Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / Ali kolagen redi? Ga lahko uživaš, medtem ko hujšaš?
 

Ali kolagen redi? Ga lahko uživaš, medtem ko hujšaš?

Predviden čas branja: 5 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 27/03/2023
Ali kolagen redi? Ga lahko uživaš, medtem ko hujšaš?

»Lahko jemljem kolagen, ko hujšam?«

»Ali kolagen redi?«

»Koliko skritih kalorij vnesem v telo na račun prehranskih dopolnil s kolagenom?«

Vedi, da se vsa ta vprašanja ne podijo le po tvoji glavi. V zadnjem času smo jih prejeli veliko, zato bo naš odgovor na to temo tokrat nekoliko daljši.

Verjamemo, da bo odgovor popolnoma spremenil tvoj pogled na vlogo, ki jo ima dodajanje kolagena v času, ko želiš preoblikovati postavo.

Zato smo se odločili, da s tabo delimo pomembno spoznanje, ki ti bo v povezavi s kolagenom in prikritimi kalorijami prišlo še kako prav.

Kot kaže, tudi tebe zanima, če prehranski dodatki redijo. Gre za odličen podatek, ki da jasno vedeti, da razmišljaš s svojo glavo in se sprašuješ tudi o tem pomembnem vprašanju.

Res bi bilo škoda, da v svoje telo nevede vnašaš nepotrebne kalorije, medtem ko se morda odpoveduješ svoji najljubši hrani in poleg tega treniraš ob brutalnih urah, ko si za trening končno lahko odtrgaš nekaj časa.

Zato pozor …

Kaj če ti dokažemo, da kolagen na poti do tvoje popolne preobrazbe ne predstavlja hitrostne omejitve, pač pa višjo prestavo?

No, prepričani smo, da te v tem primeru zanima podrobno pojasnilo, kar je edino pravilno, zato ti v nadaljevanju razkrijemo vse ključne informacije.

A preden pridemo do šokantnih podatkov, samo na hitro spomnimo, kaj kolagen sploh je.

KAZALO:

  1. KAJ JE KOLAGEN?
  2. KOLIKO KALORIJ IMA KOLAGEN?
  3. SE ZREDIŠ, ČE UŽIVAŠ KOLAGEN?
  4. ZAKAJ KOLAGEN POMAGA PRI HUJŠANJU?
  5. KAKO UPORABLJATI KOLAGEN ZA IZGUBO TEŽE?

KAJ JE KOLAGEN?

Kolagen je edinstvena beljakovina, ki med drugim skrbi za obnavljanje tkiv.

Sestavlja večinski delež našega vezivnega tkiva, kostne mase in kože.

Težava pa se pojavi z leti, ko organizem izgubi sposobnost sinteze kolagena – med najbolj očitnimi opozorilnimi signali so številni znaki staranja (manj čvrsta koža, pusti lasje …).
Sliši se grozno! A brez panike.

Kaj je kolagen

K sreči v 21. stoletju vemo, kako poskrbeti za svoje odlično počutje in dober izgled, tudi ko se na rojstnodnevni torti začne pojavljati prava gneča svečk.

Res je, ob besedi kolagen marsikdo najprej pomisli na njegove lepotne učinke, a mu s tem nevede dela krivico! To še zdaleč ni njegova edina funkcija.

Redno uživanje kolagena ima številne koristne učinke. Med drugim podpira tvoje črevesje in skrbi za izgradnjo močnih kosti in sklepov.

In pazi to – v nadaljevanju ti razkrijemo, kako kolagen lahko pomaga celo pri hujšanju.

KOLIKO KALORIJ IMA KOLAGEN?

Kolagen je torej beljakovina. Tako kot za vse beljakovine velja tudi za kolagen: en gram vsebuje približno štiri kalorije (4 kCal/g).

Pa poglejmo …

Prehransko dopolnilo, ki vsebuje 4 grame kolagena na odmerek, prinaša 16 dodatnih kalorij. Pri nakupu moraš torej paziti, da izbereš kolagensko dopolnilo brez dodanih sladkorjev.

16 kalorij torej … Priznajmo si, da to ni veliko. Kolagen kalorije

A kljub temu slišimo, kako te prešine: »Naj se raje odpovem dnevnemu vnosu teh kalorij, da si lahko sem in tja privoščim kaj bolj pregrešnega?«

V redu je, to se sprašuje skoraj vsak od nas! Ampak stvari niso tako preproste …

Radi poenostavljamo in “kalorije štejemo kot kalorije”, pri tem pa pozabimo na vrsto živil. Vidiš, tukaj se bo treba malo ustaviti!

Dejstvo je, da beljakovinska kalorija na organizem nima enakega vpliva kot kalorija, ki jo dobiš iz živila z visoko vsebnostjo maščob ali sladkorjev.

Poglejmo, kje se skriva bistvena razlika, ki ti bo olajšala proces hujšanja.

SE ZREDIŠ, ČE UŽIVAŠ KOLAGEN?

Zakaj ni vseeno, če zaužiješ popolnoma enako količino beljakovinskih kalorij ali kalorij v obliki živil z visoko vsebnostjo sladkorja in maščob?

Bližamo se tistemu delu, ki bo tvoje razumevanje dvignil nekaj stopničk višje in ti pomagal, da se hujšanja lotiš bolj lahkotno.

Dejstvo je, da beljakovinska živila (npr. kolagen) veliko manj redijo kot živila z visoko vsebnostjo sladkorja ali maščob.

Zakaj?

Visok vnos beljakovin pospeši metabolizem, hkrati podaljšuje občutek sitosti, zmanjša apetit in celo vpliva na številne hormone, ki so med drugim zadolženi za uravnavanje teže.

Ja, vse to! Od zdaj naprej bo zate hujšanje mala malica! Nadaljuj z branjem … Se zrediš, če uživaš kolagen

Ko določeno količino kalorij vnesemo z beljakovinami, za presnovo porabimo kar 20–30 % njihove energijske vrednosti.

Poglejmo, kaj to pomeni v primerjavi z drugimi vrstami živil.

Za presnovo enake količine kalorij iz ogljikovih hidratov porabimo samo 5–10 % njihove energijske vrednosti, kar je vsaj 2-krat manj kot pri beljakovinah.

Če se ta podatek sliši šokantno, ti bo naslednje dejstvo zagotovo vzelo sapo.

Pazi to … Za presnovo enake količine kalorij iz maščob porabimo pičlih 0–3 % njihove energijske vrednosti – se pravi tudi do 10-krat manj kot za presnovo beljakovin.

Zdaj, ko to veš, te ne bo presenetilo niti dejstvo, da diete z visoko vsebnostjo beljakovin povečajo presnovo za 80–100 kalorij dnevno v primerjavi z dietami, ki vsebujejo malo beljakovin.

A to še ni vse …

Saj poznaš tisti občutek, ko si zadaš cilj, koliko kilogramov želiš izgubiti v določenem časovnem obdobju … Takrat je veliko lažje, če se dnevnega načrta prehrane lahko držiš brez strašnega odrekanja.

Te zanima, kako kolagen vpliva na zaviranje apetita? Tudi to razkrijemo v nadaljevanju.

ZAKAJ KOLAGEN POMAGA PRI HUJŠANJU?

Dejstvo, da beljakovine zagotavljajo občutek sitosti še dolgo po zaužitju, torej že poznaš.

Pa veš, katera od beljakovin zagotavlja največji občutek sitosti?

Raziskave so pokazale, da prav kolagenski peptidi. Razlika v občutku sitosti pri vnosu kolagena sploh ni majhna v primerjavi z drugimi vrstami beljakovin – kolagen naj bi bil namreč kar za 40 % bolj nasiten kot enaka količina sirotke, kazeina ali soje.

In kaj to pomeni v praksi?

V enem od kliničnih poskusov je bilo ugotovljeno, da so posamezniki, ki so pri enem obroku uživali kolagen, pri naslednjem obroku zaužili kar 20 % manjšo količino kalorij od tistih, ki so pri prvem obroku zaužili enako količino drugih beljakovin.

Pa se razlog za manjši apetit skriva samo v dejstvu, da kolagen zagotavlja dolgoročen občutek sitosti ali se v ozadju skriva še kaj drugega?

Naj omenimo tudi študijo, ki je bila izvedena med prekomerno težkimi bolniki s sladkorno boleznijo. Izkazalo se je, da je uživanje kolagena spodbudilo sproščanje njihovih hormonov, ki uravnavajo težo. Po zaužitju kolagena se je namreč pacientom precej zmanjšal apetit in posledično so seveda pojedli manj. Zakaj kolagen pomaga pri hujšanju

Zdaj pa ti razkrijemo še nekaj!

Redno jemanje kolagenskih peptidov posameznikom dokazano pomaga vzdrževati pusto telesno maso. In kaj to pomeni?

Pusta telesna masa, ki ji pravimo tudi funkcionalna masa, zajema mišice, kožo, vezivno tkivo in organe. V veliki meri jo sestavlja prav mišična masa, zato si jo kot tako najlažje naslikamo pred oči.

Lahko si predstavljaš, da gre za tkivo, ki je zelo metabolno aktivno! Povedano po domače: večja mišična masa telesu pomaga pri izgubi teže, saj za svoje delovanje potrebuje več kalorij. Logično, kajne?

Tako, zdaj veš, kako ti kolagen dejansko pomaga pri hujšanju.

Če bistvo povzamemo zares na kratko: Visok vnos beljakovin pospeši metabolizem, zmanjša apetit in vpliva na več hormonov, ki uravnavajo težo.

Kot da vse to še ni dovolj, bi te za konec radi spomnili še na nekaj, kar ti bo prav tako všeč.

Ko že govorimo o hujšanju … Kaj je pravzaprav tisto, kar šteje?

Se še spomniš? Ko dosežemo svoj shujševalni cilj, s ponosom poudarimo svoj izgled. Privoščimo si kak nov kos garderobe, obiščemo frizerja in se sprehajamo s samozavestnim korakom …

… vse dokler se ne sprehodimo do plaže. Kopalke. Neusmiljena svetloba in povešena, celulitasta koža. Malo nam je nerodno, zato lezemo vase … pa nam sploh ne bi bilo treba!

Če redno jemlješ kolagen, se ti tega scenarija ni treba bati, saj pomaga ohranjati elastičnost in debelino kože, ki je posledično manj povešena in bolj napeta, pa tudi maščobnih blazinic bo manj.

  • Lepotni učinek.
  • Manj celulita.
  • Napeta koža.
  • Da o močnih nohtih in sijočih laseh sploh ne govorimo!

Za fenomenalno počutje tudi zgornji dejavniki štejejo vsaj toliko kot tistih nekaj odbitih kilogramov. Kar vidimo te, kako prikimavaš.

KAKO UPORABLJATI KOLAGEN ZA IZGUBO TEŽE?

Verjetno se sprašuješ, kako dodajanje kolagena vpeljati v svoj vsakdan, da bi bil učinek čim boljši?

Tudi za ta del smo ti pripravili priporočilo. Pa poglejmo …

Uvajanje kolagena v vsakodnevno rutino je hitro in enostavno, saj je na voljo malo morje izdelkov s kolagenom v številnih oblikah.

Kolagen se nahaja tudi v čisto običajnih jedeh, kot je na primer kostna juha, a v tem hitrem tempu življenja marsikdo raje poseže po prehranskih dopolnilih.

Večini namreč kronično primanjkuje časa, zato je redno kuhanje kostne juhe misija nemogoče. Če smo realni, bomo s pomočjo dodatkov veliko lažje ohranili vztrajnost in doslednost, ki sta bistveni za doseganje želenih rezultatov.

Kako torej zavihati rokave?

Največ posameznikov kolagen dodaja v svojo prehrano s kolagenskimi peptidi. To so hidrolizirane molekule kolagena v obliki prahu, ki so topne skorajda v kateri koli (topli ali hladni) tekočini.

Odsvetujemo le, da kolagen v prahu vmešaš v vroč napitek, saj visoke temperature lahko spremenijo strukturo prehranskega dopolnila.

Raje izberi kozarec vode, limonade ali smoothija. Če želiš izkoristiti pozitiven učinek kolagena na povečanje mišične mase in radiranje maščobnih blazinic, enkrat dnevno vmešaj dve priloženi merici Premium Collagen Complex-a v kozarec svoje izbrane pijače.

V katerem delu dneva pa je najbolje jemati kolagen?

Kolagen v prahu Premium Collagen Complex

Nekateri menijo, da je učinek dodajanja kolagena, če želimo shujšati, najboljši 30 minut pred večerjo. Ker te nasiti, posledično v zadnjem obroku dneva po vsej verjetnosti zaužiješ manj kalorij.

Poleg tega se ponoči aktivirajo regenerativni procesi, ki jih z večernim vnosom kolagena le še dodatno optimiziraš.

Za konec s tabo delimo še recept za smoothie, ki bo jemanje kolagenskega dopolnila spremenil v najslajšo rutino tvojega dne. Potrebuješ nekaj sestavin in blender, to pa je tudi vse!

Če še nisi, z naše spletne police v svojo košarico hitro pometi nekaj kosov Premium Collagen Complex-a in se čez nekaj mesecev ne pozabi pohvaliti! 😉

Veselimo se tvojih uspehov!


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Narejen po najvišjih standardih kakovosti in brez uporabe bližnjic.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji