Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / 10 živil, bogatih z antioksidanti
 

10 živil, bogatih z antioksidanti

Predviden čas branja: 4 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 11/04/2023
10 živil, bogatih z antioksidanti

Zadnje čase je veliko govora o živilih, bogatih z antioksidanti …

Gre za živila, ki upočasnjujejo staranje, krepijo imunski sistem in veljajo za pravi “vrelec mladosti”.

Ljudje so namreč že od nekdaj iskali recepte za zaviranje staranja, zato ni nobeno presenečenje, da so živila, bogata z antioksidanti, trenutno vroča tema, ki je med zagovorniki večno mladostnega videza povzročila pravo malo revolucijo.

Le kdo si ne bi želel upočasniti nastajanja gub na obrazu in svojega organizma obvarovati pred različnimi boleznimi?

Dejstvo je, da je zdravje najpomembnejša vrednota … Prej kot ga postaviš na prvo mesto, večjo možnost imaš, da starost dočakaš v vrhunski formi (ne govorimo samo o mladostnem videzu, ampak predvsem o vitalnosti in dobrem počutju).

Lahko se že pri 30. sprijazniš z bolečinami v sklepih, odvečnimi maščobnimi blazinicami in neprestano utrujenostjo … Ali pa izžarevaš vitalnost še dolgo po 70. letu … Odločitev je povsem tvoja!

Zavedaj se, da so vse karte za dolgo in zdravo življenje v tvojih rokah!

Za učinkovito spopadanje s stresom in prezgodnjimi znaki staranja v resnici ne potrebuješ veliko – le zmerno preobrazbo življenjskega sloga in izbrana živila, ki kraljujejo na lestvici antioksidantov. Antioksidanti v živilih

Verjetno se na tej točki sprašuješ, za katera “revolucionarna” živila z antioksidanti sploh gre, kje jih najdeš in zakaj so tako koristna za tvoj organizem?

Preprosto povedano so antioksidanti ključni podporniki največjega “čuvaja zdravja” – imunskega sistema. Gre torej za bistvene snovi, ki bi jih na dnevni ravni moral uživati prav vsak, saj ohranjajo zdrava tkiva, preprečujejo staranje in izboljšujejo zdravje kardiovaskularnega sistema.

Med najbolj znane antioksidante sodijo vitamin C, vitamin E, provitamin A, selen, cink, likopen, flavonoidi, abigenol, karoteni …

Brez skrbi – pri živilih, bogatih z antioksidanti, ne gre za nobeno nedosegljivo “eksotiko”. To so čisto vsakdanja živila, na voljo po dostopnih cenah, ki jih brez težav lahko uvrstiš na svoj vsakodnevni jedilnik.

Največ antioksidantov vneseš s hrano rastlinskega izvora (sadje in zelenjava). Med živila, bogata z antioksidanti pa med drugim sodijo tudi ribe, ekstra deviško oljčno olje, oreščki, temna čokolada, kava ter razna zelišča in začimbe.

Ja, prav bereš … Tako kava, ena najbolj priljubljenih napitkov na svetu kot tudi temna čokolada imata poleg odličnega okusa izjemno antioksidativno moč!

V nadaljevanju ti razkrijemo še več nadvse okusnih in nepogrešljivih živil, bogatih z antioksidanti, ki bodo brez dvoma pripomogla k odličnemu počutju.

KAZALO:

  1. KAJ SO ANTIOKSIDANTI?
  2. 10 ŽIVIL, KI VSEBUJEJO NAJVEČ ANTIOKSIDANTOV
  3. ŽIVILA, KI PRAV TAKO VELJAJO ZA BOGAT VIR ANTIOKSIDANTOV
  4. DRUGE REŠITVE

KAJ SO ANTIOKSIDANTI?

Da se zaveš moči antioksidantov, moraš najprej poznati nekaj ključnih osnov …

Naj ti za začetek nekoliko podrobneje opišemo, kaj sploh so antioksidanti in čemu služijo.

Antioksidanti so snovi, ki organizem ščitijo tako, da nevtralizirajo nestabilne molekule, imenovane prosti radikali – ko se jih enkrat v telesu nabere preveč, se pojavi oksidativni stres.

Resno škodo zaradi presežka prostih radikalov utrpijo celice, beljakovine, maščobe in celo DNK, kar lahko vodi v različne bolezni (rak, sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja … ).

Zaradi pomanjkanja antioksidantov se torej prosti radikali lahko vežejo na druge molekule in povzročijo usodne poškodbe.

Pa si poglejmo, kateri dejavniki pravzaprav povečujejo oksidativni stres:

  • neustrezna prehrana z visoko vsebnostjo maščob in sladkorjev,
  • Prehrana z visoko vsebnostjo maščob in sladkorjevizpostavljenost onesnaženju,
  • izpostavljenost kroničnemu stresu,
  • kajenje,
  • pomanjkanje fizične aktivnosti,
  • različni virusi in okužbe.

Negativno delovanje prostih radikalov pa lahko vpliva na zdravje celotnega organizma, med drugim:

  • pospešuje staranje celic,
  • zavira delovanje imunskega sistema,
  • spodbuja nastanek številnih bolezni in rakavih obolenj,
  • negativno vpliva na gibalni in živčni sistem.

Zapomni si, da so antioksidanti tvoji nepogrešljivi pomočniki v boju s prostimi radikali!

10 ŽIVIL, KI VSEBUJEJO NAJVEČ ANTIOKSIDANTOV

Dejstvo je, da sodobni ritem življenja od tebe zahteva konstantno prilagajanje različnim dejavnikom, ki krojijo tvoj vsakdan …

Obveznosti je nešteto, časa pa malo, zato je ključnega pomena, da v svoj jedilnik vključiš optimalno količino živil, ki tvoj organizem (vsaj delno) zaščitijo.

Za čim boljšo opredelitev antioksidativnih učinkov živil je ameriško ministrstvo za kmetijstvo razvilo lestvico ORAC (Oxygen Radical Absorbanc Capacity), ki temelji na absorpcijski sposobnosti kisikovega radikala.

Katera živila torej nikakor ne smejo manjkati na tvojem nakupovalnem seznamu?

Teh 10 živil po ORAC lestvici vsebuje največ antioksidantov:

  1. Sok črnega grozdja (1 kozarec) = 5216 enot.Sok grenivke
  2. Borovnice (1 skodelica) = 3480 enot.
  3. Kuhan zeleni ohrovt (1 skodelica) = 2048 enot.
  4. Kuhana špinača (1 skodelica) = 2042 enot.
  5. Kuhana rdeča pesa (1 skodelica) = 1782 enot.
  6. Robide (1 skodelica) = 1466 enot.
  7. 3 črne slive = 1454 enot.
  8. Kuhan brstični ohrovt (1 skodelica) = 1384 enot.
  9. Sok grenivke (1 kozarec) = 1274 enot.
  10. Jagode (1 skodelica) = 1170 enot.

1–2 porciji sadja in zelenjave dnevno naj bi bili več kot dovolj za zaščito pred prostimi radikali. Poleg tega predlagamo, da omejiš dnevni vnos kalorij in se izogneš nezdravim maščobam, ocvrti hrani, suhomesnatim izdelkom in živilom z visoko vsebnostjo soli.

ŽIVILA, KI PRAV TAKO VELJAJO ZA BOGAT VIR ANTIOKSIDANTOV

Pri izbiri hrane se osredotoči na čim bolj raznoliko izbiro živil, ki tvoj organizem oskrbijo z vso potrebno energijo.

Prehrana, bogata z antioksidanti, ki se lahko pohvali tudi s protivnetnimi lastnostmi, je torej za tvoje zdravje ključnega pomena!

Za pomoč pri pripravi pisanih in okusnih jedi smo pripravili tabele posameznih skupin živil.

SADJE

Sezonsko sadje ni le odličnega okusa, temveč se lahko pohvali tudi s številnimi vitamini in koristnimi vlakninami …

Temno jagodičevje (črni ribez, aronija in borovnice) po visoki vsebnosti antioksidantov najbolj izstopa.

Na primer borovnice, ki kraljujejo na samem vrhu lestvice, tvoje možganske celice obvarujejo pred škodo, ki jo povzroča oksidativni stres.

Če znake staranja želiš ublažiti na preprost način, si torej vsak dan privošči pest borovnic! S kuhanimi ovsenimi kosmiči so odlična kombinacija za zajtrk, lahko pa jih na primer dodaš okusnemu smoothiju z banano in rastlinskim napitkom.

SADJE Z NAJVEČ ANTIOKSIDANTI

Sadje, ki ima največ antioksidantov

Borovnice
Robide
Jagode
Maline
Ribez
Goji jagode
Rdeče grozdje
Granatno jabolko
Ananas
Kivi
Breskve
Lubenice
Češnje
Marelice
Mango
Papaja
Melona

ZELENJAVA

Številna živila rastlinskega izvora vsebujejo na stotine snovi z bolj ali manj izrazitim antioksidativnim delovanjem. Vsakodnevno uživanje pisane zelenjave je torej najboljša naložba v zdravje!

ZELENJAVA Z NAJVEČ ANTIOKSIDANTI Zelenjava, ki ima največ antioksidantov

Zeleni ohrovt
Špinača
Blitva
Kuhana rdeča pesa
Brstični ohrovt
Brokoli
Cvetača
Korenje
Artičoke
Bučke
Šparglji
Krompir
Zelena solata
Paradižnik
Paprika
Rdeče zelje

ZAČIMBE IN ZELIŠČA

Začimbe in zelišča v prehrani ne služijo le kot “ojačevalci okusa”, temveč s posebnimi antioksidativnimi in protivnetnimi lastnostmi skrbijo za zaščito kardiovaskularnega sistema in ohranjajo krvni tlak pod kontrolo.

Česen in čebula na primer spodbujata cirkulacijo, skrbita za zaščito srčno-žilnega sistema in izboljšujeta delovanje jeter.

Kurkuma pripomore k ohranjanju zdravih sklepov in podpira zdravje možganov, poleg tega pa je izjemno koristna tudi za zdrav videz kože.

ZAČIMBE IN ZELIŠČA Z NAJVEČ ANTIOKSIDANTI Začimbe in zelišča z največ antioksidanti

Origano
Rdeči kajenski poper
Črni poper
Paprika
Ingver
Kurkuma
Česen
Čebula
Peteršilj
Bazilika
Timijan
Rožmarin
Žajbelj
Majaron
Pehtran
Kumina

NAPITKI

Zmerno uživanje kave pozitivno učinkuje na delovanje srca, zato si jo brez slabe vesti lahko privoščiš vsako jutro ob zajtrku.

NAPITKI Z NAJVEČ ANTIOKSIDANTI Napitki z največ antioksidanti

Kava
Črni čaj
Zeleni čaj
Ingverjev čaj
Sok grenivke
Sok črnega grozdja
Naravni pomarančni sok
Kakav
Rdeče vino (1 dl)

DRUGE REŠITVE

Obstajajo pa še druge rešitve, ki pomagajo pri odstranjevanju toksinov iz telesa. Ena izmed njih se imenuje Golden Tree Liver Complex: 100-% naravna mešanica 12 aktivnih sestavin, ki klinično dokazano razstrupljajo organizem.

Golden Tree Liver Complex

Izvlečki artičoke, kurkume, črnega popra, pegastega badlja in regrata v pravem razmerju razstrupijo telo. To so rastline, ki so jih cenili že stari Grki in Rimljani, naša ekipa pa je ta starodavna znanja združila v priročno kapsulo.

Z dvema kapsulama na dan razstrupiš organizem, odpraviš vnetna stanja, spodbudiš proizvodnjo žolča in na splošno okrepiš svoj prebavni sistem.

Ne skrbi, Golden Tree Liver Complex je slovenski izdelek, izdelan po najvišjih evropskih standardih.

Sploh ne dvomimo, da bo navdušil tudi tebe – v to smo z ekipo Popolne Postave tako prepričani, da ob nakupu nudimo 60-dnevno garancijo na zadovoljstvo. Če torej v roku 60 dni ne opaziš želenih učinkov, nam vrneš izdelek, mi pa ti v celoti povrnemo kupnino!


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
100% naravna mešanica 12 aktivnih sestavin s trojnim delovanjem, ki klinično dokazano podpira delovanje in zdravje tvojih jeter.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji