Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Vadba / TEK – skriti SOVRAŽNIK tvoje sanjske postave
 

TEK – skriti SOVRAŽNIK tvoje sanjske postave

Predviden čas branja: 5 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 23/07/2018
TEK – skriti SOVRAŽNIK tvoje sanjske postave

Za začetek, zelo preprosto vprašanje:

Se ti zdi, da je tek učinkovita aktivnost, s pomočjo katere porabiš odvečno maščobo?

Govoriva o zoprnih maščobnih oblogah na predelu trebuha, nog, zadnjice itd.

Je res lahko klasična »cardio« vadba tista zaradi katere, v najkrajšem možnem času, na zdrav in enostavne način porabiš:

maksimalen delež odvečnih maščob in hkrati oblikuješ čvrsto, fit, zdravo postavo?

Na začudenje marsikoga, je odgovor na to vprašanje NE!

Če tečeš zato, ker se želiš čim hitreje znebit zoprne maščobe, potem ti garantiram, da delaš ogromno napako.

Zakaj je to neizpodbitno dejstvo, pred katerim večina beži, predvsem pa, katero vadbo izbrati, da dosežeš želen rezultat, izveš v današnji objavi.

OD DANES NAPREJ SE ODLOČIŠ ZA NAJBOLJ UČINKOVITO

Vem, da je naslov poskrbel za ogromno razočaranja, jeze in strahu pri številnih posameznikih. Predvsem pri tistih, ki niso oziroma ne bodo prebrali te koristne objave in so se ustavili pri samem naslovu.

Da ne storiš podobne napake, ti predlagam dvoje:

  • Ne delaj prehitrih zaključkov.
  • Ne preskoči niti ene vrstice, ker si želim, da so stvari kristalno jasne.

Sicer pa veš, kako se glasi tisti pregovor: »Ne sodi knjige po platnicah«.

Greva lepo po vrsti.

NE BODI OVCA, KI CEPETA ZA OSTALIMI, AMPAK RAZMIŠLJAJ S SVOJO GLAVO

Številni posamezniki, ki si želijo »pokuriti« odvečno maščobo in oblikovati fit, zdravo postavo, na žalost, kljub najnovejšim raziskavam, še vedno ponavljajo usodno napako.

Čeprav opazijo, da ni tistih pravih rezultatov, še vedno tečejo in tečejo in tečejooooo…

stressKljub temu, da odvečna maščoba ostaja, je mišični tonus vse slabši in motivacija pada, ne odnehajo, ker tečejo tudi ostali, ki imajo podoben cilj.

Mit, da je tek najboljša izbira za zdravo telo in lepo postavo je tako močno zakoreninjen, da večina spregleda jasne znake telesa, da nekaj ne delajo prav.

Hočem, da si zapomniš naslednje:

»Cardio« vadba pod nobenim pogojem ni ultimativna izbira, če si želiš porabe odvečne maščobe.

In ja, čeprav me v tem trenutku na smrt sovražiš, te prosim za samo nekaj pozornosti, in vem, da do konca objave spremeniš svoje mnenje.

Želim, da točno razumeš, zakaj tek ni najboljša izbira, ko se lotiš preobrazbe in seveda spoznaš tisto obliko treninga, na katero res ne smeš pozabiti, če želiš oblikovati čvrsto, fit postavo.

tek2


ČE SE S TRDITVIJO NE STRINJAŠ, POTEM TI NI POMOČI

Če je bilo pri prejšnjih trditvah prisotnih še nekaj dvomov, sem prepričan, da se z naslednjo izjavo strinja vsak, ki prebere današnjo objavo.

Ni pomembno, ali želiš izgubiti kilogram, dva, pet, deset…

Prepričan sem, da si to želiš doseči na račun porabe odvečnih maščobnih oblog in ne na račun nižjega deleža mišične mase.

Je tako?

Če se s tem slučajno ne strinjaš, oprosti, ampak potem današnja objava ni prava zate.

Da bi omenjeni cilj dosegli, večina posameznikov ure in ure preživi na tekaški stezi, sobnem kolesu ali orbitreku.

Prepričan sem, da poznaš koga, ki upošteva to strategijo.

Včasih celo opazim, da nekateri posamezniki v istem treningu kolesarijo in še tečejo. Skratka, naredili bi vse, da bi se znebili odvečnih maščob.

Ampak, ali je to res trening, s katerim dosežeš cilj?

Je nujno eno uro nameniti teku ali kolesarjenju, če želiš oblikovati lepo postavo?

Odgovor je NE.

ČAS JE ZA RESNICO, KI TE VRŽE NA RIT

Že res, da ti aerobna vadba nekoliko pomaga pri preobrazbi, ampak, če želiš oblikovati čvrsto, fit postavo, tisto, o kateri sanjaš in za katero veš, da je realno dosegljiva, pa to zagotovo ni najboljša izbira!

Zakaj?

Kljub vsem presenečenim in začudenim obrazom ti zagotavljam, da je to resnica, zaradi katere se pogled na celotno preobrazbo popolnoma spremeni.

Situacija je sledeča…

Ko dlje časa tečeš, kolesariš ali hodiš z isto intenziteto, se telo na ta »napor« zelo hitro navadi. In ker med treningom ni dodatnega napora oziroma je »aktivnost« zelo zmerna, je povsem logično, da tudi novih prilagoditev ni.

Ne pozabi, da organizem vedno odreagira na vse možne dražljaje in se nanje prilagaja.

Se pravi, če v fazi treninga recimo poskrbiš za dodatno obremenitev, to telo razume kot jasen znak, da bo treba povečat delež zdrave mišične mase, da bomo v prihodnje kos tem nalogam. Posledica tega so lepo oblikovane noge, čvrsta zadnjica, močne trebušne mišice in tako naprej.

Tako pač deluje naš organizem in pika.

Se pravi, če v fazi treninga ni sprememb, kot so recimo različna intenziteta, drugačni gibalni vzorci, dodatna obremenitve in je vadba rutinirana, to pomeni, da:

  • delež mišične mase ostane enak,
  • maščoba, kot vir energije se ne porablja tako učinkovito, kot bi se lahko,
  • tvoje telo ne postaja bolj čvrsto,
  • ni sprememb pri mišičnem tonusu itd.

To je razlog, zakaj toliko posameznikov, po nekaj tednih rednega teka ali kolesarjenja, preprosto odneha in se preda.

Ne pozabi, rutina je tista, ki ubija napredek.

KO V RESNICI TEČEŠ STRAN OD ŽELENEGA REZULTATA

Še huje pa je, da tek lahko celo škoduje tvoji preobrazbi.

Velikokrat se namreč zgodi, da organizem med daljšo aktivnostjo kot vir energije začne koristiti celo “mišice” in ne odvečne maščobe, kar je najslabši možni scenarij.

Zakaj?

Kot verjetno veš, so mišice največji porabnik kalorij v našem organizmu, katerega glavna naloga je preživetje.

In ker v času klasične »cardio« vadbe, zaradi samega gibanja in strukture treninga, številnih mišice ne obremenimo tako kot je treba, se organizem na to spet prilagodi.

Ker je signal, da je delež mišične mase za tovrstno početje pretiran, oziroma številne mišice niso aktivirane, organizem odreagira in se glavnega porabnika energije hitro znebi.

Naj poudarim, da organizmu ni važno, kako lepo oblikovane so tvoje noge, kako čvrsta je tvoje ritka itd. Če telo določene napore lahko premaga tudi brez tistih mišičnih vlaken, ki sicer dajejo polnost in estetski videz ter v samem mirovanju porabijo precej kalorij, kar je super informacija, če si želiš fit postave, se teh po hitrem postopku znebi.

Koristi teka
Ne sodimo in spoštujemo vse športnike. Želimo opozoriti na prilagoditve telesa.

V očeh organizma gre za nepotrebno tkivo, ki ves čas koristi energijo.

Posledica je nižji delež mišične mase in slabši mišični tonus.

To je tudi razlog, da tekači, kljub številnim treningom (govorimo o primerih, ko izključno tečejo večkrat tedensko), niso pretirano mišičasti oziroma se precej razlikujejo od tistih, ki premagujejo krajše razdalje.

Odvečna maščoba kot vir energije se na žalost številnih ne porablja tako preprosto, kot si predstavlja marsikdo. Zato se velikokrat zgodi, da zaradi napačne odločitve številni posamezniki, kot vir energije žrtvujejo več mišične mase kot odvečne maščobe.

IN KAKŠNA JE PRAVA IZBIRA

Ok…

Sedaj, ko so stvari bolj jasne in veš, da je glavna naloga objave razkriti, katero vadbo izbrati, da v najkrajšem času prideš do želenega rezultata, je čas, da razkrijeva resnico.

Če se resnično želiš znebiti odvečnih maščob in oblikovati čvrsto telo, je najboljša izbira visoko intenzivni intervalni trening (HIIT – high-intensity interval training).

O tem ni nobenega dvoma!
Gre za obliko vadbe, pri kateri se izmenjujeta intervala visoke in nizke intenzivnosti, ki pa morata biti v pravem časovnem razmerju, ker v nasprotnem primeru spet lahko narediš napako.


ZA PRAVE REZULTATE MORAMO ZAPUSTITI »CONO UDOBJA«

Pri tej obliki treninga se zgodi, da telo ni več v tisti »prijetni fazi«, če lahko tako rečeva, ampak je v pozitivnem šoku, saj mu ne dopustiš, da se privadi na neko konstanto.

In točno ta šok je tisti, s katerim prisiliva organizem, da se loti odvečnih maščob.

Zaradi faktorja presenečenja, je potreba po energiji toliko višja, mišice pa v tem primeru ostanejo na varnem, ker so treningi bistveno krajši in organizem sploh nima dovolj časa, da bi razgradil čisto mišično maso.

Čista zmaga!

Posledica visoko intenzivne intervalne vadbe je povečanje števila mitohondrijev, ki so odgovorni za celično dihanje, kar pomeni, da porabimo bistveno več energije, ki jo telo črpa prav iz odvečnih maščob.

epoc

Hkrati pa pozitivno vplivamo na učinek EPOC, kar pomeni, da tudi po končani vadbi, na račun visoko intenzivnih intervalov, telo še uri in ure koristi bistveno več kalorij, ker je sam proces regeneracije toliko bolj intenziven.

Za piko na i so intervalni treningi tisti, s katerimi se izogneš razgradnji mišičnega tkiva in tako pozitivno vplivaš na obliko telesa.

Poleg tega pa v fazi teh treningov lahko izvajaš številne vaje na račun katerih:

  • v vadbo vključiš vse gibalne vzorce in obremeniš vse mišične skupine,
  • zagotoviš maksimalen obseg gibanja mišičnih vlaken,
  • poskrbiš za optimalno obremenitev,

kar vse skupaj pripelje do idealnih pogojev za hipertrofijo oziroma višji delež zdrave mišične mase.

Končni rezultat je fit postava, z nižjim deležem odvečnih maščob.


IN KATERI TRENING JE NAJBOLJŠI

pv-mihaKer pa se verjetno že sprašuješ, kje lahko najdeš takšen trening, te opozarjam, da niso vsi intervalni treningi, ki jih najdeš na spletu oziroma youtub-u, pravilno zasnovani, zato previdnost ni odveč.

Da bi pomagal čim večjemu številu posameznikov, sem skupaj z ekipo eno leto testiral, dopolnjeval in izboljševal vadbeni koncept, ki brez dvoma velja za najbolj učinkovitega, če želiš učvrstiti postavo in porabiti odvečno maščobo.

Več o tem vadbenem konceptu, imenovanem POPOLNA VADBA, si lahko pogledaš na povezavi TUKAJ.

Preden zaključim, pa še nekaj…

Da ne bo pomote!

S samim tekom ni nič narobe. Gre za aktivnost, s katero krepiš kardiovaskularni sistem, se sprostiš, pridobiš na vzdržljivosti itd. Vendar pa preprosto ni najboljša izbira, če želiš oblikovati popolno postavo.

Da tudi ostali spoznajo resnico, obvezno deli povezavo s svojimi prijatelji, da lahko tudi oni izberejo najbolj učinkovito vadbo za oblikovanje postave.

 


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
V ospredju programa Popolna Vadba so poleg nasvetov o uravnoteženi in zdravi prehrani predvsem treningi, ki jih lahko izvajaš istočasno z dogajanjem na ekranu.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji