Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Nasveti / Hemeroidi – kako jih odpraviti?
 

Hemeroidi – kako jih odpraviti?

Predviden čas branja: 5 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 03/05/2023
Hemeroidi – kako jih odpraviti?

Sedenje v službi in doma, premalo gibanja, vse več stresa, nepravilna prehrana in občasno tudi uživanje alkoholnih pijač …

So te navade tudi v tvojem primeru sestavni del vsakdana?

Če to drži, nikar ne pozabi, da prav vsakodnevne navade v največji meri vplivajo na kakovost tvojega življenja in seveda tudi na razvoj številnih bolezenski stanj.

Ne samo nenehna utrujenost, nizka stopnja motivacije in vse višji delež odvečne maščobe …

Zaradi slabih življenjskih navad te lahko doletijo različne zdravstvene težave, med katere sodijo tudi povečani hemeroidi.

Povečani hemeroidi ali hemoroidi (z drugo besedo tudi zlata žila) so pogosta zdravstvena težava oziroma bolezensko stanje, ki prizadene na milijone posameznikov po vsem svetu.

Gre za zelo neprijetno težavo, ki se največkrat pojavi v predelu zadnjika in zadnjega dela črevesja, spremljajo pa jo naslednji simptomi: Vzroki za pojav hemeroidov

 • nelagodje,
 • bolečina,
 • srbenje in
 • krvavitev.

Glede na to, kje se povečani hemeroidi pojavijo, pa ločimo:

 • notranje in
 • zunanje hemeroide.

Razlogov, zakaj pride do povečanja hemeroidov, je več, mednje pa uvrščamo:

 • pretirano naprezanje med odvajanjem blata,
 • nosečnost,
 • prekomerno telesno težo,
 • pretežno sedeč način življenja, ki ne vključuje optimalne prehrane in zadostnega gibanja.

No, k sreči pa lahko to zoprno nadlogo preprečiš z nekaj preprostimi spremembami življenjskega stila, prav tako pa lahko omiliš stanje, če se s povečanimi hemeroidi že boriš.

Kako ti uspe eno in drugo, izveš v nadaljevanju, ko med drugim razjasnimo tudi:

 • kaj sploh so hemoroidi,
 • katere vrste hemoroidov poznamo,
 • simptome
  in seveda
 • kaj lahko narediš, da omiliš simptome ali celo premagaš to bolezensko stanje.

KAZALO:

 1. KAJ SO HEMEROIDI?
 2. VRSTE HEMEROIDOV
 3. SIMPTOMI HEMEROIDOV
 4. VZROKI ZA POJAV HEMEROIDOV
 5. 5 NASVETOV, KAKO POZDRAVITI HEMEROIDE

KAJ SO HEMEROIDI?

Hemeroidi niso nevarni, so pa nadležni in precej neprijetni. Glede na sam življenjski stil nikakor ni presenetljivo, da ta nevšečnost jezi vse večje število posameznikov.

Zato je tako zelo pomembno, da poznaš odgovora na naslednji vprašanji:

 • kaj so hemeroidi
  in
 • zakaj pravzaprav nastanejo?

Hemeroidi so normalna anatomska struktura – žilne blazinice, ki v normalnem stanju pomagajo pri izločanju blata. Nahajajo se v spodnjem delu danke in zadnjične odprtine. Imamo jih vsi, a ponavadi ne povzročajo težav, pač pa se (znotraj ali zunaj danke) pojavijo šele, ko žile otečejo in se vnamejo.

Nastanejo lahko zaradi bolezni jeter, kroničnega venskega popuščanja, fizičnega napora, krčevitega kašljanja, kihanja, bruhanja, pa tudi zaradi sedečega dela, debelosti ali prehrane s premalo vlaknin.

Kaj so hemeroidi

Pogosteje se pojavljajo pri ljudeh s kroničnimi prebavnimi motnjami, pri nosečnicah in starejših, k pojavu hemeroidov pa so bolj nagnjeni tudi tisti s pretežno sedečim življenjskim slogom.

Nastanek hemeroidov je lahko tudi dedno pogojen in je med drugim odvisen od kakovosti vezivnega tkiva.

Povečani hemeroidi nastanejo zaradi zvišanega pritiska v trebuhu, kar povzroči širjenje ven zadnjika, ki nabreknejo in se šibijo, zato povzročajo krvavitev, otekanje ali bolečino, lahko pa tudi druge neprijetne občutke v predelu zadnjika.

Zakaj hemeroidi srbijo?

Srbečica se običajno pojavi zaradi draženja tkiva okoli zadnjika, kar spodbuja sproščanje histaminov. Gre za enega najpogostejših simptomov povečanih hemeroidov, vendar kljub temu ni nujno, da vsaka srbečica nakazuje na omenjeno težavo.

Druga dva simptoma, ki spremljata to bolezensko stanje, sta še neboleča krvavitev in boleče odvajanje blata.

V nadaljevanju najdeš več informacij o vrstah hemeroidov in o tem, kako se med sabo razlikujejo.

VRSTE HEMEROIDOV

Hemeroide delimo na dve vrsti, in sicer glede na predel, kjer se pojavljajo.

Notranji hemeroidi se nahajajo znotraj rektuma in so običajno neboleči, lahko pa povzročijo krvavitev med odvajanjem blata. Ležijo v plasti pod sluznico končnega dela danke.

Zunanji hemoroidi pa se nahajajo izven anusa in lahko povzročajo bolečino, srbenje ali otekanje.

NOTRANJI HEMEROIDI Notranji hemeroidi

Povečani notranji hemeroidi so prirojena oblika hemeroidov. Nastanejo predvsem zaradi težav z vezivnim tkivom in ožiljem v predelu zadnjika.

Običajno so neboleči in niti niso opazni. Nelagodja načeloma ne povzročajo, lahko pa jih napenjanje med odvajanjem blata poškoduje – rezultat je krvavitev, ki jo lahko spremlja tudi neprijeten občutek.

Notranji hemeroidi lahko celo zdrsnejo iz zadnjične odprtine – to imenujemo protruzija ali prolaps. Ko pride do tega, običajno občutimo bolečino in iritacijo, izpadel hemeroid pa lahko zaradi sluzi in delcev blata začne srbeti.

Izpadle hemeroide opazimo kot vlažne izbokline, ki se na svoje mesto ponavadi vrnejo sami. Če se to ne zgodi, jih s prstom lahko nežno potisnemo nazaj.

Notranji hemeroidi so razdeljeni celo na stopnje, ki jih pacient občuti:

 1. stopnja: Hemeroidi še niso vidni, njihov pojav pa lahko dokažemo le s pregledom pri zdravniku.
 2. stopnja: Hemeroidi pri odvajanju blata zdrknejo iz zadnjične odprtine in se pomaknejo nazaj.
 3. stopnja: Hemeroidi pri odvajanju blata zdrknejo iz zadnjične odprtine in se ne vrnejo nazaj, zato jih je treba ročno potisniti nazaj v odprtino.
 4. stopnja: Hemeroidi se nahajajo izven zadnjične odprtine in jih ni mogoče potisniti v zadnjični kanal. Prisotne so bolečine. Samozdravljenje ni primerno.

V nekaterih primerih se hemeroidi pojavijo na zunanjem delu zadnjične odprtine – to so zunanji hemeroidi, ki jih opisujemo v nadaljevanju.

Zunanji hemeroidi

ZUNANJI HEMEROIDI

Povečani zunanji hemeroidi pogosto nastanejo zaradi različnih zunanjih dejavnikov, življenjskega stila, genetike in prehranjevalnih navad. Še posebej pogosti so po porodu.

Zunanje hemeroide opazimo v obliki mehkih zadebelitev pri zadnjični odprtini. Pojavijo se v obliki otekline, vnetja in krvavitve, ponavadi srbijo in hkrati povzročajo bolečine, zatipamo pa jih lahko s prsti.

Običajno jih spremlja boleča oteklina v obsegu nekaj centimetrov, ki povzroča težave s sedenjem. Tovrstni hemeroidi so lahko celo napolnjeni s krvjo in vijoličasto obarvani.

Zunanje hemeroide lahko neguješ z mrzlimi obkladki in raznimi mazili, vsekakor pa predlagamo, da se v tem primeru obrneš na svojega zdravnika.

SIMPTOMI HEMEROIDOV

Najpogostejša simptoma povečanih hemeroidov sta srbečica in krvavenje pri odvajanju blata.

Čeprav krvavitev običajno ni boleča, stanje seveda ni normalno, zato je pametno obiskati zdravnika. Podobni simptomi, ki nakazujejo na hemeroide, so lahko namreč znak kakšne druge, resnejše bolezni.

Notranji hemeroidi so najpogostejši krivec za nebolečo krvavitev iz zadnjika, zunanji hemeroidi pa lahko povzročijo bolečino, srbenje in otekanje okoli anusa.

Drugi pogosti simptomi hemeroidov so:

Simptomi hemeroidov

 • nelagodje ali bolečina med odvajanjem blata,
 • bulica ali oteklina okoli anusa,
 • uhajanje blata,
 • srbenje ali draženje okoli anusa,
 • sluzast izcedek iz anusa.

VZROKI ZA POJAV HEMEROIDOV

Vzroki za nastanek povečanih hemeroidov še niso povsem znani, nedvomno pa k temu pripomore način življenja, pa tudi navade pri odvajanju blata.

K razvoju povečanih hemeroidov prispevajo dejavniki, ki preprečujejo normalno izločanje blata in slabijo žile v predelu danke.

Če torej dolgo posedaš na straniščni školjki, to zagotovo ni optimalno, k nastanku hemeroidov pa pripomorejo tudi debelost, nosečnost, starost ali genetika.

Če se s tovrstnimi težavami že soočaš, v nadaljevanju preveri, kako lažje oblike hemeroidov lahko pozdraviš kar doma.

5 NASVETOV, KAKO POZDRAVITI HEMEROIDE

Pri reševanju težav s hemeroidi se najprej osredotoči na ustrezno higieno in ukrepaj proti težavam z odvajanjem blata.

Pri lajšanju simptomov si lahko pomagaš na več načinov:

 • Z mlačno kopeljo (10–15 minut) pospešiš prekrvavitev danke in spodbudiš celjenje hemeroidov.
 • Mazila ali svečke pomagajo pri lajšanju srbenja in zmanjševanju otekline.
 • Tablete proti hemeroidom, ki lajšajo bolečine, so na voljo v prosti prodaji. Kako pozdraviti hemeroide

Kako pa je hemeroide mogoče pozdraviti? Poznamo več načinov, ki se razlikujejo glede na stopnjo in resnost stanja.

Blažje primere lahko zdravimo z domačimi zdravili ali s spremembo življenjskega sloga, pri težjih primerih pa je posvet z zdravnikom neizogiben.

Zdravljenje lahko vključuje neinvazivne operacijske pristope, kot so podvezovanje hemeroidov, zamrzovanje s krioterapijo, laserska terapija in podobno … To so posegi, primerni za zdravljenje hemeroidov prve in druge stopnje, ki se običajno izvajajo ambulantno, a žal obstaja velika verjetnost, da se težave ponovijo.

Klasični kirurški posegi trajnega odstranjevanja hemeroidov se izvajajo v bolnišnici. Postopek je neprijeten, okrevanje pa boleče in neudobno. Primerni so za paciente s hemeroidi tretje in četrte stopnje.

Kaj pa lahko storiš, da uspešno odpraviš lažje oblike hemeroidov brez obiska zdravnika?

Nekaj pomembnih nasvetov najdeš v nadaljevanju …

1. POVEČAJ VNOS VLAKNIN Vnos vlaknin

Prehrana z visoko vsebnostjo vlaknin namreč pomaga zmehčati blato, kar olajša odvajanje in zmanjša obremenitev analnega kanala. Tvoji obroki naj bodo sestavljeni iz zelenjave, sadja, polnozrnatih živil in stročnic. Izogibaj se predelani hrani, alkoholu in močno začinjeni hrani.

2. PAZI NA ZADOSTNO HIDRACIJO

Zadostna količina vode je pomembna za splošno zdravje, še večjo vlogo pa ima v primeru težav s hemeroidi. Da preprečiš zaprtje in olajšaš odvajanje blata, popij vsaj od 8 do 10 kozarcev vode na dan.

3. REDNO TELOVADI Redno telovadi

Redna vadba lahko pomaga izboljšati delovanje črevesja in preprečiti zaprtje – vsak dan poskušaj telovaditi vsaj 30 minut. Redna telesna aktivnost poleg številnih prednosti pozitivno vpliva tudi na splošno počutje, zato poskrbi, da bo vsak dan na tvojem urniku.

4. NA STRANIŠČU SE NE NAPREZAJ

Pomembno je, da se med odvajanjem blata ne naprezaš, prav tako se izogibaj uporabi suhega toaletnega papirja, ki lahko povzroča draženje analnega predela. Namesto tega raje uporabi vlažilne robčke ali bide.

5. RAZMISLI O PROBIOTIKIH

Probiotiki so znani po mnogih dobrih lastnostih. Študije so pokazale, da lahko nekateri sevi probiotikov pomagajo pri zmanjševanju vnetja in izboljšujejo zdravje črevesja, kar je koristno tudi pri odpravljanju povečanih hemeroidov.

Ko naravne alternative enkrat ne zadoščajo več, je uporaba probiotikov nadvse priporočljiva – še posebej, če se ves čas trudiš živeti karseda zdravo, napredka pa od nikoder.

Zakaj ravno probiotiki?

Imajo namreč pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja, saj pomagajo pri uravnavanju črevesne flore.

Golden Tree Complete Biotics

Veliko jih najdeš v hrani (kislo zelje, kefir, kruh z drožmi, kombucha …), če pa to ne zadostuje oziroma omenjena živila niso nič kaj po tvojem okusu, ti na pomoč priskočijo prehranska dopolnila.

Poleg tega, da skrbijo za ravnovesje črevesne flore, pripomorejo tudi k:

 • večji zalogi energije,
 • premagovanju kandide,
 • boljši teksturi kože,
 • lažjemu uravnavanju telesne teže
  in
 • h krepitvi imunskega sistema.

Golden Tree Complete Biotics izpolnjujejo vse stroge kriterije oziroma jih celo presegajo. S povsem naravno mešanico dvajsetih edinstvenih bakterijskih sevov z eno samo kapsulo zadostiš dnevnim potrebam svojega črevesja. Redno jemanje probiotikov odpravi napihnjenost, nespečnost, stres, krepi odpornost in ti podari veliko energije. Skrb za zdravje naj se torej začne pri črevesju.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
100% naravna mešanica 20 edinstvenih probiotičnih bakterijskih sevov s kar 20 milijardami kultur na kapsulo.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji