Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Nasveti / Spanje – s kakovostnim počitkom do manj kilogramov
 

Spanje – s kakovostnim počitkom do manj kilogramov

Predviden čas branja: 5 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 09/09/2019
Spanje – s kakovostnim počitkom do manj kilogramov

Te slučajno moti vsa odvečna maščoba, ki se je v zadnjem obdobju nabrala na tvojem telesu?

Boki, trebuh, zadnjica, noge … Vse to so predeli, ki iz dneva v dan pridobivajo na obsegu, čeprav je tvoj življenjski slog praktično enak kot vedno.

Pa je res?

Verjetno sploh pomisliš ne, da so za te težave morda krive motnje spanja.

KAZALO:

 1. NESPEČNOST – GLAVNI SOVRAŽNIK HUJŠANJA?
 2. KAKO KORTIZOL VPLIVA NA SPANJE?
 3. EDINO, KAR RASTE, JE DELEŽ ODVEČNE MAŠČOBE
 4. HORMON LAKOTE – GRELIN
 5. LEPTIN
 6. FORMULA ZA NEUSPEH
 7. KONEC SLABEMU SPANCU IN KOPIČENJU MAŠČOB
 8. OSEM SESTAVIN, KI TVORIJO FANTASTIČNO REŠITEV ZA SPANJE

NESPEČNOST – GLAVNI SOVRAŽNIK HUJŠANJA?

Za začetek izjava, ki je kriva, da danes govoriva o tako zelo pomembni temi.

Človek brez hrane lahko preživi približno 25 dni, brez vode približno 4 dni, brez spanca pa približno 6 dni.

Priznam, da me je ta informacija pred kratkim konkretno presenetila in hkrati popolnoma spremenila moj pogled na uspešno preobrazbo.

Ko sem namreč začel raziskovati, kako je to sploh mogoče, sem prišel do zaključka, da večina posameznikov pozablja na ta ključen element uspešne preobrazbe, ki bi v resnici moral predstavljati osnovo optimalne strategije.

Zakaj?

Dejstvo je, da spanje vpliva na večino hormonov, ki v resnici v rokah držijo tvojo preobrazbo. To pomeni, da ni važno, kako močna je tvoja želja, kakšna je tvoja zmagovalna strategija, koliko treniraš … Če ti iz rok uidejo vajeti tvoje preobrazbe, potem pozabi na kakršen koli uspeh.

Zato je zelo pomembno, da se ekspresno odzoveš in uporabiš rešitev, ki ti pomaga do boljšega spanja.

Pred tem pa morava seveda pogledati, kje je sploh “catch” in zakaj spanec tako zelo vpliva na odvečne kilograme …

KAKO KORTIZOL VPLIVA NA SPANJE?

Glede na to, da je dober počitek in kakovosten spanec izredno pomemben del uravnoteženega življenjskega sloga, pomanjkanje tega elementa organizem logično razume kot stresno situacijo.

Ne pozabi, da so se v preteklosti posamezniki s pomanjkanjem spanja soočili predvsem takrat, ko so bili v hudi nevarnosti, na begu ali pa so se borili.

Šlo je za stresne situacije, ki so odločale o življenju in smrti, počitek pa seveda ni bil možen.

Ravno nasprotno!

Ko je organizem iz okolja dobil signal, da obstaja potencialna nevarnost, je aktiviral enega ključnih mehanizmov preživetja, pri katerem najbolj vidno vlogo odigra stresni hormon kortizol.

Delež tega je v stresnih situacijah seveda poskočil, kar je bil jasen znak, da so se prioritete popolnoma spremenile. Temu primerne pa so bile tudi prilagoditve znotraj telesa, npr.:

 • poskočil je srčni utrip,
 • zvišal se je krvni tlak,
 • razširile so se arterijske žile,
 • nastopilo je pospešeno dihanje,
 • spremenil se je odziv na bolečino,
 • upočasnil se je metabolizem, ker je organizem varčeval z energijo.

In sedaj pazi …

Pomanjkanje spanja je bilo v preteklosti kratkotrajno in občasno.

Kaj pa danes?

Popolnoma drugačna zgodba. Oba veva, da so motnje spanja težava, s katero se večina posameznikov sooča dan za dnem.

In kaj to pomeni?

EDINO, KAR RASTE, JE DELEŽ ODVEČNE MAŠČOBE

Glede na to, da je mehanizem preživetja ostal popolnoma nespremenjen, mi pa smo na to dejstvo preprosto pozabili, se srečujemo z resnimi težavami.

Ker je naša presnova zaradi neprestane utrujenosti in zaspanosti iz dneva v dan bistveno počasnejša, to pomeni, da ob popolnoma enaki prehrani in količini treningov ti pridobivaš na telesni teži oziroma deležu odvečne maščobe.

Nevarno je, ker tega sploh ne opaziš, dokler ni prepozno in težava že resno udari po tvoji samozavesti ter deležu energije.

Šokanto pa je, da to ni edina težava, ki vpliva na tvoje kilograme.

Pazi …

HORMON LAKOTE – GRELIN

Poleg že omenjene nevšečnosti ti lahko ponagaja še en hormon, ki ima prav poseben vzdevek – hormon lakote.

Grelin je prenašalec (hormon), ki deluje na centralni živčni sistem in vpliva na tvoj apetit.

Seveda – več kot je omenjenega hormona v tvojem obtoku, izrazitejši je občutek lakote, kar pomeni, da se bistveno težje držiš začrtane strategije.

Medtem ko spiš, delež grelina v tvojem organizmu močno pade, saj je pred tabo del dneva, ko so energijske zahteve bistveno nižje. Posledično je temu primeren tudi občutek lakote.

Zanimivo pa je, da so raziskave pokazale, da imajo posamezniki, ki svojemu organizmu ne namenijo dovolj spanja, v telesu bistveno več omenjenega hormona v primerjavi s tistimi, ki se lahko pohvalijo s kakovostnim spancem.

Kaj to pomeni?

Logično …

Občutek lakote jim ves čas kvari načrte.

In če se večkrat jeziš nad sabo, ker v večernih urah brez kontrole “uničuješ” skrivne zaloge vseh možnih prigrizkov in sladic, sedaj veš, kje se v resnici skriva razlog.

Ne pomanjkanje discipline in želje – krivo je pomanjkanje kakovostnega počitka!

LEPTIN

Je pa tako, da se zgodba s hormoni na tej točki še ne zaključi.

Ko človek misli, da je jasno vse, vedno preseneti še kakšna informacija, in tudi v primeru odvečne maščobe in spanja je zgodba enaka.

Poleg tega, da ti načrte lahko pokvarita kortizol in grelin, se tej smrtosni kombinaciji, ki uničuje tvojo postavo, pridruži še en sovražnik.

To je leptin.

Leptin, tako kot grelin, vpliva na kalorični vnos – s to razliko, da možganom daje občutek sitosti in organizmu poroča o potrebah po energiji.

Med spanjem je delež omenjenega hormona zelo visok, kar je očiten signal, da imamo več kot dovolj energije in ni nobene potrebe po kakršnem koli dodatnem vnosu. Če pa si, tako kot večina, tudi ti žrtev pomanjkanja kakovostnega spanja, je situacija popolnoma drugačna.

Ker si daleč od hormonskega ravnovesja, tvoji možgani kljub zadostnemu deležu energije dobijo lažen signal, da je te premalo, kar se odraža v izrazitem apetitu. Poleg tega pa organizem vključi mehanizem, ki vso možno energijo začne shranjevati v obliki odvečnih maščob za kasnejše potrebe.

Seveda do situacije, ko bi potrebovali vso to shranjeno energijo (če življenjski slog ostaja nespremenjen), načeloma ne pride, zato se maščobne obloge na tvojem telesu samo še kopičijo, tvoja postava in počutje pa konkretno trpita.

Če potegneva črto lahko rečeva, da ena sama napačna odločitev sproži v tvojem telesu cel kup procesov, ki nenehno kvarijo tvoje načrte. Vzrokov za slabo spanje je veliko, vse skupaj pa ima še toliko bolj uničujoče posledice, saj so raziskave postregle s še enim zanimivim podatkom.

FORMULA ZA NEUSPEH

Posamezniki, ki pozabijo na ta ključen element uravnoteženega življenjskega sloga, zaradi vseh prej omenjenih situacij na svoj jedilnik pogosto umestijo tako imenovane “prepovedane” kalorične prigrizke.

Jasno …

Ker se v svojem telesu ne počutijo dobro, ker so razočarani nad svojo postavo in jih poleg tega jezi še izrazit apetiti, ne potrebujejo veliko, da se zlomijo in iz skrivnega predala vzamejo čokolado, piškote, bonbone in se predajo majhnim, a usodnim prigrizkom, ki jih za nekaj minut spravijo v dobro voljo, potem pa spet udari kruta realnost.

UPOČASNJEN METABOLIZEM + IZRAZIT APETIT + ODVZET OBČUTEK SITOSTI + SLABŠE IZBIRE
= EKSPRESNO KOPIČENJE ODVEČNIH MAŠČOB

Lahko, da ti je ta situacija znana in te spravlja ob živce, ampak vedi, da ti od danes naprej ni treba več skrbeti.

KONEC SLABEMU SPANCU IN KOPIČENJU MAŠČOB

Pozabi na skrbi – zate sem pripravil fantastično rešitev za lažje spanje.

Poskrbela bo za tvoj kakovosten spanec, da se tekom noči ne prebujaš, brez težav zaspiš, se zjutraj zbudiš z obilico energije in, kar je seveda najbolj pomembno, hormone spraviš v ravnovesje in tako pospešiš svojo preobrazbo.

Seveda ti to lahko do neke mere uspe že z zelo preprostimi spremembami življenjskega sloga, a zaželeno je, da te trike za zdravo spanje vpelješ v svoj vsakdan.

Recept za dobro spanje je sestavljen iz tega, da pred spanjem ne uporabljaš telefona, tablice, računalnika, ne gledaš televizije, da je soba, v kateri spiš, popolnoma temna in prezračena, da se spat odpravljaš vsak dan ob isti uri itd.

Ampak če tvojemu organizmu primanjkuje ključnih hranil, pozabi na kakovosten počitek.

Kar sem odkril, me je presenetilo. Svoje težave s spanjem lahko odpraviš v praktično samo nekaj sekundah.

Obstaja namreč kombinacija živil, ki v sebi skriva izjemen potencial za boljši spanec in jo brez težav lahko izkoristi vsak posameznik.

OSEM SESTAVIN, KI TVORIJO FANTASTIČNO REŠITEV ZA SPANJE

Skupaj z ekipo strokovnjakov nam je uspelo oblikovali vrhunsko naravno formulo za boljši spanec.

Naš cilj je bil zelo jasen:

s pomočjo naravnih sestavin poskrbeti, da so tvoji hormoni v popolnem ravnovesju in da hitro in globoko zaspiš čisto vsak večer.

Naši novi formuli pravimo Golden TREE Sleep Well.

Kot vedno smo želeli ostati zvesti naši viziji in smo ostali pri naravi.

Naravne sestavine so namreč tiste, ki imajo pozitiven učinek na tvoje telo in počutje, zato ni čudno, da super formulacijo sestavljajo predvsem učinkovite začimbe in zelišča, kot so:

 • baldrijan,
 • melisa,
 • sivka,
 • afriški črni fižol,
 • hmelj,
 • višnja itd.

Te naravne sestavine skupaj blagodejno vplivajo na težave z nespečnostjo, anksioznostjo, nemirnostjo, z uravnavanjem hormonskega ravnovesja pa tvojo preobrazbo pomagajo spraviti nazaj na pravo pot.

Vem, da ti ni vseeno za svoje telo in počutje! Vem tudi, da se želiš dobro in kakovostno naspati prav vsak večer. Zato te vabim, da naročiš svojo 30-dnevno zalogo naravnih Sleep Well kapsul za kakovosten spanec.

=> www.goldentree.si/trgovina/izdelek/sleep-well/

Ker pa Golden TREE Sleep Well javnosti ponujamo prvič, smo se odločili, da te ob tej priložnosti tudi nagradimo.

Zate imam kupon SPANJE10, s katerim si lahko zagotoviš še 10% popust ob nakupu Golden TREE Sleep Well.

Se že veselim vseh tvojih povratnih informacij, ker vem, da bodo spremembe več kot očitne.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
H kakovostnejšemu, daljšemu in globljemu spancu ti lahko pomagajo naravne sestavine v Sleep Well.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji