Ekskluzivni popusti samo še 00:00:00 🤩 Prihrani kar dodatnih 20 % s kodo "spring20" 👉
Domov / Prehrana / Losos – strup za telo ali sestavni del preobrazbe?
 

Losos – strup za telo ali sestavni del preobrazbe?

Predviden čas branja: 5 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 17/06/2019
Losos – strup za telo ali sestavni del preobrazbe?

Tumorji, zajedavci, težke kovine in bolezni …

To so stvari, ki jih mediji v zadnjem obdobju vse pogosteje povezujejo z lososom, ribo, ki je dolgo časa veljala za eno izmed najbolj kakovostnih.

In če se to “darilo narave” na tvojem jedilniku pojavi vsaj 1x mesečno, potem današnja objava spada v kategorijo “obvezno branje”.

Vzemi si nekaj minut, pozabi na vse ostalo in se osredotoči na najbolj pomembno informacijo dneva.

Od tvojih potez je odvisno ali zboliš, se boriš z odvečno maščobo, pomanjkanjem motivacije, nihanjem razpoloženja oziroma pokaš od pozitivne energije, uživaš v svojem telesu in samozavestno skočiš v vsak nov dan.

Odgovornost nosiš ti.

Zato je nujno, da spoznaš katera opcija je najboljša ko govoriva o lososu in tako sebi in svojim najbližjim ponudiš res tisto, kar si zaslužijo.

Okej, da bo vse kristalno jasno za začetek samo na hitro k osnovam.

Ne glede na vse raziskave, objave in dileme je losos v osnovi živilo, ki si na račun svoje superiorne hranilne vrednosti definitivno zasluži mesto v skupini zdravih živil.

To je dejstvo!

Dokazano je, da vsebuje konkreten delež makrohranil, se pravi vitaminov in mineralov, ki odigrajo izredno pomembno vlogo, ko govoriva o super počutju in zdravem telesu.

Med drugim so to:

 • vitamin A,
 • vitamin C,
 • vitamin D,
 • vitamin E,
 • vitamin B-12,
 • magnezij,
 • kalij, …

No, poleg mikro elementov pa losos še posebej izstopa v kategorij makrohranil (beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati).

Preprosto zato, ker se lahko pohvali z visokim deležem beljakovin in pazi …

izrednim deležem zdravih maščob, med katerimi še posebej izstopajo daleč najbolj zaželene in to so nenasičene, omega 3 maščobne kisline.

Te so tiste, ki:

 • posredno pospešijo porabo odvečnih maščob,
 • pozitivno vplivajo na kakovost vida,
 • pripomorejo k vzdrževanju optimalne ravni trigliceridov v krvi,
 • zagotavljajo pravilno delovanje srca,
 • sodelujejo pri zagotavljanju normalnega delovanja možganov,
 • in skrbijo, da je razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami optimalno.

Omega 3Naj te opozorim, da točno to razmerje (med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami) v zadnjem času predstavlja izredno velik problem, ker je pri večini posameznikov zaradi samega načina prehranjevanja daleč od optimalnega.

Posledica te neugodne situacije pa so vnetja, ki se pojavljajo znotraj tvojega telesa, čeprav se ti tega sploh ne zavedaš.

Ta so tista, ki sprožijo zelo toksično zaporedje, na katerega večina preprosto pozabi:

PORUŠENO RAZMERJE MED OMEGA 3 IN OMEGA 6 M.K. → POJAV VNETIJ → POVIŠANA RAVEN KORTIZOLA (STRESNI HORMON) → VIŠJI DELEŽ “SLABEGA” LDL HOLESTEROLA → KOPIČENJE ODVEČNIH MAŠČOB

Če potegneva črto, brez dvoma lahko rečeva da losos enostavno mora biti del tvojega jedilnika.

Ampak pazi!

Samo v primeru, če se odločiš za pravo izbiro.

V osnovi obstaja namreč dve vrsti lososa.

Ta je lahko:

 • divji
 • gojen.

To pa še ne pomeni, da je prava izbira samo ena, zato ne delati prehitrih zaključkov.

Poglej …

Kakovost ribe je v velik meri odvisna od prehranjevanja in življenjskega okolja. Tega se moraš zavedati!

Divji losos, ki se razvija v neokrnjeni naravi, je ves čas v gibanju, ima dovolj prostora, se hrani z ličinkami žuželk, drugimi manjšimi živalmi in ribami, se po naravni poti razvije v pravo darilo narave.

Lahko se pohvali z vsemi prej omenjenimi karakteristikami in brez dileme med vsemi možnostmi zasede mesto številka 1.

Je pa res, da gre za izbiro, ki ima na žalost svojo črno točko.

In to je precej visoka cena (+20€/kg).

To je tudi glavni razlog, da večina začne razmišljati o alternativah. Ampak počasi …

Naj visoka cena ne bo izgovor, da zamahneš z roko, v trenutku pozabiš na to super živilo in si namesto tega raje pripraviš sendvič, ter sede na kavču začneš stokati kako draga je zdrava hrana.

O ne, ne!

Ker obstajajo še druge možnosti, predlagam, da najdeva tisto, ki bo zate v trenutni situaciji dosegljiva in hkrati najbolj kakovostna.

Zato bova naredila takole …

V kolikor je cena razlog, da si najboljše možne opcije ne privoščiš, bova za orientacijo vzela hranilno vrednost divjega lososa in se tej poskušala kar se da približati.

V pomoč nama bo spodnja preglednica:

Hranilna vrednost surovega lososa100 gramov
Energijska vrednost170 kcal
Beljakovine20 g
Ogljikovi hidrati0 g
Maščobe10 g
●      od tega nasičene         1 g
Omega 3 maščobne kislinepribližno 3 g
Razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami10:1

Kot sva že omenila, poleg divjega lososa obstaja tudi gojen, kar pa pomeni, da se razvija v popolnoma drugačnem okolju.

No med različnimi opcija pa morava, tako kot sva rekla, izbrati najboljšo.

To je tisto pravilo, ki ga lahko vedno upoštevaš, in verjemi, da bodo končni rezultat bistveno boljši. Ne obremenjuj se s tem, katera opcija zaseda prvo mesto.

Vedno se vprašaj, kako ti lahko v dani situacij kar se da pametno odreagiraš. To je konec koncev vse kar lahko narediš, da maksimalno izkoristiš svoj potencial.

Okej …

Da dobiva pravi odgovor na prej zastavljeno vprašanje morava vedeti, da so najbolj pomembni dejavniki, ki vplivajo na samo kakovost živila, zagotovo naslednji:

 • hrana,
 • ritem hranjenja,
 • razmere v ribogojnici
 • postopek ulova.

Od teh faktorjev je odvisno, kaj se v resnici pojavi na tvojem krožniku.

No, da bo jasno o čem točno govorim, predlagam, da si pogledava naslednje tri opcije:

Opcija 1:

Energijska vrednost na 100 gramov: 258 kcal

Opcija 2 :

 

Energijska vrednost na 100 gramov: 215 kcal

Opcija 3:

Energijska vrednost na 100 gramov: 177 kcal

Zakaj to poudarjam?

Preprosto zato, da te takoj opozorim na razlike.

Se pravi, če narediva samo hitro primerjavo ugotoviva, da je energijska vrednost opcije 1 za kar 50 % višja od opcije 3. Izraženo v kalorijah to pomeni, da prihaja do razlike v višini 81 kalorij.

In ne pozabi, da govoriva o količini 100 gramov, kar je relativno malo. Prepričan sem, da za kosilo zagotovo zaužiješ nekje od 150–250 gramov lososa, kar pomeni, da hitro pride do večje kalorične razlike.

Zato je izredno pomembno, da se tega zavedaš, še posebej, če trenutno stremiš k temu, da porabiš čim večji delež odvečne maščob, in jasno paziš, koliko kalorij zaužiješ tekom dneva.

Razlike so očitne.

No, podatek, ki je še bolj šokanten pa je sigurno tisti, ki opozarja na vsebnost maščob.

Kako lahko meso lososa pod oznako opcija 1 vsebuje kar 20 gramov maščob na 100 gramov živila v primerjavi z opcijo 3, ko je vsebnost za polovico nižja?

No, odgovor je v resnici zelo preprost.

Upam si trditi, da gre v tem primeru za lososa, ki se je razvijal manj časa, v okolju kjer ni bilo veliko možnosti za prosto gibanje in je bil hranjen z energetsko bogato krmo predvsem na osnovi žit.

To pomeni, da v tem primeru ne govoriva več o idealnem razmerju med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, ki velja za zaščitni znak in glavno prednost tega živila. Hkrati pa ta tip lososa vsebuje več nasičenih maščob, ki pa načeloma niso tiste, ki si jih želiva.

Da ne bo pomote. Maščobe so vsekakor zdrave in nujne za nemoteno delovanje organizma, kar sva poudarila tudi v začetnem delu objave in jih losos mora vsebovati, ampak je izredno pomembno, da vsebuje tiste, ki se lahko pohvalijo z oznako “nenasičene omega 3”.

Stresno okolje pa seveda vpliva tudi na ostale karakteristike, na kar nikoli ne smeš pozabiti.

To sta samo dva preprosta primera ki dokazujeta, da so razlike več kot očitne in da vsi lososi v kategoriji “gojeni” še zdaleč niso enaki kar se tiče kakovosti.

Zato ti svetujem naslednje.

Ko se odločaš o nakupu lososa in opcija – “diviji”, zaradi takšnih ali drugačnih razlogov odpade, ti svetujem, da se osredotočiš na naslednja pravila:

 1. Vsebnost beljakovin naj bo vsaj 19 gramov na 100 gramov živila.
 2. Pri maščobah pazi, da se vsebnost giba od 6 do 11 gramov na 100 gramov živila.
 3. Od tega naj nasičenih maščob ne bo več kot 3 grame.
 4. Če je le opcija se odloči za lososa s kožo. Predvsem zato, ker s tem poskrbiš in v svoje telo zagotovo vneseš vse hranilne snovi, še posebej omega 3 maščobne kisline.

Če upoštevaš ta pravila, si lososa lahko brez slabe vesti kljub vsem “šokantnim zgodbam” privoščiš 2–3 x tedensko, in tako na svoj jedilnik umestiš to super hranilno živilo.

In še eno opozorilo.

Če na embalaži zaslediš besedo “bio” to še ne pomeni, da gre nujno za izdelek višje kakovosti. Prav tako lahko losos v takih pogojih prehitro pridobiva na teži, nima idealnih pogojev za gibanje in tako “nosi” pretiran delež (nasičenih) maščob.

Zato svetujem, da pred nakupom vedno obrneš embalažo, si na hitro pogledaš hranilne vrednosti in se s pomočjo prej omenjenih pravil odločiš ali gre za izdelek, ki si zasluži mesto v tvoji nakupovalni košarici.

Za konec pa še ena super lastnost, nad katero sem vedno znova presenečen, ko se odločim in na jedilnik umestim lososa. Kar me navdušuje je podatek o hitri pripravi in super sočnosti.

Da je temu res tako, ti dokažem z receptom.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Prehransko dopolnilo, ki vsebuje visoko vsebnost nenasičenih maščobnih kislin Omega-3 (EPK in DHK) v trigliceridni (TG) obliki.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji