Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Vadba / 5-minutni trik za ozek pas
 

5-minutni trik za ozek pas

Predviden čas branja: 3 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 16/01/2022
5-minutni trik za ozek pas

Vprašanja na temo, kako do bolj ozkega in čvrstega pasu, dežujejo z vseh koncev.

Predvsem zato, ker se večina osredotoči na napačno prakso, ki ne prinese želenih rezultatov.

Kar hudo mi je, ko slišim, koliko truda nekateri vložite, pa kljub temu ne opazite napredka, zato sem se odločil, da vam razkrijem trik, ki ga do danes še niste poznali in bo presenetil marsikaterega radovedneža.

Preden razkrijem, kako do bolj ozkega, zapeljivega pasu, vam moram povedati, da ne gre za nobene »čirule čarule«, ki bi poskrbele, da bo vaš trebuh kar čez noč postal popoln.

KLJUB ČAROBNIM BESEDAM GRE DEJANSKO ZA PREVERJENO PRAKSO

Gre za preverjeno prakso, ki jo lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli. Lahko je to med predavanji, med vožnjo, v času službe, ko gledate svojo najljubšo serijo, berete knjigo, skratka ni pomembno.

Pomembno je le, da nasvet upoštevate redno in objavo preberete v celoti.

TOKRATNA TEMA POGOVORA NI PREHRANA, AMPAK …

Prehrana ima pomembno vlogo pri ravnem trebuhuPreden pa pogledava, kako trik sploh deluje, naj poudarim že znano dejstvo. Pomembno vlogo pri ravnem trebuščku in ozkem pasu odigra nizek odstotek maščobe.

Da bomo to dosegli, se moramo poleg treninga osredotočiti tudi na zdravo, uravnoteženo prehrano.

Ampak pozor!

Danes nismo tukaj zato, da bi govorili o prehrani.

Ne!

Danes je naloga povsem drugačna. Želim vam pokazati vajo, s pomočjo katere boste okrepili mišice, ki bodo poskrbele za bolj ozek pas.

Da vam dokažem, da ne gre za neko pravljico oziroma »lari fari nasvet« dovolite, da vam samo na hitro razložim ozadje te skrivnosti.


LE OD KOD IZHAJA TA SKRIVNOST?

Six packVečina posameznikov je prepričanih, da so edine trebušne mišice tiste, ki se pokažejo, ko smo v dobri formi oziroma imamo nizek odstotek maščobe in jim pogovorno rečemo six pack.

Razdeljene naj bi bile na tri dele, se pravi spodnje, srednje in zgornje trebušne mišice.

Točno to prepričanje je tisto, ki preprečuje, da bi bil vaš pas bistveno bolj ozek, kot je trenutno.


NE POZABITE NA TISTO, KAR JE OČEM SKRITO …

To pa zato, ker je prej omenjena teorija popolnoma zgrešena. Kar večina imenuje six pack, so v resnici samo različna vlakna ene same, velike preme trebušne mišice.

Poleg te pa obstajajo še druge mišice trupa, ki so za sam obseg pasu in lepo oblikovan trebuh bistveno bolj pomembne. Gre za mišice, ki jih sicer ne vidimo, saj se nahajajo nekoliko globlje, ampak pozor.


ČE POZABIŠ NANJE, LAHKO POZABIŠ TUDI NA OZEK PAS

V primeru da pozabimo na globoke mišice trupa, lahko pozabimo na ozek pas in čvrst trebušček.

Če so obremenjene samo zunanje trebušne mišice, je naš pas širši, trebuh pa pomaknjen nekoliko navzven. Ko obremenimo oziroma ojačamo tudi globoke mišice trupa, pa te samodejno povlečejo trebuh proti središču in posledično je naš pas bistveno bolj ozek kot sicer.

Zdaj pa glavno vprašanje.

Kako ojačati globoke mišice trupa na kvaliteten način in to karseda hitro?

Definitivno je eden od načinov s pravim treningom, o katerem smo že govorili.

Več o tem si lahko pogledate na tej povezavi:

https://www.goldentree.si/vaje-za-raven-trebuh/


PRAKSA, KI JE ŠE NE POZNATE, A VELJA ZA PRAVI MALI ČUDEŽ

Obstaja pa še ena praksa, ki je večina sicer ne pozna, a velja za pravi mali čudež. Gre za vajo, ki vam vzame dejansko samo 5 minut dnevno in jo lahko izvajate kjerkoli ste.

Opciji sta načeloma dve. Lahko jo izvajate v stoječem ali sedečem položaju, odvisno od situacije.

Trik za ozek pasČe vajo izvajate v stoječem položaju, so navodila sledeča.

Za začetek stopala postavite v širino bokov in stisnite zadnjico. Kot boste opazili, se boki rahlo premaknejo, kar je znak, da ste konkretno napeli mišice.

Ko to dosežete, se osredotočite na glavni del vaje – vdih.

Pri vdihu je najbolj pomembno, da trebuh oziroma popek karseda povlečemo proti križu in ga potem še nekoliko dvignemo proti prsnemu košu.

Čeprav bo občutek mogoče nekoliko neprijeten, boste hitro opazili, da so vaše mišice trupa čvrsto napete.

Bodite pozorni, da ta položaj zadržite 30 sekund in v tem obdobju ves čas pazite, da je popek na svojem mestu.

Po 30 sekundah sprostite mišice za pol minute in kombinacijo ponovite še 4-krat. To pomeni, da skupno oddelate pet serij, kar vam vzame celih 5 minut.


IN ŠE RAZLIČICA V SEDEČEM POLOŽAJU

Vaja za ozek pas v sedečem položajuČe vajo izvajate v sedečem položaju, se pravi med vožnjo, v času predavanja ali službe, so navodila enaka.

Edina razlika je, da se na začetku ne osredotočite na mišice zadnjice oziroma na boke, ampak na pozicijo ramen. Bodite pozorni, da je prsni koš v pravem položaju, kar pomeni, da so ramena pomaknjena nekoliko nazaj, dlani pa položite na stegna, mizo ali na volan.

Ne glede na to, kaj počnete in kako zasedeni ste v življenju, je dejstvo, da v tem primeru pomanjkanje časa ne bo predstavljalo nobene ovire.

Svetujem vam, da to prakso izvajate vsak dan. Ne pozabite na uravnoteženo prehrano in redno telesno aktivnost.

Še enkrat poudarjam, da ne gre za hitro rešitev ali čudežno bližnjico – ta na žalost ne obstaja. Gre za prakso, ki vam bo ob upoštevanju navodil v veliko pomoč.

Vsem, ki mi še ne verjamete, da zadeva zares deluje, predlagam, da pred rednim izvajanjem prakse naredite fotografijo. Naslednjič se pred objektiv postavite čez približno dober mesec in primerjajte rezultat. Vem, da boste presenečeni.

Ker pa tole ni nekaj vsakdanjega, predlagam, da objavo delite tudi z ostalimi prijatelji, ki vam bodo še kako hvaležni. Če pa katera od stvari ni popolnoma jasna, vprašanje obvezno napišite spodaj v komentar in z veseljem vam odgovorim.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Jetrom prijazen rastlinski kompleks
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji