Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Nega kože / 6 trikov, kako odpraviti podočnjake
 

6 trikov, kako odpraviti podočnjake

Predviden čas branja: 4 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 12/06/2023
6 trikov, kako odpraviti podočnjake

Podočnjaki so lahko nadležna težava, ki pesti številne posameznike ne glede na starost ali spol.

Si med njimi tudi ti?

Te že grabi panika, saj so temni kolobarji pod očmi postali stalnica in nikakor ne moreš ugotoviti, kako jih odpraviti?

Brez skrbi, za zdravje običajno niso nevarni, je pa res, da dajejo obrazu utrujen in nezdrav videz, nekatere pa celo vizualno postarajo.

Tega pa si nihče ne želi, kajne?

Vseeno je na mestu vprašanje, kaj pravzaprav razkrivajo podočnjaki. Poleg tega, da estetsko niso najbolj privlačni, lahko veliko povedo o tvojem življenjskem stilu.

Znano je, da se lahko pojavijo zaradi pomanjkanja spanja, lahko pa so tudi posledica stresa ali nekaterih drugih dejavnikov.

Če ti je že dovolj vprašanj, zakaj si ves čas videti utrujeno in kaj je narobe s tabo, naj te potolažimo …

Raziskali smo, zakaj nastanejo podočnjaki, katere vrste podočnjakov poznamo in kako njihovo vidnost lahko zmanjšaš na naraven način.

Na koncu pa razkrijemo še nekaj uporabnih trikov, kako se jih na povsem naraven način lahko celo popolnoma znebiš.

Kljub temu predlagamo, da se posvetuješ z zdravnikom, če se s podočnjaki srečuješ že dlje časa in imaš občutek, da zadostna količina spanja ne pomaga.

KAZALO:

 1. ZAKAJ NASTANEJO PODOČNJAKI?
 2. VRSTE PODOČNJAKOV
 3. KAKO SE ZNEBITI PODOČNJAKOV NA NARAVEN NAČIN?

ZAKAJ NASTANEJO PODOČNJAKI?

Glede na to, da bereš ta članek, se najbrž tudi ti občasno srečuješ s temnimi kolobarji ali z zabuhlostjo oči.

To je do neke mere povsem normalno.

Koža pod očmi je namreč zelo tanka, pod njo pa se nahaja veliko krvnih žil, ki so v določenih obdobjih vidne skozi tanko kožo.

Zakaj nastanejo podočnjaki

Zato je včasih odgovor na vprašanje, zakaj nastanejo podočnjaki, čisto preprost – kriva je genetika!

Če je tvoja koža pod očmi tanjša ali pa se s podočnjaki soočajo tvoji starši, je velika verjetnost, da pestijo tudi tebe.

Koža pod očmi je tudi eno izmed prvih mest, kjer se začnejo pojavljati vidnejši znaki staranja.

Med staranjem koža namreč izgublja elastičnost, ima vse manjšo sposobnost zadrževanja vlage in postane bolj dovzetna za poškodbe. To običajno povzroča gube, zaradi tanjšanja kože pod očmi pa posledično tudi podočnjake.

Kljub temu lahko podočnjaki nastanejo zaradi nekaterih zunanjih vzrokov, kot so:

 1. Utrujenost in pomanjkanje spanja: Ena pogostejših vzrokov za nastanek podočnjakov sta pomanjkanje spanja in splošna utrujenost. Zaradi pomanjkanja spanja je koža na obrazu bolj bleda, v predelu pod očmi pa se na dolgi rok lahko celo stanjša, zato temni podočnjaki postanejo bolj vidni. Neprespanost je povod tudi za nabiranje tekočine pod očmi, kar lahko povzroči otekanje in posledično zabuhle podočnjake.
 2. Dehidracija: Ko telo ni dovolj hidrirano, so oči videti, kot bi bile ugreznjene, koža pod njimi pa lahko postane bleda. Zaradi tega so žile pod kožo bolj vidne in pojavijo se podočnjaki.
 3. Nezdrav življenjski slog: Dejavniki, kot so nezdrava prehrana, preveč soli, kajenje in prepogosto uživanje alkohola, lahko povzročijo zabuhlost oči.
 4. Alergije: Z alergijsko reakcijo se namreč sprošča histamin, ki v določenih primerih povzroča srbenje, pordelost in otekanje oči. To privede do zabuhlosti in rdečice pod očmi, zato je videti, kot da imaš podočnjake.
 5. Slabokrvnost: Sama po sebi ne povzroča podočnjakov, a v nekaterih primerih lahko prispeva k njihovemu nastanku. Zaradi manjše količine hemoglobina in rdečih krvničk v krvi koža lahko postane bleda, kar poudari temne kolobarje pod očmi.
 6. Staranje: Z leti koža izgublja elastičnost, kar povzroča izgubo maščobe v predelu okoli oči in posledično tanjšo kožo. Ker so žile vidnejše, nastanejo temni podočnjaki.
 7. Dolgotrajno gledanje v ekran: Naprezanje oči pri dolgotrajnem gledanju v ekran računalnika, televizije ali telefona lahko oči utruja, utrujenost pa poslabša videz podočnjakov.
 8. Izpostavljanje soncu: Pogosto izpostavljanje sončnim žarkom lahko privede do fotopoškodb in pigmentacije v predelu oči, kar povzroča temno kožo pod očmi.
 9. Podočnjaki zaradi stresa: Ta vrsta podočnjakov je še posebej moteča. Ko se človek sooča s stresom, se v telesu sproži odziv “boj ali beg”, ki vključuje sproščanje kortizola in adrenalina. Zaradi otekanja, razširjenih žil tik pod površjem kože in vnetja v predelu pod očmi se pojavijo podočnjaki.

Za nastanek podočnjakov je torej odgovornih več dejavnikov. Med seboj se razlikujejo, zato je za uspešno spopadanje z njimi dobro, da poznaš razloge za njihov pojav.

VRSTE PODOČNJAKOV

Vrste podočnjakov

Podočnjaki se razlikujejo glede na barvo in videz.

Razdelimo jih lahko v tri kategorije:

 1. Temni podočnjaki: So zelo temni, rjavi oziroma skoraj črni kolobarji pod očmi in so v večini primerov posledica prekomerne pigmentacije.
 2. Zabuhli podočnjaki: So posledica otekanja v predelu pod očmi, kar povzroči kopičenje maščobe ali tekočine v podkožnem tkivu.
 3. Vijoličasti podočnjaki: Ta vrsta podočnjakov je lahko posledica staranja oziroma razširjenih žil tik pod površjem kože.

KAKO SE ZNEBITI PODOČNJAKOV NA NARAVEN NAČIN?

Glede na to, da se s podočnjaki bori mnogo ljudi, je odgovor na vprašanje “kako odpraviti podočnjake”, vreden milijon evrov!

Čeprav obstaja veliko kozmetičnih izdelkov, ki obljubljajo, da bodo podočnjaki povsem izginili, so po našem mnenju naravne rešitve za podočnjake lahko boljša izbira, saj ne vsebujejo kemikalij in posledično niso tako agresivne.

Kaj torej pomaga proti podočnjakom?

Poleg spremembe življenjskega stila jih lahko omiliš ali celo odpraviš z nekaterimi naravnimi metodami.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj načinov, kako se znebiti podočnjakov na naraven način.

DOVOLJ SPANJA

Pomanjkanje spanja je eden glavnih vzrokov za nastanek podočnjakov. Zato poskrbi, da spiš dovolj, saj spanec pospešuje regeneracijo.

HLADNI OBKLADKI

Hlajenje je učinkovit način za zmanjšanje zabuhlosti in temnih kolobarjev pod očmi. V ta namen lahko uporabiš hladen obkladek (ali ohlajeno čajno vrečko), ki zmanjša oteklino, pomaga razširiti krvne žile in posledično izboljša cirkulacijo krvi.

KAMILIČNI ČAJ Kako se znebiti podočnjakov na naraven način

Kamilica je znana po svojih protivnetnih in pomirjevalnih lastnostih, zato lahko poskrbi za zmanjšanje zabuhlosti in rdečice pod očmi. Ohlajen kamilični čaj s pomočjo bombažnih blazinic nanesi na območje pod očmi in počakaj na rezultat.

MANDLJEVO OLJE

Mandljevo olje poskrbi za dolgotrajno vlaženje kože. Če nekaj kapljic olja nežno vtreš v kožo pod očmi, lahko zmanjšaš vidnost temnih kolobarjev.

REZINE KROMPIRJA

Krompir vsebuje encim, imenovan kateholaza, ki lahko pomaga pri zmanjševanju temnih kolobarjev. Krompir preprosto nareži na tanke rezine in jih za približno 15 minut položi na oči.

KOLAGEN

Kolagen je pomemben protein, ki skrbi za zdrav in mladosten videz kože. Lahko ga najdemo v hrani, kot so ribe in meso ali pa ga dodajamo v obliki prehranskih dopolnil.

Dodajanje kolagena lahko pripomore k zmanjšanju temnih kolobarjev in izboljšanju elastičnosti kože v predelu pod očmi.

Gre namreč za beljakovino, ki sestavlja kar 70 % kože, toda delež kolagena z leti vse bolj upada – če ne ukrepaš takoj, to lahko pomeni, da bo tvoje staranje napredovalo hitreje kot sicer.

Premium Collagen Complex

Na srečo poznamo način, ki poleg tega, da preprečuje razgradnjo kolagena, poskrbi tudi za to, da delež tega ključnega gradnika v tvojem telesu naraste. Rezultat je bolj napeta, sijoča in na videz mladostna koža – vse to po zaslugi hidroliziranega kolagena, ki se v primerjavi z ostalimi oblikami absorbira 3-krat hitreje.

Hidroliziran kolagen lahko zaužiješ v obliki napitka, ki mu dodaš dve merici kolagena v prahu Premium Collagen Complex in se tako na enostaven način zoperstaviš pospešenemu staranju.

Pa brez skrbi … Če po 60 dneh ne opaziš želenih učinkov, ti v celoti povrnemo kupnino, kar pomeni, da celotno tveganje prevzamemo nase.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Narejen po najvišjih standardih kakovosti in brez uporabe bližnjic.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji