Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / Hidroliziran kolagen, skrivnost mladostnega videza
 

Hidroliziran kolagen, skrivnost mladostnega videza

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 11/06/2021
Hidroliziran kolagen, skrivnost mladostnega videza

Ali sploh obstaja kdo, ki ne sanja, da bi bil videti mlajši? Seveda ne. Slišati, da ne kažeš svojih let, je namreč kompliment vseh komplimentov!

Hidroliziran kolagen je na področju lepote in zdravja dvignil veliko prahu. Mladostni videz in vitalnost z leti počasi izginjata, ker telesu upada zmožnost tvorjenja lastnega kolagena. Tisto, kar telo s staranjem izgublja, pa je mogoče vsaj delno nadomestiti. Vsaj tako trdi lepotna industrija.

Ampak – ali sploh vemo, kakšna je bistvena funkcija kolagena?

Mnogi se pri tem vprašanju znajdejo v zagati. Vsi smo že slišali za kolagen, a njegove vloge pogosto ne znamo pojasniti. Če povemo zelo poenostavljeno, brez kolagena ne bi mogli delovati. Kolagen namreč zagotavlja elastičnost in veliko prožnost struktur. Predstavlja kar 30 odstotkov vseh telesnih beljakovin, zato ne preseneča, da je bistvena sestavina hrustanca, vezi, kosti, zob. Kolagenska vlakna so opora koži in notranjim organom, zadolžen pa je tudi za jačanje žil.

Enako podporo kot jo pregovorno trem vogalom hiše dajejo ženske, telesu glavno podporo nudi prav kolagen. Sijoča koža, prožni sklepi in zdrave kosti – za vsem tem stoji kolagen.

KAZALO:

  1. KAJ JE HIDROLIZIRAN KOLAGEN?
  2. PREDNOSTI IN UČINKI HIDROLIZIRANEGA KOLAGENA
  3. PREDNOSTI PREMIUM COLLAGEN COMPLEXA

KAJ JE HIDROLIZIRAN KOLAGEN?

Hidroliziran kolagen je čista beljakovina, razbita na manjše delce. Kolagen tvorijo peptidi, ki so sestavljeni iz aminokislin. Hidroliziran kolagen pridobivamo s pomočjo encimskega postopka tako, da kolagen razgradimo na manjše delce, ki jih telo lažje absorbira. Pogosto boste slišali izraz kolagenski peptid, kar je drugi izraz za hidrolizirani kolagen.

ZAKAJ JE POMEMBNO KOLAGEN HIDROLIZIRATI?

Kolagen najdemo v številnih živilih in posledično jedeh. Goveja juha, stalnica na slovenskem nedeljskem jedilniku, je odličen vir kolagena. Na žalost pa telo tega kolagena ne absorbira v celoti, saj se znaten delež izgubi med prebavo.

Hidroliziran kolagen pa je odlična podpora številnim funkcijam, saj ga telo lahko optimalno absorbira. To pomeni, da je izkupiček absorpcije hidroliziranega kolagena tudi do 5-krat višji kot pri kolagenu iz hrane.

PREDNOSTI IN UČINKI HIDROLIZIRANEGA KOLAGENA

Bolečine v sklepih, izpadanje las, upadla koža in krhki nohti. Za vsem tem se skriva ista diagnoza – pomanjkanje kolagena.

S staranjem telo izgublja lastni kolagen, ki pa ga lahko nadomestimo s kakovostnim hidroliziranim kolagenom. Pa poglejmo, kje je učinek kolagena najbolj viden.

#1 ODPRAVLJA BOLEČINE V SKLEPIH

Ljudje, ki imajo bolečine v sklepih, težave odpravljajo s kolagenom. Neodvisna študija je pokazala, da je osteoartritis mogoče zdraviti s kolagenom. Ker so bili rezultati tako vzpodbudni, se kolagen nasploh priporoča pri lajšanju bolečin v sklepih.

#2 IZBOLJŠA STRUKTURO KOŽE IN LAS

S staranjem se najprej zmanjša prožnost kože in kar naenkrat se v ogledalu pojavi upadel obraz. Študije so dokazale, da kolagenska dopolnila bistveno prispevajo k čvrsti podkožnici, kar posledično gladi gube in nam daje mladosten videz. Poleg mlajšega videza pa kolagen bistveno pomaga pri izpadanju in obnovi strukture las.

#3 REGENERACIJA PO ŠPORTU

Intenzivna vadba je za telo naporna, še posebej pa po 35. letu, ko nivo kolagena drastično upada. Ker je kolagen bistveni gradnik hrustanca in vezivnih tkiv, športniki dnevno uživajo hidrolizirani kolagen, da bi preprečili obrabo in morebitne poškodbe. Preventiva je vsekakor najboljša strategija.

Kolagen pa se ne uporablja le za zdravljenje bolečin v sklepih, ampak je pomemben tudi pri zdravljenju opeklin in v plastični kirurgiji. Ravno zaradi njegove regenerativne funkcije ga vključujejo v zdravljenja najbolj drastičnih poškodb.

PREDNOSTI PREMIUM COLLAGEN COMPLEXA

A kako izbrati pravega v morju kolagenskih izdelkov? Če si postavljaš to vprašanje, nisi osamljeni primer. Si pa na najboljši poti, da najdeš najboljši kolagen za svoje potrebe.

Dam ti tri nasvete, na kaj moraš biti pozoren pri nakupu kolagena:

  1. Izberi le hidrolizirani kolagen, ki se edini lahko pohvali z optimalno absorpcijo. Le tako lahko izkoristiš ves potencial kolagena.
  2. Izbrani kolagen v prahu naj bo naraven – brez kemikalij in toksinov. Morda ne verjameš, ampak mnoga živila vsebujejo toksine, zato izbiraj še posebej pazljivo. Za vsako ceno se izogibaj vsemu, kar bi lahko ogrozilo tvoje zdravje in dobro počutje.
  3. Formulacija kolagenskega kompleksa naj bo obogatena z dodatki za boljšo učinkovitost. Z uživanjem takšnega kolagena podpreš in še dodatno pospešiš njegovo delovanje.

Na slovenskem tržišču je na voljo kolagenski kompleks Golden Tree Premium Collagen Complex, ki zadosti vsem trem naštetim standardom in še več. Vsebuje hidrolizirani kolagen več tipov iz različnih virov (jajčni, goveji in morski kolagen) za podporo karseda širokega spektra funkcij. Formulaciji so dodani še hialuronska kislina, vitamin C, silika in MSM ali mineral lepote. Zares edinstvena formulacija je tvoje najboljše orožje v boju zoper tegobe staranja.

Mladost ni danost, ampak je predvsem tvoja odločitev.

Dodatne informacije o kolagenu poišči v naslednjem članku.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Narejen po najvišjih standardih kakovosti in brez uporabe bližnjic.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji