Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / Naravni probiotiki: katera živila jih vsebujejo največ?
 

Naravni probiotiki: katera živila jih vsebujejo največ?

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 26/01/2022
Naravni probiotiki: katera živila jih vsebujejo največ?

Mikroorganizmi: Se tudi ti zgroziš, ko pomisliš nanje?

Največkrat jih namreč povezujemo z boleznimi, ampak ni čisto tako.

Že tisočletja jih ljudje izkoriščamo za svojo dobrobit. Pomembno vlogo imajo pri fermentiranju hrane, da lahko uživaš v okusu jogurtov, sirov, kislega zelja, vina ali svojega najljubšega piva.

To pa sploh še ni vse …

Sodobne farmacevtske industrije in njenih čudovitih iznajdb, kot so antibiotiki, vitamini in encimi, sploh ne bi bilo v takem obsegu, če ne bi znala izkoristiti potenciala teh drobnih prebivalcev našega planeta.

KAZALO:

  1. PROBIOTIKI ALI PREBIOTIKI?
  2. VLOGA PROBIOTIKOV V TELESU
  3. NAJBOLJŠI NARAVNI PROBIOTIKI

PROBIOTIKI ALI PREBIOTIKI?

Probiotiki in prebiotiki v telesu delujejo usklajeno, izdelki, ki vsebujejo oboje, pa se imenujejo sinbiotiki.

Naravni probiotiki pomagajo uravnavati črevesno floro

Probiotiki so specifični mikroorganizmi, ki pomagajo uravnavati črevesno floro in tako opravljajo pomembno vlogo pri ohranjanju tvojega zdravja.

Prebiotiki so nekoliko manj znani, a zato nič manj pomembni. To so snovi, ki pomagajo probiotikom rasti, se razmnoževati in aktivno početi vse tisto, kar pripomore k tvojemu zdravju in vitalnosti.

Že veš, da v tvojem telesu prebiva kar 1014 bakterij?

Večina se jih udobno namesti prav v črevesju, zato lahko že s hrano, ki jo zaužiješ, močno vplivaš na njihovo dobro počutje, posledično pa tudi na svoje.

Na začetku 20. stoletja je Nobelov nagrajenec, ruski znanstvenik Ilja Iljič Mečnikov, postavil teorijo, da bi z večjo količino fermentiranega (kislega) mleka, ki vsebuje bakterijo Lactobacillus, lahko izboljšali in celo podaljšali svoje življenje.

Če se sprašuješ, kako je to mogoče, naj ti povem, da probiotiki v hrani spodbujajo dobre bakterije v črevesju in zavirajo delovanje principov, zaradi katerih se počutiš slabo.

To sta potrdili tudi FAO in WHO. Vse od takrat prodaja živil, bogatih s probiotiki, strmo narašča.

VLOGA PROBIOTIKOV V TELESU

Kateri so torej glavni učinki, ki jih imajo probiotiki na tvoje zdravje in dobro počutje?

  • Močnejši imunski sistem,
  • boljša prebava,
  • več energije, saj se tvori več vitamina B12,
  • premagovanje kandide,
  • izboljšana tekstura kože,
  • manj prehladov in gripe,
  • lažje uravnavanje telesne teže.

Pa si poglejva nekaj najokusnejših naravnih probiotikov, ki jih najdeš v hrani …

NAJBOLJŠI NARAVNI PROBIOTIKI

Kislo zelje

KISLO ZELJE

Tradicionalna slovenska specialiteta ni kar tako, zaradi lepšega, spremljevalka težke, mastne hrane.

Kislo zelje se pridobiva s fermentacijo svežega zelja. Ta postopek zelju doda ogromno količino probiotikov v obliki koristnih bakterij.

Če želiš ohraniti čim več zdravju koristnih lastnosti kislega zelja, potem predlagam, da uživaš surovega. Bakterije v kislem zelju so prilagojene na življenje v kislem okolju, kar pomeni, da brez težav preživijo zahtevno pot skozi želodec, vse do črevesja.

Poleg probiotikov ne smeš zanemariti še drugih pomembnih elementov v kislem zelju, kot so vlaknine, vitamina C in K ter železo.

Moram priznati, da starodavne modrosti še zmeraj držijo. In naj ti povem, da kislo zelje sploh ni edino.

KEFIR Kefir

Kefir je na prvi pogled zelo podoben jogurtu, v sebi pa skriva več tisoč let stare skrivnosti fermentiranja mleka.

Prihaja s Kavkaza in iz Turčije, kjer že pravzaprav od nekdaj spoštujejo kefirjeva zrna in probiotike, ki jih vsebujejo.

Po nekaterih ugibanjih je ravno kefir tisti ključni faktor, da ljudje na Kavkazu v povprečju dočakajo izjemno starost. Kdo bi vedel?

V lončku kefirja najdeš od 10 do 30 sevov različnih probiotikov. Ker postopek fermentacije temelji na kvasovkah in bakterijah, ki mleko temeljito predelajo, lahko kefir vsebuje manj laktoze kot jogurt, kar je odlična novica za občutljive želodce.

KRUH Z DROŽMI Kruh z drožmi

Kot sva opazila, je fermentacija že od nekdaj odličen način konzerviranja hrane. Tudi peka kruha z drožmi sodi med te tradicionalne postopke.

Težave s prebavili, kot so sindrom razdražljivega črevesja, intolerance in alergije, so ta postopek ponovno oživile.

Tako imava še eno živilo, ki zaradi fermentacije vsebuje več koristnih elementov v obliki probiotikov, po zaslugi katerih je kruh lažje prebavljiv, tvoje črevesje pa uravnoteženo in zadovoljno.

KOMBUCHA Kombuča

Kombuča je ponovno odkrita pijača s približno 2000 let dolgo zgodovino, ki izvira iz Japonske. Gre za črni ali zeleni čaj, ki mu dodajo sladkor, SCOBY ali kombuča gobo (simbiotično kolonijo bakterije in kvasovk) in ga pustijo, da fermentira.

Pijača po fermentaciji vsebuje čajne polifenole, aminokisline, vitamine, encime in seveda veliko količino probiotikov. Ima osvežilen, nekoliko mehurčkast okus, redni uživalci pa prisegajo, da jim znatno izboljša prebavo.

Ne smeva pozabiti na dejstvo, da v kombuči nastane tudi nekaj alkohola, zato za uživanje veljajo podobna priporočila kot za ostale alkoholne pijače.

Naravna mešanica probiotikov Golden Tree Complete Biotics

Če se zdravi in uravnoteženi hrani, ki bi poleg ostalih hranilnih snovi vsebovala še dovolj probiotikov, v določenem obdobju ne uspeš posvetiti dovolj, je vsekakor na mestu, da posežeš po prehranskih dopolnilih.

Prepričaj se, da dodatek vsebuje naravno mešanico čim večjega števila različnih probiotikov. Največji izkoristek si lahko obetaš od kapsul, saj njihov ovoj ščiti občutljive kulture, da preživijo želodčno kislino in žolč.

Naravne probiotike v obliki kapsul uživam tudi sam. Vsako jutro vzamem eno kapsulo Complete Biotics, ker vem, da bo moje črevesje delovalo tako, kot je treba.

Priskrbi si svojo pošiljko tudi ti in mi sporoči, kakšni bodo rezultati po prvem mesecu.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
100% naravna mešanica 20 edinstvenih probiotičnih bakterijskih sevov s kar 20 milijardami kultur na kapsulo.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji