Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Vadba / Jutranji tek za največjo porabo maščob? Teorijo obračam na glavo!
 

Jutranji tek za največjo porabo maščob? Teorijo obračam na glavo!

Predviden čas branja: 3 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 22/11/2015
Jutranji tek za največjo porabo maščob? Teorijo obračam na glavo!

Večna dilema …

Kdaj trenirati, da bo poraba maščob največja?

Najbolj zakoreninjen odgovor verjetno že poznaš: zjutraj na tešče.

Pa gre res za eno od najbolj zdravih rutin?

Če želiš slišati pravi odgovor, ki temelji na raziskavah, ostani z mano …

Vsi, ki si želimo oblikovati zdravo in fit postavo, potrebujemo točen odgovor na vprašanje, kdaj trenirati, da porabimo čim več nadležnih maščobnih oblog.

KAZALO:

  1. JUTRANJI TEK NA TEŠČE RES POSPEŠI IZGUBO MAŠČOBNIH OBLOG?
  2. IZSTOPI IZ ZAČARANEGA KROGA
  3. TEK ZJUTRAJ JE OK, A LE POD POGOJEM …
  4. OHRANI MOTIVACIJO

JUTRANJI TEK NA TEŠČE RES POSPEŠI IZGUBO MAŠČOBNIH OBLOG?

Vprašanje se mi zdi popolnoma na mestu , saj je škoda, da bi naredili napako, ko pa lahko z enako količino vložene energije dosežemo bistveno boljše rezultate.

Jutranji tek na tešče ni najboljša izbira

Med širšo populacijo velja prepričanje, da je jutranji tek na tešče definitivno ena boljših jutranjih navad za telo …

Da je to tisto obdobje, ko se maščobe topijo kot po tekočem traku.

Razlog za to se skriva v teoriji, ki temelji na prepričanju, da je organizem zaradi večurnega stradanja (od večernega obroka je minilo že precej časa) in posledično nizkega nivoja glukoze v krvi, prisiljen za primarni vir energije koristiti telesno maščobo.

Vse lepo in prav, ampak pozor …

Kar velja v teoriji, ni nujno, da velja tudi v praksi!

S tekom na tešče zmanjšaš delež mišične maseCilj vsakega posameznika, ki se odloči, da bo naredil nekaj za svoje telo, je čvrsta, fit postava in ne samo nižja številka na tehtnici.

Se strinjaš?

No, tukaj se pojavi velik problem …

Raziskava, objavljena v februarski številki znanstvene revije Strenght and Conditioning Journal, je nazorno pokazala, da med jutranjim tekom na tešče in tistim po zajtrku porabiš povsem enako količino maščob.

IZSTOPI IZ ZAČARANEGA KROGA

Zastrašujoče pa je dejstvo, da pri jutranjem teku na tešče kot vir energije poleg maščob koristiš tudi mišično tkivo.

Aminokisline, ki so sestavni del mišic, so več kot uporaben vir energije v takih primerih. Posledice so lahko naslednje: nižji delež mišične mase, padec mišičnega tonusa, slabše počutje, padec samozavesti …

Skratka, nič dobrega!

Ne pozabi, da so mišice glavni porabnik energije. To pomeni, da nižji delež mišične mase, ki je posledica teka na tešče, pomeni tudi manj porabljenih kalorij v samem mirovanju.

V prepričanju, da bo situacija ravno obratna, si tako otežuješ pot do cilja.

Pred aktivnostjo telesu priskrbi vir energije

Poleg nižjega deleža mišične mase oziroma ohlapnega telesa se pri jutranjem teku na tešče pojavi še en velik problem …

To je napad lakote po končani aktivnosti.

In da ne bo pomote …

Ne govorim samo o napadu lakote takoj po telesni aktivnosti, ampak o povišanem apetitu skozi cel dan. To pomeni, da se težje upreš skušnjavam, zaužiješ precej več kalorij in v telo vneseš presežek energije.

Rezultat: še višji delež odvečnih maščob.

TEK ZJUTRAJ JE OK, A LE POD POGOJEM …

Tako kot pravi Cassie Dimmick, nutricionistka, specializirana za prehrano športnikov, sem tudi sam mnenja, da je pred telesno aktivnostjo smiselno zaužiti obrok in telesu priskrbeti vir energije ter tako zavarovati mišično tkivo pred razgradnjo.

Tek krepi kardiovaskularni sistemNe rabiš “oh in sploh” zajtrka, ki bi šokiral celo sosesko. Zjutraj je dovolj enostaven skutin šejk ali kos polnozrnatega kruha z rezino lahkega sira.

Če je bil do danes tek na tešče tvoja stalna praksa, pa brez skrbi …

Zelo vesel sem, da spadaš v skupino discipliniranih in odločnih. Vse, kar ti želim sporočiti, je to, da bo že majhen obrok pred aktivnostjo tvojo preobrazbo spravil na višjo raven.

Verjamem, da trenutno morda občutiš razočaranje, ampak ni nobene potrebe … Glavo gor, popravi napako in že si na pravi poti k cilju!

Pa še en manjši izziv za tiste, ki si seveda upate …

Da motiviramo čim več posameznikov, bom zelo vesel, če mi s svojega (jutranjega ali popoldanskega) treninga v komentar prilepiš fotko, da vidim, kje se potepaš.

Da pa super novica obkroži svet, ne pozabi objave deliti s svojimi prijatelji.

OHRANI MOTIVACIJO

Da ne bo pomote …

S samim tekom ni nič narobe. Gre za aktivnost, s katero krepiš kardiovaskularni sistem, se sprostiš, pridobiš na vzdržljivosti … Vendar pa za oblikovanje popolne postave tek ni najboljša izbira, sploh če ga izvajaš na tešče.

Ker se zavedam, kako težko je najti ustrezno vadbo zase in v nestrpnem pričakovanju rezultatov ohraniti motivacijo, sem skupaj z ekipo oblikoval strategijo, ki se imenuje Popolna Vadba 2.

Online trening Popolna Vadba 2

Celotna strategija Popolne Vadbe 2 je razdeljena na tri različne nivoje, kar pomeni, da napreduješ postopoma in se tako izogneš pretreniranosti, ki lahko hitro uniči tvojo motivacijo.

Treninge lahko spremljaš preko telefona, tablice, pametnega televizorja ali prenosnika, za izvedbo pa ne potrebuješ nič drugega kot par elastik in nekaj dobre volje.

Pazi …

Če v roku 60 dni ne opaziš želenih rezultatov oziroma ugotoviš, da ti treningi preprosto ne odgovarjajo, mi napišeš mail in brez vprašanj ti povrnem celotno kupnino.


VIRI:

The effects of exercise on the storage and oxidation of dietary fat. – Hansen K, Shriver T, Schoeller D.

Substrate metabolism when subjects are fed carbohydrate during exercise. – Horowitz JF, Mora-Rodriguez R, Byerley LO, Coyle EF.

The effects of various intensities and durations of exercise with and without glucose in milk ingestion on postexercise oxygen consumption. – Lee YS, Ha MS, Lee YJ.

Effect of muscle glycogen on glucose, lactate and amino acid metabolism during exercise and recovery in human subjects. – Eva Blomstrand, Bengt Saltin


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
V ospredju programa Popolna Vadba so poleg nasvetov o uravnoteženi in zdravi prehrani predvsem treningi, ki jih lahko izvajaš istočasno z dogajanjem na ekranu.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji