Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Vadba / Tabata – 4 minute, ki pokurijo več kalorij kot 1h teka
 

Tabata – 4 minute, ki pokurijo več kalorij kot 1h teka

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 31/03/2017
Tabata – 4 minute, ki pokurijo več kalorij kot 1h teka

4 peklenske minute, rezultat pa poglavje zase.

Če vas mika nor izziv berite DALJE!

Sigurno ste se že vprašali s katero vadbo pokurite največ maščob. Vse kar potrebujem za odgovor na to čudežno vprašanje je ena sama beseda…tabata!

Če vas zanima kaj hudiča je tabata, zakaj zanjo še niste slišali in kako jo lahko že danes umestite na svoj urnik, potem je Popolna Postava kraj, kjer vas čakajo vsi odgovori. Sem Miha Geršič in razkrijem vam zakaj v samo štirih minutah lahko naredite več kot v eni uri!

KAZALO:
 1. KAJ JE TABATA?
 2. ZAKAJ TABATA OMOGOČA INTENZIVNO KURJENJE MAŠČOBE?
 3. 5 ZLATIH PRAVIL TABATE
 4. TABATA VAJE

KAJ JE TABATA?

Pisalo se je leto 1996, ko je Dr. Tabata z ekipo znanstvenikov dobesedno šokiral svet športa in zdravja. Kar so dokazali z raziskavo meji na znanstveno fantastiko. Da v štirih minutah lahko porabite enako kalorij kot v eni uri lahkotnega teka ali kolesarjenja, se sliši praktično nemogoče.

Jasno, da se je takoj pojavilo ogromno dvomljivcev, ampak so jim rezultati zaprli usta. Kar so dosegali posamezniki, ki so sledili točnim navodilom, je bilo naravnost fantastično:

 • Bistveno nižji delež odvečnih maščob,
 • boljša kondicijska pripravljenost,
 • lepo oblikovano telo,
 • več energije za vse dnevne obveznosti.

Vse to z zelo kratkimi, intenzivnimi treningi.

ZAKAJ TABATA OMOGOČA INTENZIVNO KURJENJE MAŠČOBE?

Skrivnost treninga, ki ga razkrijem v nadaljevanju, se skriva v dogajanju po koncu vadbe. Tako je! Ni vse odvisno samo od tistega, kar se v vašem telesu dogaja med vadbo, ampak tudi po tistem, ko naredite zadnjo ponovitev. In točno tukaj se zgodi čudež!

Zaradi specifične razporeditve intervalov, ki je sicer izredno preprosta, dosežemo, da tudi po koncu vadbe, v obdobju naslednjih 12 ur, porabimo bistveno več kalorij kot sicer. In kar je najlepše, telo energijo črpa predvsem iz odvečnih maščob.

To pomeni, da tudi potem, ko ste že doma, ko gledate film, berete knjigo, se družite s prijatelji, telo še vedno pridno porablja kalorije in tako poskrbi za nore rezultate.

Kot sem že omenil, pa je izredno pomembna specifična razporeditev intervalov. Brez skrbi, vse razložimo!

5 ZLATIH PRAVIL TABATE:

  1. Vadbo vedno začnemo z ogrevanjem. Lahko je to tek na mestu, poskoki s kolebnico, kolesarjenje na sobnem kolesu ali kaj podobnega.
  2. Po ogrevanju sledi glavni del, ki je sestavljen iz 1 do 5 različnih vaj. Vsako vajo izvajate v intervalih 20-10. To pomeni, da 20 sekund res intenzivno izvajate vajo in si potem privoščite 10 sekund počitka. Intervale ponovite 8x kar skupaj znese 4 minute.
  3. Potem, ko opravite vseh 8 intervalov ene vaje, si vzamete daljši, 60- sekundni počitek in nadaljujete z vajo številka dve. Še enkrat poudarjam, da posamezne vaje izvajate v celoti. Se pravi, 4 minute se posvetite eni vaji, nato drugi, tretji, itn.
  4. 20-sekundni intervali so visoko intenzivni. Tukaj moramo biti izredno disciplinirani in vztrajni. Če zadevo naredimo »na pol«, lahko pozabite na super rezultate. Med vadbo boste dihali na škrge, se potili, jezili, ni da ni…Vsako vajo oddelate na polno!!!
  5. Priporočam, da izberete vaje, kjer je vključenih čim več mišičnih skupin.

TABATA VAJE

Da si boste lažje predstavljali kako zgleda tabata trening, vam predstavim svojega najljubšega. Za začetek 10 minut tečem na mestu, da ogrejem svoje telo, potem pa nadaljujem z naslednjimi vajami.

JUTRANJI POSKOKI (4 minute + 1 minuta počitka)
jutranji poskoki tabata

ŠIROKI POČEPI (4 minute + 1 minuta počitka)
tabata siroki pocepi

HITRA KOLENA (4 minute + 1 minuta počitka)
tabata visoka kolena

POSKOKI IZ POČEPA (4 minute + 1 minuta počitka)
poskoki iz počepa - tabata

STRANSKI POSKOKI (4 minute + 1 minuta počitka)
tabata - stranski poskoki

Kar je pri tabata treningu najlepše je to, da ga lahko izvajate kot celoto ali pa kot dodatek obstoječemu treningu. Brez problema lahko izberete 1 vajo in jo oddelate po sistemu 20-10 po koncu katerega koli treninga in tako še dodatno popestrite aktivnost.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Glavna naloga je aktivacija mehanizma metaboličnega vklopa, ki predstavlja osnovo najnovejšega programa.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji