Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / 3 preprosti koraki, kako premagati željo po sladkem
 

3 preprosti koraki, kako premagati željo po sladkem

Predviden čas branja: 4 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 25/01/2021
3 preprosti koraki, kako premagati željo po sladkem

Povej mi…

…poznaš tisti občutek, ko se na vse možne načine trudiš, da mu končno rečeš NE, pa ti znova in znova spodleti?

Veš, da poskrbi za občutek slabe vesti, lahko konkretno pokvari tvoje rezultate in te oddalji od želenega cilja, ampak “cukru” se večina enostavno ne uspe upreti.

Čokolade, piškoti, biskviti, bomboni, sladke pijače in tako naprej, so tiste pregrehe, pod pritiskom katerih se zlomi ogromno posameznikov.

Če ne ti, pa zagotovo kdo od tvojih prijateljev oziroma znancev.

Sem Miha Geršič in v današnji objavi na portalu Popolna Postava ti razkrijem, zakaj je “cuker” tako zasvojljiv in seveda, kako lahko končno premagaš željo po sladkem in prevzameš nadzor!

Da poiščeva učinkovito rešitev, morava najprej razčistiti, kdo je glavni sovražnik, ker se ta skriva za različnimi imeni in je prav to eden od razlogov, zakaj znova in znova “kiksneš”.

O čem točno govorim, bo jasno v kratkem.


KER SO SKRITI POVSOD, UNIČIJO NAJVEČ SANJ O POPOLNI POSTAVI

Sladkorji oziroma po domače povedano “cukri” so snovi, ki jih uvrščamo v skupino ogljikovih hidratov. Gre za organske snovi, ki imajo sladek okus in se topijo v vodi.

No preden dobiš občutek, da si spet pri pouku kemije, te želim opozoriti, da so tI podatki pomembni predvsem zato, da veš kje iskati glavnega sovražnika tvoje fit postave.

PP-sladkor-zlica

Sladkorji se namreč skrivajo za različnim imeni, kar jih naredi skorajda nevidne.

Fruktoza, glukoza, saharoza, maltoza, laktoza, dekstroza in tako naprej, vse to so različne oblike sladkorjev in se pojavljajo v številnih živilih.

PP-miha-deklaracije1Da ne bo pomote, to niso samo sladke pregrehe, ki sem jih omenil na začetku. Sladkor najdeš tudi v živilih kot so kečap, vnaprej pripravljene omake, vode z okusi, sadni jogurti, žitne ploščice, različni kosmiči, itd.

Ker pa naju v današnji objavi zanima predvsem, kako se “cukru” upreti, ti predlagam, da si kasneje več o deklaracijah in vsebnosti sladkorjev v različnih izdelkih, prebereš na tej povezavi.

Da ostaneva osredotočena, predlagam, da kar nadaljujeva…


ČE ŽELIŠ NAJTI UČINKOVITO REŠITEV, MORAŠ POGLEDATI DRUGAM KOT VEČINA

Da točno razumeš, zakaj je rešitev, ki ti jo zaupam v kratkem, tako zelo učinkovita, se mi zdi pošteno, da ti razkrijem, zaradi katere lastnosti, sladkor lahko povezujemo s snovmi kot so nikotin, kokain, heroin in alkohol.

Da ne pretiravam, ti dokažem z naslednjimi dejstvi.

SISTEM, KI JE ODGOVOREN ZA PREŽIVETJE, A VSEBUJE POMANJKLJIVOST

Za primer vzemiva kosmiče s precej visokim deležem enostavnih sladkorjev. Mogoče sploh ne veš, da izdelek vsebuje toliko slabega in si ga, v dobri veri, zjutraj privoščiš kot zdrav zajtrk.

Hitro po tem, ko zaužiješ prvih nekaj žlic super slastnih kosmičev, tvoji možgani že dobijo signal, ki aktivira tako imenovan “Sistem Nagrajevana”. To je tisti občutek, ko začutiš, da gre za noro slasten, okusen, predvsem pa užiten obrok, ki si ga definitivno privoščiš še večkrat.
To je tudi razlog, zakaj večina proizvajalcev hrane v svoje izdelke na vse možne načine vključuje toliko enostavne sladkorje.

pp-sladkor-se-veckratSistem nagrajevanja je tisti, ki je odigral ključno vlogo, pri našem razvoju oziroma preživetju, ker gre za princip, s pomočjo katerega so naši predniki brez težav razumeli, kaj je užitno in kaj ne oziroma katere so tiste stvari, ki so pomembne za naš obstoj in razvoj.

Podoben občutek zadovoljstva, sreče, sproščenosti, dobrega počutja in motiviranosti, kot ga imaš, ko zaužiješ enostavne sladkorje, sproži tudi druženje z nekom, ki ti je všeč, poslušanje dobre glasbe, redni treningi, spolnost, na žalost pa tudi večina drog, iger na srečo in tako naprej.


ALKOHOL=VADBA=KOKAIN=SLADKOR, KAJ???

Vse to pa se v tvojem organizmu dogaja na račun snovi, imenovane dopamin.

Točno ta snov je tista, ki odigra ključno vlogo pri aktivaciji Sistema nagrajevanja.

Ampak pozor!

V kolikor je omenjen sistem prekomerno dejaven, oziroma je vpliv na dopamin pretiran, to lahko pripelje do številnih nezaželenih posledic, kot so recimo slabo počutje, nekontrolirano hrepenenje, predvsem pa neizmerna želja po še oziroma konstanto iskanje tistega, POSEBNEGA OBČUTKA.

PP-sladkor-odvisnostČe potegneva črto in poiščeva skupnega imenovalca prej omenjenim pojavom, je to ODVISNOST.

In tako kot heroin, nikotin, kokain in alkohol poskrbijo za hiter porast dopamina oziroma prekomerno dejaven Sistem nagrajevanja, v tvojem organizmu to uspeva tudi enostavnim sladkorjem.

Sicer ne v tako ekstremnem deležu, a vseeno dovolj, da lahko postanemo dejansko odvisni od snovi, ki velja za glavnega krivca odvečnih maščobnih oblog!


V TREH KORAKIH DO UČINKOVITE REŠITVE

Vsi ti podatki so izredno pomembni, ker morava razumeti ozadje problema, če si želiva najti res učinkovito rešitev.

Se strinjaš?

Okej, problema se bova lotila na sledeč način.

Najbolj učinkovita metoda, da se rešiva nenadzorovanega hrepenenja po sladkem je ta, da organizmu dokaževa, da te snovi za preživetje preprosto ne potrebujeva in telo “očistiva”.

To nama uspe na račun 3 preprostih korakov, s katerimi poskrbiva, da bo inzulin, hormon, ki je poleg dopamina tisti, ki odigra pomembno vlogo pri tem problemu, ves čas ostal v mejah normale, želja po sladkem pa bo preprosto izginila.


KORAK ŠTEVILKA 1: UČINKOVITA KOMBINACIJA TREH

Prva sprememba, ki je nujno potrebna in hkrati izjemno učinkovita je ta, da na jedilnik dodava tri sestavine, s katerimi poskrbiva, da inzulin postane najin prijatelj in tako ostaneva sita dlje časa.

Svetujem ti, da pri vsakem obroku zaužiješ kvalitetne beljakovine, zdrave maščobe in vlaknine.

Ta izjemno učinkovita kombinacija je tista, ki jo enostavno ne smeva spregledati, če se želiva izognit nenadzorovanemu hrepenenju po sladkorjih.

Pri beljakovinah predlagam, da se osredotočiš na živila kot so:

  • pusta govedina,
  • piščančje in puranje meso,
  • jajca,
  • mlečni izdelki,
  • ribe itd.

Seveda ti priporočam, da popaziš, ali gre za kvalitetne proizvode, ker govoriva o tvojem počutju in zdravju.

Kar se tiče zdravih maščob so kvalitetni viri predvsem:

  • semena,
  • oreščki,
  • avokado,
  • olivno olje,
  • rumenjaki, itd.

No pri vlakninah pa ti svetujem, da se osredotočiš predvsem na zelenjavo in jagodičevje.


KORAK ŠTEVILA 2: ČE IZBEREŠ NAPAČNEGA, TI TRENING LAHKO CELO ŠKODUJE

Korak številka 2 je tisti, ki preseneti marsikaterega posameznika.

Če želiš premagat željo po sladkem, potem moraš izbrat pravo obliko aktivnosti.

Aktivnosti kot so tek, plavanje, kolesarjenje in podobne, povzročajo, da pogosteje hrepeniš po enostavnih sladkorjih.

Da ne bo pomote. Ne pravim, da so te aktivnosti slabe. Želim samo poudariti, da ni smiselno z njimi pretiravati.

Če se odločiš in na svoj urnik umestiš tek kot aktivnost, ki te sprošča in umiri, OK. Vendar, če imaš težave s kontroliranjem želje po sladkem, potem odsvetujem pogosto izvajanje takšnih treningov.

Tisto, kar potrebuješ, ko se boriš z nekontrolirano željo po sladkem, visoko intenzivni intervalni treningi..

KORAK ŠTEVILKA 3: TEST TVOJE DISCIPLINE

No, zadnji tretji korak je tisti, ki bo od tebe zahteval največ discipline. Prepričan pa sem, da je prav ta tisti, od katerega je odvisno, ali prevzameš nadzor nad sladkorjem, ali ne.

V kolikor ti uspe in naslednjih 21 dni preživiš brez enostavnih sladkorjev, ti garantiram, da popolnoma prevzameš nadzor nad željo po sladkem in telesu dokažeš, da gre za snov, ki je pravzaprav ne potrebuješ.

Dejstvo je, da pogosteje, ko sladkor zaužiješ, močnejša bo tvoja želja po še. Točno tako, kot pri vsaki drugi odvisnosti.

Vsak dan, ki ga preživiš brez enostavnih sladkorjev, označi na koledarju in spremljaj, kako dobro ti gre.

Verjemi, nagrada bo več kot poštena.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji