Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Nasveti / Stres – pozitivna poživitev ali tihi ubijalec?
 

Stres – pozitivna poživitev ali tihi ubijalec?

Predviden čas branja: 6 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 03/09/2018
Stres – pozitivna poživitev ali tihi ubijalec?

Izgorelost, depresija, kopičenje odvečne maščobe, prepiri, bolezni in celo smrt!

Vse to so uničujoče posledice stanja, kateremu je iz dneva v dan podvrženih več posameznikov.

In obstaja velika verjetnost, da v to skupino padeš tudi ti, če naivno spregledaš vse opozorilne znake.

Ker večina sploh ne ve kateri to so, ti predlagam, da se osredotočiš na današnjo objavo, v kateri te čakajo vse informacije, ki jih potrebuješ, da brez težav obvladuješ vse stresne trenutke in se izogneš krutim posledicam tega tihega ubijalca.

Samo tako lahko uživaš v svojem življenju in brez težav oblikuješ fit, čvrsto postavo.

Zakaj je temu tako, pa izveš v naslednjih vrsticah.

 

Da bo vse kristalno jasno, najprej nekaj zelo pomembnih informacij.

KAJ JE STRES?

Stres je vedenjski odziv posameznika na dražljaje iz okolja.

Te imenujemo stresorji in so lahko precej različni:

 • pomemben izpit,
 • naravna katastrofa,
 • vojna,
 • prepir,
 • pretiran obseg nalog na delovnem mestu,
 • poškodba,
 • prekomerna telesna aktivnost,
 • zastoj na cesti,
 • zmenek,
 • alkohol,
 • nezdrava hrana,
 • naporna zveza, itd.

Skratka ogromno možnosti, ki se med seboj seveda lahko zelo razlikujejo.

In kljub temu, da ima beseda stres močan negativen predznak te želim opozoriti na delitev, ki je večina ne pozna.

Na presenečenje marsikoga obstajata dve vrsti stresa:

 • pozitivni stres – eustres
 • negativni stres – distres.

Kadar je pred tabo zelo pomemben dogodek, recimo izpit, predstavitev podjetja ali pa pomembna tekma, je stres tisti, ki poskrbi, da zbranost ostaja na vrhuncu, so tvoje misli jasne, imaš ogromno pozitivne energije, nalogo opraviš na najvišjem možnem nivoju in tako postopamo napreduješ.

POZITIVEN STRES

In če je bila večkrat prisotna dilema zakaj ti je uspelo v zadnjih 24 urah pred izpitom predelati bistveno več snovi kot pa prej recimo v treh dneh ali pa zakaj so rezultati na tekmi precej boljši kot na treningu, je stvar jasna. Pozitivni stres je tisti, ki poskrbi, da deluješ na najvišji možni ravni.

No, za negativni stres pa velja ravno obratno, saj pušča negativne posledice na tvojem organizmu in je povezan predvsem z neljubimi dogodki oziroma negativnimi signali.

Ampak pazi!

Tako s pozitivnim kot negativnim stresom se sooča vsak posameznik in lahko rečeva, da gre za popolnoma normalne situacije, ki jih organizem brez večjih težav uspešno predela.

Ni važno kdo si, kaj si, od kod prihajaš, stres je del vsakega življenja.

NEGATIVEN STRES

Konkreten problem pa nastane takrat, kadar je negativen stres zelo pogost, oziroma traja dlje časa in posledično postane kroničen.

To pa je tista situacija, ki ima zelo negativen vpliv na tvoj organizem in lahko celo ubija.

Ne pretiravam!

Zadeva je sledeča.

Kadar smo izpostavljeni kateremukoli stresorju se aktivira hipotalamična-pituitarna-adrenalna os oziroma HPA os. Gre za princip, ki poskrbi, da se sprostita stresna hormona adrenalin in kortizol, ki preideta v tvoj krvni obtok in zato »zazvoni alarm«.

Sproži se tako imenovan mehanizem »beg ali boj«, ki je zaslužen, da smo obstali kot vrsta.

In sicer….

Ko so naši predniki naleteli na neugodno situacijo, reciva, da jih je napadla divja zver, je organizem aktiviral vse možne opcije na račun katerih so lažje ubežali tej nevarnosti, oziroma so se z njo spopadli. Utrip srca in dihanje sta postala hitrejša, povečal se je pretok krvi v samih mišicah, nivo krvnega sladkorja je poskočil, izboljšala se je osredotočenost, upočasnili so se vsi ostali procesi v organizmu, ki niso bili nujni itd.

Pomembno je bilo samo to, da je oseba v tistem trenutku imela ogromno energije in moči in bila hkrati osredotočena ter odločna.

Vse to, za ceno samega preživetja.

No, danes pa je situacija precej drugačna.

Čeprav živimo v obdobju, ko ima večina vsega v izobilju in jim pravzaprav ne grozi nobena resna življenjska nevarnost (divja zver, pomanjkanje hrane, vojna, itd.), težave, ki so povezane s stresom prihajajo iz vseh smeri.

Kako je to sploh mogoče?

STRES NA DELOVNEM MESTU, NEZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG,…

No, ker so »divjo zver« zamenjali pester urnik, visoka pričakovanja, slaba hrana, pomanjkanje spanca, pretiran obseg delovnih nalog, hiter življenjski slog, slabi odnosi itd. smo prišli na točko, ki spominja na konstanten beg pred medvedom.

V preteklosti so bile stresne situacija bolj redke, kar pomeni, da so posamezniki imeli dovolj časa, da so se umirili in se je situacija v telesu vrnila na normalno. Danes pa tem neugodnim situacijam sploh ni videti konca.

Večina že dan začne s konkretno dozo stresa, potem hitijo v službo, so na delovnem mestu soočeni s številnimi težavami, pozabijo na kvalitetne obroke, nimajo časa za pogovor s svojimi bližnjimi, kaj šele za kvaliteten počitek, zato postanejo žrtve kroničnega stresa, čeprav se tega sploh ne zavedajo.

Smo na točki, ko so se nekateri že sprijaznili s to situacijo, zato večkrat naletim na izjave, da tako to je oziroma, da je takšno pač življenje.

Ampak ne! To razmišljanje je popolnoma napačno.

Zakaj?

Že res, da hormona adrenalin in kortizol v stresni situaciji odigrata pozitivno vlogo in uspešno opravita svoj del naloge, ter pripomoreta k samemu napredku, ampak ne pozabi, da to velja samo za kratkotrajen stres.

V primeru kroničnega stresa je situacija seveda popolnoma drugačna.

Če se zgodi, da sta deleža omenjenih hormonov velikokrat povišana, to stanje pušča katastrofalne posledice na tvojem organizmu.

SIMPTOMI STRESA

Govorimo o:

 • kopičenju odvečne maščobe (predvsem na predelu trebuha),
 • nekakovostnem spancu,
 • pomanjkanju energije,
 • nemirnosti, oziroma nervozi,
 • razdražljivosti,
 • depresiji,
 • šibkem imunskem sistemu,
 • sindromu »meglenih možganov«, oziroma nezmožnosti hitrega razmišljanja,
 • hitrejšem staranju,
 • visokem krvnem tlaku,
 • povišanem apetitu,
 • pogostih glavobolih itd.

Zato seveda sledi vprašanje kako se tem katastrofalnim okoliščinam izogniti, kako se zaščititi pred vsemi negativnimi posledicami.

Jasno je, da si nihče ne želi konstantnih prepirov, kopičenja odvečnih maščob, hitrega staranja, nekakovostnega spanca itd., zato je vprašanje seveda na mestu.

Okej…

Dejstvo je, da se lahko določenim stresorjem enostavno izognemo ter jih odstranimo iz našega vsakdana. Če smo recimo pod stresom zaradi službe, v kateri ne uživamo, če nas duši nezdrava veza, nas mogoče v slabo voljo spravljajo socialna omrežja in podobno. Na vse te okoliščine dejansko imamo vpliv in lahko zanje v celoti poskrbimo.

Seveda pa obstajajo situacije na katere nimamo niti najmanjšega vpliva in seveda puščajo negativne posledice na našem organizmu. Lahko, da bo na cesti zastoj, mogoče se projekt na katerem smo delali celo leto ne bo odvil tako kot smo si predstavljali, zboli nekdo, ki nam veliko pomeni, nas zapusti oseba na katero smo vedno računali. Vse to je del življenja in na to se moramo nujno pripraviti.

V nasprotnem primeru, se bodo posledice teh občasnih stresnih situacij pridno nabirale, česar v začetni fazi sploh ne bomo opazili, čez čas pa so lahko usodne.

Da bo tvoje telo, kljub pestremu življenju, vedno v ravnovesju in super formi, ti predstavljam pet načinov kako lahko poskrbiš, da izničiš posledice stresnih situacij in možnost za njihov pojav še dodatno zmanjšaš.

TELESNA AKTIVNOST PROTI STRESU

Brez vsakega dvoma prvo mesto na današnji lestvici zaseda ultimativni »ubijalec stresa« in to je optimalna telesna aktivnost.

Zakaj poudarek na »optimalna« si lahko prebereš na tejle povezavi.

Zapomni si, da se medtem, ko treniraš in se trudiš po svojih najboljših močeh, v tvojih možganih sproščajo tako imenovani endorfini, ki poskrbijo, da se počutiš super. Gre za tisti sprožilec, ki poskrbi, da se po koncu vsake vadbe počutiš res top!

Zato vedno, ko pride tisti dan in se ti zdi, da pa mogoče nimaš dovolj energije za trening, obvezno stisni zobe, se spopadi z izzivom in oddelaj vse kar je na urniku. Nagrada za to odločitev bo, verjemi mi, več kot poštena.

Ko nekajkrat začutiš ta super občutek, ti treningi zlezejo pod kožo in kvaliteta tvojega življenja nenormalno poskoči.

PREDELANIM ŽIVILOM SE LAŽJE IZOGNEŠ KOT PA ZOPERSTAVIŠ

Poleg redne telesne aktivnosti, je eden od ključnih dejavnikov pri premagovanju stresnih situacij tudi kakovostna prehrana. Predvsem zato, ker se s pravo izbiro izognemo stresorju, ki je zelo zahrbten.

Ne pozabi, da načeloma za razliko od ostalih sprožilcev, ki se pojavijo občasno, predelana in nekakovostna živila, dan za dnem uničujejo tvoj organizem, ker prav tako aktivirajo prej omenjeni mehanizem, čeprav se ti tega sploh ne zavedaš.

Če se ta živila samo občasno pojavijo na tvojem jedilniku, seveda ni nobenega problema. Pica, burger, čokolada itd., sigurno ne bodo pustili nobenih negativnih posledic, če govoriva o zmernih količinah.

V primeru nezdravega življenjskega sloga pa vedi, da je organizem zaradi visokih vsebnosti enostavnih sladkorjev, nezdravih maščob, aditivov in ostalega, konstantno pod stresom.

ČE TE »PREGREHE« ODKLONIŠ, DELAŠ SEBI VELIKO ŠKODO

Glede na to, da omenjava življenjski slog, se bova na tej točki dotaknila še ene zelo pomembne situacije, ki je, kot opažam, vse pogostejša.

Dogaja se, da številni posamezniki, ki želijo oblikovati fit postavo in zaživeti res polno življenje v resnici pozabijo na zelo pomemben element te vizije. In to je druženje.

Zapomni si, da moraš preobrazbo vedno prilagoditi življenjskemu slogu in nikoli življenjskega sloga preobrazbi. Pomembno je, da dan za dnem uživaš, se veseliš in si pozitivnih misli. V kolikor odkloniš vsako povabilo na večerjo, piknik ali rojstni dan, ker te skrbi, da ti ne bo uspelo doseči zastavljenega cilja, je to daleč od bistva.

Posledica tega je konstanten stres, ki te grize od znotraj in te vztrajno uničuje.

Zato si zapomni, da je popolnoma normalno, da se sprostiš, pozabavaš, se družiš s prijatelji, skočiš v naravo in enostavno uživaš. Bistvo življenja je v ravnovesju. Brez skrbi, kljub pikniku ali pa rojstnodnevni zabavi bo s tvojo preobrazbo vse v najlepšem redu.

KAKOVOSTEN SPANEC – NAJBOLJŠE ORODJE ZA BOJ PROTI STRESU

Poleg že omenjenih nasvetov predlagam, da naslednjega začneš upoštevati že danes. To pa zato, ker je kljub svoji preprostosti daleč najbolj zapostavljen, a hkrati tako zelo pomemben, če si želiš življenja s precej manj stresa.

Vedi, da je kakovosten spanec tisti, ki odigra eno ključnih vlog, ko govoriva o super počutju in polnem življenju. Ne delaj napake, tako kot večina in si dnevno privošči od 7 do 8 ur kvalitetnega počitka. Gre za obdobje, ko se v tvojem telesu situacija normalizira, ko se hormoni postavijo v ravnovesje in poteka regeneracija.

Jasno je, da so posamezniki, ki spijo premalo, precej bolj razdražljivi, težje razmišljajo, so nemirni itd. Vse to je posledica stresa, za pojav katerega je krivo pomanjkanje počitka.

S PISANJEM DO SUPER POČUTJA

No, za konec pa še nasvet, ki smo ga dodali tudi našemu novemu programu Popolna Bejba in navdušuje številne posameznice.

Motivacijski dnevnik v katerem beležiš svoje cilje, vmesne rezultate in dosežke, je brez dvoma dodatek, ki poskrbi, da ostaneš na pravi poti, se uspešno boriš z vsem izzivi in se veseliš vsakega novega dne in vsake nove priložnosti.

Pozitivna miselnost je brez dvoma izredno učinkovita, kar se tiče samega stresa, saj številne neprijetne situacije nimajo negativnega vpliva, ker ti na življenje gledaš iz popolnoma drugačnega zornega kota.

Ker je pogled na svet precej širši in ne delaš prehitrih zaključkov, ampak v vsaki situaciji iščeš nekaj pozitivnega, te redkokatera stvar vrže iz ravnovesja in zato brez težav kljubuješ stresu.

Glede na to, da je življenjski slog vse bolj zahteven in pester je nujno, da ne pozabimo nase, svoje počutje in zdravje.

Če pa imaš slučajno še kakšno idejo kako se boriti proti stresu pa prosim sporoči čim prej, ker je vsaka informacija dobrodošla.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Namenjen je predvsem predstavnicam ženskega spola, ki si želijo popolne preobrazbe in spremenjenega življenjskega sloga.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji