Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Nasveti / Kako preprečiti jojo efekt?
 

Kako preprečiti jojo efekt?

Predviden čas branja: 7 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 29/07/2019
Kako preprečiti jojo efekt?

Priznam, res neprijetna situacija …

Ko v samo nekaj tednih uničiš skoraj vse, za kar garaš mesece in mesece – potem veš, da je nekaj šlo hudo narobe.

Pred očmi se ti podre ves svet.

Ta črn scenarij te lahko zadane kadar koli in popolnoma uniči tvojo samozavest in tvojo motivacijo, sploh če narediš samo par usodnih napak.

O tem, kako se je počutila in kako hudo ji je bilo pred kratkim, je brez vsakega filtra in popolnoma iskreno spregovorila moja varovanka Anja. Predvsem zato, ker si je z mojo pomočjo želela poskrbeti, da se tebi s to grozno situacijo sigurno ne bo treba spopasti.

Zato predlagam, da se na naslednje vrstice maksimalno osredotočiš.

ZGODBA, KI ŠOKIRA

Anja je v naši zaprti Facebook skupini napisala takole …

“Oj, oj! Se me še kdo spomni? Je tukaj kdo, ki me pozna? No, če sem iskrena, se še sama ne poznam več. Sem kot robot, naredim, kar mi rečejo, svojega mnenja nimam, sem čisto brez energije, brez prave volje, da bi kar koli počela, heca me zdravje, za piko na i pa ne morem več obleči tistega, kar si želim.

Vem, kakšna je prava strategija, a vseeno potrebujem vašo pomoč. Ko sem s 105 kilogramov prišla na 69, sem mislila, da nikoli več ne morem zaviti na staro pot. Sploh mi ni bilo jasno, zakaj bi, glede na to, da je bilo pri 69 kilogramih vse tako lepo. Počutila sem se super, vse sem lahko oblekla, bila sem samozavestna, na mojem obrazu pa samo nasmeh.

No, danes lahko iskreno povem, da sem zopet na napačni poti. In bi res rada nekaj naredila, preden bo tehtnica pokazala 100 kilogramov.

Imela sem cel kup dela in težav, zato sem se začela zatekati k prigrizkom. Vse na hitro in v stoje. Danes sem stopila na tehtnico in ta je pokazala 80,5 kilograma. Prav tako sem se spet soočila z migrenami in glavoboli, ki so bili še nedolgo nazaj samo bled spomin iz preteklosti.

Tega imam dovolj!

Želim si super počutja – vem, da zmorem in da mi bo uspelo.”

Če slučajno ne veš – Anja je bila oseba, ki je še pred kratkim veljala za super vir motivacije in je poosebljala uspešno preobrazbo.

Da je to res, dokazuje foto primerjava, ki te dobesedno vrže na rit.

Prepričan sem, da se strinjaš, da je tole res VAU dosežek.

No, čeprav je Anji uspelo doseči cilj, o katerem je dolgo časa samo sanjala, in se je v svojem telesu počutila res vrhunsko (energija, samozavest, osredotočenost …), je danes, kot je moč razbrati iz objave, zgodba precej drugačna.

Anja je spet na točki, ko potrebuje pomoč.

KAJ HUDIČA SE JE ZGODILO?

Vprašanje je torej …

kako je to sploh mogoče?

Sodeč po komentarjih, ki so začeli deževati pod Anjino objavo, je hitro postalo jasno, da Anja še zdaleč ni edini primer.

Te občutke pozna ogromno posameznikov, mogoče si med njimi tudi ti …

Puščajo katastrofalne posledice tako na fizični kot psihični ravni in večina o teh »neuspehih« sploh ne želi spregovoriti.

To je seveda velika škoda!

Zato predlagam, da čim prej razkrijeva, kakšna je učinkovita rešitev, in pogledava, kaj se je zgodilo Anji.

V 4 FAZAH DO POPOLNEGA PORAZA

Da bo vse skupaj kristalno jasno, bova za začetek samo na hitro definirala 4 osnovne faze, s katerimi se sooča velika večina posameznikov, ki naleti na omenjeni problem.

Faza I – borba z odvečnimi kilogrami.
Faza II – uspešna preobrazba in osvojen vmesni/končni cilj.
Faza III – začetek težavnega obdobja.
Faza IV – ponovno kopičenje maščobnih oblog, pomanjkanje energije, padec motivacije.

Ne pozabi:
če ti na določeni točki uspeva, to še ne pomeni, da si lahko popolnoma brez skrbi.

To je zelo nevarno razmišljanje, saj se situacija lahko hitro obrne, če nismo dobro pripravljeni.

Nekaj so naši cilji, spet drugo pa je realnost, ki te lahko večkrat konkretno preseneti.

ZAKONI NARAVE, KI SE JIM NI MOČ IZOGNITI

Okej …

Preden razrijeva strategijo, zaradi katere se nikoli več ne vrneš na začetno točko, bi ti rad povedal, da ni posameznika, ki ne bi poznal vzponov in padcev. Vse v naravi kroži, teče, se spreminja in prehaja v različne faze – tudi tvoje razpoloženje ni izjema.

In če v tej objavi iščeš čudežno formulo, ki poskrbi za noro vzhičenje, »next-level« motivacijo in konstantno energijo, ki ji ni para, potem te moram razočarati, saj nisi na pravem mestu.

Seveda je pomembno, da smo motivirani, imamo postavljene cilje in si želimo ves čas napredovati. A ne pozabi: ne glede na vse pridejo dnevi, ko nismo v najboljši formi. Takrat je pomembno, da pametno odreagiramo in se izognemo temu, kar je doletelo Anjo.

No, zato je glavno vprašanje te objave naslednje …

Kako lahko ohraniš super rezultat, konstantno napreduješ in poskrbiš, da se odvečni kilogrami NIKOLI več ne vrnejo?

Vem, konkretna želja, ampak obljubim ti, da ti lahko uspe.

Zato pozorno prisluhni!

Kot sva že omenila, je popolnoma normalno, da nihajo tvoje razpoloženje, nivo energije, motivacija itd.

To spoznanje bo veljalo za najino izhodišče pri reševanju omenjenega problema.

ČE SE ZGODI, DA TI POBEGNE ČEZ ROB, POZABI NA SVOJE SANJE

Preprosto zato, ker se slabo razpoloženje, odvečne maščobe in mlahave mišice spet pojavijo, ker postaneš žrtev t. i. efekta snežne kepe (ali jojo efekt).

Okej – kaj to sploh pomeni?

En pregrešen obrok, en izpuščen trening, dan brez prave motivacije …

nobenega problema.

Vse to so dogodki, ki se slej ko prej pojavijo na tvojem »urniku«, vprašanje pa je, kako takrat odreagiraš.

Čeprav na prvi pogled vse skupaj deluje zelo nedolžno, je v resnici situacija lahko zelo nevarna.

Zakaj?

Velikokrat se namreč zgodi, da pregrešnemu zajtrku sledijo še pregrešna malica, kosilo in večerja. Da enemu izpuščenemu treningu sledi teden dni brez vsake aktivnosti. Da se dan brez prave motivacije razvleče v cel mesec, ko se smilimo sami sebi.

Zapomni si, da en slab dogodek sigurno ne bo imel konkretnega vpliva na tvoje počutje in tvojo preobrazbo. Podobno kot majhna kepa, ki počiva na ravni podlagi.

Če pa se zgodi, da snežno kepo porineva čez rob in tako začne postajati vse večja in večja, je situacija popolnoma drugačna. Majhna kepica postane krogla z uničujočo močjo.

In popolnoma enako velja, če dopustiva, da nama en slab dan, en pregrešen obrok ali en izpuščen trening pobegnejo čez rob in udarijo po najinem napredku.

Dogodek, ki je sam po sebi popolnoma nedolžen, lahko uniči vse super rezultate in te vrže nazaj na točko, s katere se je bilo tako težko premakniti, če se te nevarnosti ne zavedaš.

Zato je logično, da te zanima, kakšna je učinkovita rešitev.

Razkrijem ti jo v naslednjih 4 korakih.

ISKREN ODGOVOR NA VPRAŠANJE, ZAKAJ

Ni važno, kako trapast in nesmiseln se ti bo zdel korak #1. Prosim te, da ga nikakor ne podcenjuješ.

Njegova moč, če lahko tako rečeva, je v stresnih situacijah izjemna. Verjemi mi, da ti bo veliko lažje, če oddelaš naslednjo domačo nalogo.

Ker sem prepričan, da ne želiš biti del projekta, ki nima prave vizije in namena, te želim opomniti, da preobrazba ni nobena izjema.

Početi nekaj samo zato, da si v akciji in gibanju, je kontraproduktivno. Ne verjamem, da bi si kdo želel kaj takega.

Vsaka zgodba ima svoj »zakaj« in tudi tvoja preobrazba in tvoje življenje ga definitivno potrebujeta.

Zato te prosim …

Vzemi si nekaj minut časa samo zase, poskrbi, da te nihče ne bo motil, in iskreno odgovori na vprašanje …

Zakaj si res želiš preobrazbe?

Naj te opozorim, da odgovori, kot so: »Ker me moti maščoba!«, »Ker se ne počutim dobro!«, »Ker mi manjka energije!«, definitivno odpadejo.

So enostavno preveč blagi in nimajo pravega naboja.

Želim si, da so tvoji odgovori na vprašanje »zakaj« močni in jasni!

»Ker želim pokati od samozavesti in sebi dokazati, da lahko uspem na poslovni poti!«, »Ker želim biti vzor svojim otrokom in jim pokazati, kako lepo je življenje in kaj vse se da doseči!«, »Ker si želim zaživeti polno, aktivno življenje!« …

To so tiste definicije, ki imajo širino in bodo sigurno poskrbele, da se po manjšem padcu ekspresno pobereš in hitiš proti cilju.

Če veš, zakaj si nečesa tako močno želiš, potem vedi, da se dan slabega razpoloženja sigurno ne bo prevesil v mesec jokanja in stokanja, ampak bo v kratkem vse v najlepšem redu.

4 KORAKI, DA SE LAŽJE IZOGNEŠ JOJO EFEKTU

NALOGA #1: JASNO IN GLASNO DEFINIRAJ SVOJ “ZAKAJ”

Poleg jasno definirane vizije obstaja še eno skrivno orožje, ki prav tako poskrbi, da nedolžna snežna kepa ne pobegne čez rob.

Verjetno se strinjaš, da je težke trenutke veliko lažje premagati, če se lahko na nekoga zaneseš, se o situaciji pogovoriš, vprašaš za rešitev ali mnenje.

Zato je zaželeno, da se v času preobrazbe in tudi kasneje, ko cilj že dosežeš, obdaš s posamezniki, ki imajo podobno vizijo oziroma želje.

Tako bo v težkih trenutkih bistveno lažje preskočiti oviro, ker veš, da se lahko na nekoga zaneseš in dobiš nekaj ekstra motivacije – kar je več kot dovolj, da se spraviš k sebi, zgrabiš športno opremo in skočiš na trening, ki te hitro vrne na zmagovalno pot.

Pa da ne bo pomote…

Ni nujno, da gre za nekoga bližnjega.

To so lahko prijatelji, s katerimi si večino časa v stiku preko telefona, člani zaprte Facebook skupine ali pa recimo kakšnega foruma.

Pomembno je samo to, da gre za osebe s podobno vizijo in željami. Tako se ustvari okolje, v katerem drug drugemu pomagamo, se spodbujamo, si svetujemo.

Pozabi na negativce in dvomljivce, ker so utež, ki te vleče k slabemu počutju in coni udobja. Ta pa, kot veš, ne prinese niti najmanjših rezultatov ali želenih sprememb.

NALOGA #2: DOLOČI VSAJ ENO OSEBO, KI JI LAHKO ZAUPAŠ, KAKO SE POČUTIŠ IN KAJ SI ŽELIŠ DOSEČI

No, s pomočjo korakov #1 in #2 poskrbiš, da tudi v najtežjih trenutkih ostaneš nad gladino.

Vsekakor pa je zaželeno, da ugotoviš, kaj je tisto, kar v resnici kvari tvoje načrte.

Zato ti svetujem naslednje …

Vedno, ko se znajdeš v situaciji, ko se začneš odmikati od učinkovite strategije, se vprašaj, kaj je tisto, kar te vleče iz zmagovalnega ritma.

So to mogoče hude skrbi, ki ti jih povzroča služba, oseba, ki ima nate negativen vpliv, izrazita utrujenost, ki je posledica prenatrpanega urnika, nerazrešeni konflikti iz preteklosti …?

Skratka: kaj je tisto, kar te v določeni situaciji zmede do te mere, da popolnoma pozabiš na svoje počutje, sprotne rezultate, samozavest in vložen trud ter se predaš skušnjavam ter popustiš (prekomerno število »prekršenih« obrokov, izpuščanje treningov …)?

Verjamem, da je ta proces lahko nekoliko neprijeten in bo terjal nekaj časa in energije, ampak vedi, da bo nagrada konkretna.

Če smo do sebe iskreni in smo pripravljeni stopiti iz cone udobja, bo veliko lažje izločiti oziroma omejiti tisto, kar predstavlja največjo oviro, kot pa da se ji ves čas upiramo.

NALOGA #3: DOLOČI, KAJ JE TISTO, KAR TRENUTNO V TVOJEM ŽIVLJENJU POVZROČA NAJVEČ PSIHIČNE BOLEČINE/SKRBI/STRESA

Za konec pa še korak številka štiri, ki je povezan z glavnim uničevalcem sprotnih rezultatov.

In to so …

diete!

Če je naslednja informacija edina, ki jo odneseš od te objave, bom neskončno vesel in navdušen.

Zapomni si, da je edini pravi način, da super rezultate obdržiš in jih postopoma še izboljšaš, le en – da oblikuješ fit življenjski slog, ki sovpada s tvojimi željami.

Zame osebno to pomeni, da imaš:

  • več kot dovolj energije za vse dnevne obveznosti,
  • nimaš težav z osredotočenostjo,
  • si tekom tedna vzameš čas za prijatelje,
  • si privoščiš svoje najljubše pregrešne obroke,
  • pod nobenim pogojem ne pretiravaš s treningi,
  • se nagradiš za sprotne rezultate in
  • se izogibaš hudemu kaloričnemu primanjkljaju.

Če na to pravilo pozabiš in izbereš način, ki te oddalji od zgoraj naštetih elementov, ti garantiram, da je samo vprašanje časa, preden popolnoma popustiš.

Ko ves čas razmišljaš samo še o hrani, ko nimaš fokusa, energije, si slabe volje – potem veš, da bo sigurno počilo. Ostane samo še vprašanje, kdaj.

Pa da ne bo pomote …

V resnici ne po tvoji krivdi.

V stresnih situacijah, ki so posledica trapastih diet, so hormoni tisti, ki prevzamejo kontrolo nad tvojimi odločitvami in naredijo vse, da organizmu zagotovijo zadostno količino kalorij.

Če to prevedeva v prakso – govoriva o situacijah, ko brez kontrole dobesedno hrepeniš po sladkih pregrehah, se nažiraš in uničuješ sprotne rezultate.

Tem situacijam sledi hudo razočaranje in verjemi, da snežna kepa spet pobegne čez rob.

Kaj to pomeni, pa oba zelo dobro veva.

Zato ti toplo priporočam, da si današnjo objavo prebereš večkrat, da bo stvar res kristalno jasna.

V nasprotnem primeru lahko v samo nekaj tednih v celoti uničiš vse rezultate, ki so plod večmesečnega dela.

Podobno kot pri financah.

Lahko smo zelo striktni in varčujemo več mesecev, a če nimamo prave strategije, če ne vemo, zakaj v resnici počnemo to, kar počnemo, in če pustimo, da se vmešajo še čustva – potem se lahko zelo hitro zgodi, da vse, kar smo privarčevali, zapravimo v nekaj tednih, vikendih ali celo dneh.

Pozabi na občutek krivde, jojo efekte, neuspele preobrazbe, slabo razpoloženje in ponovne začetke.

Namesto tega naredi pravi korak, se odloči za fit življenjski slog in uživaj v tem, kar ti je uspelo doseči.

Poleg tega pa nikoli ne pozabi na to, da ne gre za težavo, s katero se soočaš samo ti. Zato poskrbi, da tole objavo deliš z drugimi in jim pomagaš razumeti, kaj se v resnici dogaja.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Pomaga k hitrejši presnovi, pomaga pospešiti izgubo odvečnih kilogramov, pomaga zavirati apetit ter pomaga preprečevati napade lakote.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji