Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / 10 top živil proti stresu, ki ti povrnejo energijo
 

10 top živil proti stresu, ki ti povrnejo energijo

Predviden čas branja: 6 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 19/12/2022
10 top živil proti stresu, ki ti povrnejo energijo

Da je hrana najboljše zdravilo …

… se vse bolj zavedamo vsi.

Prav tako pa je vse več tistih, ki so na lastni koži spoznali, da imajo specifična živila lahko konkretno moč tudi v boju z najhujšim sovražnikom tvojega počutja.

Obstajajo namreč živila proti stresu, ki tvoj organizem (vsaj delno) zaščitijo pred vplivom tega sovražnika sodobnega časa, ki vse večjemu številu posameznikov kvari kvaliteto življenja.

Katera so to, razkrijemo v nadaljevanju.

Namreč žalostno je, da v iskanju vseh bližnjic do boljšega počutja večina spregleda najbolj učinkovito sredstvo – kakovostno in uravnoteženo prehrano.

Da ne bo pomote …

Seveda je tempo sodobnega življenja res lahko ubijalski …

Živila proti stresu vsebujejo molekule s psihoaktivnim učinkom. Vplivajo na proizvodnjo določenih nevrotransmiterjev, ki pošiljajo signale v možgane, ti signali pa lahko povzročijo spremembo razpoloženja.

Nobena skrivnost ni, da smo vsak dan znova izpostavljeni tako fizičnemu kot psihičnemu stresu, ki lahko povzroči ogromno preglavic in celo pripelje do težav, povezanih z nespečnostjo, vznemirjenostjo, anksioznostjo ali depresijo.

Še huje je, da konstantnemu stresu večina zelo pogosto doda negativen vpliv predelane hrane, čemur običajno sledi pomanjkanje telesne aktivnosti – rezultat te katastrofalne kombinacije pa je popolnoma jasen.

Čeprav je obveznosti veliko, časa pa malo in se večini ne uspe ukvarjati s pravilnim izborom živil, ti dokažemo, da kljub številnim oviram obstaja pot do uspeha.

Za začetek je treba poudariti, da hrana velja za najboljše možno zdravilo in nobena skrivnost ni, da z vsakim grižljajem močno vplivamo na svoje zdravje in počutje. Povišan krvni sladkor

Samo pomisli, kako se tvoje počutje spremeni potem, ko si privoščiš poln krožnik testenin …

Krvni sladkor dobesedno eksplodira, kar vpliva na sproščanje hormona inzulina. Inzulin namreč prihiti na pomoč, ko je presežek glukoze treba spraviti iz krvnega obtoka.

Hitremu skoku energije seveda sledi strm padec, to pa se odraža v slabem počutju, zaspanosti in celo slabi koncentraciji.

To je situacija, ki te ponavadi doleti, ko si za malico ali kosilo privoščiš obrok, poln ogljikovih hidratov, ki te sicer hitro nasiti, še preden pa začneš z delom oziroma s katero od dnevnih obveznosti, pa produktivnost tako zelo pade, da niti ne veš, kako zdržati do konca delovnika oziroma dneva.

K sreči te po zaužitju obroka lahko doleti popolnoma drugačen učinek, če na krožnik namesto “strupenih” umestiš kakovostna živila.

V mislih imamo hranila, kot so:

 • omega-3 maščobne kisline,
 • cink,
 • magnezij,
 • vitamin B

in sorodna hranila, ki se lahko pohvalijo z izredno pozitivnim učinkom na tvoj organizem.

Zato si podrobneje poglejmo, katera sploh so živila proti stresu in kako jih vključiš v svoj vsakdan brez večjih težav.

KAZALO:

 1. KAJ SO ŽIVILA PROTI STRESU?
 2. ANTISTRESNA DIETA: 10 PROTISTRESNIH ŽIVIL

KAJ SO ŽIVILA PROTI STRESU?

Verjetno se na tej točki sprašuješ, kako oblikovati nakupovalni listek, ki bo poskrbel, da se na tvojem krožniku pojavijo živila za super počutje in hormonsko ravnovesje?

Čeprav bi marsikdo pričakoval kompleksen odgovor, je ta v resnici zelo preprost …

Najbolj pomembno je, da se osredotočiš na karseda nepredelana živila in poskrbiš za nekaj pestrosti.

Zdrava, raznolika in uravnotežena prehrana je namreč brez dvoma ključ do dobrega počutja, hkrati pa zagotavlja zmago nad stresom.

Obstajajo namreč živila, ki izredno pozitivno vplivajo na tvoje razpoloženje, kar pomeni, da se z njihovo pomočjo bistveno lažje zoperstaviš težavam, kot je občutek anksioznosti, tesnobe ali celo depresije, poleg tega pa pripomorejo k izboljšanju spanja in kognitivnih sposobnosti.

No, na kakšen način, pa razkrijejo informacije v nadaljevanju.

Živila proti stresu vsebujejo nekatere molekule s psihoaktivnim učinkom, ki neposredno ali posredno vplivajo na delovanje živčnega sistema.

Zaužita hrana torej posredno vpliva tako na razpoloženje kot na stopnjo stresne tolerance, saj vsebuje molekule, ki lahko učinkujejo na obnašanje določenih nevrotransmiterjev in prenašalcev sporočil – oboji namreč pošiljajo signale tvojim možganom.

Če nekoliko paziš na izbor živil, je manj možnosti za težave z nihanjem razpoloženja, anksioznostjo, nespečnostjo, slabo koncentracijo …

Brez energije in volje

Bioaktivne molekule, prisotne v hrani, delujejo predvsem na proizvodnjo:

 • serotonina – znanega tudi kot hormon dobrega razpoloženja,
 • dopamina – hormona, povezanega z užitkom in mehanizmom nagrajevanja,
 • melatonina – hormona, ki uravnava cikel spanja in budnosti,
 • kortizola – znanega kot “stresni hormon”.

Zakaj so zgornja dejstva ključnega pomena?

Ker hormoni in hormonsko neravnovesje močno vplivajo na psihično in fizično stanje.

Prav tako pa hormoni igrajo ključno vlogo pri nadzorovanju apetita, teže in razpoloženja.

Z živili, ki jih vnašaš v svoje telo, tako vsak dan znova neposredno vplivaš na vse aspekte svojega življenja.

Ne pozabi, da še zdaleč ne govorimo samo o fit postavi in lepem videzu, ampak tudi o količini energije, kakovosti spanca, sposobnosti koncentracije …

Pa si poglejmo, katera so živila proti stresu, ki imajo na tvoje počutje lahko čudežen vpliv …

ANTISTRESNA DIETA: 10 PROTISTRESNIH ŽIVIL

Stres je morda res stanje, ki ga ni vedno mogoče preprečiti, a na srečo obstajajo številni triki za učinkovito obvladovanje.

Eden izmed ključnih trikov je zagotovo antistresna dieta – gre za dieto, ki združuje ključna živila proti stresu in vpliva na razpoloženje.

Pa si za začetek poglejmo nekaj ključnih pravil antistresne diete, ki poskrbijo za optimalno hormonsko ravnovesje:

1. Zadostna količina zdravih beljakovin spodbuja hormonsko ravnovesje – organizmu jo lahko zagotovimo z uživanjem pustega mesa, rib ali stročnic, kot so čičerika, leča in fižol.

2. Izogibanje živilom, ki vsebujejo veliko sladkorja, je ključnega pomena tako za optimalno delovanje hormonov kot za preprečevanje debelosti, diabetesa in drugih bolezni.

S svojega jedilnika črtaj naslednja živila: Ogljikovi hidrati ki redijo

 • sadne jogurte,
 • sladice iz žitaric in mlečnih izdelkov (torte, krofi …),
 • žitne in beljakovinske ploščice,
 • sladke pijače (sadni sokovi, gazirane pijače, energijski napitki …),
 • sladke prelive in omake.

3. Industrijsko predelane pijače, alkohol in kofein so strup za hormonsko ravnovesje. Predlagamo, da se gaziranim pijačam in alkoholu v celoti izogneš, medtem ko kavo lahko uživaš v zmernih količinah. V primeru žeje raje posezi po nesladkanem čaju, vodi in naravnih, sveže iztisnjenih sokovih.

Katera živila proti stresu pa na tvojem jedilniku nikakor ne smejo manjkati, preveri v nadaljevanju …

1. RAZNOVRSTNA ZELENJAVA

Sveža, lokalno pridelana zelenjava predstavlja zmagovalno kombinacijo za dobro psihofizično počutje. Pisana in raznovrstna zelenjava je namreč pomemben vir vlaknin, ki predstavljajo enega ključnih elementov dobre prebave in izboljšanja črevesnih funkcij.

Sadje in zelenjava

Križanice, kot so brokoli, zelje in ohrovt na primer vsebujejo snovi, ki lahko izboljšajo delovanje možganov in nevtralizirajo oksidativni stres.

2. SVEŽE SADJE

Morda se zdi, da se ponavljamo, a sveže sadje ima na telo res izjemno blagodejen učinek …

Na primer banana, zahvaljujoč kaliju, pod nadzorom ohranja krvni tlak.

Borovnice, bogate z vlakninami in antioksidanti, pomagajo v boju proti prostim radikalom, uravnavajo lakoto in vplivajo na delovanje črevesja.

Jabolka in hruške se lahko pohvalijo z bogato vsebnostjo vlaknin, železa ter vitaminov B in C.

Citrusi, kot so mandarine, pomaranče, limone in klementine, pa organizem oskrbujejo z vitaminom C.

Suho sadje in oreščki

3. SUHO SADJE IN OREŠČKI

Suho sadje, kot so datlji, orehi, mandlji in pistacije, so vir magnezija, pa tudi vitaminov B in E. Gre za živila, ki krepijo imunski sistem in preprečujejo utrujenost. Prav tako pa za odlično izbiro veljajo tudi arašidi, lešniki in pinjole.

Suho sadje in oreščki so lahko zelo kalorični, zato predlagamo, da popaziš na količino – tukaj naj velja pravilo pesti, kar pomeni, da dnevno zaužiješ največ pest oreščkov in suhega sadja.

4. JOGURT

Probiotični jogurt spodbuja zdravo delovanje prebavil in tako predstavlja pomembnega zaveznika v boju proti stresu. Skratka odlično živilo, ki poskrbi za delovanje celotnega imunskega sistema.

5. PURANJE MESO

To pusto belo meso vsebuje snovi, ki spodbujajo proizvodnjo serotonina, hormona dobrega razpoloženja. Uživanje puranjega mesa vsaj dvakrat tedensko tako pomaga ohranjati dobro razpoloženje, poleg tega pa pripomore k uravnavanju psihične napetosti.

6. RIBE

Ribe so naravnost odlično živilo proti stresu in ključni del antistresne diete … Ne pomagajo namreč le pri zmanjševanju ravni stresa, ampak so ključne tudi v boju proti depresiji in uspešno ščitijo telo pred težavami s srcem.

Losos, sardine in tuna veljajo za bogat vir omega-3 maščobnih kislin, ki izboljšujejo razpoloženje.

Skuša pa izstopa po visoki vsebnosti vitamina D, ki telesu lahko pomaga zmanjšati izločanje kortizola (stresnega hormona) in tako poskrbi za sproščujoč učinek.

Ovseni kosmiči kalorije

7. OVES

Pravijo, da se po jutru dan pozna … Strokovnjaki za prehrano se strinjajo, da so ovseni kosmiči naravnost idealna izbira za začetek dneva. Gre namreč za živilo, ki je bogato z beljakovinami in ima hkrati nizek glikemični indeks. Pravi zajtrk prvakov!

8. STROČNICE

Stročnice, kot so čičerika, grah, leča in fižol, imajo neverjetne blagodejne lastnosti … Bogate so z vsebnostjo magnezija in železa, poleg tega pa odlično preganjajo tesnobo in stres.

Če porcijo stročnic zaužiješ od 3- do 4-krat tedensko, svoj organizem očistiš toksinov, ki se nakopičijo zaradi stresa.

9. ZELIŠČNI ČAJI

Zeliščni čaji, kot sta kamilični ali melisin, se lahko pohvalijo s pomembnimi sproščujočimi lastnostmi, ki telesu pomagajo do krepčilnega spanca …

Uvrščamo jih torej na seznam nepogrešljivih sproščujočih živil za spanje – skupaj z žličko medu so prava sladka, zdravilna in antistresna popotnica za “lahko noč”.

10. TEMNA ČOKOLADA

Temna čokolada

Za konec pa še nekaj sladkega …

Temna čokolada je zaveznica dobrega počutja, ki v obliki manjšega dnevnega odmerka spodbuja nastajanje serotonina.

Nekaj zagotovo drži: če poskrbiš za reden vnos omenjenih živil, bo tvoje počutje že v nekaj dneh neprimerljivo boljše …

11. OMEGA 3 PROTI STRESU

Upamo, da ti bodo zgornji nasveti v pomoč pri vzdrževanju hormonskega ravnovesja na naraven način …

No, poleg zgoraj omenjenih živil pa ne smemo pozabiti na zdrave maščobe …

Omega 3 maščobne kisline so namreč bistvena sestavina vseh celičnih membran in so nujno potrebne za proizvajanje hormonov.

Omega 3 kapsule proti stresu

Omega 3 maščobne kisline ščitijo telo pred škodljivimi vplivi okolja, celice pa pred njihovo degradacijo. Prav tako so odgovorne za proizvajanje hormonov, nastajanje novih celic in nepogrešljive pri zagotavljanju prožnosti tkiv.

Glede na to, da so nasičene omega 3 maščobne kisline esencialno hranilo, jih moraš v telo nujno vnesti s prehrano ali s kakovostnimi prehranskimi dopolnili. Organizem namreč teh snovi ni sposoben tvoriti samostojno …

Da bi ti uživanje omega 3 maščobnih kislin na dnevni bazi čim bolj olajšali, smo z ekipo strokovnjakov razvili vrhunske omega 3 kapsule: vse, kar moraš narediti, je, da 2 kapsuli dnevno zaužiješ z enim od glavnih obrokov.

 


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Prehransko dopolnilo, ki vsebuje visoko vsebnost nenasičenih maščobnih kislin Omega-3 (EPK in DHK) v trigliceridni (TG) obliki.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji