Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Nasveti / 4 ključni hormoni za ekspresno preobrazbo
 

4 ključni hormoni za ekspresno preobrazbo

Predviden čas branja: 7 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 14/03/2019
4 ključni hormoni za ekspresno preobrazbo

Izjava, ki te čaka nekoliko nižje, je brez dvoma ena izmed mojih najbolj drznih.

V to sem 100 % prepričan.

In sicer…

Upam si trditi, da obstaja element, ki je za tvojo preobrazbo in tvoje počutje bolj pomemben kot pa uravnotežena prehrana in redna telesna aktivnost.

In lahko, da ravno zaradi tega delčka, tvoja preobrazba ne kaže nobenih rezultatov.

No, za piko na i pa je točno ta element sestavni del urnika vsakega posameznika.

In to brez izjeme!

PRIKRITA RAZVADA, KI UBIJA TVOJ NAPREDEK

Težava nastane, ker se zelo majhen odstotek ljudi dejansko zaveda za kako pomemben del življenja v resnici gre in sploh ne vedo, da postajajo žrtev najbolj usodne razvade 21. stoletja.

Ta pa pri številnih pušča katastrofalne posledice.

Brez heca!

Ker imam občutek, da še ne veš o čem točno govorim ti predlagam, da si objavo prebereš v celoti in se dokoplješ do sila pomembnih dejstev.

Predvsem zato, ker se tej neugodni situaciji lahko na široko izogneš in hkrati izkoristiš prednost, ki v sebi skriva daleč največ potenciala, ko govoriva o top počutju in ekspresni preobrazbi.

Seveda pa ti v naslednjih vrsticah razkrijem tudi kako, z nekaj preprostimi spremembami, v celoti prevzameš nadzor nad to navado in tako poskrbiš za ekspresno porabo odvečnih maščob in lepo oblikovano postavo.

Resnica bo v kratkem razkrita!

TELESNI POLICAJI, OD KATERIH JE ODVISNO TVOJE ŽIVLJENJE

Poraba odvečnih maščob, kopičenje energije, čvrstost telesa, delež celulita, oblika postave, stopnja energije, koncentracija, počutje,…

Vse te in jasno, številne druge situacije, v tvojem organizmu so v resnici odvisne od telesnih prenašalcev informacij.

Gre za dejstvo, mimo katerega ne more nihče.

Ti so v resnici tisti, ki krojijo usodno tvojega življenja in med drugim odločajo o tem kako se ti počutiš, koliko energije imaš, kako hitro kuriš odvečno maščobo itd. Z eno besedo jih imenujemo:

hormoni.

INFORMACIJA, OD KATERE JE ODVISEN KONKRETEN DEL TVOJEGA ŽIVLJENJA

No, nagradno vprašanje pa se glasi…

Katere so tiste odločitve, ki imajo na samo hormonsko sliko daleč najmočnejši vpliv?

Logično…

Močnejši vpliv poskrbi za boljše rezultate.

Okej…

Verjetno razmišljaš o uravnoteženi prehrani, treningih, stopnji stresa in podobno.

In ja, imaš popolnoma prav.

Ampak pazi!

Poleg že naštetih, obstaja še en element tvojega vsakdana, ki ima v primerjavi z ostalimi daleč najbolj pomembno vlogo, ko govoriva o oblikovanju postave, saj vpliva na kar štiri ključne hormone, ki imajo direktno povezavo z uspešno preobrazbo.

In to je, spanje!

TAKO ENOSTAVNO, VENDAR TAKO ZELO UČINKOVITO

Ta navada je tista, od katere je odvisno kako na tvojo preobrazbo vplivajo naslednji štirje prenašalci informacij.

To so:

 • grelin,
 • leptin,
 • kortizol,
 • rastni hormon.

Ampak greva lepo po vrsti, ker so stvari izredno zanimive in je škoda, da bi zgrešila katero od informacij.

No, če ti v tem trenutku prej omenjeni podatki ne pomenijo veliko, ti garantiram, da se situacija v kratkem popolnoma spremeni.

To pa zato, ker razkrijeva povezavo med omenjenimi hormoni, ekspresno preobrazbo in številnimi ovirami, s katerimi se konstantno srečuješ, pa sploh ne veš zakaj se pojavljajo.

V mislih imam težave kot so:

 • napadi lakote,
 • počasen napredek,
 • kopičenje odvečne maščobe,
 • nižji delež zdrave mišične mase itd.

Če si želiš top postave, super počutja in samozavesti potem obvezno objavo preberi v celoti.

Okej…

PRENAŠALEC, ZARADI KATEREGA NE ZNAŠ REČI: NE

Najprej si poglejva kako na tvoje rezultate vpliva grelin oziroma tako imenovan “hormon lakote”.

Glede na to, da gre za snov, ki večinoma nastaja v sluznici želodčnega svoda in preko možganov vpliva na apetit, kalorični vnos in kopičenje odvečnih maščob je jasno, da temu hormonu morava nameniti več pozornosti.

Preprosto zato, ker se je v nasprotnem primeru nemogoče upreti vsem skušnjavam in slej, ko prej popustiš pod pritiskom.

Načeloma se delež omenjenega hormona poveča takrat kadar telesu primanjkuje energije zato posledično postanemo lačni, pade pa po tistem, ko zaužijemo obrok.

No in tukaj stvari postanejo zelo zanimive.

Če želiš porabiti odvečno maščobo, moraš nujno razumeti ta koncept in “hormon lakote” ves čas držati pod kontrolo.

Kot kažejo raziskave namreč obstaja konkreta povezava med počitkom in visokim deležem omenjenega hormona.

Zato pozorno prisluhni naslednji ugotovitvi!

Kot je razvidno iz grafa, delež grelina tekom celega dne varira.

Zanimivo pa je, da poskoči tudi v poznih večernih urah.To pomeni, da gre za tisto obdobje, ko se večina največkrat bori z napadi lakote, ker je apetit neizprosen.

RAZLOGA, ZAKAJ TI ZNOVA IN ZNOVA SPODLETI

In čeprav tekom dneva na svoj jedilnik umestiš zdrave in uravnotežene obroke, je ves trud lahko popolnoma zaman.

Zvečer se lahko znajdeš v sila neprijetni situaciji, ko enostavno ne zmoreš reči “NE” pregreham kot so čokolada, čips, piškoti, rogljički, peciva, itd. zato popustiš pod pritiskom in se nabašeš z vsemi možnimi kalorijami.

Lahko, da ti je ta situacija zelo dobro poznana. Saj veš, ko sediš na kavču, gledaš film, svojo najljubšo serijo ali pa bereš knjigo in kar na lepem udari “nora lakota”.

Seveda tej odločitvi sledi hud šok in posledično razočaranje. Še huje pa je, ker si ne znaš razložiti zakaj si konstantno žrtev te napake.

Ampak, to seveda še ni vse…

KO STVARI POSTANEJO ŠE BOLJ NEVARNE

Poleg grelina na tvoj apetit vpliva še en hormon, ki je prav tako močno povezan s spanjem, porabo energije in kopičenjem odvečne maščob in to je:

leptin.

Če je grelin hormon, ki možganom sporoča kdaj je hrane premalo, je leptin tisti, ki “pove” kdaj smo siti in imamo energije dovolj.

Se pravi, če je delež leptina visok, potem nimamo težav z napadi lakote in brez težav sledimo vsem smernicam fit življenjskega sloga.

Če pa se zgodi, da pozabiš na dejavnike, ki imajo direkten vpliv na delež leptina v tvojem telesu, potem se poigravaš s svojo usodo.

Povezava med spanjem in leptinom pa razloži marsikaj.

In sicer…

KO ORGANIZEM OROPAŠ TAKO POMEMBNE SNOVI, SO POSLEDICE HUDE

Medtem, ko spiš se sprošča precej leptina, kar pomeni, da nimaš težav z nekontroliranim apetitom. Možgani dobijo signal, da je energije več kot dovolj in vse se odvija v najlepšem redu.

Če pa na to pravilo pozabiš in telesu ne zagotoviš kakovostnega spanca, so posledice katastrofalne. Ker je organizem zmeden in ne ve kaj točno se dogaja, delež leptina pade kar pomeni, da je želja po hrani precej bolj izrazita. To pomeni, da obstaja bistveno večja možnost, da zaužiješ prekomerno količino kalorij, ki se shranijo v obliki odvečnih maščob, saj je lakota ves čas prisotna.

No, šokantno pa je, da to izrazito lakoto lahko zaznaš že po eni sami neprespani noči.

Če pa je pomanjkanje spanja konstantno, je tvoja preobrazba praktično obsojena na neuspeh, ker ves čas hrepeniš po hrani in se enostavno ne uspeš kontrolirati.

Se pravi ne glede na to kako močna je tvoja želja, kako dodelan je plan prehrane in treningov, ti to ne pomaga, ker so hormoni tisti, ki odločajo o tvoji usodi.

Seveda pa nekontroliran apetit ni edina težava, povezana s spanjem in tvojo neuspešno preobrazbo.

Razlogom, zakaj moraš po hitrem postopku začeti upoštevati trike, ki jih razkrijem v tej objavi, ni videti konca.

Za razliko od grelina in leptina, ki se poigravata s tvojim apetitom, porabo odvečnih mačob in kopičenjem energjie, pa imata naslednja dva hormona direkten vpliv na obliko tvoje postave in čvrstost tvojih mišic.

In sicer…

SNOV, ZARADI KATERE LAHKO PREŽIVIŠ ALI PA SE KONKRETNO ZREDIŠ

Prvi od omenjenih dveh je izredno pomemben za sam obstoj, saj je tisti, ki izboljša verjetnost da premagamo težke in nevarne situacija in sproži tako imenova sistem “bega ali boja”.

Kortizol, oziroma stresni hormon, je tisti, ki poskrbi, da v trenutku hude nevarnosti odreagiramo hitro, imamo ogromno energije, smo kar se da osredotočeni, močni in neustrašni.

Hkrati pa gre za hormon, na katerega so dovzetne poraktično vse celice v tvojem organizmu.

To pa pomeni naslednje…

Če se s povečanim stresom soočamo samo občasno in je ta tisti, ki poskrbi, da smo še hitrejši, močnejši in bolj osredotočeni, potem ne bo nobenih težav, saj organizem po hitrem postopku preide v ravnovesje.

Če pa dopustimo in postanemo žrtev življenjskega sloga katerega negativen stres je sestavni del praktično vsakega dne, na kocko postavimo svoje zdravje, počutje in samozavest.

Razlog za to pa je zelo preprost.

Če pogledamo v preteklost so naši predniki v stresnih situacijah za ceno preživetja potrebovali hiter vir energije (beg pred zverjo, borba s sovražniki, reševanje v težkih situacijah, naravne katastrofe itd.).

Zato je organizem poskrbel za prilagoditev, ki se kaže v optimizaciji večih energetskih sistemov.

To pa pomeni dvoje:

 1. Kadar se znajdemo v stresni situaciji, med drugim kortizol poskrbi za razgradnjo mišičnega tkiva. To pa zato, ker so sestavni del mišic tudi aminokisline, ki se s pomočjo procesa imenovanega glukoneogeneza pretvorijo v glukozo in tako predstavljajo vir energije.

In če so stresne situacije izredno pogoste, to pomeni (tudi pomanjkanje spanca za telo predstavlja konkreten stres), da kljub rednim treningom konstantno pada delež zdrave mišične mase, kar je nedvomno najslabša možna situacija.

Mišice so namreč glavni porabnik energije v našem telesu, ki jo večinoma črpajo iz odvečnih maščobnih zalog, hkrati pa telesu dajejo čvrstost in obliko.

 1. Poleg že omenjenih težav pa stresne situacije povzročajo še eno veliko težavo, ki te v slabo voljo spravlja praktično vsak dan in hkrati uničuje tvojo samozavest.

Ker kronični stres, kot smo že omenili, povzroča tudi pomanjkanje kakovostnega spanca, se pravi situacija v kateri dejansko ne potrebujemo bistveno več energije, saj se ne borimo niti ne bežimo, se presežek vse energije, ki se sprosti v teh trenutkih, shrani v obliki odvečnih maščob.

Najhuje pa je, ker je na udaru predvsem tisti predel, ki v slabo voljo spravlja številne posameznike in to je trebuh.

ČETRTA SPREMENLJIVKA UBIJALSKE FORMULE

Poleg kortizola pa ima na samo obliko postave in delež odvečne maščobe močan vpliv še en hormon, ki se prav tako sprošča takrat, ko pademo v globok spanec in to je rastni hormon.

Gre za snov, ki:

 • poskrbi za popolno regeneracijo mišičnega tkiva in posledično pospeši tvoj napredek,
 • povečuje sproščanje maščobnih kislin in njihovo porabo kot vir energije,
 • stimulira rast mnogih tkiv v telesu,
 • znižuje nivo krvnega sladkorja itd.

Skratka snov, ki velja za izredno učinkovito in je praktično tista, ki poskrbi, da se ves tvoj trud, ki ga v samo preobrazbo in oblikovanje fit življenjske sloga vložiš preko dneva, preslika v super napredek.

Ampak vse to pa pod enim pogojem.

Podobno kot pri grelinu, tudi sproščanje rastnega hormona načeloma svoj vrhunec doseže v prvi fazi večera.

In če se zgodi, da ta idealen trenutek, ki velja za turbo pogon tvoje preobrazbe zamudiš, to pomeni, da s tem sebi narediš ogromno škode, ker govoriva o res konkretnem potencialu.

Kot je razvidno iz grafa, je namreč učinkovitost omenjenega hormona v kasnejših urah bistveno manjša, temu primeren pa je tudi tvoj napredek.

Skratka, posledice nekakovostnega spanja so, kot je razvidno iz današnje objave, res katastrofalne.

Zato potrebujem vso tvojo pozornost!

SNOV, KI POSKRBI ZA ČUDEŽNE REZULTATE

Preden razkrijeva pravila, ki poskrbijo, da izkoristiš celoten potencial in se zaradi uravnotežene hormonske slike, razveseliš hudo dobrih rezultatov, te moram opozoriti na še eno pravilo.

In sicer…

Vedno, ko govorim o spanju imam v mislih kakovosten počitek, ko telo brez težav preide v fazo v kateri se vsi od omenjenih procesov odvijajo gladko in kar se da učinkovito.

Zato si zapomni naslednje.

Kako kvaliteten je tvoj počitek je odvisno od še enega hormona, na katerega, kot ugotoviva v nadaljevanju, vplivaš z najbolj bizarnimi/vsakodnevnimi odločitvami.

Namreč ni dovolj samo to, da spiš recimo osem ur, pomembno je predvsem to, da se telo v fazi počitka popolnoma umiri.

Za to stanje pa poskrbi melatonin, človeku lasten hormon, ki uravnava tvoj bioritem in od katerega je odvisno kako globok in kakovosten je tvoj spanec.

Glede na to, da so raziskave pokazale, da posamezniki, ki razumejo pomen kvalitetnega počitka, bistveno lažje pridejo do želenih rezultatov, brez težav porabljajo odvečno maščobo in ostajajo na pravi poti, sem prepričan, da nasvete, ki ti jih razkrijem v nadaljevanju, začneš upoštevati po hitrem postopku.

S temi spremembami namreč poskrbiš, da bo melatonin opravil svojo nalogo in hkrati izkoristiš neverjeten potencial vseh prej omenjenih hormonov.

Svetujem ti, da si:

 • dnevno privošči od sedem do devet ur kakovostnega spanca,
 • soba v kateri spiš naj bo popolnoma temna, ker že najmanjši snop svetlobe negativno vpliva na delež melatonina,
 • če je le možno naj v prostoru kjer počivaš ne bo televizije, tablice in ostalih naprav,
 • na počitek se pripravi, kar pomeni, da vsaj pol ure pred spanjem odložiš svoj pametni telefon in se počasi umiriš (vem, da bo težko ampak ne pozabi, da ta čas lahko nameniš dejanski komunikaciji z družinskimi člani),
 • prostor v katerem spiš naj bo prezračen,
 • če je le možno pojdi v posteljo vedno ob isti uri, najkasneje pa do 22:30 (če lahko prej, toliko bolje).

Garantirami ti, da s temi zelo preprostimi spremembni poskrbiš za neverjetno spremembo v sami kakovosti tvojega življenja in seveda ekspresno pospešiš svojo preobrazbo.

In brez skrbi.

Ni potrebe, da z danes na jutri začneš upoštevati vsa navodila. Začni počasi, dan za dnem in vem, da v kratkem osvojiš te super navade.

Čas je, da začneš razmišljati pametno, ker govoriva o tvoji postavi, tvojem počutju in konec konec tudi o tvojem zdravju.

OK, skratka…

Kot vidiš je spanec izjemno pomemben del preobrazbe.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji