Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Vadba / 5 vaj za ozek pas in čvrst trebuh
 

5 vaj za ozek pas in čvrst trebuh

Predviden čas branja: 4 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 11/11/2019
5 vaj za ozek pas in čvrst trebuh

Če tudi tebe zanima, kako do bolj ozkega pasu in čvrstega trebuha, potem je tale objava točno tisto, kar potrebuješ.

Verjetno se strinjaš, da gre za tisti dve lastnosti, ki krasita vsako popolno postavo.

Je res?

No problem pa nastane, ker večina posameznikov ne ve, katere so tiste vaje, ki te v resnici pripeljejo, do tega edinstvenega cilja.

Zato, pozor!

Dejstvo je, da lahko tudi ti konkretno oblikuješ ta predel telesa in dosežeš hudo dober rezultat, če seveda veš, kateri trening je tisti pravi.

In ker vem, da je tvoja želja močna, ti ni težko trenirati in sigurno upoštevaš moje nasvete, je padla odločitev, da ti v današnji objavi razkrijem mini trening, ki poskrbi, da tvoje sanje postanejo resničnost.

S pomočjo 5 vaj, ki so po mojem mnenju daleč najbolj učinkovite za oblikovanje tega dela telesa, bova zmanjšala obseg tvojega pasu in poskrbela za super rezultat!

STEZNIK, KI DELA ČUDEŽE

Preden pa pogledava, katere so te vaje oziroma kakšen trening sem ti pripravil, pa še ena zelo pomembna informacija.

Če želiš, da je tvoj pas ožji in so mišice jedra v celoti aktivirane, potem je nujno, da obremeniš točno določena mišična vlakna, na katera večina pozabi.

Namreč, jedro tvojega telesa ne sestavlja samo prema trebušna mišic oziroma six pack, kot mu reče večina, ampak so tukaj še tri zelo pomembne mišice in to so:

  • prečna trebušna,
  • notranja poševna
  • zunanja poševna trebušna mišica.

In ravno poševni mišici sta tisti, ki vplivata na izgled tvojega pasu.

Zakaj?

PUŠČICE, KI RAZKRIVAJO RESNICO

Če pogledava sliki in se osredotočiva na potek mišičnih vlaken, takoj postane jasno, da omenjeni mišici oziroma mišična para v resnici predstavljata steznik tvojega telesa.

Če treniraš z glavo, potem lahko vplivaš na obliko oziroma obseg svojega pasu.

No kljub temu, da obstaja kup različnih vaj, pa niso vse enako učinkovite.

NE MEČI VSEH V ISTI KOŠ

Zato te v nadaljevanju čaka trening, ki vsebuje pet tistih, ki poskrbijo, da sigurno opaziš konkretno razliko.

Zadeva je sledeča.

Glede na to, da v fazi tega mini treninga praktično ves čas bremeniš isti del telesa, moraš popaziti, da ne pretiravaš.

Zato se bova naloge lotila na naslednji način.

Kot sva omenila, te v nadaljevanju čaka pet vaj. Vsako vajo izvajaš šestdeset sekund, brez vmesnega počitka. Ko oddelaš celoten sklop vaj, si vzameš dve minuti pavze. Potem vse skupaj ponoviš še enkrat.

To pomeni, da ti ta super popestritev vzame samo dobrih deset minut časa, kar pa ne pomeni, da je naloga lahka.

Torej…stvari so jasne, zato je čas, da pogledava, katere vaje so na današnjem seznamu.

EKSTREMNI PLEZALEC

Za začetek se spopadeva z vajo, ki bo od tebe zahtevala popoln fokus.

Izvedeš jo tako, da se za začetek postaviš v položaj za ozko skleco. Pazi, da so ramena direktno nad zapestji, da je hrbet lepo poravnan, da ja glava v podaljšku hrbtenice in da so stopala v isti širini kot roke.

Iz začetnega položaja koleno primakneš k komolcu nasprotne roke, izdihneš zrak, se osredotočiš na maksimalno kontrakcijo in se potem vrneš v začetno pozicijo.

Vseh šestdeset sekund gibanje izvajaš izmenično, kar pomeni, da obremeniš mišična vlakna tako ne levi, kot na desni strani trupa.

Ne pozabi, da skrajno pozicijo vedno zadržiš za dobro sekundo in tako poskrbiš za maksimalno obremenitev.

In še nekaj, gibanje prilagodi svojim sposobnostimi in se osredotoči, da vsako ponovitev oddelaš, kar se da pravilno.

UPOGIB TRUPA Z ROTACIJO

Po eni minuti je na sporedu vaja številka dve, ki jo za razliko od prve izvajaš v ležečem položaju.

Najprej poskrbiš, da je tvoj hrbet po celi dolžini v stiku s podlago, še posebej ledveni del je tisti, ki potrebuje ekstra pozornost. Nato roke položiš za glavo, pokrčiš kolena in noge dvigneš od tal, da s trupom tvorijo kot devetdeset stopinj.

Iz tega položaja nato upogneš in zarotiraš trup tako, da komolec pomakneš proti kolenu nasprotne noge, drugo pa med tem kontrolirano iztegneš.

Ko dosežeš skrajno točko, se počasi vrneš v začetni položaj in nato obremeniš še drugo stran telesa.

Naj se ti ne mudi, ker je pomembno, da komolce ves čas držiš v skrajnem odmiku, ker bo tako kontrakcija še bolj izrazita in napredek temu primeren.

DVIG BOKOV

Kot sva omenila že na začetku, je zelo pomembno, da v sam trening vključiva različne gibalne vzorce in tako obremeniva vsa mišična vlakna. To je pogoj, da dosežeš napredek, ki si ga želiš. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da treniraš in treniraš in ne opaziš pravega rezultata, kar ubija tvojo motivacijo.

Da se tej napaki sigurno izogneš, sem na današnji seznam umestil tudi vajo imenovano dvig bokov. Naj te samo opozorim, da gre za vajo, pri kateri v prvem krogu obremeniš eno in v drugem krogu drugo stan telesa.

Za začetek se spustiš proti podlagi, se uležeš na bok in se upreš na podlaket ene roke. Nato preveriš v kakšni pozicije si in se prepričaš, da sta zgornji in spodnji del telesa v ravni liniji.

Prsni koš potisni navzven, glava naj bo v podaljšku hrbtenice, koleno spodnje noge pa pokrčiš do pravega kota.

Iz tega položaja boke rahlo odmakneš od podlage in se pripraviš na začetek. Cilj omenjene vaj je spraviti boke do skrajne točke in pri tem ohranitI pravilno pozicijo telesa. Če se zgodi, da se med gibanjem zadnjica pomakne nazaj, je to znak, da pretiravaš.

Zapomni si, pomembno je samo to, da boke kontrolirano dvigneš do skrajne točke in ohraniš lepo linijo telesa in se ves čas gibaš kontrolirano. Verjemi, da takoj začutiš, katera mišična vlakna sva obremenila.

KAZALEC

Ko tretjo vajo oddelaš v celoti, zamenjaš začetni položaj in se pripraviš na predzadnjo nalogo. Ker je klasična rotacija za oblikovanje poševnih trebušnih mišice zelo pomembna, nanjo seveda ne smeva pozabitI.

Zato hitro zamenjaš položaj, se usedeš na tla, pokrčiš kolena do pravega kota in se upreš na pete. Hrbet je lepo poravnan, prsti so usmerjeni navzgor, roke pa iztegneš predse.

Iz začetnega položaja se nato spustiš v rotacijo in paziš, da pogled ves čas sledi smeri gibanja. Najlažje bo, da je ta usmerjen v prostor med dlanmi, ker tako najlažje ugotoviš, kje je tvoja skrajna točka gibanja.

Ko se zgodi, da se pogled pomakne iz označenega polja, je to znak, da z gibanjem pretiravaš.

Ko dosežeš svojo skrajno točko, se ustaviš, se vrneš v začetno pozicijo in nato gibanje nadaljuješ še v nasprotni smeri.

Med tem pa ves čas spremljaš, da so kolena popolnoma pri miru, da je hrbet lepo raven in roke ohranjajo pravo pozicijo.

STOJEČI KUŠČAR

Za konec pa še vaja, katere glavna naloga je dokončno uničenje. Mišljeno v tistem pozitivnem smislu, seveda.

Da stopiš iz cone udobja in ustvariš idealne pogoje za vrhunski rezultat, se postaviš v klasični stoječi položaj in roke iztegneš v navpični smeri.

Iz začetnega položaja nato kontrolirano pokrčiš tako nogo, kot roko na isti strani telesa in poizkušaš koleno in komolec kar se da približati.

Seveda se lahko malenkost nagneš naprej, a vseeno, nikar ne pretiravaj.

Predvsem se osredotoči, da v skrajni točki popolnoma izdihneš zrak in dosežeš maksimalno kontrakcijo, ki poskrbi, da mišice »pečejo«.

Potem se vrneš v začetni položaj in gibanje ponoviš še na drugi strani.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
V ospredju programa Popolna Vadba so poleg nasvetov o uravnoteženi in zdravi prehrani predvsem treningi, ki jih lahko izvajaš istočasno z dogajanjem na ekranu.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji