Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Nasveti / Zakaj ne morem shujšati? 9 razlogov
 

Zakaj ne morem shujšati? 9 razlogov

Predviden čas branja: 6 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 03/01/2023
Zakaj ne morem shujšati? 9 razlogov

Se tudi ti po svojih najboljših močeh držiš diete, se v veliki meri izogibaš sladkim razvadam in povrhu vsega še redno treniraš, pa kljub temu ne moreš shujšati?

No, to je situacija, ki dandanes doleti vse več posameznikov.

Glavni razlog je preprosto ta, da žal zdrava prehrana in telesna aktivnost sami po sebi nista dovolj in nikakor ne zagotavljata 100-% uspeha.

To pa seveda predstavlja konkreten izziv, ki marsikoga pogosto odvrne od ponovnega poskusa, zato se vse več posameznikov po nepotrebnem sprijazni z usodo, ko obupajo nad oblikovanjem fit in zdrave postave.

Vse to čisto po nepotrebnem.

Zato pozor.

Če te jezi številka na tehtnici in si dan za dnem zastavljaš vprašanje: »Zakaj ne morem shujšati?«, potem je zapis v nadaljevanju kot nalašč zate.

Tokrat namreč razkrivamo glavne razloge, ki so ti kljub trudu in vztrajnosti vse do danes preprečevali izgubo odvečnih kilogramov.

Pozabi na vso slabo voljo in neuspele poskuse – spoznaj, na kakšen način dosežeš zastavljen cilj oziroma kako se lahko znebiš odvečnih kilogramov.

KAZALO:

  1. 9 RAZLOGOV, ZAKAJ NE MOREŠ SHUJŠATI
  2. SE TEŽA NE PREMAKNE? PREIZKUSI NASLEDNJIH 5 TRIKOV

9 RAZLOGOV, ZAKAJ NE MOREŠ SHUJŠATI

»Nikakor ne morem shujšati!«, je verjetno ena najpogostejših pritožb v svetu preobrazb, ki velikokrat vodi v začaran krog samoobtoževanja in nenehnega razočaranja.

9 razlogov, zakaj ne moreš shujšati

No, to seveda ni nič kaj presenetljivega.

Ko si za rezultat tako močno prizadevaš, se zares trudiš in se celo odrekaš svojim najljubšim pregreham, po drugi strani pa več kot zaslužene spremembe kar ni od nikoder, se večkrat zgodi, da povsem izgubiš upanje in motivacijo.

Zato se večina, ki se znajde v tej situaciji, sprašuje, čemu sploh služita dieta in redna telesna aktivnost, “če pa nikakor ne morem shujšati”?

Prav tako veliko večino muči vprašanje, povezano z vzroki, ki preprečujejo, da bi v osnovi dobre navade obrodile želene rezultate.

Zato je skrajni čas, da spoznaš resnico in končno razumeš, kaj te najbolj ovira na poti do cilja.

Obstaja več razlogov, zakaj ne moreš shujšati. Med najbolj pogostimi so, da nisi v kaloričnem primanjkljaju, premalo treniraš, tvoji hormoni zavirajo napredek ali pa ti nagajajo skrite kalorije. Za večjo motivacijo in natančno analizo prehranjevalnih navad je smiselno voditi dnevnik prehrane, ki predstavlja kar 80 % preobrazbe.

1. KALORIČNI PRIMANJKLJAJ

Za začetek je najbolj pomembno sprejeti dejstvo, da temelj uspešnega hujšanja predstavlja …

optimalni kalorični primanjkljaj. 

To seveda pomeni, da zdrava prehrana sama po sebi seveda ni dovolj učinkovita za zagotovljen uspeh. 

Pa veš, zakaj?  Kalorični primanjkljaj

Ker je tudi zdrave, kakovostne hrane z vidika kaloričnega vnosa na tvojem jedilniku lahko preveč. 

Kljub temu da se sicer prehranjuješ zdravo, si zapomni, da nevede lahko vneseš več kalorij, kot jih dejansko porabiš. To pa seveda pomeni, da se presežek (čeprav kakovostnih živil) shranjuje v obliki odvečnih maščob. 

Tekom preobrazbe moraš namreč zaužiti manj kalorij, kot jih porabiš, če želiš, da organizem kot vir energije začne koristiti odvečno maščobo. 

Brez skrbi …

Ko osvojiš osnovna pravila o makrohranilih in enkrat razumeš, koliko kalorij moraš zaužiti dnevno, bo tvoja preobrazba bistveno bolj enostavna kot si trenutno predstavljaš. 

Zato je za začetek nadvse pomembno, da s tem enostavnim spletnim kalkulatorjem prideš do ključnega podatka in tako postaviš temelje uspešne preobrazbe.

2. PRILAGODITEV PRESNOVE

A vseeno pozor.

Izrazitejši kalorični primanjkljaj seveda ne pomeni hitrejše preobrazbe.

In če se svoje preobrazbe lotiš s pomočjo te večkrat uporabljene strategije, obstaja velika verjetnost, da te doleti ravno obraten scenarij.

Za lažje razumevanje si organizem lahko predstavljaš kot kompleksen stroj, ki opravlja več nalog.

Če želiš, da stroj deluje “kot namazan”, je pomembno, da mu najprej priskrbiš dovolj goriva, maziva in ostalih elementov, brez katerih sicer ne more delovati.

Jasno, da ne točiš goriva, ko je rezervoar že poln, vseeno pa poskrbiš, da ga nikoli ne zmanjka.

In popolnoma enako pravilo velja, ko debata nanese na optimalno delovanje organizma.

Če želiš, da tvoja presnova deluje s polno paro in svoje odvečne kilograme oziroma maščobo porabljaš učinkovito, je tvoja naloga na račun optimalnega vnosa kalorij poskrbeti, da se tvoj organizem ne počuti ogroženega zaradi morebitnega pomanjkanja energije.

Zato nikar ne pozabi na pravila, ki poskrbijo, da tvoj bazalni metabolizem deluje kot dobro namazan stroj.

3. SKRITE KALORIJE

Skrite kalorije

Dodatna pest arašidov, žlička sladkorja v čaju, jutranja kava s smetano, solata s prelivom …

Ne pozabi, da vsi omenjeni dodatki vsebujejo “skrite kalorije”.

Čeprav se v osnovi arašidi, čaj, kava in solata smatrajo za solidna živila, ki se lahko pojavijo na tvojem shujševalnem jedilniku, so vsi tako imenovani dodatki (tako v obliki dodatnih količin kot v obliki dodatnih živil) lahko še kako usodni za tvojo preobrazbo.

Velikokrat namreč ravno dodatne kalorije, ki jih sproti in brez posebne pozornosti čez dan vneseš v svoje telo, ovirajo uspešno hujšanje.

Sploh na dodatke, kot so sladkor, prelivi in ostale popestritve, večina enostavno “pozabi” pri oblikovanju svojega dnevnega jedilnika, kar velja za hudo napako – gre namreč za živila, na račun katerih po hitrem postopku zaužiješ ogromno nepotrebnih kalorij.

4. PREMALO AKTIVNOSTI

Premalo aktivnosti

Počasen, predvsem pa neaktiven življenjski slog velja za signal, ki tvoj organizem dobesedno uspava.

S tem je seveda pogojena tudi poraba energije in posledično poraba odvečnih maščob.

To je tudi glavni razlog, zakaj se ves čas poudarja, da je vsak dan koristno popestriti z gibanjem.

Pa ne samo na račun kakovostnega treninga.

Tukaj se osredotočamo predvsem na zdrave alternative. Lahko je to jutranji sprehod, uporaba stopnic namesto dvigala, uporaba javnega prevoza (do postaje se bo zagotovo treba sprehoditi nekoliko dlje kot pa do avtomobila), v službo – če seveda ni predaleč, se lahko odpraviš s kolesom ali pa del poti prehodiš.

Možnosti je ogromno, tvoja naloga pa je, da vsako od teh maksimalno izkoristiš.

5. PREMALO TEKOČINE

Premalo tekočine

Hrana in redna telesna aktivnost pa še zdaleč nista edina dejavnika, ki bi odločala o uspehu tvoje preobrazbe.

Svojo vlogo odigra tudi hidracija …

Vemo, da brez vode ni življenja, na presenečenje marsikoga pa običajno tudi uspešne preobrazbe ne.

In zakaj je ustrezna hidracija telesa pri hujšanju tako pomembna?

Približno dva litra tekočine dnevno zadostujeta za redno odvajanje vode iz telesa, hkrati pa se zaradi pitja zmanjša občutek lakote, saj občutek sitosti nastane tudi z vnosom vode.

Poleg vode pa so odlična izbira tudi nesladkani čaji.

6. HORMONI

Od optimalnega kalorične vnosa, rednega gibanja in ustrezne hidracije pa naprej k hormonom.

Premalo spanja (moten spanec, nočno zbujanje), prav tako tudi prekomerna količina napornih treningov namreč lahko privede do tega, da organizem začne proizvajati večje količine stresnih hormonov, ki med drugim negativno vplivajo tudi na apetit.

Ta je zaradi kroničnega stresa lahko bistveno bolj izrazit, kar pomeni, da je bistveno težje krotiti vse pogostejše napade lakote.

Zapomni si, da je spanje bistvenega pomena za hujšanje, saj uravnava sintezo leptina, hormona lakote in sitosti (priporočenih je 7-8 ur dnevno).

Še dodaten nasvet: bolj zgodnji odhod v posteljo zagotavlja kakovostnejši spanec. Če je le mogoče, se pred spanjem izogni elektronskim napravam, alkoholu, kofeinu in obilnejšim obrokom.

7. DOVOLIŠ SI PREVEČ GOLJUFANJA

Manjši prigrizki med obroki ne štejejo, kajne? In “cheat day” je treba maksimalno izkoristiti za uživanje v hitri prehrani?

Na žalost se kalorije prigrizkov med obroki lahko še kako poznajo na tehtnici. Dovoliš si preveč goljufanja

Pa tudi prenajedanje na “cheat day” ali popivanje s prijatelji ti ne naredita prav nobene usluge.

Prav je, da si občasno privoščiš svojo najljubšo jed ali sladico, a ne pozabi: vse v mejah normale!

8. KALORIČNO BOGAT JEDILNIK

Med energijsko bogata živila spadajo tista z veliko kalorijami. Lahko gre za manjše, zdrave prigrizke, ki kar pokajo od kalorij. V to skupino na primer spadajo razni oreščki in suho sadje, ki sicer veljajo za zdrave, a hkrati tudi za zelo redilne.

Po drugi strani pa ne smemo pozabiti na okusne prigrizke, ki razveseljujejo brbončice: razni piškoti, ploščice in slani prigrizki, ki te nikakor ne nasitijo, ampak povzročijo le še večjo lakoto.

Za uspešno izgubo kilogramov je ključnega pomena, da jedilnik vsebuje čim več beljakovinsko bogatih živil.

9. RAZTRESENO PREHRANJEVANJE

Tvoje obroke vedno spremljajo televizija, telefon ali listanje po reviji? Raztreseno prehranjevanje

Če to drži, je skrajni čas, da se začneš izogibati vseh motečih dejavnikov in se posvetiš le hrani.

Raztreseno uživanje hrane, medtem ko tapkaš po mobilnem zaslonu, namreč nevede lahko prispeva h kopičenju odvečnih kilogramov.

Če si za hrano vzameš čas in se posvetiš vsakemu grižljaju posebej (gre za t. i. čuječno oz. zavedno prehranjevanje), je uspeh brez dvoma zagotovljen.

Kako pa dosežeš stanje zavednega prehranjevanja? Stvar je precej preprosta …

Poskrbi, da vedno ješ v sedečem položaju, brez dodatnih motilcev, žvečiš počasi in se pozorno osredotočaš na vse vonje in okuse. Tako veliko hitreje zaznaš, kdaj je hrane dovolj in se ne prenajedaš po nepotrebnem.

SE TEŽA NE PREMAKNE? PREIZKUSI NASLEDNJIH 5 TRIKOV

Po zgoraj prebranem ti je verjetno jasno, da je razlogov za težave z izgubo kilogramov kar precej …

Spodnjih 5 trikov ti je lahko v pomoč, da se bo kazalec na tehtnici končno pomaknil navzdol …

A pozor – nič se ne zgodi čez noč. Tako sprememba življenjskega stila kot izguba kilogramov zahteva svoj čas.

Z malo časa, potrpljenja in vztrajnosti bo ob upoštevanju spodnjih korakov zmaga nad kilogrami zagotovo tvoja!

Če se tvoja teža ne premakne, upoštevaj naslednjih 5 trikov in opazuj rezultat …

1. DNEVNIK PREHRANE

Dnevnik prehrane

Prvi korak je zagotovo vodenje prehranskega dnevnika, ki naj vključuje zavestno vpisovanje in analizo prehranjevalnih navad. Tovrsten dnevnik lahko pripomore k razumevanju “kaloričnih pasti”, ki se lahko nezavedno skrivajo v tvoji prehrani.

2. REDNE MERITVE IN SPREMLJANJE TEŽE

Pravilno in redno tehtanje je eno ključnih za preverjanje napredka pri hujšanju. Predlagamo, da se (vsaj v začetni fazi) tehtaš vsak dan in primerjaš povprečne tedenske meritve. Predvsem zato, da se izogneš situacijam, ko se v tvojem telesu zaradi različnih dejavnikov zadržuje nekaj več vode, to pa kvari relevantnost podatkov.

Prav tako je zaželeno, da se enkrat tedensko fotografiraš (vedno na istem mestu) in izmeriš obseg na predelu popka, da točno vidiš, kaj se pravzaprav dogaja s tvojo preobrazbo.

3. VEČ AKTIVNOSTI ALI INTENZIVNOSTI

Redna telesna aktivnost je odličen način za spodbujanje hujšanja, ker pomaga povečati porabo energije in vzpostavlja optimalno presnovno ravnovesje. Že hiter sprehod lahko izjemno pozitivno vpliva tako na telo kot na duha in uspešno pospeši celoten metabolizem.

Gibanje je torej nujno za kurjenje odvečnih maščobnih zalog. Za pospešen metabolizem in posledično hujšanje predlagamo, da telovadnico ali bazen obiščeš vsaj trikrat tedensko, za odlično izbiro pa veljajo tudi hoja v klanec, kolesarjenje ali lahkoten tek.

In ne pozabi: pri hujšanju je poleg rednih treningov ključna tudi njihova intenzivnost.

4. VEČ REGENERACIJE

Kakovosten počitek in regeneracija telesa ključno prispevata k hujšanju.

Tako kot dneve za trening je pomembno tudi skrbno načrtovanje dni za počitek in seveda urejen spalni ritem.

V regeneracijski program je koristno vključiti kakšno meditacijo, sproščujočo kopel ali masažo.

5. PREDNOSTI PREHRANSKIH DOPOLNIL

Golden Tree Liver Complex za razstrupljanje jeter

Preobremenjena jetra so lahko razlog, da se maščobni obroči kopičijo okrog tvojega trebuha, odvečni kilogrami pa kar vztrajajo in vztrajajo …

Če to jezi tudi tebe, je skrajni čas, da poskrbiš za učinkovito razstrupljanje jeter.

Ko enkrat uspešno razstrupiš jetra, se tvoje razpoloženje, nivo energije in spomin neprimerljivo izboljšajo …

Pri tem ti učinkovito lahko pomaga izjemno prehransko dopolnilo Golden Tree Liver Complex, ki vsebuje čisto vse, kar tvoja jetra nujno potrebujejo!

Gre za 100-% naravno mešanico 12 aktivnih sestavin, ki spodbujajo kurjenje odvečne maščobe okrog trebuha in iz telesa odvajajo vse toksine, ki uničujejo tvoje zdravje.

Omenjeno prehransko dopolnilo je 100-% naravno in je brez stranskih učinkov.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Jetrom prijazen rastlinski kompleks
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji