim bakterijam, ki povzročajo vnetje dlesni.
 • Proizvaja protimikrobne peptide, ki aktivno ciljajo škodljive bakterije, povezane z neprijetnim zadahom.

Širok spekter delovanja gre zahvaljujoč naslednjim petim sevom:

LACTOBACILLUS REUTERI

Ta neverjeten sev lahko proizvaja protimikrobne molekule, ki po podatkih znanstvenikov z državne univerze v São Paulu zmanjšajo rast vseh slabih bakterij za neverjetnih 86 %.

LACTOBACILLUS PARACASEI

Ta sev odstrani glavno slabo bakterijo Streptococcus mutans, ki povzroča zobno gnilobo.

Lactobacillus paracasei preprečuje širjenje zobne gnilobe in odstrani vse toksine, ki jih je ta slaba bakterija prinesla s seboj.

BIFIDOBACTERIUM LACTIS

Bifidobacterium lactis ali BL-04 pospešuje absorpcijo različnih vitaminov in mineralov, kar prispeva k ohranjanju zdravih zob in dlesni.

S. SALIVARIUS K12

Ta sev se naseli v ustni votlini, se oprime vseh celic in tako prevlada nad škodljivimi bakterijami.

V študiji je S. Salivarius K12 v samo šestih mesecih za neverjetnih 90 % izboljšal stanje, povezano z okužbo grla.

S. SALIVARIUS K18

Ta sev znanstveno dokazano naseli ustno votlino in prispeva k razmnoževanju dobrih bakterij, pomaga pri naravni proizvodnji bakteriocinov, ki delujejo kot naravni probiotiki ter preprečujejo bolezni ustne votline in dlesni, prispeva k proizvodnji encimov, kot sta dekstran in ureaza, ki razgrajujejo zobne obloge, spodbuja nevtralno pH vrednost v ustni votlini, prispeva k ravnovesju ustne mikrobiote in zmanjšuje vnetja.

KAKO UPORABLJATI ORALNE PROBIOTIKE?

Uporaba ne bi mogla biti bolj enostavna.

Enkrat dnevno zaužiješ vsebino vrečke in zadeva je rešena.

Kako uporabljati oralne probiotike

Če torej enkrat za vselej želiš odpraviti slab zadah, predlagamo, da čim prej preizkusiš to fenomenalno rešitev, v učinkovitost katere smo 100% prepričani.

Tako zelo, da smo ti pripravljeni vrniti celotno kupnino, če v dveh mesecih ne opaziš želenega rezultata.

Vse, kar moraš narediti, je, da klikneš na spodnjo povezavo in preizkusiš rešitev Golden Tree Oral Biotics:

https://www.goldentree.si/trgovina/oralni-probiotik-oral-biotics/

P. S. Izkušnje uporabnikov Oral Biotics najdeš na tej povezavi.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Kompleks mlečnokislinskih bakterij, namenjen ustni higieni.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji