Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / 4 glavni faktorji, kako preprečiti odvečno kožo po hujšanju
 

4 glavni faktorji, kako preprečiti odvečno kožo po hujšanju

Predviden čas branja: 4 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 08/03/2021
4 glavni faktorji, kako preprečiti odvečno kožo po hujšanju

Če te vprašam, česa se med preobrazbo najbolj bojiš, sem prepričan, da pomisliš tudi na odvečno kožo.

Na tisto, ki visi čez pas, se pojavi na spodnjem delu rok, notranji strani stegen itd.

Gre za nadležen dodatek, ki uničuje tvojo samozavest in preprečuje, da bi bila tvoja preobrazba popolna. No, ker pa vem, kako lahko rešiva to situacijo, sem se odločil, da to skrivnost razkrijem tudi tebi.

Kazalo:

  1. KAKO NAPETA BO TVOJA KOŽA, JE ODVISNO OD TEH DVEH BELJAKOVIN
  2. KAKO OHRANITI ČVRSTO IN NAPETO KOŽO?
  3. FAKTORJI, KI VPLIVAJO NA ČVRSTOST TVOJE KOŽE
  4. KAJ PA POTEM, KO SE ODLOČIM ZA PREOBRAZBO, SEM PREPUŠČEN SREČI?
  5. IZBERI TRENING, S KATERIM BOŠ POVEČAL MIŠIČNO MASO

KAKO NAPETA BO TVOJA KOŽA, JE ODVISNO OD TEH DVEH BELJAKOVIN

Največji organ našega telesa, koža, je tisto, kar imava vedno na sebi, zato morava paziti kako z njo ravnava. Še posebej to velja v času preobrazbe.

Da je temu res tako, ti lahko povedo tisti, ki so hujšali prehitro ali pa so se zaradi slabe organizacije hujšanja lotili večkrat in bili pri tem neuspešni.

Res, da je sestavljena iz različnih snovi, vendar, ko govoriva o prožni in zdravi koži glavno vlogo odigrata predvsem dve beljakovini:

  • kolagen
  • elastin

Kolagen je snov, ki v sami sestavi kože predstavlja enega ključnih elementov. Kot sva že omenila, gre za beljakovino, ki zagotavlja trdnost in moč samega tkiva.

No, na drugi strani pa svojo vlogo odigra elastin, ki poskrbi, da tvoja koža ostaja tesna in napeta.

KAKO OHRANITI ČVRSTO IN NAPETO KOŽO?

odvečna kožaČeprav se ti zgornji podatki mogoče ne zdijo zelo zanimivi, so ključni, če želiva odgovoriti na vprašanje:
»Kako ohraniti čvrsto in napeto kožo?«

To pa zato, ker je sama prisotnost obeh beljakovin v tvojem organizmu odvisna od faktorjev, na večino katerih sam lahko konkretno vplivaš.

Od tebe je odvisno, ali bo tvoja koža med oziroma po preobrazbi čvrsta in napeta ali ne.

Tako je! Če ti še ni jasno o čem govorim, vse razkrijem v naslednjih vrsticah.

FAKTORJI, KI VPLIVAJO NA ČVRSTOST TVOJE KOŽE

Koliko kolagena in elastina je v tvoji koži, je sicer odvisno od številnih faktorjev, ampak tako kot vedno, nekateri prevzamejo ključno vlogo.

OBDOBJE

Na splošno velja pravilo, da so tisti, ki odreagirajo kasneje, se pravi, so prekomerno težki daljše časovno obdobje, priča bolj ohlapni koži zaradi pomanjkanja kolagena in elastina. Ne odlašajte, ampak odreagirajte čim prej. Čas je vaš zaveznik.

KOLIČINA IZGUBLJENIH KILOGRAMOV

Na to ali se boste borili z odvečno kožo ali ne je v veliki meri odvisno tudi od količine kilogramov, ki jih boste izgubili. Več maščob, kot se v našem telesu nabere, bolj se koža raztegne in razširi.

Ne lažite sami sebi! Ko se kilogrami začnejo nabirati, je to jasen znak, da nekaj ni v redu. Precej lažje bo obdržati fit postavo in čvrsto kožo, če bo treba izgubiti samo 5 kilogramov in ne 50.

STAROST

Poleg že omenjenih faktorjev so raziskave pokazale, da vlogo pri količini kolagena v vašem telesu odigra tudi starost. To seveda ne pomeni, da za starejše preobrazba odpade. Sploh ne! Hočem samo povedati, da prej, ko boste odreagirali lažje bo.

KAJENJE

Če vas niso uspeli prepričati ostali, da rečete STOP tej navadi, vas bo mogoče tale podatek. Ne boste verjeli, ampak na samo količino kolagena v vašem organizmu vpliva tudi kajenje. Rezultati raziskav so pokazali, da tisti, ki ne kadijo, bistveno lažje obdržijo čvrsto kožo. Predlagam, da za dobro kože in celotnega telesa čim prej opustite kajenje.

KAJ PA POTEM, KO SE ODLOČIM ZA PREOBRAZBO, SEM PREPUŠČEN SREČI?

Omenjeni faktorji so tisti, ki pred samim začetkom preobrazbe vplivajo na stanje vaše kože.

Vseeno pa vas verjetno zanima kaj lahko naredite v času preobrazbe, se pravi, ko se odločite oblikovati postavo, da bo vaša koža čvrsta in napeta.

No, na tej točki pa pomembno vlogo odigra oblika treninga in seveda nekatere snovi v vaši prehrani.

IZBERI TRENING, S KATERIM BOŠ POVEČAL MIŠIČNO MASO

vadbaČe se najprej dotakneva treninga, potem je izredno pomembno, da na svoj urnik umestiš trening s pomočjo katerega povečava delež mišične mase.

Mišice so namreč tiste, ki bodo poskrbele, da bo tvoje telo bolj čvrsto in fit, prav tako pa bodo mišice zapolnile nekaj prostora, ki je bil prej namenjen maščobam.

To seveda ne pomeni, da bo tvoje telo kar čez noč postalo pretirano mišičasto, sploh ne. Kar želim poudariti je to, da na mišični tonus pod nobenim pogojem ne smeš pozabiti, ker definitivno odigra pomembno vlogo pri čvrsti koži.

BREZ URAVNOTEŽENE PREHRANE NE GRE

Poleg treninga pa v času preobrazbe k napeti koži konkretno pripomore uravnotežena prehrana. Predvsem naslednja hranila odigrajo izredno pomembno vlogo pri tej nalogi.

KVALITETNE BELJAKOVINE so ključne, če želiva ohraniti napeto, zdravo kožo in direktno vplivajo na količino kolagena v tvojem organizmu. Naj te spomnim, da je prav kolagen tisti, ki poskrbi, da je tvoja koža točno takšna, kot si želiš.

Kot verjetno že veš, beljakovine so v mesu, jajcih, pravem grškem jogurtu, ribah, mlečnih izdelkih, črnem fižolu, semenih, brokoliju in seveda beljakovinskih napitkih, ki so izredno priročni in priporočljivi za vse, ki so telesno aktivni.

prehransko dopolnilo GTN omega 3Kot kažejo zadnje raziskave si mesto v skupini koži prijaznih hranil zaslužijo tudi OMEGA 3 MAŠČOBNE KISLINE, ki jih najdemo v ribah (losos, sardine,…), semenih, brusnicah, špinači ali pa v obliki prehranskega dopolnila. Gre za maščobne kisline, ki pozitivno vplivajo na elastičnost kože. Več o omega 3 maščobnih kislinah sem zapisal TUKAJ.

Vendar pozor, veliko število izdelkov na tržišču z Omega-3 maščobnimi kislinami vsebujejo nizki koncetracijski nivo, 35%. Zato ti priporočam Golden TREE Omega 3 TG, ki vsebuje visoko 70% koncentracijo maščobnih kislin Omega-3 (40% EPK in 20% DHK) v najkvalitetnejši trigliceridni (TG) obliki, ki ima dokazano višjo biološko razpoložljivost, in s tem veliko boljšo absorbcijo v telesu.

No, za konec pa še ena skrivnost. Ko govoriva o čvrsti, zdravi koži, enostavno ne moreva mimo dveh hranil, ki se lahko pojavita v super osvežilni kombinaciji. V mislih imam NAVADNO VODO IN VITAMIN C.

Gre za res super napitek, ki bo poskrbel, da bo sinteza kolagena na račun vitamina C še boljša, prav tako pa bo tvoja koža, če bo primerno hidrirana elastična in sijoča.

Miha GeršičVsi ti našteti dejavniki pripomorejo k čvrsti in bolj zdravi koži.
Dejstvo je, da s pravim pristopom lahko naredimo ogromno. Zato še enkrat poudarjam, da ni cilj kilogramov izgubiti po hitrem postopku, ampak je ključna zmerna preobrazba in to, da oblikujemo zdrav življenjski slog.

Če konstantno hujšamo in se redimo tudi to negativno vpliva na elastičnost kože zato vas prosim, da ne sledite nekim hitrim dietam.

Prav zato sem zasnoval mojo Popolno vadbo 2. Poleg povečanja samozavesti, izboljšanja počutja in energije, so pridobili vse potrebno znanje in osvojili navade, da zdaj lahko sami poskrbijo za preoblikovanje svojega telesa oziroma svojo telesno maso ohranja brez yo-yo učinka.

PA ŠE TO!

Če so težave s kožo hujše oziroma ste izgubili večje število kilogramov vam svetujem, da se o sami situacij posvetujete z osebnim zdravnikom.

Naj vam ne bo nerodno vprašati za nasvet oziroma mnenje.

Ker pa vem, kako trpijo tisti, ki se srečujejo s temi težavami, bom hvaležen, če objavo delite z ostalimi, da tudi oni najdejo rešitev oziroma spoznajo resnico, ki jim bo definitivno v veliko pomoč.

VIRI:

Molecular basis of tobacco smoke-induced premature skin aging. – Morita A, Torii K, Maeda A, Yamaguchi Y.

Supplementation with Eskimo Skin Care improves skin elasticity in women. A pilot study. – Segger D, Matthies A, Saldeen T.

Dietary water affects human skin hydration and biomechanics – Lídia Palma, Liliana Tavares Marques, Julia Bujan and Luís Monteiro Rodrigues

Role of Age-Associated Alterations of the Dermal Extracellular Matrix Microenvironment in Human Skin Aging: A Mini-Review. – Quan T, Fisher GJ.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Prehransko dopolnilo, ki vsebuje visoko vsebnost nenasičenih maščobnih kislin Omega-3 (EPK in DHK) v trigliceridni (TG) obliki.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji