Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Vadba / Kaj jesti pred treningom za maksimalen rezultat
 

Kaj jesti pred treningom za maksimalen rezultat

Predviden čas branja: 5 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 12/11/2018
Kaj jesti pred treningom za maksimalen rezultat

Se ti kdaj zgodi, da se znajdeš v res hudi dilemi?

Ko je začetek treninga praktično pred vrati, ti pa še vedno ne poznaš pravega odgovora?

Sprašuješ se kaj bi bilo najbolj smiselno umestiti na svoj jedilnik, da bo poraba maščob med vadbo ekspresna in hkrati izboljšaš mišični tonus.

Logično!

Jasno ti je, da gre za eno izmed bolj pomembnih dnevnih odločitev zato je skrb popolnoma upravičena.

Od tega kaj poješ pred treningom, je odvisno veliko več kot si sploh upaš pomisliti.

Zato je plan naslednji…

Predlagam ti, da za nekaj trenutkov pozabiš na vse ostale obveznosti in se maksimalno osredotočiš na današnjo nalogo.

Zadeva je sledeča…


ODLOČITEV, OD KATERE JE ODVISNA VAŠA PRIHODNOST

Tako kot pri ostalih nalogah, projektih in izzivih je tudi pri treningu, predpriprava izredno, izredno pomembna.

Kdor si tega noče priznati, sebi in svojemu telesu dela hudo škodo.

Gre za tisto obdobje, ko praktično odločaš o tem kako učinkovit in fantastičen bo tvoj trening.

Namreč ne smeš pozabiti, da obstajajo konkretne razlike kar se tiče stopnje energije, motiviranosti, vztrajnostni in predanosti.

Zato je tvoja naloga jasna…

Enostavno ti ne preostane drugega kot pa, da organizmu priskrbiš čisto vse snovi, ki jih med vadbo seveda potrebuješ.

To je preprosto dejstvo…

Če upoštevaš nasvete, ki te čakajo v današnji objavi ti garantiram, da naslednji trening od prve pa do zadnje minute oddelaš tako zelo dobro, da presenetiš tako sebe kot tiste v tvoji bližini.

No…

v kolikor pa teh, izredno pomembnih, navodil ne upoštevaš, pa obstajata samo dve možnosti.

In sicer….

NE SAMO DA NISTA SPODBUDNI, STA OBUPNI MOŽNOSTI

zmatran-muc

Prva je ta, da treninga na tvojem urniku sploh ne bo!

Občutek, ko ti ponagaja utrujenost, nimaš tiste prave energije in imaš hude težave z osredotočenostjo, je marsikomu zelo dobro poznana. In ni skrivnost da se takrat lahko zelo hitro zgodi, da zamahneš z roko, pozabiš na trening in se “parkiraš” na kavč ali celo v posteljo.

Je res?

Če pa že uspeš preskočiti prvo oviro in se spraviš trenirat, pa oba veva čemu je to podobno.

Ker je nivo energije na minimumu in res nisi pri stvari se lahko hitro zgodi, da tvoje gibanje med treningom prej spomni na počasni posnetek kot pa super vadbo.

No, da se ti tem neugodnim opcijam izogneš, oddelaš vrhunski trening in nisi med tistimi, ki se po telovadnici ali fitnesu vlečejo kot megla, obvezno upoštevaj naslednja tri pravila..


1. Z NJIHOVO POMOČJO DO BOMBASTIČNE ENERGIJE

ogljikovi-hidrati

Okej…

Kot sva že ugotovila je zelo pomembno, da imaš od začetka do konca treninga ogromno energije.

Zato se morava vprašati katera so tista živila, ki nama to dejansko omogočajo.

Če želiva dobiti pravi odgovor na to pomembno vprašanje, se morava osredotočiti na delež kompleksnih ogljikovih hidratov, ki se nahajajo v različnih živilih.

Gre namreč za makroharnilo, ki pri uravnoteženi prehrani predstavlja primarni vir energije in poskrbi, da “poletiš” skozi celoten trening.

To pomeni, da stopiš iz cone udobja, vaje oddelaš tako kot se od tebe pričakuje, posledično poskrbiš za optimalno obremenitev mišic in tako ustvariš pogoje za napredek.

Namreč regeneracija, ki je nujen proces v sami preobrazbi, svoje pozitivne učinke začne kazati šele takrat, ko se na mišičnem tkivu pojavijo mikro poškodbe.

Do teh pa pride samo pod pogojem, če je nivo energije zadosten, da ti uspe oddelati konkreten trening.

Zato ti svetujem, da v obrok pred treningom vključiš za pest veliko porcijo ene od naslednjih izbir in tako poskrbiš za prvo od treh kljukic:

 • polnozrnate testenine,
 • rjavi riž,
 • sladki krompir,
 • kvinoja,
 • ali pa katero od živil, ki je vir ogljikovih hidratov in ima nizek glikemični indeks.

2. TAKO KOT BREZ VODE NI ŽIVLJENJA, BREZ NJIH NI ČVRSTIH MIŠIC

beljakovine

Seveda pa ogljikovi hidrati niso edino makrohranilo, ki potrebuje tvojo pozornost.

Poleg tega, da tvoje telo potrebuje zadosten vir energije je zelo pomembno, da poskrbiš tudi za tvoje mišice in jih zaščitiš pred razgradnjo.

Prepričan sem, da si nikakor ne želiš ogroziti tkiva, ki tvojemu telesu daje obliko, čvrstost, moč in za piko na i porabi največ energije, ki jo črpa prav iz odvečnih maščob.

Imam prav?

Zato ti svetujem, da na svojem krožniku narediš prostor tudi za živila, ki se lahko pohvalijo z izredno visokim deležem kakovostnih beljakovin oziroma aminoskilin.

Gre namreč za snovi, ki so prav tako prisotne v tvojem mišičnem tkivu, zato moraš narediti vse kar je v tvoji moči, da tam tudi ostanejo.

Med treningom se namreč potreba po teh snoveh ekstremno poveča zato ne naredi napake in se odloči za enega od naslednjih virov ter tako poskrbi, da ima organizem na voljo vse kar potrebuje:

 • puranje meso,
 • piščančje meso,
 • pusta govedina,
 • pusta svinjina ,
 • ribe,
 • itd.

Kar se tiče optimalne količine pa na pomoč priskoči odprta dlan, ki ti pomaga določiti koliko beljakovinsko bogatega živila lahko zaužiješ.


3. LAHKO POPESTRIJO JEDILNIK, VENDAR NE VEDNO

No in ker so v življenju vse dobre stvari tri, se bova tega pravila držala tudi pri današnji objavi.

Da si prislužiš tretjo kljukico in se tako optimalno pripraviš na super trening te čaka še en fantastičen nasvet.

Da tega osvojiš v celoti pa za začetek preprosto pravillo.

Edina stvar na katero te moram v povezavi s tretjo skupino makrohranil opozoriti je ta, da bližje, ko je trening, manj maščob je načeloma pametno zaužiti.

Če si recimo pripraviš solato in ji dodaš nekaj olivnega olja, pa bo do treninga ostalo dovolj časa, nobenega problema. V nasprotnem primeru pa predlagam, da pri vnosu maščob nekoliko bolj popaziš.

In sicer.


IN KAJ TOČNO POMENI, »…DA BO DO TRENINGA OSTALO DOVOLJ ČASA…«?

uraPriporočljivo je, da obrok pred treningom zaužijete približno dve uri prej. Tako bo telo imelo dovolj časa za presnovo in absorpcijo vseh snovi, ki so ključne za popolno vadbo.

Priporočljivo je, da obrok pred treningom zaužiješ približno dve uri prej. Tako bo telo imelo dovolj časa za presnovo in absorpcijo vseh snovi, ki so ključne za popolno vadbo.

Če pa se zgodi, da ti urnik ne dopušča, da bi obrok zaužiješ točno dve uri pred treningom, na primer, če si na poti iz službe, moraš v vrtec po otroke, imaš pomemben sestanek in tako naprej, pa brez panike.

Ni se treba ustaviti sredi avtoceste…


NI SE TREBA USTAVITI SREDI AVTOCESTE…

…ali pa odhiteti iz sejne sobe, oziroma pisarne.

Vse kar moraš upoštevati je preprosto pravilo in zadeva je rešena. Bližje, ko je trening, bolj enostaven naj bo obrok. Da bo zadeva bolj jasna nam pomaga naslednji primer.

Če vas do treninga ločita še dve uri, potem si z lahkoto privoščite polnozrnate testenine s piščancem ali pa sladki krompir in losos.

V primeru, da pa to ni mogoče in veš, da boš doma šele pol ure pred treningom ali pa v fitnes, oziroma telovadnico prideš direktno iz službe pa predlagam, da vsaj pol ure pred začetkom zaužiješ preprost prigrizek

Že preprost prigrizek naredi bistveno razliko in ti pomaga, da trening opraviš precej bolj kvalitetno.


KAJ PA TISTI, KI TRENIRATE V ZGODNJIH JUTRANJIH URAH

Če pa si med tistimi, ki obožujejo zgodnje jutranje treninge in se ne počutiš dobro, če pred tem poješ zajtrk, oziroma nimaš dovolj časa, potem bo naslednji trik zate sigurno zelo zanimiv.

miha-GTN-BCAA

Ker smo omenili, da je izredno pomembna hitra absorpcija snovi, ki telesu priskrbijo nujno potrebno energijo in zaščitijo tvoje težko prigarane mišice pred razgradnjo, je priporočljivo, da pred jutranjim treningom zaužiješ vsaj nekaj aminokislin, ki so sicer priporočljive kot dodatek pred vsako aktivnostjo.

Gre za snovi, ki so osnovni gradniki mišic in se zaradi svoje edinstvene sestave v kri absorbirajo ekspresno hitro. Tako bodo tvoje mišice ves čas na varnem, bistveno lažje premagaš utrujenost, za piko na i pa bo tvoje telo bolj učinkovito kot vir energije koristilo odvečne maščobe.

Sam osebno si takrat, ko je na sporedu telesna aktivnost, pripravim napitek, ki mu dodam merico aminkosilin Golden TREE BCAAs in skočim na trening.

Tako vem, da bom imel dovolj energije za vse napore in bom trening opravil tako kot si želim, oziroma tako kot si zaslužim.

No, če za konec na hitro povzamem celotno objavo ti svetujem, da si pred treningom obvezno privoščiš obrok, ki vsebuje tako kvalitetne ogljikove hidrate kot tudi beljakovine in lahko nekaj malega maščob.

Preden pa skočiš v kuhinjo pripraviti super, slasten obrok ti predlagam, da v komentar napišeš kaj si privoščiš pred treningom in z veseljem pokomentiram tvojo izbiro.

Preden pa skočiš v kuhinjo pripravit super slasten obrok ti predlagam, da v komentar napišeš kaj si privoščiš pred treningom in z veseljem pokomentiram tvojo izbiro. Pa ne pozabi všečkat in delit objave s prijatelji. ;)


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Vsebujejo le 100% razvejane aminokisline BCAA ter so brez kakršnih koli umetnih dodatkov, ki lahko škodujejo zdravju.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji