Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / Kaj so probiotiki in kako ti lahko pomagajo?
 

Kaj so probiotiki in kako ti lahko pomagajo?

Predviden čas branja: 5 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 22/10/2021
Kaj so probiotiki in kako ti lahko pomagajo?

Hej, vsi govorijo o probiotikih, ti pa ne veš natančno, zakaj se jih tako pogosto omenja?

Naj ti povem, da so probiotiki ključni za zdravje črevesja, ki mu pravimo tudi imunski organ. Tukaj ti na enem mestu povem vse, kar moraš vedeti o probiotikih.

Vedeti moraš dvoje. S pomočjo probiotikov bo tvoje telo zdravo in počutje na vrhuncu.

V naslednjih vrsticah izveš, kako z njimi rešiš črevesno floro in z majhno spremembo v dnevni rutini obrneš svoje življenje na bolje.

Poglej, tukaj sem zbral vse pomembne informacije o probiotikih: kaj so, kakšna je njihova naloga v telesu, katere bolezni in težave  odpravljajo, v katerih živilih se nahajajo in kako izbrati najboljše probiotike za črevesje.

KAZALO:

 1. PROBIOTIKI IN PREBIOTIKI – KAKO DELUJEJO?
 2. PROBIOTIKI ZA ZDRAVO ČREVESJE
 3. KAKO IZBRATI NAJBOLJŠE PROBIOTIKE?
 4. KATERA ŽIVILA JIH VSEBUJEJO?
 5. NAJBOLJŠE PROBIOTIČNE KULTURE

PROBIOTIKI IN PREBIOTIKI – KAKO DELUJEJO?

Probiotiki so skupek živih mikroorganizmov oziroma bakterij, nadvse koristnih za tvoje telo. Čeprav bakterije pogosto enačimo z boleznimi in umazanijo, pa imajo določeni mikroorganizmi v telesu izjemno pomembno nalogo. Zapomni si – niso vse bakterije za v koš!

Nočem te zmesti, ampak tu so še prebiotiki.

Medtem ko si za probiotike že slišal, pa se s prebiotiki verjetno še nisi srečal. Nič hudega! Prebiotiki niso pogosto omenjeni, a so ključni.

Prebiotiki pospešujejo rast koristnih mikroorganizmov. Lahko si jih predstavljaš kot hrano za probiotike, saj omogočijo, da se zaužiti probiotiki v črevesju namnožijo. Kombinacija obojih je dokazano najbolj učinkovita za črevesno floro.

Tvoj prebavni sistem namreč potrebuje veliko živih mikroorganizmov za:

 • primerno razgradnjo hrane, ki jo vneseš v telo,
 • absorpcijo hranilnih snovi v mišične celice,
 • sintezo nekaterih vitaminov in aminokislin,
 • zaščito pred nevarnimi patogeni,
 • sintezo protimikrobnih snovi.

Probiotiki in prebiotiki ustvarijo živi zid v prebavnem traktu, ki poskrbi za tvoje zdravje od znotraj.

ZA ZDRAVO ČREVESJE

bakterije v črevesjuProbiotiki omogočajo normalno delovanje celotnega prebavnega trakta in zagotavljajo dobro odziven imunski sistem.

Če živiš zdravo, se dovolj gibaš, ješ samo organsko hrano, potem je tvoja črevesna flora najverjetneje urejena (ampak to je skoraj misija nemogoče).

Vsi smo v istem košu. Moderni življenjski slog zelo oddaljuje od sožitja z naravo, saj je večina hrane pridelane z uporabo gnojil in pesticidov. Moja in tvoja hrana je pogosto tudi predelana in vsebuje konzervanse ter umetna barvila. Četudi se vsemu temu uspeš izogniti, pogosto nimaš časa za skrbno pripravljene obroke, ki so pravilno razporejeni skozi dan. Vse to namreč vpliva na črevesno floro, ki jo dodatno uničujeta onesnaženost okolja in vsakodnevni stres.

Povem ti, kaj se dogaja. Sovražniki tvojega črevesja povzročijo, da se slabe bakterije namnožijo in porušijo tvoj največji imunski organ.

Da bo kristalno jasno, to so najpogostejši povzročitelji črevesnih težav, ki se jim moraš izogibati, kolikor se le da:

 • predelana hrana (z umetnimi konzervansi in barvili),
 • velika vsebnost sladkorja v živilih,
 • slabi vzorci prehranjevanja,
 • zdravljenje z antibiotiki,
 • pomanjkanje kakovostnega spanca,
 • stres v službi in doma.

Črevesno zdravje se ti poruši pogosteje, kot bi si mislil, predvsem pa pogosteje, kot to opaziš. Porušena črevesna flora ne povzroča le težav v črevesju, ampak vodi do kopice drugih težav, kot so:

 • alergije in različni kožni izpuščaji,
 • številna vnetja,
 • genitalne težave,
 • kopičenje odvečne maščobe,
 • težave pri izgubi telesne teže,
 • slabo psihično počutje (ki lahko vodi v resnejše duševne težave),
 • driska in gastroenteritis.

Zdaj pa čisto iskreno, na prvo žogo bi le drisko povezal s stanjem črevesja, pri ostalih težavah pa ne bi pomislil, da je njihov vzrok pomanjkanje dobrih bakterij v črevesju.

Dejstvo je, da je od živih organizmov v prebavi odvisno, koliko hranilnih snovi in vitaminov bodo prejele tvoje mišice in možgani. Slaba prebava lahko uniči še tako dobro hrano, polno vitaminov in mineralov.

Dobro si zapomni naslednje.

Pri vseh naštetih težavah ti lahko na pomoč priskočijo probiotiki za črevesje, ki uravnavajo razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami v prebavi.

Mikrobiološke kulture pa igrajo pomembno vlogo tudi pri okrevanju po napornih boleznih. S probiotiki pomagaš telesu, da si opomore, in hkrati preprečuješ nove zaplete.

KAKO IZBRATI NAJBOLJŠE PROBIOTIKE?

Mnogi bi posegli po probiotikih, če bi le vedeli, kako izbrati kakovosten in učinkovit probiotik.

Prehranski dodatki niso poceni, to vemo vsi. Tudi nakup probiotikov te lahko pošteno udari po denarnici, zato velja previdnost pri izbiri. Najslabši nakup je tisti, pri katerem si denar zapravil za izdelek, ki ti sploh ne pomaga.

Ni povsem preprosto, zato sem pripravil seznam, ki ti bo pomagal pri izbiri.

Torej, na kaj moraš biti pozoren pri izbiri probiotika? Kakovostni so tisti, ki vsebujejo širok spekter mikrobioloških kultur v obliki, ki jih bo dostavila do črevesja.

Tukaj je seznam štirih pomembnih lastnosti, ki jih mora imeti dober probiotik. Če pri izdelku lahko obkljukaš vse spodaj našteto, potem je izdelek vreden tvojega denarja. Pri probiotikih res ni prostora za kompromise.

#1 MEŠANICA SEVOV PROBIOTIČNIH BAKTERIJ

Si vedel, da je v telesu kar petsto različnih bakterijskih sevov? S probiotiki ne vnašamo vseh bakterijskih sevov, ki jih najdemo v telesu, ampak samo tiste, ki so učinkoviti pri vzpostavljanju črevesnega mikrobioma.

Zaradi pomanjkanja mlečnokislinskih bakterij črevesje ne deluje učinkovito, zato moraš nadomestiti karseda širok spekter naravnih bakterijskih sevov. V primeru probiotikov več pomeni več.

#2 PROBIOTIKI S PREBIOTIKI

Spomni se, kaj sem ti povedal na začetku. Idealno je, da tvoj izbran probiotik vsebuje tudi prebiotike, ki so hrana za dobre bakterije. Nameni malo več pozornosti branju deklaracije o izdelku, saj je ta podatek ključen za učinkovitost probiotika. Dobre bakterije namreč potrebujejo hrano, torej prebiotike, da se razmnožijo.

#3 VISOKO ŠTEVILO BAKTERIJSKIH KULTUR

Baterijske kulture se merijo v milijardah. Ja, milijardah! Ampak koliko milijard je dovolj? Večina zdravstvenih strokovnjakov priporoča, da naj dnevno zaužijemo vsaj 15 milijard aktivnih probiotičnih kultur.

Na to številko bodi pozoren tudi pri nakupu probiotikov v lekarni. Saj veš, lekarniške police niso avtomatsko zagotovilo za kakovosten probiotik za črevesje. Prepričaj se, da ima izdelek vsaj 15 milijard aktivnih kultur na dnevno doziranje.

#4 PROBIOTIK, ODPOREN NA ŽELODČNO KISLINO IN ŽOLČ

Pazi, to je zelo pomembno!

Želodčna kislina je odlična bariera za vse bakterije, ki jih telo ne potrebuje. A razgradi tudi tiste, ki lahko telesu pomagajo. Pri izbiri prehranskega dopolnila izberi izdelek, ki ne bo razgrajen že v želodcu. Probiotiki v tekočem stanju so nestabilni in niso odporni na kislino.

Po vsem, kar sem naštudiral, se najbolje odrežejo tisti v kapsulah, ki vsebino zaščitijo in probiotikom omogočijo pot do črevesja. Pri nakupu torej ne pozabi na obliko probiotika, saj je od tega odvisna učinkovitost izdelka.

KATERA ŽIVILA JIH VSEBUJEJO?

živila z mikrobiološkimi kulturamiZ uravnovešeno prehrano zaužijemo veliko živil, ki uravnavajo črevesno floro. Pa poznaš živila, ki veljajo za naravne probiotike?

Na moji top listi naravnih probiotikov so jogurt, kefir, tudi kokosov kefir in kombucha, ki je pri nas vedno bolj priljubljena in dostopna pijača.

Že stara mama mi je govorila, da je kislo zelje naravno zdravilo. Tvoja tudi?

Sploh v zimskem času je na jedilniku pogosto kislo zelje, ki zaradi fermentacije razvije veliko organskih kislin, ki v črevesju ustvarijo dobro ravnovesje.

Probiotiki v hrani so vsekakor najboljše sredstvo za zdravje črevesja, pa tudi na prebiotike ne smeš pozabiti. Posamezniki, ki poskrbijo za zadosten vnos prebiotikov, imajo manjšo možnost, da se srečajo z anksioznostjo ali celo depresijo – največ jih najdeš v jabolkih, bananah, čebuli, česnu, cikoriji in fižolu.

Na žalost pa obojih s hrano zaužiješ premalo, zato v svoje telo ne moreš vnesti dovolj dobrih bakterij. V tem primeru si pomagaj s probiotičnimi prehranskimi dopolnili, pri katerih zagotovo veš, da si zaužil dovolj širok spekter mikroorganizmov za črevesje.

NAJBOLJŠE PROBIOTIČNE KULTURE

Utrujenost, napihnjenost in slabo počutje ti sporočajo, da v tvojem črevesju vlada kaos.

Kaos lahko spraviš pod nadzor, zato dobro poslušaj.

Red lahko ponovno vzpostaviš z vnosom mikrobioloških kultur. To so živi organizmi, ki uravnotežijo črevesno floro in krepijo tvoj imunski sistem. Z njimi ohranjaš zdravje in preprečuješ širjenje slabih bakterij.

Poglej, kaj počnem prav vsak dan.

Zjutraj vzamem probiotik, ker tako vem, da bo črevesje delovalo, kot je treba. Tudi ti lahko svojemu telesu pomagaš premagovati stres in slabe okoljske vplive. Najboljši probiotiki imajo širok spekter bakterijskih sevov, vsebujejo probiotike in prebiotike, veliko količino bakterijskih kultur in so odporni na želodčno kislino. In to je to!

complete bioticsGolden Tree Complete Biotics izpolnjuje vse stroge kriterije in jih celo presega. S povsem naravno mešanico dvajsetih edinstvenih probiotičnih in prebiotičnih bakterijskih sevov boš z eno samo kapsulo zadostil dnevnim potrebam svojega črevesja. Redno jemanje probiotikov odpravi napihnjenost, nespečnost, stres, krepi odpornost in ti podari veliko energije. Skrb za svoje zdravje prični pri črevesju.

⇒ Priskrbi si svojo začetno pošiljko Complete Probiotics. In sporoči, kakšni so rezultati po prvem mesecu.

 

cb-pia

Hej Miha, Golden Tree Probiotike več kot priporočam, so odlični, sedaj jih jemlje cela družina pa se sodelavke. Ko je hči dobila antibiotike je zdravnica vprašala, katere probiotike ji dajem in ko sem povedala, je odvrnila, da so zelo dobri.

Pia K. [preverjeni kupec]

cb-jure

Imel prebavne motnje z drisko skoraj mesec dni. Ogledal sem si Mihov video in kupil Complete Biotics. Pokazal sem ga tudi osebni zdravnici, ki se je strinjala z uporabo. Po enem tednu uporabe in pazljivosti pri prehrani so težave izzvenele! Priporočam!

Jure [preverjeni kupec]

 


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
100% naravna mešanica 20 edinstvenih probiotičnih bakterijskih sevov s kar 20 milijardami kultur na kapsulo.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji