Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / Umetna sladila bolj redijo od sladkorja?
 

Umetna sladila bolj redijo od sladkorja?

Predviden čas branja: 5 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 04/03/2019
Umetna sladila bolj redijo od sladkorja?

Sicer ne vem, če ti je ta podatek znan, a vseeno …

Za razliko od evropske zakonodaje je uporaba ciklamata v ZDA strogo prepovedana.

Zakaj to poudarjam?

Zato, ker gre za eno od umetnih sladil, ki se vse pogosteje pojavlja v naši prehrani in povzroča precejšnjo zmedo.

KAZALO:

 1. ČUDEŽNE SNOVI ALI NOVA MARKETINŠKA PREVARA?
 2. UMETNA SLADILA ZMEDEJO CELO MOŽGANE
 3. ČE TEGA NE VEŠ, SAM SEBI POSTAVIŠ PAST, IMENOVANO »MEDVEDJI APETIT«
 4. MED UČINKI UMETNIH SLADIL PA NI SAMO POVEČAN APETIT …
 5. RAZMIŠLJANJE, KI MEJI NA NOROST
 6. TRETJI PROBLEM, KLJUČEN ZA TVOJO KONČNO ODLOČITEV
 7. NE SAMO, DA SO UMETNA, IMAJO TUDI RUŠILNO MOČ
 8. VNOS UMETNIH SLADIL RAZVESELI SLABE BAKTERIJE
 9. ZARADI TE ODLOČITVE TE NE POSTAVIMO V ZAPOR, A VSEENO RAZMISLI

ČUDEŽNE SNOVI ALI NOVA MARKETINŠKA PREVARA?

Aspartam, saharin, sukraloza …

Kako je sploh mogoče, da neka pijača na račun prej omenjenih snovi nima svoje kalorične vrednosti oziroma ne vsebuje nobene kalorije?

Prepričan sem, da poznaš malo morje takšnih in drugačnih „zero“ oziroma „sugar free“ napitkov.

Imam prav?

Me pa zanima, ali veš, kakšna je resnica oziroma kako vnos umetnih sladil dejansko vpliva na tvojo postavo in tvojo preobrazbo.

Če te se želiš prepričati, da ne delaš napake, je današnja objava točno tisto, kar potrebuješ.

Verjemi, zaključki so precej drugačni, kot si misliš v tem trenutku.

UMETNA SLADILA ZMEDEJO CELO MOŽGANE

Umetna oziroma sintetična sladilaUmetna sladila oz. sintetična sladila so substance, ki jih proizvajalci uporabljajo za sladkanje hrane in pijače. Glavna naloga teh čudežnih snovi je nadomestiti sladkorje, zaradi katerih se večina pridno redi.

Umetna sladila so zaradi svoje specifične sestave praktično brez kalorij oziroma imajo tako močan, sladek okus, da je količina, ki se uporabi, tako majhna, da praktično ne vpliva na sam kalorični vnos.

To je tudi tista glavna lastnost, zaradi katere jih obožuje na stotine milijonov posameznikov.

Sladek okus in nič kalorij. Čista zmaga.

Ampak pozor!

Tudi mene je zanimalo to, kar bega množico …

Vprašanje je, ali gre dejansko za snovi, ki lahko olajšajo tvojo preobrazbo in ti pomagajo v trenutkih, ko se pojavi recimo nenadzorovana želja po »cukru«, ali gre v resnici za klasično marketinško zavajanje, na račun katerega pridno pridobivaš še več odvečne maščobe, pa tega sploh ne veš?

Točno to vprašanje je tisto, na katerega danes odgovoriva in dokončno razjasniva stvari.

Da dobiva pravi odgovor, se zadeve lotiva na nekoliko drugačen način …

Pogledala si bova 3 pomembne dejavnike, ki odigrajo ključno vlogo pri odkrivanju zanimive resnice.

Odločitev o tem, ali se bodo umetna sladila še naprej pojavljala na tvojem »jedilniku« ali ne, pa prepuščam tebi.

Zmenjeno?

Umetna sladila stranski učinkiDa v celoti razumeš zmedo, ki se pojavlja v povezavi z umetnimi sladili, te moram prvo opozoriti na zelo pomembno dejstvo.

Hrana pri ljudeh nikoli ne predstavlja zgolj vira energije, ampak tudi nagrado.

Namreč, ko zaužijemo obrok in naši možgani na račun sladkega okusa prejmejo signal, da smo v telo vnesli določeno snov, ta proces vključi »sistem nagrajevanja«. Gre za zelo pomemben princip, ki vpliva na apetit in na račun katerega dobimo povratno informacijo, da so naše potrebe po vnosu energije zadovoljene.

No, problem na katerega opozarjajo številni znanstveniki pa je ta, da na račun umetnih sladili naši možgani sicer dobijo signal, da smo zaužili nekaj sladkega, vendar je vnos energije enak 0.

ČE TEGA NE VEŠ, SAM SEBI POSTAVIŠ PAST, IMENOVANO »MEDVEDJI APETIT«

Učinki umetnih sladil v organizmu sprožijo konkretno zmedo: pojavi se hiter dvig apetita z močno željo po »še«.

Kar pomeni, da tudi če zaužiješ praktično 0 kalorij, nisi na varnem. Pravzaprav se znajdeš pred konkretno preizkušnjo, ki od tebe zahteva še več discipline.

Kako zmanjšati apetitKombinacija izrazitega, sladkega okusa, ki ga v naših ustih pustijo umetna sladila in povečanega apetita, je lahko katastrofalna.

Lep primer te neugodne situacije je recimo, ko se odpraviš v kino. V želji, da tvoja preobrazba ostane pod kontrolo, se odločiš za napitek brez kalorij.

In kaj se zgodi?

Filma je konec, velik plastičen kozarec je prazen, ti pa iz dvorane odideš s konkretno povečanim apetitom.

In ker ob sebi nimaš zdravega obroka in ti prigrizek, kot so oreščki, ne diši ravno najbolje, se odločiš, da zaviješ do najbližjega fast-fooda, ker si preprosto ne moreš pomagati.

MED UČINKI UMETNIH SLADIL PA NI SAMO POVEČAN APETIT …

Ravno to naju pripelje do problema številka 2.

Kljub temu da za ceno sladkega okusa nisva zaužila praktično nobene kalorije, umetna sladila močno vplivajo na ostale dejavnike.

Problematična sta predvsem dva:

 • vpliv na apetit, o katerem sva že govorila in
 • napačno dojemanje.

Nekatere raziskave so šokirale s podatki, da je pogosto uživanje pijač, ki so jim dodana umetna sladila, dejansko pripeljalo do povečane telesne mase in ne obratno, kar pričakuje večina.

Sicer vpliv ni direkten, saj na račun pijače brez kalorij ne vplivaš negativno na kalorični vnos, ampak je ta vpliv posreden.

Tonik brez sladkorjaKer se posamezniki pogosto ne uspejo upreti skušnjavi, ki je posledica zmede v našem organizmu, na račun tega zaužijejo bistveno več kalorij, kot je priporočljivo. Prepričani, da sami sebi naredijo dobro, ko se odločijo za napitek brez kalorij, si v resnici postavijo past, v katero se lahko zelo hitro, če niso pozorni in disciplinirani, tudi ujamejo.

Kar pomeni, da če poznamo ozadje, se zavedamo, kaj lahko povzročijo pijače, ki vsebujejo umetna sladila, se držimo zastavljenega plana, bistveno lažje nadzorujemo situacijo in se ne zlomimo pod pritiskom.

No drugi dejavnik, ki sem ga omenil, pa je dojemanje.

Ogromno posameznikov namreč razmišlja na napačen način.

RAZMIŠLJANJE, KI MEJI NA NOROST

Če se torej odločiš izbrati pijačo z 0 kalorijami, še ne pomeni, da na račun te poteze lahko brez problema poješ, karkoli si zaželiš.

Umetna sladila ne izničijo ostalih kalorij, ki jih zaužiješ, ampak so samo nadomestek naravnega sladkorja.

Kar pomeni, da je razmišljanje, ki sem ga pred kratkim v času kosila ujel na uho v eni od bližnjih restavracij, ko je fant trdil, da zato, ker je popil colo zero, brez problema lahko poje kos torte več, popolnoma zgrešeno.

Še enkrat poudarjam: pijače z 0 kalorijami nimajo čudežne moči, da bi izničile kalorično vrednost ostalih živil.

TRETJI PROBLEM, KLJUČEN ZA TVOJO KONČNO ODLOČITEV

Umetna sladila vplivajo ravnovesje v črevesjuProblem, ki ga večina spregleda, je vpliv umetnih sladil na tvojo črevesno floro.

Enostavno ni pomembno samo to, koliko kalorij vneseš v svoje telo, ampak je zelo pomembno tudi to, kako določena živila vplivajo na ostale procese v tvojem organizmu.

In ravno vpliv umetnih sladil je zelo lep primer.

Bakterije v tvojem črevesju odigrajo zelo pomembno vlogo pri tvojem zdravju, počutju in obliki postave.

To je jasno dejstvo!

No, v kolikor razmerje med slabimi in dobrimi bakterijami ni pravo, pa je to lahko razlog za povečan delež odvečnih maščob, padec imunskega sistema, slabo presnovo itd.

Zakaj to poudarjam?

NE SAMO, DA SO UMETNA, IMAJO TUDI RUŠILNO MOČ

Kot sem omenil, imamo v črevesju tako dobre kot tudi slabe bakterije, kar je popolnoma normalno in zdravo.

Če pa prepogosto uživaš umetna sladila, se lahko na tej točki pojavi veliko problem. Gre namreč za snovi, ki lahko negativno vplivajo na razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami oziroma ravnovesje celo popolnoma porušijo.

Kakšna je torej povezava med umetnimi sladili in razmerjem bakterij v tvojem črevesju?

VNOS UMETNIH SLADIL RAZVESELI SLABE BAKTERIJE

Nekatere vrste umetnih sladil veljajo za pravo poslastico, nad katero se navdušujejo slabe bakterije. Gre za snovi, s katerimi se najraje prehranjujejo, kar pomeni, da na račun pogostega uživanja umetnih sladil, njihova količina v tvojem črevesju skokovito naraste in tako prevzamejo kontrolo nad tvojim zdravjem in preobrazbo.

Katastrofa!

Torej, kljub temu da na račun napitka ne povečaš kaloričnega vnosa, kar je super podatek, lahko sestavina, kot je umetno sladilo, vpliva na ostale dejavnike, ti pa posledično vplivajo na tvojo postavo.

Ne glede na vso zmedo, številne informacije, raziskave in trditve, ki jih zaslediš v medijih, raznih pogovornih oddaja in debatah s prijatelji, ti svetujem, da se osredotočiš na čim bolj naravna, nepredelana živila. Ta so tista, ki morajo predstavljati osnovo zdravega življenjskega sloga.

Prav to zagovarjam in priporočam vsem varovancem, ki so se mi pridružili znotraj POPOLNE PREHRANE. Če si želiš sprememb, potem se mi enostavno moraš pridružiti tudi ti! ;)

ZARADI TE ODLOČITVE TE NE POSTAVIMO V ZAPOR, A VSEENO RAZMISLI

To pa seveda ne pomeni, da si nikoli ne smeš privoščiti napitka brez kalorij ali pa čokolade, ki so ji dodana umetna sladila. Želim poudariti samo to, da ni pametno pretiravati.

Razjasnila sva, kakšen je vpliv umetnih sladil na tvoje telo, in upam, da se tega dobro zavedaš.

Vzroki za porušeno črevesno floroKer pa sem že na začetku omenil, da končno odločitev o tem, kako pogosto se bodo pijače, ki vsebujejo umetna sladila, pojavljale na tvojem jedilniku, me res zanima, kakšna je tvoja odločitev – zapiši jo v komentar in z veseljem pokomentiram tvojo izbiro.

Ker pa je od te odločitve odvisno predvsem tvoje zdravje, deli objavo s prijatelji in znanci, da tudi oni spoznajo resnico o umetnih sladilih

Okej, zdaj pa me še nekaj zanima … 

Se tudi ti po pregrehah, izdelkih brez kalorij in določeni hrani počutiš kot balon? Na trgu je vse več in več ponudbe, med njo najhitreje raste procesirana hrana in prav ta je vzrok za porušeno črevesno floro.

Če želiš po hitrem postopku vzpostaviti pravo ravnovesje v svoji prebavi, so Golden Tree Complete Biotics zagotovo prava rešitev. Golden Tree Complete Biotics za ravnovesje črevesne flore

Za razliko od ostalih povprečnih izdelkov, Golden Tree Complete Biotics vsebuje neverjetnih 20 super sevov, ki so združeni v kar 20 milijard probiotičnih kultur na eno samo kapsulo.

Če ti te številke ne povejo veliko, ti lahko zaupam, da Golden Tree Complete Biotics zaradi svoje specifikacije sodijo v sam vrh.

Nič več slabega počutja, neprijetnih situacij in zamujenih trenutkov zaradi prebavnih težav.

Zagotovi si svoje popolne probiotike še danes!


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
100% naravna mešanica 20 edinstvenih probiotičnih bakterijskih sevov s kar 20 milijardami kultur na kapsulo.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji