Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / Visoko beljakovinski zajtrk za pospešeno porabo odvečnih maščob čez cel dan
 

Visoko beljakovinski zajtrk za pospešeno porabo odvečnih maščob čez cel dan

Predviden čas branja: 3 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 04/09/2017
Visoko beljakovinski zajtrk za pospešeno porabo odvečnih maščob čez cel dan

Ne nasedaj njihovim nasvetom, ker očitno nimajo pojma!

»Kaj za zajtrk?«…

…je brez dvoma eno izmed najbolj pomembnih vprašanj, ko govoriva o čvrsti, zdravi, fit postavi.

Pa ne samo zato, ker gre za obrok, s katerim prebudiš organizem in začneš dan, tako kot je treba.

Od te odločitve je odvisno precej več!

Med drugim tudi to, kako učinkovito porabljaš odvečno maščobo tekom celega dne. Tako je!

Ena sama, preprosta odločitev, ki konkretno zaznamuje tvojo preobrazbo.

Da v celoti razumeš mehanizem, s pomočjo katerega bistveno lažje ohranjam fit postavo skozi celo leto, ti v tej objavi razkrijem trik, ki ga uporabim takoj, ko zjutraj odprem oči.

In če tole objavo prebereš v celoti, upam stavit, da se mi že jutri pridružiš tudi ti.

Ko govoriva o zajtrku, obstajata dve skupini posameznikov.

V prvo skupino sodijo tisti, ki zajtrk enostavno sovražijo in dneva nikoli ne začnejo z jutranjim obrokom. V drugo skupino pa sodijo tisti, ki si skorajda ne predstavljajo življenja brez zajtrka in ga redno uvrščajo na svoj jedilnik.

V katero skupino sodiš, je odvisno od tvojih prehrambnih navad, tvojega življenjskega sloga in jasno, tvojega urnika.

Iz lastnih izkušenj pa ti lahko povem, da lahko brez večjih težav vplivaš na to jutranjo navado.

Še sreča!

Namreč, sam osebno sem bil eden tistih, ki dneva nikoli niso začeli z zajtrkom. Vse do trenutka, ko sem kljub totalni zmedi in številnim informacijam prišel do dveh pomembnih zaključkov.

Prvič…

Zajtrk je brez dvoma eden izmed najbolj pomembnih dnevnih obrokov.

Ne glede na to, da imajo določeni strokovnjaki svoj pogled na to trditev, te opozarjam, da večina pozablja na zelo pomembno dejstvo. Njihov pogled je zelo ozek, kar predstavlja velik problem, ko govoriva o zdravju in fit postavi.

Raziskave so pokazale, da je jutranji obrok tisti, ki ima zelo močan vpliv na ostale dnevne navade oziroma odločitve. Posamezniki, ki zaužijejo zajtrk in se zavedajo, da so dan začeli, tako kot je treba, bistveno lažje opravijo trening, na jedilnik umestijo zdrava živila, ne pozabijo na tekočino, nimajo težav z motivacijo itd.

Občutek, da so že na vse zgodaj naredili nekaj koristnega za svoje telo je tisti, ki jih spremlja tekom celega dne in ne dopušča, da bi popustili.

Oba pa veva, da so prav navade tiste, s katerimi oblikuješ življenjski slog in vplivaš na svojo preobrazbo. Posamezniki, ki so uživali zajtrk, so bili bistveno bolj uspešni pri svoji preobrazbi kot pa tisti, ki te navade niso osvojili.

In drugič…

Če je izbira živil pri prvem obroku v dnevu premišljena, je poraba odvečnih maščob bistveno, bistveno bolj učinkovita.

Govoriva o res konkretno razliki!

In kaj je pametno zaužiti v jutranjih urah?

Večina se na žalost odloči za živila kot so kosmiči, (sadni) jogurt, razni namazi, marmelade, rogljički, štručke itd.

Gre za izdelke, ki vsebujejo visok delež enostavnih ogljikovih hidratov, kar pomeni, da negativno vplivajo na nivo inzulina v krvi.

Inzulin je namreč hormon, ki poskrbi, da se glukoza (skriva se v ogljikovih hidratih) shrani v celicah, pogosto tudi v obliki odvečnih maščob. Pretirano nihanje inzulina je tisto, čemur se morava izogniti.

Hkrati pa gre za hormon, ki v jutranjih urah prekine proces porabe odvečnih maščob, ki je zaradi vseh ostalih dejavnikov optimalen.

Zato bova poskrbela za super zamenjavo!

Najboljša odločitev, ki jo lahko narediš zjutraj je ta, da si privoščiš kvaliteten, visoko-beljakovinski zajtrk.

Tako je!

Beljakovine, ene izmed ključnih makrohranil so tiste, ki so šokirale številne znanstvenike, ko so opazovali, kaj se dogaja v telesu po tem, ko zaužijemo optimalni jutranji obrok.

Za razliko od klasičnega zajtrka, ki si ga privošči večina (npr. kruh z marmelado, pekovski izdelki, koruzni kosmiči, pomarančni sok itd.), so raziskave pokazale, da visoko-beljakovinski zajtrk drastično vpliva na količino porabljenih kalorij takoj po obroku, kar je več kot odlična novica, če želiš oblikovati zdravo in fit postavo.

Skrivnost se skriva v termičnem učinku visoko-beljakovinskih živil, saj telo za samo presnovo porabi večji delež energije kot pri ostalih makrohrilih.

Poleg tega, da se poveča količina porabljenih kalorij, se apetit, oziroma želja po dodatnih prigrizkih zniža kar za trideset odstotkov.

Proteini so tisti, ki bodo poskrbeli za občutek sitosti in preprečili napad lakote.

Saj poznaš tisti občutek, ko te dobre pol ure po tem, ko si privoščiš recimo sendvič in sadni jogurt, ponovno zgrabi lahkota in se na poti v službo na hitro ustaviš še v pekarni.

No, pri visoko beljakovinskem zajtrku pa tega ne občutiš.

Top informacija.

To pa še ni vse.

Ker so v življenju vse dobre stvari vedno tri, je tukaj še eno fantastično odkritje raziskave.

Pozor!

Optimalen zajtrk je tisti, ki posledično pripomore k višjemu nivoju oksidacije maščobe v tvojem telesu.

To pomeni, da se na račun visoko beljakovinskega zajtrka, odvečne maščobe precej lažje porabljajo kot vir enerije.

Meni se tole sliši fantastično.

Prepričan sem, da so te podatki spravili v dobro voljo. Kaj pa je pravzaprav tisto, kar bi se v jutranjih urah (v zmernih količinah) moralo pojavljati na tvojem krožniku?

Omenila sva, da so ključna živila, ki vsebujejo visok deleže beljakovin. V to skupino spadajo predvsem jajca, lahka skuta, lahki zrnati sir, pravi grški jogurt, pusto meso, ribe, semena, humus namaz skupaj z svežo zelenjavo, itd.

Da bo jutri lažje pripraviti zajtrk prvakov, sem ti spodaj pripravil nekaj fantastičnih receptov, ki so sila enostavni za pripravo, hkrati pa bodo poskrbeli za občutek sitosti in kar je najbolj pomembno, pospešili bodo tvojo preobrazbo.

Predlogi:

Za še več super idej, pa skoči v mojo zakladnico receptov in poglej, kaj vse si še lahko pripraviš, da bo tvoj začetek dneva popoln.

Pa ti, imaš dovolj neučinkovitih in nezdravih diet, zaradi katerih se počutiš brez energije, si lačen in se povrhu tega še slabo počutiš? Si želiš priti do popolne postave brez stradanja in odrekanja svojim najljubšim jedem? Pridruži se mi danes. Skupaj z ekipo in ostalimi varovanci bomo poskrbeli, da motivacije nikoli ne zmanjka!

Če pa se zgodi, da bo v povezavi z zajtrkom še kakršnokoli vprašanje, pa z največjim veseljem pomagam.

Piši mi na mail info@goldentree.si ali pa spodaj v komentar in skupaj razjasniva zadeve.


VIRI:

Diet induced thermogenesis. – Westerterp KR.

Breakfasts Higher in Protein Increase Postprandial Energy Expenditure, Increase Fat Oxidation, and Reduce Hunger in Overweight Children from 8 to 12 Years of Age. – Baum JI, Gray M, Binns A.

Sex differences in energy homeostatis following a diet relatively high in protein exchanged with carbohydrate, assessed in a respiration chamber in humans. – Westerterp-Plantenga MS, Lejeune MP, Smeets AJ, Luscombe-Marsh ND.

 

 


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji