Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Nasveti / Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS): najpogostejša hormonska motnja pri ženskah
 

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS): najpogostejša hormonska motnja pri ženskah

Predviden čas branja: 11 min
Datum objave: 05/09/2022
Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS): najpogostejša hormonska motnja pri ženskah

Sindrom policističnih ovarijev (jajčnikov) – PCOS prizadene več kot 10 % žensk v obdobju od 20. do 50. leta.

Je najpogostejša hormonska motnja, ki prizadene ginekološko, presnovno in psihično zdravje posameznice, posledice pa pušča skozi celo njeno življenje.

Motnje menstruacije, neplodnost, debelost, prekomerna poraščenost in psihične težave so najbolj tipični znaki.

Hudo hormonsko neravnovesje se začne kazati zelo zgodaj, vendar še vedno polovica vseh posameznic ni nikoli diagnosticiranih.

Vzrokov za nastanek je več, običajno v povezavi z genetiko in okoljem.

Stanje se lahko obvlada – najbolje s celostno obravnavo posameznice, kjer prevladuje integrativni pristop posameznih strokovnjakov. Obenem pa je treba osvojiti zdrave življenjske navade, vključno z rednim gibanjem in sestavinami, ki pomembno izboljšajo hormonsko neravnovesje.

Mlade ženske nočejo več jemati hormonov, ki se pri ginekologih v obliki kontracepcijskih tabletk predpisujejo z namenom zdravljenja. Se da drugače?

KAZALO:

 1. 50 % ŽENSK NI NIKOLI DIAGNOSTICIRANIH
 2. RAZLIČNI TIPI PCOS
 3. INZULINSKA REZISTENCA IN MOTENO HORMONSKO RAVNOVESJE
 4. GLAVNI VZROKI ZA NEPRAVILNO DELOVANJE JAJČNIKOV
 5. PREISKAVE ZA UGOTAVLJANJE PCOS
 6. CELOSTNA OBRAVNAVA S SKUPINO STROKOVNJAKOV
 7. ZDRAVILA, Z RAZISKAVAMI PODPRTA PREHRANSKA DOPOLNILA, VITAMINI IN MINERALI

50 % ŽENSK NI NIKOLI DIAGNOSTICIRANIH

50 % žensk ni nikoli diagnosticiranih

Sindrom policističnih jajčnikov v 80 % poteka tipično. A še vedno polovica vseh žensk ni nikoli diagnosticiranih.

Ne razumejo, da se za različnimi znaki skriva skupni imenovalec in pomoči niti ne iščejo.

A kadar posumijo, da z njimi ni vse v redu in obiščejo ginekologa, endokrinologa ali splošnega zdravnika, v povprečju traja več kot dve leti, da se najde pravi vzrok.

Ob potrjeni motnji se od ginekologov običajno vračajo z zdravili, ki jih ne želijo jemati.

Čakalne dobe pri endokrinologih so zelo dolge. Tudi družinski zdravniki so preobremenjeni, da bi si lahko vzeli čas, obenem pa jim primanjkuje znanja o hormonih, ki je pri zdravljenju tovrstne motnje še kako pomembno.

Kaj je sindrom policističnih jajčnikov?

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je najpogostejša motnja hormonskega ravnovesja, s katero se med 20. in 50. letom starosti sooči več kot 10 % posameznic.

Veliko žensk si zato pomoč poišče na spletu … A previdnost ne bo odveč, saj vsaka objava ni verodostojna, pa naj bo še tako lepo napisana.

Vsekakor je edino, kar res pomaga, celostna obravnava, še prej pa seveda postavitev pravilne diagnoze.

Obstajajo namreč tudi druga stanja, ki so PCOS podobna, a se glede na vzroke in metode zdravljenja povsem razlikujejo.

RAZLIČNI TIPI PCOS

Ločimo več tipov bolnic glede na diagnostične kriterije Rotterdamskega konsenza.

Imenujemo jih fenotip A, B, C in D.

Nastanejo v kombinaciji genetskega vzroka in okoljskih dejavnikov, ki na posameznico vplivajo od rojstva dalje, zato se med seboj razlikujejo.

FENOTIP A IN B

Ženske s fenotipom A in B imajo tipične znake PCOS, pravimo jim tudi presnovni fenotip.

Te ženske so resno ogrožene: v ospredju je debelost s presnovno prizadetostjo celega telesa, povečanimi moškimi hormoni, poraščenostjo, z motnjami menstruacije in neplodnostjo.

Takih je približno 80 % vseh.

FENOTIP C IN D

Ženske s fenotipom C in D so na videz povsem drugačne: običajno z normalno telesno težo, z malo ali nič aknami ter z normalno ali blago poraščenostjo. Prisotne pa so motnje menstruacije in zanositve. Angleški izraz zanje je “lean type”.

Teh je približno 20 % vseh.

Poznamo več pomembnih temeljnih vzrokov za nastanek posameznega fenotipa. Zdravljenje se namreč razlikuje glede na vodilni temeljni vzrok (“root cause”), med najbolj pogostimi pa je inzulinska rezistenca.

INZULINSKA REZISTENCA IN MOTENO HORMONSKO RAVNOVESJE

Presnovni fenotip (A in B) se pojavlja pri 80 odstotkih posameznic.

Če jih ne diagnosticiramo dovolj zgodaj, PCOS svojo pogubno pot nadaljuje vse do hude ogroženosti celotnega organizma. Glavni vzrok za to obliko PCOS je inzulinska rezistenca.

Vsakič, ko nekaj pojemo, se prebavljena hrana v obliki glukoze (sladkorja) preko črevesja absorbira v kri z namenom, da se porabi v mišicah, možganih in drugih organih.

Za prehod glukoze v mišične celice potrebujemo vstopno mesto v celični steni – receptor in hormon inzulin, ki se sprošča iz trebušne slinavke, ko enkrat zazna glukozo v krvi.

Receptorji za inzulin v mišičnih celicah žensk s PCOS pa na povečano količino glukoze v krvi sploh ne reagirajo (rezistenca).

Inzulinska rezistenca je med najpogostejšimi vzroki za nastanek policističnih jajčnikov

Tako hrana (oz. glukoza) ne pride do celic, zato je organi, ki jo potrebujejo, ne morejo porabiti. Glukoza v krvi torej ves čas ostaja povišana, prav tako tudi inzulin, zato se neporabljena hrana v telesu začne kopičiti v obliki maščobe. Telesna teža začne naraščati. Poveča se količina maščevja na oziroma v trebuhu in okoli notranjih organov – razvije se tako imenovana centralna debelost.

Ženske se močno zredijo, več kot 100-kilogramska teža ni nobena izjema.

Zaradi povišanega inzulina ženske mučijo napadi lakote, želja po sladkem, obenem pa težje kontrolirajo apetit.

Pri kroničnem poteku PCOS nastane preddiabetes, ki vodi v sladkorno bolezen tipa 2, maščobe v krvi so povišane, nastane visok pritisk. Vse to vodi v ogroženost srca in ožilja, razvije se metabolni sindrom.

Visok inzulin ima neposreden vpliv na delovanje jajčnikov: ta namreč povzroči, da telo začne tvoriti preveč moških hormonov, npr. testosterona, kar pa onemogoča pravilno tvorbo estrogena in progesterona.

Tako nastane hudo hormonsko neravnovesje, imenovano PCOS.

PRESNOVNI FENOTIP A IN B – TIPIČNI ZNAKI

Poleg centralne debelosti, napadov lakote, želje po sladkem in težjega kontroliranja apetita, je poleg razvoja sladkorne bolezni tipa 2, zvišanih maščob v krvi in visokega pritiska, moten menstrualni ciklus drugi tipičen znak bolezni.

Menstruacije so zelo neredne, lahko se pojavijo le nekajkrat letno. Takšno stanje vodi do resnih motenj zanositve in celo neplodnosti.

Ženske (tako zdrave kot tiste z raznimi težavami) zares preslabo razumejo svoj menstrualni cikel

Pravilna menstruacija je le tista, ki nastopi zaradi ovulacije – to pomeni, da so ženski hormoni v ravnovesju.

Letno mora biti menstruacij več kot 10. Ogromno krvavitev pa je nepravilnih, običajno zaradi hormonskega neravnovesja. In ravno policistični jajčniki pomenijo hudo hormonsko neravnovesje.

Govorimo o kronični anovulaciji (krvavitev brez ovulacije) … Ovulacija je namreč prvi pogoj za to, da ženska sploh lahko naravno zanosi. Ženske s PCOS tovrstne krvavitve zmotno prepoznajo kot pravo menstruacijo.

Poraščenost (hirzutizem)

Vsaka, pa čeprav še tako neredna krvavitev, jim je v tolažbo, saj si želijo zanositve. A zaradi povečanega testosterona in pomanjkanja progesterona ni ne ovulacije ne zanositve.

Ženske se ves čas počutijo napihnjene, imajo boleče dojke, PMS in druge motnje razpoloženja. Navajajo bolečine v trebuhu ali križu, večkrat potožijo tudi o slabosti. Večinoma imajo zamaščena jetra, ki seveda slabše delujejo.

Povišan testosteron je kriv tudi za ostale tipične zunanje znake, kot so močna poraščenost (hirzutizem) na predelu brade in lic, rok, prsi, hrbta in trebuha.

Še posebej stigmatizirana so mlada dekleta … Marsikatera s seboj v torbici ves čas nosi pinceto, da si lahko na skrivaj izpuli močne črne dlake na obrazu, ki se pojavljajo vedno znova in znova.

Lahko se pojavi tudi izrazito izpadanje las v šopih, ki vodi v razvoj plešavosti po moškem tipu.

Koža je mastna in se hitro začne svetiti. Nastajajo zmerne do hude akne, ki jih ni mogoče nadzorovati le z nego obraza, saj je vzrok hormonski. Na koži so kot posledica kronične inzulinske rezistence vidne tudi temne pigmentacije (“acantosis nigricans”) in številni drobni pecljati polipi.

Pogosti so glavoboli in migrene.

Pojavljajo se nihanja v razpoloženju, napadi tesnobe, zelo pogosto se razvije depresija …

Obstaja 5-krat večje tveganje za razvoj motenj hranjenja.

Tudi spanec je moten: pojavljajo se nočne apneje (krajše prekinitve dihanja zaradi slabše prekrvavitve možganov), ki so lahko nevarne. Zato so te osebe kronično utrujene – omenjajo slabšo koncentracijo, pomanjkanje motivacije in upočasnjenost mišljenja, kot nekakšen “brain fog”. Težje se učijo, v službi so lahko manj storilne …

Samopodoba je nizka, zaradi povečane teže jih družba hitro obsodi, da so lene, se ne gibajo dovolj in pojedo preveč …

Stigmatizirane so po krivici, saj niso prepoznane kot resne bolnice, ki bi se morale zdraviti.

Prav to miselnost bi bilo treba spremeniti in družbo osvestiti, kaj je PCOS.

Podobno je tudi pri ženskah z endometriozo, ki za bolečinami trpijo ves čas, a se prepogosto srečajo z dejstvom, da jim ljudje ne verjamejo.

FENOTIP C IN D – TIPIČNI ZNAKI

Ženske s fenotipom C in D se od fenotipa A in B ločijo po zunanjih znakih.

Praviloma imajo normalno telesno težo, lahko so celo zelo suhe, z blagimi aknami ali celo brez njih. Povečana poraščenost je prisotna v redkih primerih. Testosteron je lahko povečan, ni pa nujno.

Hormonske akne

Dobra tretjina pacientk ima kljub normalni telesni teži inzulinsko rezistenco z moteno presnovo glukoze. Ko je prisotna inzulinska rezistenca, ki lahko vodi v razvoj sladkorne bolezni, je ključno, da sta obe skupini bolnic – ne glede na fenotip, obravnavani enako.

Bolezen ne glede na fenotip povzroča tudi nealkoholno zamaščena jetra.

Tudi pri ženskah s PCOS fenotipa C in D je izraženo hormonsko neravnovesje, ki nastane zaradi nepravilnega delovanja jajčnikov ali nadledvičnice.

Slednja prav tako lahko izloča povišane androgene – moške hormone. Posledično je v tem primeru motena vloga testosterona, estrogena in progesterona. Prisotne so motnje menstrualnega cikla in posledično neplodnost.

Krvavitve so lahko odsotne, podaljšane, močne ali zelo blage. Ovulacij ni. Če ženska torej želi zanositi, je potrebno zdravljenje.

Pogosto so prisotne duševne težave, ki jih zmotno pripisujemo banalnim vzrokom in se nanje ne oziramo.

Glavoboli, migrene, izpadanje las, napenjanje … To so znaki, ki se pojavljajo pri vseh fenotipih.

NOSEČNOST

Tudi v nosečnosti so ženske, ki jih mučijo policistični jajčniki, veliko bolj ogrožene.

Večkrat se razvije nosečnostna sladkorna bolezen, rast telesne teže je pretirana. Razvije se preeklampsija z visokim pritiskom, več je prezgodnjih porodov.

Nosečnice so preslabo poučene o pravilnem življenjskem slogu. V vsakodnevno rutino je koristno vpeljati:

 • hiter 30-minutni sprehod po kosilu ali večerji,
 • dodajanje posebnih prehranskih dopolnil (mio-inozitol) za boljši nadzor nad glukozo v krvi in inzulinsko rezistenco,
 • ustrezno prehrano brez enostavnih sladkorjev.

GLAVNI VZROKI ZA NEPRAVILNO DELOVANJE JAJČNIKOV

Sindrom policističnih jajčnikov se začne razvijati že zelo zgodaj po nastopu menstruacije.

Vlogo pri nastanku te hormonske motnje ima med drugim tudi genetika – v posameznih družinah opažamo enake znake pri ženskah vseh generacij.

Poleg genetike pa so najpomembnejši vzročni dejavniki:

 • inzulinska rezistenca,
 • kronično vnetje,
 • nepravilno delovanje drugih žlez, npr. nadledvične žleze.

Kot smo že omenili, je inzulinska rezistenca najpogostejši vzrok za nepravilno delovanje jajčnikov. Glavni vzroki za nepravilno delovanje jajčnikov

Povišan inzulin sproži povečano nastajanje testosterona v jajčnikih, prisotna je motnja pretvorbe v estrogen in progesteron. Posledično v telesu prevladujejo moški hormoni, ki povzročajo vse neželene vplive, obeh ženskih hormonov pa je premalo, da bi lahko ohranila pravilen menstrualni cikel.

Dolgotrajno vnetje v maščevju se razvije pri debelosti. Gre za posledico napačnega prehranjevanja s predelano, ocvrto in visoko kalorično hrano ter neaktivnega, sedečega življenjskega sloga. To je pogubna kombinacija!

Vnetje in debelost vplivata na napačno reguliran apetit in nepravilno izločanje hormonov, kot so grelin, leptin in inzulin.

Med drugimi možnimi vzroki za vnetje so lahko vplivi toksinov, alergija na gluten ali hormonski motilci iz okolja.

Nadledvična žleza je drugi organ, v katerem nastajajo razni hormoni, od kortizola do moških spolnih hormonov, na primer DHEA-S. Prizadeta je lahko zaradi kroničnega stresa ali drugih bolezni.

Ko v krvi odkrijemo povišane moške hormone, značilne za nadledvično žlezo, moramo najprej izključiti druga stanja, ki so lahko podobna PCOS.

Za hormonsko neravnovesje, ki nastane zaradi nadledvičnice, je lahko kriva npr. neklasična kongenitalna hiperplazija …

Lahko pa so v ozadju le pretirana zaskrbljenost, kronični stres in pomanjkanje spanja, ki vodijo v spremenjeno izločanje hormonov in posledično v hormonsko neravnovesje.

PREISKAVE ZA UGOTAVLJANJE PCOS

Ginekolog se s tovrstnimi težavami običajno sreča kot prvi …

A za natančno zgodovino vseh podatkov, spoznavanje prehranskih in drugih življenjskih navad ter za oceno telesne dejavnosti potrebuje veliko časa, sicer lahko marsikaj ostane neodkrito.

Sledi ginekološki pregled, ultrazvočna preiskava jajčnikov ali endokrinološki pregled, kadar osebo obravnava endokrinolog.

KRVNE PREISKAVE

Krvne preiskave potrebujemo za določitev spolnih hormonov, stanja jeter, krvi in ledvic, presnove sladkorja in maščob ter stanja ščitnice in drugih žlez. Krvne preiskave za določitev spolnih hormonov

Na osnovi vseh rezultatov najprej izključimo zelo nevarna stanja, ko na zunaj ženska izgleda kot da trpi za sindromom policističnih jajčnikov, zdravljenje pa mora biti povsem drugačno!

Zato je pomembno, da ima zdravnik posebna znanja in da so laboratorijske preiskave opravljene v pravem času menstrualnega ciklusa oziroma zjutraj na tešče, ko merimo inzulin, kortizol ali izvajamo bolj zapletene preiskave.

Ženskam ne priporočamo, da si same določijo, katere preiskave je treba opraviti. Vrsto preiskave določi zdravnik, sicer se lahko zgodi, da je preiskave treba ponavljati ali dodajati naknadno.

BITI PREPOZNANA, SLIŠANA, PRAVILNO ZDRAVLJENA?

V tujini in tudi pri nas se preko družbenih omrežij oglašuje čedalje več laičnih strokovnjakov, ki “postavijo diagnozo PCOS” z vprašalniki in brez krvnih analiz kar preko spleta.

S svojimi nasveti pa posameznico lahko resno ogrozijo …

Na to opozarjam kot zdravnica, ki ima za sabo 25 let izkušenj na področju ginekologije in porodništva.

Po drugi strani pa moram priznati, da so ravno ženske s to motnjo večkrat preslišane s strani zdravnikov, ostanejo brez obravnave, predvsem pa nova generacija NE želi več jemati hormonske terapije, ki jo v obliki kontracepcijskih tabletk določi izbrani ginekolog.

Endokrinološko zdravljenje z metforminom ali drospirenonom ima pri določenem odstotku stranske učinek do te mere, da z zdravljenjem prenehajo.

Premalo je strokovnih nasvetov o pravilni prehrani in prehranskih dopolnilih za PCOS, nasvetov o naravnih metodah pomoči, primanjkuje pa tudi nasvetov za pravilno gibanje in zdrav življenjski slog.

CELOSTNA OBRAVNAVA S SKUPINO STROKOVNJAKOV

Zadnji dve leti sem se posvetila dodatnemu študiju PCOS doma in v tujini.

Osnovni razlog za odločitev o dodatnem izobraževanju je sodobna generacija deklet, ki hormonsko terapijo oziroma kontracepcijske tabletke v večini primerov odklanjajo. Iščejo nove možnosti, predvsem pa celostno obravnavo. Pri sindromu policističnih jajčnikov je potrebna celostna obravnava

Dovolj jim je tega, da jim ne verjamemo, želijo učinkovito vrsto terapije.

Epidemija je močno otežila dostopnost zdravnikov, več je sedečega načina življenja, slabe hrane, zaskrbljenosti in psihičnih težav.

Največjo oviro za obisk in celostno obravnavo sindroma policističnih jajčnikov pri izbranih zdravnikih predstavljajo stroški laboratorijskih preiskav, ki jih zdravstveno zavarovanje ne krije, poleg tega pa zdravniku nalaga nesprejemljivo kratek časovni normativ na posamezno žensko.

V stiski smo torej vsi, krivca pa se običajno išče v odnosu zdravnik – bolnik.

Zaradi potrebe in stiske žensk, ki sem jih srečala pri svojem delu, sem sestavila skupino strokovnjakov, ki bodo v Diagnostičnem centru Strah – PCOS kliniki, pomagali ženskam, kar jim predstavlja nov izziv.

Izbrali smo integrativen pristop – to pomeni povezovanje strokovnjakov z različnih področij, ki bodo strokovno pomagali posameznicam.

Celostna obravnava vključuje:

 • vse potrebne zdravniške obravnave;
 • vse potrebne laboratorijske preiskave;
 • postavitev pravilne diagnoze;
 • zdravljenje hormonskega neravnovesja, poraščenosti, menstrualnih motenj in neplodnosti;
 • kliničnega dietetika z dolgoletnimi izkušnjami, ki bo strokovno sestavil individualne jedilnike in vodil hujšanje posameznice s presnovnim fenotipom PCOS;
 • psihologa, ki bo pomagal opolnomočiti in naučiti vsako, kako si lahko pomaga s sprostitvenimi tehnikami in drugimi metodami med obravnavo in po njej;
 • estetsko/dermatološko obravnavo prekomerne poraščenosti in zdravljenje aken;
 • kineziološko obravnavo in pripravo individualnega programa za pravilno gibanje;
 • vodeno individualno telesno dejavnost in/ali druge vodene oblike primernega gibanja;
 • redne kontrole pri posameznih strokovnjakih.

PCOS SE DA OBVLADATI

Samoplačniški program je zasnovan za 6- ali 12-mesečno spremljanje posameznice z namenom obvladovanja policističnih jajčnikov, spreminjanja življenjskega sloga in slabih navad, vključuje pa tudi program pravilne prehrane in gibanja.

Zdravljenje posameznice je usmerjeno glede na temeljni vzrok nastanka bolezni. Če je prisotna presnovna ogroženost s povečano telesno težo, je ob terapiji priporočljiv program spremembe življenjskega sloga z izgubo do 15 % telesne teže. Dokazano je, da mora biti prekomerno hranjena posameznica za trajne rezultate zdravljenja pod nadzorom najmanj eno leto.

Ko so v ospredju drugi vodilni znaki, kot je npr. nezmožnost zanositve, se bomo temu področju posvetili posebej, podobno pa velja tudi za vsako drugo motnjo glede na temeljni vzrok za pojav policističnih jajčnikov.

Naše vodilo je: “Razumemo vaše počutje, verjamemo vam, jemljemo vas resno in spoštujemo vaše odločitve glede različnih načinov zdravljenja.”

Z aktivnim sodelovanjem posameznice in vseh strokovnjakov PCOS lahko obvladamo.

DIZBIOZA ČREVESJA – SPREMENJEN ČREVESNI MIKROBIOM PRI ŽENSKAH S PCOS IN PRAVILNA PREHRANA

Pomemben del za uspeh in vzdrževanje izboljšanega stanja predstavlja pravilna prehrana. Živila z nizkim glikemičnim indeksom

Prehrana z visoko vsebnostjo nasičenih maščob je škodljiva, živila z nizkim GI so varovalna.

Izogibajmo se transmaščobam. Pomembne so kratkoverižne maščobne kisline, saj imajo ženske s PCOS porušen črevesni mikrobiom – dizbiozo.

Do porušenja pride, ko se v črevesni mikrobioti zmanjša število koristnih bakterij, poveča pa se število škodljivih. Črevesna mikrobiota je sestavljena iz 10 trilijonov mikrobov, ki živijo v prebavnem sistemu. Če je le-ta zdrava, ugodno vpliva na imunski sistem, saj nas brani pred vdorom škodljivih mikroorganizmov preko stene črevesja.

Porušena črevesna mikrobiota pa lahko privede do sindroma prepustnega črevesja z vsemi posledicami.

V prehrano je zato koristno uvesti določena prehranska dopolnila, ki vplivajo na rast koristnih bakterij in njihovo pozitivno delovanje.

 1. Priporoča se vsakodnevno uživanje stročnic, oreščkov in polnovrednih žit.
 2. Sveža, nepredelana hrana, bogata vlakninami in zdravimi maščobami nasiti za dalj časa.
 3. Košček črne čokolade, ki vsebuje vsaj 80 % kakava, ublaži napade lakote in željo po sladkem.
 4. V prehrano na podlagi krvnih izvidov dodajamo vitamin D3 ali B12, magnezij, veliko sveže zelenjave, nekaj sadja (najbolje jagodičevja) in čaj poprove mete.
 5. Odsvetuje se uživanje mastne, zamrznjene ali predelane hrane, saj se izgubi predvsem dragoceni mio-inozitol.

Predvsem pa se pri presnovnem fenotipu PCOS z močno povečano telesno težo prepustimo specialistu klinične prehrane, ki bo z navodili, individualnim načrtom prehrane, rednim nadzorom in s skupnim sodelovanjem uspešno pripomogel k trajni izgubi kilogramov.

ZDRAVILA, Z RAZISKAVAMI PODPRTA PREHRANSKA DOPOLNILA, VITAMINI IN MINERALI

Ko spregovorimo o PCOS, se pri mnogih pojavi strah, da bodo imele oziroma že imajo težave z zanositvijo ali pa da nikakor ne bo mogoče shujšati.

Neplodnost, kadar ne gre drugače, zdravimo s spodbujevalci delovanja jajčnikov, z operacijami ali s postopki umetne oploditve.

Ko ženske odklonijo npr. hormonsko ali drugo predlagano zdravljenje, čeprav ima le-to dokazane koristi, se lahko poišče drugo pot.

Z informiranjem posameznice skupaj določimo najboljšo pot do izboljšanja stanja.

Z raziskavami podprta prehranska dopolnila, določeni vitamini, minerali in druge sestavine so prepoznani kot podporna pomoč.

Obenem predstavimo tudi delovanje zdravil in njihove koristne učinke na telo. Tako dosežemo boljše sodelovanje tekom zdravljenja in hitrejše izboljšanje stanja.

KAKO ŠE DODATNO POSPEŠITI ODPRAVO SIMPTOMOV PCOS?

Mio-inozitol je zelo pomembno prehransko dopolnilo za PCOS. Aktivira encime za metabolizem glukoze, znižuje povišan inzulin v krvi in izboljšuje inzulinsko rezistenco. Pospešuje prehod glukoze v celice, vpliva na rast in obnovo živčevja, kosti, zarodnih celic in na hormone.

Gre za naravno sestavino, ki spada v skupino sladkorjev, s svojim delovanjem pa vpliva na izločanje inzulina, hormonov ščitnice in jajčnikov. Bolnice ga rade uživajo, saj izboljša počutje in jim omogoča bolj kvalitetno življenje.

V kombinaciji z D-kiro-inozitolom se izboljšajo možnosti za zanositev.

Na podlagi omenjenih sestavin smo oblikovali prehransko dopolnilo za izboljšanje simptomov PCOS – Golden Tree My Cycle, ki vsebuje še izvleček navadne konopljike, magnezij, cink, vitamin B9 v obliki folne kisline, krom in vitamin D. Golden Tree My Cycle - prehransko dopolnilo za PCOS

Z mešanico Golden Tree My Cycle svojemu telesu zagotovite potrebna hranila, ki se za vas uspešno borijo proti sindromu policističnih jajčnikov in tako poskrbijo, da svoje hormone spravite v red, izboljšate videz in počutje, hitreje pokurite odvečne kilograme in svoj menstrualni ciklus končno spravite v red.

Tudi na uspešno izgubo teže, obvladovanje poraščenosti, psihičnih težav in kroničnega stresa lahko vplivamo z medikamentoznim ali nemedikamenoznim pristopom.

K izboljšanju dodatno pripomoreta aktiven način življenja in ustrezna prehrana, ki sta seveda prilagojena posameznici glede na temeljni vzrok bolezni.

Pot do izboljšanja PCOS brez lastne volje, rednega gibanja, zdravih življenjskih navad, psihološke in strokovne podpore specialistov je težka … Velikokrat celo nemogoča.

Zato je ozaveščanje o vseh tegobah žensk s PCOS izjemno pomembno, najpomembnejša pa sta čim hitrejša postavitev diagnoze in pravočasen začetek zdravljenja.

 


Deli na socialnih omrežjih

PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Prehransko dopolnilo, ki zmanjšuje insulinsko rezistenco, pripomore k rednemu mentrualnemu ciklusu in izboljšuje plodnost.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji