Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / 4 triki, kako premagati večerne napade lakote
 

4 triki, kako premagati večerne napade lakote

Predviden čas branja: 3 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 27/07/2016
4 triki, kako premagati večerne napade lakote

Ko pade mrak in zakruli…takrat se začne.

Večerni napadi lakote so tisti, ki marsikomu uničijo načrte in konkretno pokvarijo rezultat. Mogoče poznaš ta občutek?

Problem je predvsem v tem, da se jim je tako težko upreti.

No, razen, če upoštevaš korake, ki jih predstavim v današnji objavi na portalu Popolna Postava.

Sigurno poznate tisti občutek, ko zvečer gledate kakšen film ali pa serijo, berete knjigo, se družite s prijatelji in kar naenkrat začutite hudo potrebo po hrani. In čeprav veste, da skoraj vedno izberete nekaj, ne najbolj zdravega, si ne morete pomagati.

Želja je tako močna, da enostavno ne zdržite več. Vstanete z noro udobnega kavča, od koder vas sicer ne premakne niti potres, in večerni pohod na hladilnik se uradno začne.

Kar sledi je katastrofa…

Klasično: čokolada, bomboni, kolači, piškoti, bobi palčke… Ni, da ni. Jeste in jeste, čeprav veste, da je to točno tisto kar uničuje vašo postavo in počutje.

Ampak zakaj?

Problem je v tem, da so odvečne kalorije zaužite v poznih urah še toliko bolj uničujoče. Shranijo se predvsem v obliki odvečne maščobe na predelih kot so trebuh, noge, zadnjica in boki. Tako je!

Točno tisti predeli, ki so najbolj delikatni in v slabo voljo spravljajo marsikoga.

Če se tudi vi v večernih urah radi opravite na pregrešni potep do kuhinje, potem obvezno berite dalje. Pred vami so štirje koraki s katerimi boste brez težav dosegli, da se izognete tej usodni napaki.

KORAK ŠT. 1:
TREBUH ALI GLAVA? TO JE SEDAJ VPRAŠANJE?

custvena-hranaPrvi korak bo sigurno najtežji, saj od vas potrebujem 100% iskren odgovor. In sicer, zanima me ali ste zvečer dejansko lačni, se pravi vam primanjkuje energije in vam kruli po želodcu ali je problem popolnoma drugje?

Ste mogoče zvečer, ko se umirimo in začnemo razmišljati o različnih stvareh, slabe volje, razočarani, jezni, vam je dolgčas?

V primeru, da se nagibate k razlogu številka dve, se pravi, da gre za čustveno hrano, potem morate ugotoviti kaj vas spravi v slabo voljo. Je to služba, zveza, mogoče finance, študij, odnos s prijatelji?

Ko najdete pravi odgovor, ki ga verjetno že poznate, če ste do sebe iskreni, potem začnite intenzivno delati na tem področju. Nočni prigrizki, oziroma čustvena hrana, ne bodo rešili situacije, ampak jo bodo še dodatno poslabšali.

Če pa problem vidite v tem, da ste dejansko lačni in brez energije potem hitro skočite na naslednji korak.

KORAK ŠT. 2:
ZA »DOBRO JUTRO« O TEM ALI TE ZVEČER NAPADE LAKOTA?

kosmicki
Unikatna mešanica mueslijev Golden TREE Fit Muesli

To, da se huda lahkota pojavi zvečer ni nobeno naključje. In mogoče mi ne boste verjeli, ampak za ta »dogodek« se večina odloči že takoj zjutraj.

Ker preskočite zdrav, kvaliteten zajtrk vam v dopoldanskem času zmanjka energije in postanete lačni. Ker nimate dovolj časa na hitro nekaj prigriznete in že hitite dalje, ker je urnik noro zaseden.

S kosilom odlašate in se tolažite, da bo doma več časa. Ko pa pridete domov na hitro odpišete še na kakšen mail, pomagate otrokom pri nalogi ali pa sprejmete nenapovedane obiske.

In kaj se zgodi? Ko se za trenutek končno usedene na kavč, da zadihate in se umirite vas v trenutku zadane. Nora lakota, ki se ji ne morete upreti in temu sledi večerno prenajedanje.

Zato vam svetujem, da že zjutraj začnete dan s kvalitetnim obrokom in z nekaj malega organizacije poskrbite, da tekom dneva telesu priskrbite konstanten vir kvalitetne energije. Poleg tega pa pazite kaj si privoščite za zadnji obrok.

Več o tem pa v koraku številka 3.

KORAK ŠT. 3:
ČE JE PRAVI POTEM NI BREZ RAZLOGA ZADNJI!

Da ne bo pomote. Večerja je definitivno priporočljiva in razne teorije o tem, da po šesti uri ni pametno jesti, popolnoma odpadejo. Je pa res, da moramo zadnji obrok zaužiti najkasneje uro in pol pred spanjem in premišljeno izbrat kaj se bo pojavilo na našem krožniku.

Dovolite, da razložim.

Če bomo za večerjo zaužili obrok, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov (riž, testenine, kaše, sadje, ovseni kosmiči, sladki krompir, itd.) se bo v naš obtok sprostila večja količina inzulina. Čez čas, ko ta pade postanemo lačni in to je točno tisti občutek, ko bi recimo eno uro po večerji spet nekaj jedli.

kuhanje

Da se temu brez težav izognemo, izberemo pravo večerjo in je stvar rešena. Za lažjo predstavo nekaj idej:

  • Lahki sir za žar z rukolo in olivami.
  • Zelena solata s piščancem, paradižnikom in lahko mozzarello.
  • Jajčna omleta z zelenjavo.
  • File lososa in bučkin pire.

Pomembno je, da kombiniramo beljakovine in zdrave maščobe in da zadnji obrok zaužijemo najkasneje uro in pol pred spanjem.

KORAK ŠT. 4:
ČE NI PRI ROKI JE VSE TOLIKO LAŽJE!

prazna-omaraDa pa zadevo še dodatno olajšamo je tukaj četrti korak, ki ga res lahko upošteva čisto vsak.

Dejstvo je, da bomo bistveno lažje zadevo obdržali pod kontrolo, če raznih nezdravih prigrizkov sploh ne bomo imeli v svoji bližini.

Treba se je odločiti in poskrbeti, da čipsi, čokolade, bomboni itd. nimajo prostora v vaši hiši, oziroma stanovanju.

Namesto tega, si raje privoščite zdrave prigrizke, ki so okusni, poleg tega pa telesu priskrbijo še kvalitetne snovi, ki jih potrebujemo za regeneracijo in posledično napredek.

-» Kako izoblikovati svojo sanjsko postavo v 90 dneh brez pretiranega odrekanja… »

Ni važno kako nemogoče se vam zdi, obljubim vam, da lahko premagate večerne napade lakote. Če si želite rezultatov se lotite korakov in vem, da boste uspešni. Če je slučajno kakršna koli informacija, ki vas še dodatno zanima mi pišite spodaj v komentar ali pa na mail miha@popolnapostava in z največjim veseljem vam pomagam.

Preden zaključim pa še eno vprašanje. Zanima me kaj se vam zdi, katera je tista napaka, ki je povzročila, da so se pojavili napadi lahkote. Organizacija, mogoče napačni obroki ali ogromno prigrizkov v vaši bližini? Feedback mi bo v veliko pomoč, zato že v naprej hvala!


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji