Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / Kolagen za boljše počutje in ponovno mladosten videz
 

Kolagen za boljše počutje in ponovno mladosten videz

Predviden čas branja: 14 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 23/08/2023
Kolagen za boljše počutje in ponovno mladosten videz

O tem sanjamo čisto vsi …

Sijoča, mladostna koža, zdravi sklepi, gosti lasje, lepi nohti in brezhibna presnova.

“Dodatki” za mladosten videz te napolnijo z življenjsko energijo, poskrbijo za super počutje in so v tesni povezavi z eno od beljakovin …

Gre za kolagen – in prepričani smo, da zanj ne slišiš prvič.

Si pa upamo staviti, da verjetno ne veš, kako lahko v celoti izkoristiš potencial tega “čudežnega gradnika”, da si povrneš mladosten videz in super počutje.

Če želiš usodo vzeti v svoje roke, ti svetujemo, da ta trenutek vso pozornost usmeriš v informacije, ki te čakajo v nadaljevanju – na enem mestu te čaka vse, kar moraš vedeti o kolagenu in o njegovem izjemnem potencialu.

KAZALO

 1. KAJ JE KOLAGEN?
 2. ŠTUDIJE
 3. STRUKTURA KOLAGENA
 4. POMANJKANJE KOLAGENA
 5. TIPI KOLAGENA
 6. KOLAGEN V HRANI
 7. PREHRANSKI DODATKI S KOLAGENOM
 8. IZVOR KOLAGENA
 9. KDAJ JEMATI KOLAGEN?
 10. STRANSKI UČINKI KOLAGENA
 11. KATERI KOLAGEN IZBRATI?
 12. IZKUŠNJE UPORABNIKOV S PREMIUM COLLAGEN COMPLEX-OM

KAJ JE KOLAGEN?

Okej, za začetek na hitro k osnovam.

Gre za najbolj zastopano beljakovino v telesu. Zaradi pestre aminokislinske sestave se pojavi v kar 28 različicah. Več o tem, zakaj je to eden od ključnih podatkov, razkrijemo nekoliko kasneje. Pred tem pa si poglejmo, kje se kolagen sploh nahaja in kakšna je njegova vloga.

POZITIVNI UČINKI KOLAGENA

Povsem upravičeno ga imenujemo tudi “čudežni gradnik”, saj v svetu zdravja in lepote brez dvoma zaseda prvo mesto.

Gre namreč za beljakovino, ki se lahko pohvali s številnimi karakteristikami.

Med drugim:

 • predstavlja dobršen del tvoje kože, sklepnega hrustanca in številnih drugih tkiv,
 • podpira rast las in nohtov,
 • vpliva na zdravje tvojega črevesja
  in
 • skrbi za elastičnost kože.

Je pa res, da v povezavi s kolagenom obstaja tudi eno neprijetno dejstvo.

Huda težava je namreč v tem, da se sinteza (proces nastajanja) te izjemno pomembne beljakovine z leti upočasni.

Od približno 20. leta dalje je organizem sposoben proizvesti vse manj kolagena. Ta upad pa je tako hiter, da ga do 40. leta izgubiš že tretjino.

Če pa dodamo še ostale dejavnike, kot so stres, pomanjkanje spanja, kajenje in pretirano izpostavljanje sončnim žarkom, ki prav tako negativno vplivajo na delež kolagena, so posledice več kot očitne.

Kaj to pomeni v praksi? Pa poglejmo …

KOLAGEN ZA KOŽO

Približno 70 % tvoje kože sestavlja kolagen, ki poskrbi, da je ta prožna, sijoča in na videz mladostna.

Ko se soočiš s pomanjkanjem kolagena, hitro lahko ugotoviš, kako neprijetne so posledice.

Kolagen za kožoGovorimo o tistih znakih staranja, ki jih vidiš vsak dan, zato te spravljajo v slabo voljo in ti jemljejo življenjsko energijo. To so:

 • gube,
 • povešena lička,
 • uvel obraz
  in
 • utrujen videz.

Kolagen je za kožo kot voda za cvetlico – če je ni dovolj, roža sčasoma oveni.

Seveda pa povešena koža in utrujen videz še zdaleč nista edini težavi, povezani s pomanjkanjem te beljakovine.

KOLAGEN ZA SKLEPE

za sklepeTudi oteženo gibanje in bolečine v sklepih se pojavijo zaradi identičnega razloga. Ker je kolagen sestavni del sklepov in kit, se ob njegovem pomanjkanju pojavijo številne težave, ki ti onemogočijo nemoteno gibanje in treniranje.

Je namreč značilen po svoji gladki strukturi in tako kot olje med zobniki poskrbi, da se deli telesa premikajo gladko in da ne prihaja do nepotrebnih obrab, ki so lahko še kako moteče.

KOLAGEN ZA LASE

za laseNo, zunanji dejavniki in razna kozmetika še dodatno zavirajo sintezo kolagena, zato lasje postanejo krhki in lomljivi, moteče pa je tudi pretirano redčenje las.

Gre za zelo zoprno situacijo, ki jo večina smatra že za vnaprej izgubljeno bitko, kar pa še zdaleč ni res. Tudi lasje in lasni mešički so v tesni povezavi s kolagenom – če se tega zavedaš, zadevo brez težav lahko vzameš v svoje roke.

Kako, razkrijemo v kratkem.

KOLAGEN ZA NOHTE

Urejeni, gladki in dolgi nohti skupaj z zdravo kožo in čudovitimi lasmi danes veljajo za klasičen standard lepote, in ne samo to …

Lepi nohti so dokaz, da je v tvojem telesu dovolj kolagena. Če so krhki, lomljivi in razcepljeni, pa je to znak za alarm. Saj veš, zdravstveno stanje od znotraj se kaže tudi navzven.

Toda lomljivi nohti, pusta koža, obrabljeni sklepi in krhki lasje niso edini pokazatelji, da trpiš zaradi pomanjkanja kolagena …

KOLAGEN ZA ČREVESNO FLORO

za črevesno floro

Nikar ne pozabi, da se pod površjem skriva še več neprijetnosti.

Kje?

Natančneje v tvojem črevesju.

Sindrom prepustnega črevesja je konkretna težava, s katero se bori vse več posameznikov. Ker črevesje ne uspe učinkovito opravljati ene od svojih osnovnih nalog, v tvoj krvni obtok pridejo številne škodljive snovi. Tega se seveda ne zavedaš, se pa po vsej verjetnosti soočaš s številnimi težavami, za katere sploh ne poznaš izvora.

Utrujenost, nihanje razpoloženja, težave s koncentracijo, izpuščaji, akne in druge težave te jezijo, ker tvoj obrambni mehanizem ne deluje tako, kot bi moral.

Tudi črevesna stena je sestavljena večinoma iz kolagena.

In če tega gradnika ni dovolj, tvoje črevesje počasi, a vztrajno izgublja svojo učinkovitost.

Sindrom prepustnega črevesja

Kot lahko vidiš, je težav, povezanih s pomanjkanjem kolagena, zares veliko. Zato nas ne preseneča, da se verjetno že sprašuješ …

Ali lahko ta neprijeten scenarij na kakršenkoli način preprečim in prevzamem kontrolo nad svojim počutjem?

Točno to smo se spraševali tudi sami, ko smo spoznali kruta dejstva, povezana s kolagenom. Lahko rečemo, da smo bili nad končnim odgovorom preprosto navdušeni.

Da bo jasno, zakaj, predlagamo, da si zmagovalno strategijo pogledamo v celoti in tako poskrbimo, da boš tudi ti v najkrajšem možnem času priča osupljivim spremembam.

KOLAGEN MED NOSEČNOSTJO

Zdi se, da je skoraj vsaka malenkost v obdobju nosečnosti predmet razprave, zlasti ko gre za to, kaj zaužiti. Vsako živilo je postavljeno pod vprašaj, vsako zdravilo se znajde pod drobnogledom in vsako prehransko dopolnilo je obravnavano s sumom.

Čeprav je kolagen beljakovina, ki je naravno prisotna v prehrani in po mnenju strokovnjakov naj ne bi predstavljala tveganja za otroka, nekaj previdnosti vseeno ne bo odveč.

Niso vsa dopolnila s kolagenom narejena enako – ne samo, da jih najdeš v različnih oblikah, razlikujejo se tudi glede na vsebnost sestavin.

Vir kolagena je zelo pomemben, zato pred jemanjem obvezno preveri formulacijo. Če si še vedno v dvomih, pa predlagamo, da se glede jemanja kolagena med nosečnostjo posvetuješ s svojim ginekologom.

ŠTUDIJE Študije

Učinkovitost hidroliziranega kolagena potrjujejo tudi številne klinične študije …

Na podlagi rezultatov 19 raziskav s skupno 1125 udeleženci, starimi od 20 do 70 let (med njimi 95 % žensk) je bilo ugotovljeno, da uživanje hidroliziranega kolagena dejansko zavira staranje kože: po 90-dnevnem jemanju so udeleženci v primerjavi s tistimi, ki so bili deležni placeba, opazili izboljšano elastičnost kože in zmanjšan videz gub.

Raziskave so tudi dokazale, da se hidrolizat kolagena absorbira v črevesju in kopiči v hrustancu, zato je več kot priporočljiv za posameznike, ki jih prizadenejo bolezni sklepov, npr. osteoartritis in druga artritična obolenja.

V eni od študij pa so raziskali, ali dnevno uživanje kolagena res lahko prepreči lomljenje nohtov in izboljša njihovo rast … 24 udeležencev je 24 tednov jemalo kolagen, čemur je sledilo 4-tedensko obdobje premora, ko je zdravnik izdal oceno simptomov (lomljenje, hrapavost in luščenje nohtov). Po zaslugi hidroliziranega kolagena se je stopnja rasti nohtov povečala kar za 12 %, lomljenje pa se je zmanjšalo za 42 %.

Neverjetno, kajne?

STRUKTURA KOLAGENA

Okej …

Kot smo že omenili, gre za nadvse pomembno beljakovino, kar pomeni, da je kolagen pravzaprav kompleksna organska molekula, sestavljena iz manjših enot.

PEPTIDI IN SINTEZA KOLAGENA

V fazi sinteze se najprej med seboj povežejo najosnovnejši delci oziroma aminokisline, ki jih v telo vneseš z različnimi živili.

To so predvsem:

 • prolin,
 • glicin,
 • glutamin
  in
 • arginin.

sintezaKolagenski peptidi so tvorba vseh omenjenih delcev skupaj, ki se potem v zadnjem, tretjem koraku združijo v končno obliko beljakovine – kolagen, kar je pogoj za tvorjenje kolagenskih vlaken.

Ta podatek nas pripelje do naslednje pomembne informacije, ki je ključna, če svojemu organizmu želiš priskrbeti, kar dejansko potrebuje.

Pestra aminokislinska sestava in različna zaporedja so namreč razlog, da je do danes definiranih kar 28 različnih tipov kolagena.

Če si predstavljaš, da so različne aminokisline kot opeke različnih oblik in dimenzij, ki jih lahko poljubno združuješ, potem hitro postane jasno, da obstaja več različic kolagena, tako kot lahko iz različnih opek zgradiš različne tipe stavb.

POMANJKANJE KOLAGENA

Kako pa sploh ugotoviš, da je za tvoje težave krivo pomanjkanje kolagena?

Vsebnosti kolagena sicer ni mogoče izmeriti (na primer s pomočjo krvne preiskave), a obstajajo zelo zgovorni znaki, da tvoj organizem trpi za pomanjkanjem tega ključnega gradnika:

Pomanjkanje kolagena

 • gubice in povešena koža,
 • podočnjaki,
 • lomljivi nohti in lasje,
 • krči, oslabele mišice in bolečine v sklepih,
 • težave s prebavo zaradi tanjšanja sluznice prebavnega trakta,
 • zmanjšan pretok krvi …

To pa nikakor ni vse – omenili smo namreč le nekaj najbolj očitnih primerov. Razlog št. 1 za pojav omenjenih simptomov je torej upad kolagena. Kako pa do tega sploh pride?

Vzrokov je seveda več, od tebe pa je odvisno, ali se z njimi spopadeš ali jih popolnoma ignoriraš.

V večini primerov je odgovornost na tvoji strani, zato v nadaljevanju razkrijemo, kako prevzameš nadzor nad dejavniki, ki lahko konkretno pokvarijo tvoje načrte.

KAJ UBIJA KOLAGEN?

Med “ubijalci kolagena” se brez dvoma najpogosteje znajdejo naslednji dejavniki: Izpostavljanje UV žarkom

 • Izpostavljanje UV žarkom brez ustrezne zaščite (ker UV žarki prodirajo v srednji sloj kože, se kolagen hitreje razgradi, zato naj bo krema z zaščitnim faktorjem tvoja obvezna oprema tudi v hladnejših mesecih leta).
 • Pomanjkanje vitamina C in cinka (vitamin C v kombinaciji s cinkom podpira nastajanje kolagena in se bori proti poškodbam, ki jih povzroča UV sevanje).
 • Pomanjkanje spanja (lepotni spanec nikakor ni mit – spanje je bistvenega pomena za regeneracijo kože, obnavljanje celic in zalog kolagena).
 • Uživanje sladkorja (sladkor pospešuje razgradnjo molekul elastina in kolagena – in ne, ne nahaja se samo v pecivu in čokoladi, ampak v večini izdelkov, ki jih najdeš na trgovskih policah, le da proizvajalci za napis na deklaracije uporabljajo drugačne, nekoliko bolj zapletene izraze).
 • Kajenje (že dolgo ga povezujemo z gubami na obrazu in počasnim celjenjem ran – ta škodljiva razvada namreč kar za 20 % zmanjša sintezo kolagena).
 • Pomanjkanje telesne aktivnosti (zaradi pomanjkanja gibanja organizem proizvede manj kolagena).
 • Stres (koža je naš največji organ, zato se v stresnem obdobju na udaru velikokrat znajde med prvimi – stresni odziv telesa namreč vodi v povečano proizvodnjo prostih radikalov in poškodbe DNK, ki pospešujejo staranje kože.

No, z upoštevanjem zgornjih dejavnikov lahko staranje konkretno upočasniš, vseeno pa ti razkrijemo še tiste, na katere žal nimaš kaj dosti vpliva: Onesnaženost zraka

 • Starost (izgubo kolagena zaradi staranja imenujemo intrinzično staranje kože – neizogiben proces, ko se elastin, kolagen in hialuronska kislina sčasoma razgradijo, zato koža izgubi sposobnost zadrževanja vode in postaja vse bolj ohlapna).
 • Onesnaženost zraka (izpostavljenost onesnaženim delcem povzroči nastajanje prostih radikalov, pomanjkanje antioksidantov in razgradnjo kolagena).
 • Menopavza (organizem v prvih 5 letih po nastopu menopavze izgubi kar 30 % kolagena, potem pa se v naslednjih 20 letih trend nadaljuje z okoli 2 % izgube letno).

Kot vidiš, prevladujejo tisti, na katere imaš neposreden vpliv. Usoda je torej v tvojih rokah, zato predlagamo, da čimprej ukrepaš – naj spomnimo, da raven kolagena začne upadati že s 25. letom starosti.

TIPI KOLAGENA

Vsaka vrsta kolagena se razlikuje glede na funkcijo, razporeditev molekul in celične komponente, a imajo eno skupno lastnost – kolagenske fibrile, ki delujejo kot podporne strukture in med seboj združujejo celice, vsebujejo vsaj eno strukturo trojne vijačnice.

No – dejstvo pa je, da med vsemi 28 tipi kolagena določeni še posebej izstopajo …

TIP 1

Kolagen tipa 1 je najbolj razširjena vrsta kolagena v tvojem telesu, saj predstavlja kar 90 %. Ta izjemno pomemben gradnik, ki se nahaja v koži, kitah, kosteh, ožilju in vezivnem tkivu, igra ključno vlogo pri projektu “anti-aging”.

TIP 3

Seveda pa videz še zdaleč ni vse.

Čeprav je v telesu nekoliko manj razširjen, je še kako pomemben, če si želiš vrhunskega počutja in obilice energije. Prav tako kot kolagen tipa 1 se nahaja na podobnih mestih, le da je kolagen tipa 3 ključen predvsem za zdravje črevesja.

Črevesna stena je namreč tista, ki odloča o tem, katere snovi lahko prehajajo v tvoj krvni obtok in katere morajo tvoje telo nujno zapustiti. Zato smo prepričani, da želiš imeti popoln nadzor nad tem procesom, saj te v nasprotnem primeru lahko doletijo težave (aknasta koža, lišaji, nihanje razpoloženja, utrujenost, težave s koncentracijo …), ki so posledica prisotnosti nevarnih toksinov.

Kaj pa kolagen tipa 5 in 10, ki smo ju prav tako uvrstili na seznam ključnih?

No, tudi ta dva sta si mesto izborila zaradi svojih super lastnosti.

TIP 5

Kolagen tipa 5 je pomemben predvsem za ekspresno obnavljanje celic.

Najdemo ga predvsem v roženici, najbolje pa deluje skupaj skupaj s kolagenom tipa 1 in tipa 3. Njegova primarna naloga je krepitev vezivnega tkiva, posebej učinkovit pa je tudi pri ohranjanju zdravja oči, celičnih membran in drugih tkiv.

TIP 10

Kolagen tipa 10 je je ključen za zdrav hrustanec, neovirano gibanje in brezskrbno uživanje v športnih aktivnostih.

No, tej informaciji pa sledi logično vprašanje …

Ker si verjetno ne želiš hitrega staranja in drugih težav, povezanih s pomanjkanjem kolagena, smo prepričani, da te zanima, kaj lahko narediš, da preprečiš ta primanjkljaj.

Ker govorimo o beljakovini, torej o kompleksni organski molekuli, ki lahko razpade, je pomembno, da ta neroden proces karseda omejiš.

KOLAGEN V HRANI

Poleg tega, da proces razgradnje kolagena lahko precej upočasniš, pa s svojimi odločitvami vplivaš tudi na to, koliko ga tvoj organizem lahko proizvede oziroma sintetizira.

Določena živila namreč veljajo za super vir aminokislin, ki veljajo za osnovne gradnike kolagena.

Se pravi …

Če je tvoj jedilnik uravnotežen in raznolik, obstaja veliko večja verjetnost za boljšo sintezo kolagena kot pa če je ta opustošen, neuravnotežen in enoličen.

Preprosto zato, ker organizem brez pravega “materiala” enostavno ni zmožen formirati kolagena, kar pomeni, da je razlika med “ponudbo in povpraševanjem” še toliko večja.

Zato ti polagamo na srce, da izbereš živila, s pomočjo katerih organizmu priskrbiš nujno potrebne gradnike.

Prehrana bogata s kolagenomTo so predvsem:

 • piščančje meso,
 • ribe,
 • jajca,
 • citrusi,
 • jagodičevje,
 • česen,
 • fižol,
 • indijski oreščki.

HIDROLIZIRAN KOLAGEN

Je pa res, da lahko narediš še korak dlje, če si zares želiš mladostnega videza in super počutja.

Obstaja namreč kolagen, ki je dostopen v prav posebni obliki, zaradi katere se v primerjavi s tistim iz hrane absorbira kar trikrat bolje.

Vemo, neverjeten podatek, a definitivno drži!

Gre za t. i. hidroliziran kolagen, pridobljen s pomočjo encimskih procesov, katerih končni rezultat so enote, imenovane peptidi.

Absorbcija hidroliziranega kolagena

Ker se peptidi lahko že v začetni fazi pohvalijo z obliko, ki je idealna za samo absorpcijo, je seveda jasno, da sta učinek in končni rezultat bistveno boljša.

PREHRANSKI DODATKI S KOLAGENOM

In kje se ta različica kolagena nahaja?

Najdeš ga izključno v kakovostnih prehranskih dopolnilih.

Zaradi poplave različnih produktov ti zdaj razkrijemo, na kaj moraš paziti, preden si ustvariš zalogo kolagenskih dodatkov.

Poleg tega, da izbereš hidroliziran kolagen, je zelo pomembno, da se odločiš za kompleksno rešitev.

IZVOR KOLAGENA

Naj te opozorimo, da se kolagen pridobiva iz različnih virov, zato lahko zaslediš:

 • ribji oziroma morski kolagen,prehranski dodatki
 • goveji kolagen,
 • jajčni kolagen,
 • piščančji kolagen
  in
 • sintetični kolagen.

RIBJI OZIROMA MORSKI KOLAGEN

Ribji kolagen se pridobiva iz ribje kože, plavuti in kosti, ni pa nujno, da so ribe edini vir morskega kolagena – nemalokrat ga pridobivajo celo iz školjk in meduz.

Sestavljen je predvsem iz kolagena tipa 1, kar pa ne pomeni, da je manj učinkovit od npr. govejega kolagena, ki vsebuje tako tip 1 kot tip 3, saj se kolagen tipa 1 nahaja skoraj povsod v telesu, z izjemo hrustančnega tkiva.

Poleg tega, da je kolagen tipa 1 glavni sovražnik vidnih znakov staranja, pospešuje tudi celjenje ran, pripomore k regeneraciji kosti in stabilizaciji krvnega sladkorja, zaradi visoke vsebnosti antioksidantov pa zmanjšuje vnetja in skrbi za krepitev imunskega sistema.

Izvor kolagena

GOVEJI KOLAGEN

Goveji kolagen nastane s prekuhavanjem govejih kosti, vezivnega tkiva, hrustanca ali kože (njam!) – ko to posušijo in zdrobijo v prah, produkte na trgovskih policah najdeš v obliki želatine ali hidroliziranega kolagena.

Čeprav po vsej verjetnosti ne deluje ravno okusno, pa se goveji kolagen lahko pohvali s številnimi koristnimi učinki na tvoje zdravje: lahko namreč pomaga ublažiti simptome osteoartritisa, zavira staranje, pomaga pri prebavi in zdravju črevesja, podpira zdravje nohtov in las, izboljšuje kakovost spanca in preprečuje izgubo kostne mase.

JAJČNI KOLAGEN

Nekoliko manj pogost, a prav tako učinkovit je vegetarijanski kolagen na osnovi membrane jajčne lupine, ki se lahko pohvali z edinstveno naravno sestavo: vsebuje kolagen tipa 1, tipa 5 in tipa 10, poleg tega pa še glukozamin, hialuronsko kislino, elastin in keratin.

Telo ga enako dobro absorbira tako v hidrolizirani kot v naravni obliki, zaradi vsebnosti bioaktivnih snovi pa so za opazne učinke potrebne znatno nižje doze kolagena.

PIŠČANČJI KOLAGEN

Verjetno se sprašuješ, kako lahko kolagen, pridobljen iz kosti in kože piščancev poskrbi, da te bolečine v sklepih končno pustijo pri miru …

Vsebuje namreč hondroitin in glukozamin – dve spojini, ki pomagata pri obnovi hrustanca. Če ju iščeš v prosti prodaji, lahko opaziš, da je njuna cena precej visoka, toda na srečo obstaja “bolj prijazna” rešitev – piščančji kolagen, ki velja za naravni vir omenjenih spojin.

Ne lajša pa samo bolečin v sklepih, ampak krepi tudi imunski sistem in preprečuje avtoimunska vnetja, izboljšuje hidracijo kože in podpira zdravje črevesne sluznice, da se slučajno ne srečaš s sindromom prepustnega črevesja, ki je eden glavnih vzrokov za pojav raznih alergij na hrano, bolezni ščitnice in avtoimunskih obolenj.

SINTETIČNI KOLAGEN

Gre za kolagen, umetno proizveden s fermentacijo kvasovk in bakterij, ki ima številne lastnosti naravnega kolagena in se lahko odlično izkaže v procesu regeneracije tkiv.

Od samega izvora pa je odvisno, kateri tip kolagena vneseš v svoje telo.

Naj te spomnimo, da so med 28 predvsem tipi 1, 3, 5 in 10 ključnega pomena za ohranjanje mladostnega videza, zdravja sklepov in črevesja ter super počutja.

Zato pazi, da vedno izbereš izdelek, ki ne vsebuje kolagena, pridobljenega izključno iz enega samega vira, ker ta načeloma ne pokrije vseh štirih tipov kolagena.

Sintetični kolagen

Da pa ga organizem lahko formira zadostno količino, nujno potrebuje dodatno pomoč.

Tako kot gradnja poteka bistveno hitreje, če se ekipa lahko zanese na dodatno pomoč strojev, je tudi sinteza kolagena bistveno boljša, če organizem lahko računa na pomoč dveh elementov. To sta vitamin C in MSM.

VITAMIN C

Vitamin C je tisti, ki ima vlogo pri normalnem delovanju:

Vitamin C

 • kože,
 • kosti,
 • hrustanca
  ter
 • zob in dlesni.

MSM

No, s podobnim učinkom pa se lahko pohvali tudi MSM oziroma mineral lepote.

Gre za organsko žveplo in je eden od temeljnih gradnikov življenja. Za kalcijem in fosforjem je žveplo tretji najpogostejši mineral v tvojem telesu, ki pomembno vlogo igra pri sintezi kolagena.

KDAJ JEMATI KOLAGEN?

Mnogi verjamejo, da so učinki najbolj opazni, če prehransko dopolnilo s kolagenom zaužijejo na prazen želodec, ko ima organizem največjo moč za razgradnjo beljakovin.

No, resnica je sledeča: pred ali po zajtrku, sredi dneva ali zvečer …

Odločitev je povsem tvoja – kolagen zaužij, ko tebi najbolj ustreza, pomembno je le, da nanj ne pozabiš. Ko se enkrat znajde na seznamu tvojih dnevnih obveznosti, si na dobri poti do uspeha.

STRANSKI UČINKI KOLAGENA

Neželeni učinki jemanja kolagena so zanemarljivi, saj gre za beljakovino, ki je v tvojem telesu naravno prisotna.

Vseeno pa se blažji stranski učinki lahko pojavijo, če ignoriraš navodila proizvajalca in v dobri veri, da nadoknadiš zamujeno, povečaš priporočen dnevni vnos. Lahko se pojavijo:

 • driska,
 • slab okus v ustih,
 • glavobol,
 • omotica,
 • nespečnost
  ali
 • kožni izpuščaji.

Res pa je, da posebna previdnost ne bo odveč v primeru alergije na ribe, školjke ali jajca, saj prehransko dopolnilo lahko vsebuje katerega od teh alergenov, zato pred nakupom vedno preveri deklaracijo izdelka.

Kateri je najboljši?

KATERI KOLAGEN IZBRATI?

Hidrolizirana oblika, različni viri, vitamin C, MSM …

Izbira je velika, zato ni čudno, da je marsikdo precej zmeden.

Priznamo, da smo v iskanju odgovora na vprašanje, kateri kolagen je najboljši, naleteli na velik izziv in bili smo postavljeni pred dejstvo …

Ko smo prišli do ugotovitve, kako velik vpliv ima na tvoj organizem, smo želeli najti idealno rešitev.

V poplavi številnih izdelkov seveda nismo našli želenega, zato je padla odločitev, da stvari vzamemo v svoje roke in oblikujemo rešitev, ki bo zadostila vsem najvišjim standardom.

Sebi, svojim najbližjim in seveda vsem, ki nam zaupate, želimo samo najboljše. Zato z največjim veseljem povemo, da končno obstaja rešitev – kolagen Golden Tree Premium Collagen Complex, ki združuje vse, kar tvoje telo potrebuje.

Govorimo o vrhunskem izdelku, ki vsebuje hidroliziran kolagen v prahu, pridobljen iz treh različnih virov:

 • hidroliziran RIBJI kolagen,
 • hidroliziran GOVEJI kolagen
  in
 • hidroliziran JAJČNI kolagen.

To pomeni, da gre za rešitev, s pomočjo katere zadostiš vsem potrebam telesa in tako organizmu priskrbiš kolagen tipa 1, 3, 5 in 10.

No, to pa še ni vse!

Naj te spomnimo, da govorimo o mladostnem videzu in da so v igri tvoje počutje, zdravje, delež energije in samozavest. Zato smo zadevo razčlenili do potankosti.

Naša rešitev poleg vitamina C in MSM, ki sta nujna za maksimalno proizvodnjo kolagena v tvojem telesu, vsebuje še dve sestavini …

HIALURONSKA KISLINA

Hialuronska kislina

Prva je hialuronska kislina, ki je znana po tem, da igra pomembno vlogo pri uravnavanju vode v tkivih in deluje kot neke vrste lubrikant.

Zato verjetno ne preseneča dejstvo, da posamezniki, ki se borijo s suho in zgubano kožo, trpijo prav za pomanjkanjem tega izredno pomembnega elementa.

SILIKA

Silika

Prav tako pa se v Golden Tree Premium Collagen Complex-u nahaja tudi silika, ki celotno formulacijo naredi popolno. Gre namreč za element, ki skrbi, da tvoji sklepi delujejo kot namazani za maksimalno uživanje v vsakodnevnih aktivnostih.

IZKUŠNJE UPORABNIKOV S PREMIUM COLLAGEN COMPLEX-OM

5-zvezdic-150x20

»Pred 3 leti me je ortoped uvrstil na čakalni seznam za operacijo kolena. Rok za operacijo je bil več kot tri leta, zato sem se odločila, da nabavim vaš kolagen. Redno ga uživam že tri leta in stanje mojega kolena se je tako izboljšalo, da sem odpovedala operacijo. Ker nimam nobenih težav pri jemanju kolagena, sem prepričana, da ga bom jemala do konca življenja, ker mi je omogočil normalno hojo in kolesarjenje.«

Nataša Ü. [Preverjen kupec]

5-zvezdic-150x20

»Kolagen uporabljam že nekaj let, sem zelo zadovoljna. Težav z lomljivimi nohti nimam več, lasje so kvalitetni (pravi moja frizerka😁), koža je “mlajša” od realne (ponavadi me pri mojih 47 pomlajšajo za 5-8 let). Izdelek sem priporočila tudi sodelavkam, ki so prav tako postale redne koristnice tega izdelka. Razmerje med ceno in kvaliteto mi ustreza, se pa poslužim nakupa večjega paketa (6 kom), ker se bolj splača kot sprotni nakup.«

Sanja S. [Preverjen kupec]

5-zvezdic-150x20

»Odličen okus, se hitro topi v vodi, počutje je boljše in manj bolečin v mišicah, sklepih in kosteh, z veseljem ga spet naročim. Priporočam.«

Barbara H. [Preverjen kupec]

5-zvezdic-150x20

»Kolagen v prahu uporabljam skoraj 3 mesece, in je že vidno izboljšanje nohtov in las. Toplo priporocam vsem. Hvala ekipi Golden Tree!«

Zora S. [Preverjen kupec]

Hidroliziran kolagen Premium Collagen Complex

 

Škoda, da tratiš čas z iskanjem kolagena za sklepe in zdravje črevesja ter posebnih pripravkov za nego kože, če obstaja kompleksna rešitev, s katero v celoti zadostiš potrebam organizma in se tako v najkrajšem možnem času razveseliš vrhunskih rezultatov.

Povrhu vsega pa nimaš česa izgubiti.

Ker v Golden Tree Premium Collagen Complex 100-% verjamemo, smo ti pripravljeni povrniti celotno kupnino, če ne opaziš želenih sprememb.

Zato čim prej skoči v našo spletno trgovino in si zagotovi svoj kolagen v prahu Golden Tree Premium Collagen Complex.

Ne pozabi – zaloge so omejene!


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Narejen po najvišjih standardih kakovosti in brez uporabe bližnjic.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji