Ne spreglej 🧐  Začenja se novo poglavje v naši zgodbi  👉  “Preberi tukaj”
Domov / Prehrana / So probiotiki res lahko učinkoviti proti depresiji?
 

So probiotiki res lahko učinkoviti proti depresiji?

Predviden čas branja: 3 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 12/09/2022
So probiotiki res lahko učinkoviti proti depresiji?

Prepričan sem, da ti izraz “probiotiki” zveni znano. To so tiste male »dobre« bakterije v črevesju, ki so pomembne za dobro prebavo.

Kaj pa, če ti povem, da so probiotiki ključni tudi za dobro počutje?

Se ti zdi povezava med bakterijami v črevesju in dobrim počutjem oziroma celo preprečevanjem depresije popolnoma za lase privlečena in brez kakršnegakoli smisla?

No, naj ti povem, da ni tako …

Če želiš izboljšati svoje splošno počutje oziroma si v obdobju, ko se ti poleg službe in ukvarjanja s športom še druženje s prijatelji zdi nesmiselno, si popolnoma brez energije in spanja nimaš nikoli dovolj, nujno beri dalje!

Odgovor na vprašanje »Ali probiotiki lahko pomagajo proti depresiji in izboljšajo počutje?« se namreč glasi: »DA, absolutno lahko«.

Še več – so eden ključnih elementov, na katerega moramo pomisliti pri skrbi za dobro počutje.

KAZALO:

 1. KAJ SO PROBIOTIKI IN KAKO DELUJEJO?
 2. ŠTUDIJE O POVEZAVI MED PROBIOTIKI IN POČUTJEM
 3. KATERI PROBIOTIKI SO PRIPOROČLJIVI?

KAJ SO PROBIOTIKI IN KAKO DELUJEJO?

Študije o povezavi med proiotiki in počutjem

Kot sem že uvodoma povedal in kot verjetno že veš, so probiotiki pravzaprav bakterije.

Tudi to, da niso vse bakterije slabe, sigurno že veš.

V tvojem prebavnem traktu se nahajajo oboje: dobre in slabe bakterije. Idealno je, da so v medsebojnem ravnovesju. Če se to ravnovesje poruši v prid slabim bakterijam, se lahko pojavijo razne zdravstvene težave. Težave, ki jih najprej opazimo s tega naslova, so seveda prebavne.

Vendar pa imajo probiotiki še eno nalogo, ki jim je sprva ne bi pripisali …

Verjetno ti je jasno, da možgani pošiljajo sporočila po vsem telesu, tudi v prebavni trakt. Tisti neprijeten občutek v želodcu pred pomembnim razgovorom za sanjsko službo ali pred pomembnim izpitom, je posledica sporočila, ki so ga poslali možgani.

Pa veš, da gredo sporočila tudi v obratno smer?

Več študij dokazuje povezavo med uživanjem probiotikov in boljšim počutjem. Prav serotonin, imenovan tudi “hormon sreče”, ima pomembno vlogo pri delovanju živčevja (kamor spadajo tudi možgani). Presenetljivo dejstvo je, da se serotonin nahaja prav v prebavnem traktu.

Naj za razlago na primeru uporabim kar serotonin, pogosto imenovan »hormon sreče«, ki deluje tudi kot nevrotransmiter (živčni prenašalec). Kot tak ima pomembno vlogo pri delovanju živčevja (kamor spadajo tudi možgani). Vendar pa je presenetljivo dejstvo, da se serotonin pravzaprav nahaja v prebavnem traktu.

Če omenjam »hormon sreče« in »prebavni trakt« v istem stavku, ti je verjetno zdaj že jasno, da povezava med probiotiki in dobrim počutjem pravzaprav obstaja …

ŠTUDIJE O POVEZAVI MED PROBIOTIKI IN POČUTJEM

Ker sem tudi sam pristaš strokovnega pristopa in cenim mnenja uveljavljenih znanstvenikov, sem zate izbrskal nekaj dejstev iz strokovnih študij o povezavi med probiotiki in počutjem.

UČINKOVITOST, VARNOST IN TOLERIRANJE PROBIOTIKOV PRI DEPRESIJI

Caroline J. K. Wallace in Roumen V. Milev (2021) sta v 8-tedenski odprti pilotni študiji preučila spremembe simptomov depresije pred in po uvedbi probiotičnega dodatka pri 10 predhodno nezdravljenih bolnikih z MDD (“major depressive disorder” oziroma huda depresivna motnja).

Uživali so probiotični dodatek, ki je vseboval dva različna seva probiotikov. Simptome depresije so izmerili z vprašalniki za samoocenjevanje na začetku, po štirih in po osmih tednih.
Po štirih tednih uživanja probiotikov so opazili znatno izboljšanje znakov depresije, kar se je ohranilo vse do konca študije, torej do osmega tedna.

Vpliv uživanja mlečnega napitka, bogateka s probiotiki, na razpoloženje

Nadvse vzpodbudno pa je, da pacienti ob dodajanju probiotikov niso opazili stranskih ali škodljivih učinkov.

VPLIV UŽIVANJA MLEČNEGA NAPITKA, BOGATEGA S PROBIOTIKI, NA RAZPOLOŽENJE

D. Benton, C. Williams in A. Brown (2007) so preučevali, kako uživanje probiotičnega mlečnega napitka vpliva na razpoloženje in spomin.

V 3-tedenskem obdobju so vsak dan zaužili mlečni napitek, ki je vseboval probiotik ali placebo.

Razpoloženje in spomin so merili na začetku ter po 10 in 20 dneh. Uživanje probiotičnega jogurta je izboljšalo razpoloženje tistim, ki so ga na začetku študije označili kot slabo.

PROBIOTIKI ALI “PSIHOBIOTIKI”

Heenu Sharma in Jasveen Bajwa sta šla v študiji še korak dlje: probiotike sta zaradi potencialnega delovanja na živčevje poimenovala kar “psihobiotiki”.

Znanstvena odkritja so pokazala, da lahko ti živi konzorciji mikrobov vplivajo na anksioznost, depresijo, kognitivne funkcije, odziv na stres in vedenje.

Tisti probiotiki, ki nadzorujejo delovanje centralnega živčnega sistema, so znani kot psihobiotiki.

KATERI PROBIOTIKI SO PRIPOROČLJIVI?

Zdaj, ko sva znanstveno potrdila povezavo med probiotiki in počutjem, pa poglejva, kako na svoje razpoloženje lahko enostavno vplivaš že danes. Poglejva, katera živila je priporočljivo uživati v ta namen:

 1. Probiotični jogurti so sigurno prvi, ki ti padejo na pamet ob misli na probiotike. Vendar pozor, niso vsi jogurti na trgovskih policah probiotični. Priporočam, da pred nakupom prebereš deklaracijo in tako ugotoviš, ali jogurt res vsebuje probiotike.
 2. Kefir je drugi mlečni napitek, bogat s probiotiki. Praviloma jih vsebuje več kot jogurt, zato poskrbi, da se na jedilniku znajde večkrat.
 3. Kislo zelje vsebuje veliko probiotikov, saj je fermentirano (spremenjeno v kislega). Poleg tega gre tudi za bogat vir C vitamina, zato priporočam, da si ga vsaj enkrat tedensko privoščiš za malico oziroma namesto solate.
 4. Temna čokolada poleg probiotikov vsebuje tudi prebiotike – neprebavljive vlaknine, ki spodbujajo delovanje dobrih bakterij, torej so kot hrana za probiotike. Pri čokoladi pazi na količino, saj je vseeno zelo bogata z maščobami in sladkorjem.
 5. Prehransko dopolnilo s probiotiki za piko na i in v primeru, ko nimaš dostopa do probiotičnih živil.

Golden Tree Complete Biotics je mešanica prebiotikov in 20 različnih probiotičnih sevov s kar 20 milijardami živih kultur na kapsulo.

Gre torej za kombinacijo, ki poskrbi za popolno oskrbo črevesja (in možganov – kot sva se naučila v tem prispevku).

Izdelek je:

Complete Biotics za oskrbo črevesja in možganov

 • 100-% naraven,
 • veganski,
 • brez gensko spremenjenih organizmov,
 • brez glutena,
 • brez soje,
 • brez mleka in
 • brez sladkorja.

Upam, da sem te s tem prispevkom uspel razvedriti.

Navsezadnje končno poznaš recept za izboljšanje razpoloženja … Zdaj pa si na vrsti ti, da svoj hladilnik založiš s kefirjem in kislim zeljem.

Pozdravljena veselje in dobro počutje!


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Golden Tree o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 200.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
100% naravna mešanica 20 edinstvenih probiotičnih bakterijskih sevov s kar 20 milijardami kultur na kapsulo.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji