Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Vadba / Kako se znebiti muskelfibra?
 

Kako se znebiti muskelfibra?

Predviden čas branja: 3 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 10/10/2016
Kako se znebiti muskelfibra?

Vem! Ni prijetno, ampak se zgodi.

Ne veš točno, kam bi se prijel, ko stopiš na stranišče, strah te je, da te kdo vidi, ko hodiš po stopnicah, ker lahko dobi občutek, da ti je ušlo v hlače in naredil bi vse, da tisto jutro ne bi bilo treba ščetkati zob ali si obuti športnih copatov.

Ampak ne!

TI JIH NE MOREŠ, ZATO JIH POBERE BABICA

Povrhu vsega ti iz rok padejo še ključi in najraje bi se zjokal, ker sploh ne veš, kako jih boš pobral.

Če ti ni čisto nič jasno, kaj se dogaja oziroma o čem govorim, sem prepričan, da to ne bo dolgo.

Povej mi, se kdaj srečaš z omenjenimi težavami, ko te napade “MUSKELFIBER”?

Haaa…Pa so zadeve postale precej bolj jasne. Je tako?

No, da ti v prihodnje ne bo nerodno hoditi po stopnicah in da ščetkanje zob, zaradi bolečin v roki, ne bo nor podvig in tako naprej, ti v današnji objavi razkrijem, kaj resnično pomaga pri hitrem premagovanju te neprijetne bolečine.

NEPOJASNENA SKRIVNOST, KI BURI ZNANOST

musklfibr1“Muskelfiber” oziroma zapoznela mišična bolečina (ZMB) je stanje, ki še vedno bega številne strokovnjake. Procesi, ki povzročijo to bolečino še niso popolnoma raziskani in razjasnjeni.

Razne teorije o nakopičeni mlečni kislini in podobnem ne držijo.

Da ne bomo po nepotreben zakomplicirali zadeve lahko rečemo, da se zapoznela mišična bolečina pojavi kot posledica mikropoškodb na mišičnem tkivu, ki so rezultat takšnega ali drugačnega treninga oziroma napora.

Gre za tisto neprijetno bolečino v mišicah, ki se pojavi približno 24-48 ur po telesni aktivnosti in je poznana vsakomur, ki je vsaj enkrat v življenju oddelal trening.

DVE VPRAŠANJI, OGROMNO ZMEDE

Preden razkrijem, kako jo premagati, moramo nujno omeniti še eno stvar.

Ker je o tej skrivni bolečini toliko govora, se na to temo pojavljata predvsem dve vprašanji, ki povzročata precejšnjo zmedo:

  1. Ali je res ZMB (“muskelfiber”) kazalnik kvalitetnega treninga?
  1. Ali ZMB (“muskelfiber”) pomeni, da oblikujete bolj čvrsto postavo oziroma povečujete delež mišične mase?

Gremo kar lepo po vrsti.

musklfibr2Kot sem omenili se zapoznela mišična bolečina pojavi takrat, kadar telo oziroma mišice izpostavimo stresu. To pomeni, da takrat, ko daš vse od sebe, treniraš na polno, povečaš število ponovitev ali dodaš dodatno obremenitev, dosežeš, da se telo na te spremembe začne prilagajati.

Če na tej točki hitro potegnemo črto, bi rekli: » Okej, kadar povečam število ponovitev oziroma dodam dodatno obremenitev to pomeni, da napredujem in je odgovor na vprašanje, DA.«

Ampak pozor!

S tem, ko treniraš dlje časa telo navadiš na večji stres in čez čas je bolečina bistveno manjša oziroma se zgodi, da je sploh ni. Je pa zanimivo, da se ta spet zelo hitro pojavi, če rutino spremeniš, zmenjaš vaje ali kaj podobnega.

Recimo, če si navajen na klasičen trening v fitnesu in se odločiš, da urnik popestriš s krožnim treningom, sem prepričan, da boš ne glede na fizično pripravljenost konkretno občutil “muskelfiber”.

Da ne bomo predolgi, zapoznela mišična bolečina ni pravi kazalnik ali smo trening oddelali kvalitetno ali ne. Gre za stanje, ki se lahko pojavi, kadar so mišice izpostavljene neki novi rutini oziroma dodatni obremenitvi.

NI VSE TAKO ČRNO-BELO KOT TRDI VEČINA

Tudi, če bolečin po treningu ne začutimo, smo vseeno lahko oddelali kvaliteten trening, vendar je telo na določene napore že pripravljeno.Prav tako pa ZMB ni pogoj za povečanje deleža mišične mase oziroma potrdilo, da bo naša postava bolj čvrsta.

NIČ NI NAROBE, ČE SE POJAVI AMPAK…

Že res, da nič narobe, če imamo “muskelfiber”, ampak, če želimo oblikovati čvrsto, fit postavo, se zgodba na tej točki šele začne in ne zaključi.

In kaj točno to pomeni?

Verjetno vas zanima kako premagati to neprijetno bolečino. In odgovor na to vprašanje ima precej skupnega s tistim o povečanju deleža mišične mase oziroma o čvrsti, fit postavi.

BREZ NJE BOLEČINA NE POJENJA, PRAV TAKO PA NI NAPREDKA

Namreč, če želimo premagati “muskfliber”, potem moramo poskrbeti za kvalitetno regeneracijo. Ta je tista, ki bo poskrbela, da nas bolečina ne bo ovirala. Prav tako pa je regeneracija mikro poškodb ključna za višji delež mišične mase in posledično čvrsto postavo.

To pomeni, da za napredek ni poglavitna ZMB, ampak tisto kar naredimo po treningu.

Če želimo čim hitreje premagati bolečino, sta ključni predvsem dve stvari:

  • Prva je ta, da organizmu takoj po vadbi priskrbimo kvaliteten vir hranil, s pomočjo katerih zaceli mikro poškodbe in tako omogočimo proces regeneracije in posledično napredek. Prav zato poudarjam, da je kvaliteten beljakovinski napitek vreden svojega slovesa.

Poudarjam kvaliteten!

Zaradi vsega tega, smo se v sklopu podjetja odločili, da oblikujemo lastno linijo izdelkov, znamke Golden Tree Nutrition. Med njimi najdete tudi Golden Tree beljakovine, ki so izdelane po naših zahtevah. Govorimo o najvišji kakovosti brez kakršnih koli aditivov, ki bi lahko škodovali vašemu organizmu. 100% naravno in prijazno vašemu telesu.

  • Drugi element hitre regeneracije pa je definitivno kvaliteten počitek, med katerim organizem opravi dobršen del svojega posla.

musklfibr4

IN ŠE PIKA NA I

Poleg tega bi vas rad opozoril še na tri stvari, ki so v povezavi z ZMB izredno pomembne:

  • Po koncu treninga ne pozabite na dinamično ohlajanje. To pomeni, da 5-10 minut namenite lahkotnemu teku ali kolesarjenju. Vse ostale metode niso podprte z raziskavami lahko pa, da vam koristijo zato to odločitev prepuščam vam.
  • Če se zgodi, da občutite recimo bolečino v mišicah nog tudi dan ali dva po treningu in je na sporedu vadba za spodnji del telesa, predlagam, da se odpravite na sprehod in poskrbite za optimalen pretok krvi in hitrejšo regenercijo. Trening naj tisti dan počaka, ker je regeneracija vedno na prvem mestu.
  • Če z vadbo šele začenjate, jo prilagodite svojim sposobnostim. Ne pozabite, da boste v primeru pretiravanja toliko več časa morali nameniti regeneraciji in ne boste trenirali.

Upam, da ne boste več nasedali raznim »nasvetom«, ki naj bi pomagali pri premagovanju te neprijetne bolečine. Ne glede na vse, je regeneracija ključnega pomena. Zato me zanima, kateri obrok si privoščite po treningu, da vidim, ali bi vašo izbiro lahko še izboljšali.

Svojo odgovor obvezno zapisati v komentar, objavo pa delite z ostalimi, da bodo čim prej spoznali resnico o “muskelfibru”.


Samo najkvalitetnejše

Vrhunske sestavine in precizna formulacija sta nujna pogoja, za najboljšo kakovost, ki je na trgu prava redkost. Zagotavljamo vam, da so vsi naši izdelki pripravljeni po najvišjih standardih saj se zavedamo, da je zdravje največje bogastvo.
trgovina

Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
100% naravne sirotkine beljakovine najvišje grass-fed kakovosti.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji